Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 18 noiembrie 2011

Euro-dolar

Sper ca ati observat ca l-am ascultat pe Gogu. Asta pentru ca atunci cand cineva are dreptate eu ii dau dreptate indiferent de cine ar fi vorba. Am schimbat asadar titlul blogului in adevarul meu....., in loc de doar adevarul. Ultimul titlu mi se pare mult mai la locul sau tianad cont de faptul ca eu nu am crezut niciodata ca as fi posesorul adevarului absolut.

Astea fiind spuse hai sa ne uitam la perechea euro-dolar. Este vorba de un grafic de o ora pentru a putea exemplifica miscarile perechii mai bine.

 Dupa saltul de gazela pe care l-a facut euro la stirea cu tehnocratii, vezi marcajul facut cu o elipsa de culoare albastru deschis, cei care conteaza, adica cei care nu au fost impresionati de stire au inceput sa vanda consistent valuta comunitara. Observa primul nivel galben de care am vorbit in postarea precedenta. El a oprit caderea euro dar n-a reusit sa-l impinga spre nord decat neglijabil. Euro a spart asadar nivelul enuntat continuand sa se deprecieze.

Pana cand? Pana ieri, pana la data de reactie pe care am specificat-o, si, exact pana la un nivel pe care il voi numi ca de obicei un nivel cheie. De aici euro a incercat o revenire, una chiar destul de spectaculoasa, in cursul zilei de azi,  fara sa reuseasca insa sa-si mentina noile culmi cucerite. Observa totusi pana unde a reusit sa fuga azi euro. Tot pana la acelasi interval galben pe care l-a perforat acum cateva zile. Revin asadar cu acest update pentru a sublinia un lucru pe care il vad important in perspectiva scurta de timp. Asta pentru ca scenariul meu de durata lunga, cel in care vedeam euro la 1,21, intro prima faza, nu s-a schimbat cu nimic. Scenariul de durata medie a fost totusi afectat.

In conditiile in care ne aflam sansele pe care le are euro de a-si mai testa vechea maxima din jurul nivelului de 1,41, scad pe zi ce trece. Se pare asadar ca valuta comunitara vrea sa se multumesca cu testul rezistentei pe care am expus-o ultima data in filmul din saptamana trecuta. Mai mult decat atat! In cazul in care euro isi va perfora suportul cheie expus, al carui minima se afla in jurul nivelului de 1,3275, sansele unei vizite facute nivelelor aflate sub 1,31 cresc considerabil. Tinand cont de data de reactie si de intervalul cheiei despre care am vorbit, euro ar mai trebui sa se invarta inca in jurul niveleleor enuntate.

Nu stiu daca ati bagat de seama caderea metalelor cu procente bune? Nu trebuiau ele sa se aprecieze conform logicii fundamentale? Tinand cont de faptul ca au fost declarate ca fiind un refugiu pentru toti cei care care se simt loviti de nesiguranta europeana precum si de hiperinflatie. Uite ca au cazut totusi atunci cand trebuie sa cada, fara sa atinga insa si deocamdata nivelele maxime pe care le enuntam in film.

Si bursa a inceput sa faca niste figuri care ma pun pe ganduri. Fuga pe care o vedeam spre maxima precedenta, cu o depasire minima a acesteia, pare sa nu mai vrea sa vina. Sa fi fost oare ultima maxima limita superioara al acestui val de apreciere pe care l-am numit pe drep cuvant infernal?

Greu de spus in momentul de fata. Din acest an mai avem si luna care vine. Scenariul de durata lunga cu valulu devastator ramane insa acelasi si in acest caz. Ceea ce s-ar putea schimba sau s-a scimbat deja este momentul declansarii acestuia. Nu avem de facut altceva decat sa urmarim ceea ce se intampla. Trebuind sa acceptam ca fiind valabil oricare moment pe care il va oferii piata, si nicidecum momentul pe care credeam eu sau altcineva ca ni-l va oferi. Surprize din partea pietei pot veni oricand, foarte rar insa in ceea ce priveste perspectiva de timp. Aiti vazut cu totii pontenta intervalelor de reactie pe care obisnuiesc sa le anunt. Vom trai si vom vedea.

7 comentarii:

mihai spunea...

atunci cand toata lumea asteapta sa inceapa odata ECB-ul sa monetizeze datoriile PIIGS-urilor citeam intr-un articol ca nemtii ( singurii care se opun ) se pare ca prefera varianta iesirii din zona a datornicilor decat sa lase ECB-ul sa o ia pe urmele FED-ului , foarte interesant , primesc un bravo din partea mea !

Horea spunea...

mihai, cum numesc cei ce te-au invatat pe tine despre monetizari ceea ce face BCE acum? Asta pentru ca nici FED nu a tipatit bacnote in sine ci a monetizat prin cumparare de bonduri.

Opiztia nemtilor este asadar indrepata impotriva tiparirii reale de bani si nicidecum impotriva cumapararilor de bonduri, un QE european pe care il face BCE acum.

Toti cei care au inteles ceva din circul la care asistam stiu foarte bine ca BCE a cumparat bonduri grecesti fara nici o valoare in prostie, pentru ca sa mai poata da o gura de aer bancilor falimentare din Franta si Germania.

Mai mult decat atat! BCE a sarit sa cumpere bonduri italiene atunci cand dobanda acestora a saltat la peste 7%. Urmatoarea tara al carei bonduri, pardon murdarii, le va cumpara BCE vor fi cele spaniole.

Daca te-ai fi informat corect ai fi inteles poate mai bine toata matematica. Fed a creat cam echivalentul a 3 trilioane de dolari bani facuti din aer, deci credite, pe care bancile le-au folosit ca sa joace la ruleta. Din cauza faptului ca nimeni nu a mai vrut sa ia ce?

Tocmai creditele care au fost oferite pe tava. De aici rezulta cei 1,6 trilioane de dolari care zac linistiti in ziua de azi in fondul de exces al bancii federale.

Suma pe care BCE a suflat-o in piata sub aceeaisi forma este echivalenta cu suma FED. De unde atunci extazul asta la cei pe care ii citesti stiu doar sfintii.

Probabil ca idolii tai habar nu au despre faptul ca SUA si Anglia au mai recapitalizat totusi si niste banci. In Europa nu s-a recapitalizat nimic, pentru ca ”nu a fost nevoie”.

Asa au spus bancherii, atunci cand doamna Lagarde a deschis acest subiect al recapitalizarilor asta vara. In momentul de fata aceste banci ”pline de capital” fug zilnic la BCE din cauza lipsei de lichiditati.

Fi sigur despre un lucru. Europa va crapa prima. Franta numita azi marele arhitect va fi lovita dur. Asta ca se se vada ca nu a fost decat un zidar necalificat. Va urma Japonia, in timp ce SUA va crapa cea din urma. Nu inteleg de ce te bucuri. Eu stiam ca traiesti in Europa.

mihai spunea...

horea , din cate am inteles eu BCE-ul a cumparat bonduri PIIGS dar nu intr-o cantitate considerabila cum a facut FED-ul ci doar asa , "de control" cum face isarel cu cursul euro - leu , mai ii da in cap din cand in cand daca o ia pe balarii .
Pe de alta parte nemtii daca ar fi de acord cu cumparearea masiva de bonduri de catre BCE de ce oare se opun puternic la ideea de EuroBonduri ( bonduri garantate de toate statele UE ) ?

Horea spunea...

mihai, vezi de ce este bine sa intelegi lucrurile corect? Nu-i mare lucru daca faci o adunare a sumei la care s-au vandut bondurile porcilor. Cand investitorii nu mai cumpara BCE devine prin eliminare singurul cumparator.

Nici treaba cu euro-bonduri se pare ca nu ai inteles-o! Sa le garanteze cine? Tarile falimentare care nu-si pot garanta proriile bonduri in momentul de fata. Cine ar mai ramane, tot prin eliminare, un garantor credibil al acestor bonduri in opinia ta?

Daca ai inteles ca este vorba de Germania mai punne-ti o intrebare. Nu ar scufunda un asemenea scenariu in cele din urma pana si ultima tara credibila din Europa?

Ce s-ar alege din tine, presupunand ca esti un om muncitor, precum si din banii pe care ii faci, in cazul in care ti-ai cheltui toate veniturile pentru sustinerea vecinilor risipitori? Si pana cand crezi tu ca ai putea face acest lucru fara sa intri si tu pana la urma in faliment?

Din moment ce prin intermediul euro-bondurilor cei falimentari ar putea imprumuta din nou la dobanzi mai mici, asa cum au facut de fapt si pana in momentul izbucnirii acestei crize.

Mai mult decat atat! In Germania mai exista deocamdata si o curte constitutionala. Ea a spus foarte clar si raspicat ca o insclavire a nemtilor se va putea face doar prin referendum, asta pentru ca legile ar trebui schimbate pentru ca planul euro-bondurilor sa poata fi pus in aplicare.

Ca atare! Ppoliticienii germani nu fac deocamdata nici o bravada. Ei respecta legile in vigoare obligati de ”curte”. Fara curte poate Merkel$comp ar fi sarit deja in Sena.

Unii nemti, eu sper sa fie cat mai multi, si-au dat cu siguranta seama si despre faptul ca euro- bondurile ar fi de fapt un streang foarte bun de spanzuratoare.

Horea spunea...

tot mihai, ca cei multi sa nu observe subtilitatile, BCE pare sa fi copt un plan, ieri la sfarsit de saptamana, prin care sa imprumute bani FMI-ului care sa-i imprute mai apoi lui Iuda. Genial nu? Sa vezi cum va salta euro la o asemenea stire. Si cum va fi desfintat din nou de catre cei care pricep efectele masinariilor. La nivele de oferta desigur, ca de obicei.

Informatii-economice spunea...

@Horea- Bancile falimentare germane la care faci referire, spera dl. Basexu sa ne salveze noua sistemul bancar... Tocmai s-a intors de la o intalnire cu doamna Merkel pe aceasta tema iar rezultatul am inteles ca a fost "strans".
Dc stie cineva mai multe despre subiect astept un mail (pt cei cu care ma cunosc) sau un comment(chiar la un post fara alte comentari si pe care il poate sterge apoi imediat dc nu vrea ca asa ceva sa ajunga informatii publice) pe blogul meu...
@Mihai - singurul motiv pentru care sper ca nici eu nici Horea nu avem dreptate e acela ca daca avem dreptate e jale pentru sute de milioane de oameni... Din pacate piata nu-mi satisface sperantele ci merge destul de aproape de assumptiile initiale!
@Horea, TP-ul meu pt Euro-USD este anuntat din August - 1.15 in Q1-Q2 2012. Atunci contraziceam GS cu previziunile dupa ce m-am fript o data pariind impotriva lor. Sa vedem ce va fi pana la urma.

Horea spunea...

Razvan, romanul si-a rupt de obicei gatul sperand.