Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 2 noiembrie 2011

Cine e la ”volan” in Grecia?

Eu zic ca este psihologia umana, ca intotdeauna de fapt. Ca o consecinta in ziua de azi nu e usor sa fi grec. Stiri ametitoare te intampina in fiecare zi. Ele se pot schimba chiar in decursul unei ore, de mai multe ori chiar, pentru ca debandada din tara filozofilor falimentari se apropie de culmi. Nu stiu daca toti cititorii au cunostinte despre faptul ca Grecia a avut si o dictatura militara, intre anii 1967 si 1974. 

Speriat poate de o asemenea alternativa Mamandreu Papa s-a apucat de ”remobilari”. Faptul ca lucrurile au un miros de hoit se simte de la o posta. Treaba cu referendumul a fost negata, reafirmata, de mai multe ori in cursul zilei de ieri. Azi Mamandreu pare sa aiba insa din nou carma in mana fiind sprijinit de parlament conform ultimelor stiri. Pana cand insa? Eu unul sunt convins ca poporul vrea referendum, dar nu si ”balaurul”. Un referendum ar oferi sanse enorme pentru o aruncare la cos a marelui plan coafat. Crezi cumva ca Mamandreu vrea referendum din suflet? Doar a semnat cu manuta lui receptia funiilor trimise de UE pentru gatul poporului sau.

Problema este insa ca dobitocia sa  nu vrea sa moara nici din punct de vedere politic, un lucru pe care pare sa-l considere mult mai prioritar in moemntul de fata decat orice altceva. Referendumul ar putea deveni astfel o punte buna de salvare pentru camelionul Andreumamica. Oricum! Daca Grecia era lasata sa dea faliment atunci cand spuneam eu, atunci cand avea nevoie de ”doar” 40 de miliarde de euro, astazi lucrurile ar fi stat cu totul altfel. Foarte probabil elenii ar fi azi undeva pe drumul Islandez.

EU, care crede ca poate fi in toate, in cele ce sunt, a ales insa sa trateze omul lovit cu bata in cap, dandu-i cu alta bata tot in cap. Sa vedeti cum or dansa folozofii pe strazile Atenei si in metroul facut cadou de catre UE. Metrou pentru care ei n-au mai cumparat bilete de la infintare.

Dansul va devenii si mai salbatic atunci cand melodia ”fondurile de pensii sunt goale” va lovi urechea dansatorilor. 

Sarkozy si Merkel se pregatesc de aceea pentru o noua luna de miere, ca sa mai cheltuiasca niste bani publici pentru intalniri numite urgente. Se aduna ca sa nu fie rasfirati. Pentru ca gunoiul pe care l-au produs politicienii controlati tot mai mult de bancheri sa poata fi curatat, este nevoie tocmai de un uragan ca cel in devenire. Cand semeni vant culegi furtuna asa ca Szarka Angie ar putea sta foarte bine si acasa.

Piata nu e oarba sau analfabeta asa cum isi inchipuie domniile lor birocratice. Ea se pare ca vede foarte clar ingineriile financiare fara nici un sens. Chiar de aceea a impins dobanzile bondurilor grecesti de un an la peste 200%, imediat dupa ce balaurul franco-german si-a anuntat marele plan de frizerie. Frati si surori branza se va imputi peste tot asa cum anticipam. Riscul aparitiei dictaturilor creste pe zi ce trece. Ca de obicei ele vor putea fi chiar votate in cele din urma de catre oamenii frustrati.

Pentru ca se pare ca oamenii nu invata nimic din istorie, indiferent in ce scaun ii prinde viata. In cel de alegator sau in cel de ales. Tocmai de aceea ei par sa repete lucruri care n-au functionat niciodata. Lucruri care au ca atare si un deznodamant identic, deja cunoscut. Acelasi om a dezvolatat insa tehnica pentru ca i-a fost de folos din punct de vedere finaciar. Din punct de vedere social gandirea umana pare insa sa bata pasul pe loc. Avaritia omului, cancerul societatii in care traieste, pare si ea sa fie neschimbata, sau chiar mai salbatica decat oricand. 

4 comentarii:

cristian dogaru spunea...

salut Horia. uite ca au trecut deja 4 ani de criza....crezi ca au invatat ceva politicienii?..dar alegatorii? ca vine in 2012 o noua runda de stampile prin europa/sua...dupa modesta mea parere suntem inca departe de dictaturi, nu traim suficient de prost pentru a le aduce la putere...si nici partide extremiste cu priza n-au aparut inca la orizont...

Horea spunea...

Salut Cristi, ai putintica rabdare.

Valul social devastator nu a inceput inca. Bursa mai zburda.

Sa vedem ce se va intampla in zilele in care se va trezi cu picioarele taiate de tot?

Vor apare si partidele de care vorbesti. Ele exista de fapt si azi aproape pretutindeni, fara a avea insa in momentul de fata o priza suficienta la electorat.

Lucrurile se vor schimba o data cu negativizarea tot mai accentuata a psihologiei oamenilor. In rest politicianul, dar nici alegatorul nu invata. De acolo provin si valurile repetate de rahat care dau peste ei.

alina spunea...

Salut,
O mare intrebare pentru Horia si nu numai. De ani buni tot am strans bani pentru a cumpara un apartament (si ne-am tot ferit sa facem credit, si se pare ca bine am facut).
Marea majoritate a banilor sunt in euro. Si cum mizeria devine din ce in ce mai mare ce e de facut? Sa-i transform jumatate in lei - jumatate dolari?
multumesc

Horea spunea...

alina, parerea mea o sti din articolele expuse. Oricum, in lei nu ai de ce sa transformi nici macar euro in momentul de fata. 4,40 leu fata de euro este nivelul uramator. In ceea ce priveste imobiliarele nu pot decat sa ma bucur ca mai exista si oameni care se informeaza.