Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 24 octombrie 2011

Nuante(continuare)

In "demorocratia" romaneasca, asta pentru ca tara noastra nu a avut niciodata o democratie adevarata, nu exista nuante. Pe malul Dambovitiei nu exista asadar nici variatie de culori, ci doar albul si negrul. Aceasta realitate ii imparte ca o consecinta pe locuitorii valahi in doua grupe de indivizi: Imbracati in alb si imbracati in negru. In fiecare grupare indivizii sunt de tot doua feluri: unii mai binevoitori care iti explica cu rabdare lucruri pe care nici ei nu le-au inteles. Si unii mai recalcitranti care ar fi in stare sa-ti dea in cap atunci cand nu le impartasesti opiniile, oricat de imbecile ar putea fi acestea. 

Prima forma de individ are asadar bunavointa si porneste de la faptul ca nu ai inteles ceea ce vroia sa spuna si, ca de aceea, si numai de aceea, nu i-ai dat inca dreptate. Ametit de atata bunavointa el nu se gandeste nici o clipa la faptul ca foarte putine lucruri din lumea asta mare si lata sunt de fapt doar albe sau negre. Omului nostru nici nu-i poate trece de aceea prin cap varianta in care cineva i-a putut intelege argumentele foarte bine, fara a le condidera insa si valabile. 

Tinand cont de cele enuntate avem asadar si punctul de pornire a tuturor dezbaterilor din Romania. Asternute intotdeauna doar pe cele doua fonduri existente, albul sau negrul. Concepand acest articol a trebuit sa-mi aduc aminte de cata energie si bunavointa a consumat Flavian, asta ca sa-mi poata explica niste lucruri pe care el nu pare sa le fi inteles. Afirmatia fiind validata fara doar sau poate pana acum de realitate.

Omul a trebuit sa ma creada mai mult ca probabil doar pur si simplu tare de cap, in acele momente. La fel de multa energie a cheltuit pe de alta parte si gogu, tipul omului recalcitrant, care stie sa faca un singur lucru atunci cand nu vezi lucrurile ca el, sa improste cu noroi. Pe cine? Pe un individ care-si consuma timpul tocmai pentru oameni ca el. 

Pornind de la cele spuse cum dracu sa se poata desfasura altfel decat asa cum se desfasoara si o asa numita dezbatere politica? Strict pe cele doua fonduri existente. Traind pe meleguri mai colorate eu a trebuit sa ma debaresez din fericire de vederea bicolora. Am invatat asadar in cursul vietii pe care am dus-o departe de tara, ca vederea muticolora are multe avantaje. 

Aceasta vedere iti ofera asadar niste nuante care pot fi de mare folos atunci cand te decizi sa faci un lucru sau altul, dar si atunci cand te apuci sa judeci faptele umane care te inconjoara. In rahatul romanesc nuantele ar trebui sa devina cele mai importante ingrediente din viata indivizilor. Pentru ca numai nuantele te pot face sa deosebesti griul de albul sau de negrul care pare sa te inconjoare zi de zi. Iata si niste exemple de nuante! Care daca ar deveni vizibile celor multi, ar putea ajuta in opinia mea la schimbarea societatii.

"Preşedintele Comisiei Juridice, de disiciplină şi imunităţi din Camera Deputaţilor, Daniel Buda, forul care va decide ce sancţiune va primi deputatul Valentin Rusu, a declarat în primă fază că nu este la curent cu acest caz, dar se va informa într-o oră. = perpetum mobile hotie si minciuna.

După trei ore a trimis un sms cu următorul mesaj: "Sunt plecat din ţară şi nu am reuşit o documentare pe subiect. Dar am înţeles că domnul Rusu a dat explicaţii pe acest subiect. O zi bună". Singurele explicaţii oferite de Valentin Rusu au fost că filmarea este eronată şi că el a votat doar cinci minute, timpul în care colegul său Dănuţ Liga a ieşit din sală." = perpetum mobile hotie, minciuna si o nesimtire care nu ar reactiona nici macar la un glont.

Monica Macovei tragea alt semnal de alarma: "Eu imi duc bataliile, imi dau o limita de timp. Eu personal imi impun niste limite de timp". = nuanta.

"As vrea sa fac un partid nou. Trebuie un partid nou. = nuanta.

 "Nu exista nicio strategie pentru 2012 a partidului in schimb avem parte de tot felul de filosofi gen Voinescu si Macovei care sunt mai mult interesati sa apara la televizor decat sa gandeasca strategii (...)partidul risca sa piarda iremediabil la alegerile din 2012 daca refuza sprijinul oamenilor cu experienta", i-a reposat, de partea cealalta, Vasile Blaga, puternic sustinut de Radu Berceanu, lui Emil Boc.= perpetum mobile grohait de porci.

Nu mi-am ascuns niciodata ideile social democrate, mai nou social liberale. Cum ai putea schimba o societate avand aceleasi perceptii pe tot parcursul vietii? Pornind si de la ceea ce am trait in ultimii ani, ma refer la aceasta depresiune. Un om cu gandire statica nu va putea fauri niciodata altceva decat lucruri statice, inclusiv o societate.

Mai uit ca atare in tabara care poarta numele ideologiei pe care as putea s-o imbratisez in momentul de fata. O ideologie care poate fi ajustata in continuare tot de oameni (observi rolul nuantelor?), pentru a se potrivi cat mai bine cu nevoile societatii in care traim. Ce vad si ce aud in acea tabara? Tocmai ceea ce vad si ceea ce aud si de la cei enuntati mai sus. Cu diferenta ca cei din urma si-au botezat ploierul sub care stau cu un alt nume: PDL. Stiu si simt ca as dori din suflet sa schimb ceva in tara asta! 

Cu cine sa pornesc la drum? Cu perpetum mobile = porcie, nesimtire, minciuna etc. Cu oameni ale caror urme adinci taiate cu cutitul le vezi chiar azi la tot pasul in societate? Sau tocmai cu cei care ii deranjeaza pe ultimii? Daca nu vezi nunatele nici aici orb vei ramane. Ii cunosc oare personal pe Monica sau pe Sever? Nici vorba, precum nu-i cunosc nici pe grohaitori. Ceea ce cunosc insa este retorica fiecaruia, faptele lor, si nu in ultimul rand atitudinea pe care au avut-o fata de un lucru sau altul. Retorica si atitudinea unui individ sunt poate singurele coordonate de luat in seama atunci cand vrei sa tragi niste concluzii apropiate de realitate in privinata unei persoane. 

Retorica perpetum mobile ar trebui sa dea de inteles si boului ca acesti oameni sunt foarte multumiti de situatia actuala a tarii dar mai ales de situatia lor personala. Nuantele, desi in posturi la care multi nu pot face altceva decat sa viseze, par totusi sa vada bube. Dand astfel dovada nu numai receptivitate dar si de un dram de modestie. Prin simplul fapt ca isi recunosc oarecum si proriul esec. Au facut parte din el prin pozitiile detinute, chiar daca nu este usor pentru nimeni sa urineze impotriva vantului. Un om pe care nu-l cunosti de loc il poti judeca asadar prin judecarea reactiilor spontane pe care le are fata de un lucru sau altul. Aceste forme de reactii si atitudini sunt intotdeauna cele mai genuine. De tipul: filmarea este eronată, in timp ce el, individul, este perfect (nota subsemnatului).

Nu-mi spune ca vrei sa-ti schimbi viata pariind pe actorii care joaca in filme pe care le declara chiar ei eronate, indiferent de unde ar proveni acestia. Asta pentru ca filmul eronat despre care vorbesc este de fapt filmul vietii tale. Fereste-te ca de dracu, oriunde, dar mai ales in politica, de orice individ care se autodeclara fara cusur. Oamenii care incearca sa-si ascunda greselile explicand verzi si uscate sunt cei mai iresponsabili oameni de pe planeta. Sa nu crezi cumva ca isi vor schimba naravul doar pentru ca au fost pusi intr-un scaun de politician. Dimpotriva!




12 comentarii:

AristotelCostel spunea...

... acum daca "mosului" i s-a pus pata pe... ?fostul? purtator de cuvant al PDL, responsabilul cu prosteala-n fata... eu nu insist.

Asa... de dorul lelii, n-as renunta la... "viata ca o gluma":

Sever Voinescu: Proiectul privind coşul de solidaritate nu este al PDL, dar susţinem UNPR pe culoarul de stânga

:D

Mai inainte am comis o mica investigatie in privinta preferatului meu... Eugen Nicolicea.

Pe scurt, asta ar fi megasustinatorul referendumului pentru suspendarea lui Basescu, de prin 2007... parca.

In 2008 nenea a facut infarct, a devenit independent, iar acum e UNPR-ist, megasustinator a orice slobozeste Basescu.

Printre "initiativele" strasnicului procesoman se afla si catalogarea fostilor colaboratori ai securitatii tocmai cu aceasta precizare in aparitiile lor... TV. :D

Luand-o pe fir... in jos, am descoperit o viata... cat o tranzitie, Eugen Nicolicea e parlamentar din 1992... incoace. Are cercificat de revolutionar, provine din fieful lui Adrian Severin... Mehedinti, si e foarte vocal in privinta "fostilor colaboratori ai securitatii"... gen Mona Musca.

Saracul om a fost un fesenito-pesedist pana imediat dupa... infarct. Ce l-o fi determinat sa-l reconsiderare pe_"presedinte"? Si de unde ura asta fata de colaboratorii securitatii?

Eh... ar fi nuanta ca pare sa n-aiba nimic cu... securistii.

No bine, inchid paranteza, si revin la Voinescu. Baiatul asta "de dreapta", de profesie gurist sau jurnalist, a scris saptamana trecuta un articol... "de dreapta". In apropierea finalului de mandat Boc V, omul prezinta aceleasi idei marete legate de statul mic si nevoias, respectiv, poporul bogatan cu cash la purtator. Atat doar ma deranjeaza pe mine... in toata scriitura lui despre care vorbesc, "coalitia" guvernamentala, de grija careia moare putin cate putin orice urma de umanitate din el, a majorat si CAS-ul si TVA-ul, altfel spus, statul lui ideal, condus de dreptacii lui, a jupuit si mai tare oamenii, in plus "investitiile" statului dandu-ne pe spate.

Aceiasi tristi care ne vorbesc despre "esecul statului asistential" au drept principala strategie de castigare a alegerilor... punga cu rahatei pentru prostunei... nuante (va urma)

... tonetarul george are cuvantul...

George spunea...

Bugetarul AC are toate ingredientele sa ramana la fel cum este, indiferent cine-i distribuie delicatesa turceasca. Asta pentru ca el este un EMO intarziat si captiv de societatea pe care o uraste dar care-i satisface pornirile emotionale. E un specimen care ar merita un studiu la o facultate de psihologie, asta daca am stii mai multe despre el ca om nu doar ca o adresa de blog.

Horea spunea...

Costel, in politica esti obligat sa faci si sa sustii cateodata lucruri pentru care nu esti apreciat. Precum Tva si alte biruri fara de care eram azi de mana cu Grecia.

Asta dupa ce altii au aruncat banii in buzunarele prorii jefuind tot ce misca. Daca nu ai o tactica si mai faci si parte dintre cei putini poti fi scos pe tuse. De acolo nu poti face chiar nimic.

Cand ma uit la oameni eu incerc sa le citesc personalitatea. Numai ea poate fi benefica sau malefica in cazul unui politician. Pot gresi desigur asa cum am facut-o cu Ponta si Antonescu. Pentru ca nu am vrut sa condamn pe nimeni inainte de a-i da o sansa.

Nu a durat o luna pana cand am vazut de unde sufla vantul, avand in momentul de fata parerea pe care am expus-o despre cei doi. Tara asta este nenorocita dar sunt convins totusi de faptul ca mai contine oameni care nu au jaful ca tel suprem. Cu toate neajunsurile pe care le are, Voinescu mi se pare unul din ei.

Or mai fi si altii dar eu nu ma mai uit la Tv de un an si citesc si foarte rar, mai nou, articole romanesti. Exceptand cazurile in care ma simt nevoit sa comentez o intamplare autohtona sau in cazul in care imi sare in ochi un titlu imbecil.

Nu austeritatea a distrus Romania ci personalitatile politicienilor post lovitura de stat. Ale acelora care au avut adevarata putere in mana. In Romania primitiva suntem inca departe de faza ideologiilor.

Tocmai de aceea ma voi baga in primul partid care imi va putea demonstra ca nu este populat de mincinosi si de hoti si care nu va fi voie sa fie nici unul extremist.

De aici de acasa tot nu pot face nimic. De acolo pot sa ies in schimb pe usa asa cum am iesit de la PSD, in cazul in care vad ca prezenta mea nu-si are rostul.

In faza in care ne aflam oamenii pe care-i vad benefici sunt cei care nu vor sa fure si nu vor sa minteasca, indiferent de orientarea lor politica. Aceste trasaturi sunt suficiente pentru o fundatie pe care sa-ar putea construi ceva.

In comuna primitiva toate trebuie sa inceapa cu un bolovan zdravan si de incredere. Restul sunt detalii de viitor.

originar spunea...

Horea, din pacate, astea a adevarul trist...

Mihai Alex Rotaru spunea...

Horea, ai undeva fragmente din cartea care ai publicat-o?

Multumesc

Radu Ionescu spunea...

Salut,

Chestia cu politica in Romania este ca dom' Iliescu prin noozecisiceva i-a pus pe toti intr-un sir si s-a plimbat de-a lungu lui spunand: pana aici sunteti psd, pana aici pd, pana aici pnl si restu sindicate. Cat timp nu se va rezolva clasa politicam nu se schimba nimic. Si cum asta nu se va rezolva prea curand suntem cam in pom. Putem dezigur in spirit romanesc sa facem ironie si haz de necaz da asta nu ajuta la nimic.

Desi nu iti impartasesc parerile politice social democrate, si nici eu nu vad vrun partid care sa ma reprezinte, problema primordiala in Romania, si, parerea mea, daca analizezi si in alte tari mai dezvoltate si mai cu pretentii, deriva din faptul ca optiunile politice nu conteaza cat timp nu functioneaza justitia. Aici e baza, procurorii, judecatorii, avocatii politia sunt corupti pana in maduva oaselor. Degeaba ai legi bune daca nu sunt respectate. Degeaba ai politici de guvern decente daca nu sunt aplicate. Cand ai judecatori la CSM si ICCJ care au mandatul expirat si nu au dreptul legal sa fie acolo dar sunt, nu ai ce pretentii sa ai.

Desi optiunile difera de la libertarieni la socialisti in privinta indatoririlor statului, toti sunt de acord ca datoria esentiala, de baza, este justitia. Daca furtul de la stat ar fi pedepsit nu s-ar mai fura asa mult.

Radu Ionescu spunea...

Costele de pura curiozitate, tu ii bestelesti pe multi dar ai vreo orientare politica? Daca ai chef sa raspunzi desigur. Daca ar fi sa ghicesc as merge pe varianta "comunismul a fost o idee buna "

Horea spunea...

Program facturi,nu. Consider fiecare cuvant din carte la fel de important. De aici au rezultat si doar 89 de pagini.

Radu, nu trebuie sa avem aceleasi convingeri politice pentru a dori binele tarii in care traim. Un bine se poate construi in mai multe feluri.

Nu am nici timp nici loc pentru alte pareri asa ca ma opresc. Vreau doar sa-ti spun ca avem totusi un numitor comun. Sunt absolut de acord cu afirmatia pe care o faci privind justitia. Daca mai adaugam la ea si educatia suntem pe drumul bun, indiferent de convingeri. Iata din nou rolul nuantelor.

AristotelCostel spunea...

@radu

Sunt foarte categoric cu cei pe care i-am lasat pe... asfaltul... vietii. Cam de asta pentru mine george este un tonetar. La nivelul la care se afla el, eu nu mai cobor.

Orientarile mele "comuniste" au fost "desprinse" de japitele imobiliare.
In timp ce eu sustineam ca preturile cloacelor se vor duce in cap... din principiu :), ei ma catalogau drept comunist sarac. Acum "capitalistii de bula" au observat ca fara ajutorul statului ar fi ajuns la greblat pisicu' mort inca din 2009, dar in folclorul prostuneilor eu am ramas un... comunist.

Acum, daca ar fi sa mai ghicesti ceva, eu ti-as recomanda sa incerci acolo unde ai 99 sanse dintr-o suta, iar eu iti voi ura tot norocul din... lume.

Despre porcismul orwellian discut inca de la primele comentarii postate aiurea pe internet exact sub acelasi pseudonim, deci... ghinion.

Asa la ghici, eu pot sa-ti accept ignoranta. In privinta lui Radu Ionescu n-as merge pe nicio varianta pentru ca nu ma ajuta memoria, dar daca tu ai putea sa incadrezi vreun fragment de text trunchiat emis de mine, de unde sa reiasa ghiceala ta, am putea... intra in detalii.

In principiu sunt alergic la minciuna si prostie. La starea generala a societatii... umane... contemporane... mai e nevoie de alte orientari?

George spunea...

De la nivelul care ma aflu eu, tu ar trebuii sa urci foarte mult, nicidecum sa cobori. Ca ai lasat pe asfaltul vietii nu stiu cati, demonstreaza inca odata, exact nivelul la care te afli, nu ai depasit nivelul asfaltului in timp ce altii zboara.
Ai cumva si o definitie a prostiei? Sa vedem si noi in felul asta cam ce caracter maret avem in spatele bloggerului AC.

mihai spunea...

horea , in asteptarea zilei de maine euro a zburat si testeaza puternic pragul de 1.4 usd ( ca de atatea dati ) , totusi , cand anticipezi ca va avea loc marea prabusire ?

Radu Ionescu spunea...

Ghiceala mea se bazeaza pre vre-un fragment, deoarece nu prea tin minte tot ce se discuta pe cele cateva bloguri pe care le citesc si in comentarii si discutii ma lansez pe inca mai putine.

Ce-i drept nick-ul AristotelCostel sare in ochi in genere, desi mai e si AC uneori presupun, e mai memorabil decat numele meu. Si mai tin minte diverse atitudini, desi nimic clar.

Asa ca ghiceala este un fel de wild stab in the dark, mai ales ca la stilul tau e greu de spus ce e credinta personala si ce e scris special pentru a provoca o reactie. Oarecum si eu am vrut sa obtin o reactie desi nu am stilul tau flamboiant. Ghiceala a fost pur si simplu o impresie a carei sursa nu o stiu. In internetul modern dominat de postaci si fanatici de diverse spete nu iau prea mult din ce se scrie in serios, desi mi s-ar parea o chestiune utila daca ai putea chiar afla parerile unor oameni despre anumite chestiuni, lucru asta e sufocat, ca orice pe internet, de o masa de informatii inutile si e un efort destul de mare sa filtrezi.

Ma rog, pana la urma nu conteaza. Noi sa fim sanatosi, cum se zice,