Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 10 noiembrie 2011

Balaurul bicefal si hiperinflatia

Namila Sarko Angie s-a instalat in mod "demorocratic" pe tronul european. A eliminat printr-o lovitura de coada doi premieri alesi in mod democratic, pe Unchiulandreu si pe Bunga Bunga. Balaurul a facut insa aceaste eliminari in stare somnoroasa. Iata-l insa trezindu-se si frecandu-si cei patru ochii, cu pleopele inca usor lipite.

Circulatia sanguina din creierele celor doua capete incepe sa se intensifice, rezultatul fiind aparitia unei imagini stranii pe retinele fiarei. O imagine care reprezinta o zona euro restransa. Sau pana la urma nici o zona.

In sfarsit cei ce au aruncat banii contribuabilului cu lopata vor trebui sa inceapa sa vada abisul in care au scufundat toata Europa. Ai cumva intentia sa te bucuri? Las-o mai moale! Faptul ca namila va observa inevitabilul nu insemneaza doacamdata nimic. Nimic altceva decat alte intalniri, alte divergente si discutii duse la infinit, pe banii contribuabilului, desigur, pana in momentul in care inevitabilul va trebui sa se intample.

Ori iese Germania din zona euro, ori ies "porcii". Scenarii ar mai exista dar eu nu am intentia sa le parcurg. Voi lasa aceasta treaba pe seama celora care vor calcula pierderile rezultate din fiecare varianta, pentru ca doar de pierderi poate fi vorba. Sperand totusi ca macar in aceste momente de cumpana mascariciocratii sa aleaga varianta cea mai ieftina si cea mai functionala. Nu as paria totusi nici pe aceasta alternativa. Tinand cont de talentul birocratilor care masoara curbura crastavetilor de-a tergiversa si de a complica lucrurile pana la explozie.

Oricum, un lucru este cert. In cazul in care vreun ”porc” s-ar intoarce la valuta lui de bastina dupa iesirea din uniunea monetara o hiperinflatie in tara respectiva este aproape inevitabila. Ea va fi rezultatul devalorizarii pe care o va suferi noua moneda adoptata, o devalorizare care ar putea ajunge in opinia mea chiar pana la 80% in unele cazuri. Euro ar putea cadea si el in bucatele in cazul in care Germania s-ar hotara sa-l paraseasca. Iata deci rezultatele extrapolarilor liniare facute de vigilentii experti in economie: Un haos si un "bunga bunga" de toata frumusetea.

4 comentarii:

cristian dogaru spunea...

salut Horia..devalorizare de 80%? asta mi se pare o exagerare, ar insemna ca italienii, spaniolii, grecii si care or mai fi sa traiasca mai rau ca in romaniaca...si devalorizare raportat la ce? ca monedele nationale n-au circulat pana acum in paralel cu euro...o paralela cu islanda ar fi poate mai utila...nu s-a facut chiar praf moneda cand cu falimentul, si a inceput sa isi revina relativ repede dupa...

Horea spunea...

Salut Cristi! Numai ca in Islanda lucrurile s-au facut la timp si cu cap. Acolo nu s-au mai pompat bani in bancile muribunde pe pielea islandezilor.

Tine cont si de marimea tarilor implicate, ma refer aici si la numarul de locuitori. Precum si la starea economica la care au ajuns comparativ cu Islanda, la deficite care vor trebui sa fie reglate etc.

Pentru asta va fi nevoie de bani, de foarte multi bani, de o suma pe care nu putem decat s-o ghicim din cauza cetei care a fost pusa peste bilanturi.

S-ar putea precum spui ca 80% sa fie exagerat desi in cazul Greciei cifra mi se pare plauzibila. Tinand cont de deficitul de 160% pe care il au elenii. Celelalte tari ar putea iesi poate mai usor, dar astea sunt doar scenarii.

Italia are in momentul de fata 1,5 trilioane datorie. Cine si cum crezi ca va plati aceasta suma. Eu nu ma impacientez deocamdata pentru ca pana acolo mai este.

Grecia ar putea parasi uniunea monetara pana la sfarsitul anului, vom vedea atunci ce se intampla, in cazul in care acest lucru se va intampla. Nu uita ca o tunsoare reala ar fi trebuit sa fie mai aproape de 100% decat de 50% in cazul Greciei.

Cristi spunea...

Cristi....Islanda s-a tratat cand avea gripa, nu a asteptat sa faca cancer.

Cristi spunea...

Scuzati cacofonia....