Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 3 noiembrie 2011

Primul semnal de deflatie in Romania

Vine de la BNR. Banca scade dobanda de referinta vrand nevrand pentru ca asa spune piata. Am incercat sa argumentez acum cca. un an pentru un asemenea scenariu reusind sa-i calc atunci pe bataturi pe hiperinflationisti. Iata insa ca ceea ce credeam ca se va intampla se intampla. La usa Romaniei bate incet dar sigur deflatia, ca peste tot de fapt. La inceput cu o stagnare de preturi, mai apoi cu o scadere asa cum este si normal. De ce se intampla acest lucru ? Din cauza faptului ca si Romania este inecata in credite.

Aici ele au fost date insa cu precadere persoanelor private dar si unor firme care au folosit banii la speculatii si nu pentru productie. Iata acum bumerangul de care vorbeam. Poti sa afisezi preturi care ajung in luna atata timp cat nu vinzi nimic din cauza lipsei de bani al cumparatorului. Lipsa de vanzari va da de pamant cu orice comerciant care nu a inteles mecanismele deflatiei, lasandu-i in viata doar pe cei cu capul pe umeri.

In lipsa banilor, a creditelor, o lipsa care apare doar acolo unde a avut loc o inundatie monetara, velocitatea mediului de plata devine aproape inexistenta. De ce? Pentru ca si putinul pe care il ai merge aproape integral intr-o singura directie; plata creditelor pe care oamenii le-au acumulat in mod descreierat. Putinul va deveni si mai putin pentru ca statul va fi nevoit sa taie din nou in carne vie daca va dori sa supravietuiasca.

Asteapta-te assadar la noi concedieri, reduceri de salarii si la cel putin inghetarea pensiilor. Precum spuneam mai demult! Cel sau cei care vor veni la putere in 2012 comit pur si simplu un suicid politc. Vom intra intr-o era finaciara atat de grea incat si cel mai mare mincinos va trebui sa roseasca in cazul in care iar mai trece prin cap sa promita ceva alegatorului. Se pare ca Boc cel mic a prins deja aceasta minge mare.

Multe firme vor musca praful dar mai ales multe banci. Valul tsunami care vine va face curatenie. Cei care fac afaceri si il vor supravietui vor fi doar cei care inteleg intr-adevar ceea ce fac. Se vor face  desigur in continuare bani din smecherii ca intotdeauna, dar lupta smecherilor va trebui sa se intensifice. Asta pentru ca telul final al luptei, banul, va fi tot mai greu de gasit si de acumulat. Porcia actuala se va incheia probabil cu un razboi.

El va rade restul, partile pe care valul nu a reusit sa le atinga. Cei ce vor ramane in viata vor fi desigur destul de socati. Asta pentru ca sa nu inceapa direct si imediat cu aceeiasi avaritie si aceeiasi mentalitate, care, in opinia mea, vor distruge o buna parte a societatilor existente.

Peste o alta suta de ani, acest ciclu se va repeta foarte probabil din nou. Asta pentru ca omul pare sa nu invete niciodata nimic din istorie, precum am mai spus. Avaritia pe care o are in sange va iesi din nou la iveala, poate sub o alta forma decat cea in care a iesit astazi. Asta pentru ca o societate” perfecta” nu va putea exista niciodata fara oameni ”perfecti”.

Ps. Vei vedea probabil la banci un lucru nemaiintalnit in Romania pana acum. Dobanzi foarte apropiate intre depozite si credite, sau in caz de urgenta chiar mai mari la depozite. De unde aceasta matematica intoarsa pe dos? Aici in Valahia vesnic infloritoare in preturi. Simplu! Credite nu se vor mai lua aproape de loc, chiar in cazul in care banca ar incepe sa le ofere gratuit. Pana la urma trebuie sa le rambursezi chiar si fara dobanda. Intrebati-l chiar acum pe omul de desfaceri Negoita daca mai doreste cumva un credit gratuit? Pe de alta parte nici bancilor falimentare nu le va arde de dat cedite. La depozite va fi insa bai.

Banii depusi se vor imputina. Bancile trebuind sa ofere cat mai multa dobanda pentru ca sa-i poata ademeni pe clientii cu cash in buzunar. Sunt aici asadar perfect de acord cu Daniel Daianu. Pana si asa, bancile care au crescut ca ciupercile dupa ploaie se vor usca una dupa alta. Cand banii nu mai circula la ce atatea banci?

Sindicatele prevestesc scumpiri, scumpiri, scumpiri, ca intotdeauna de fapt, pregatind astfel psihologia bietului cumparator pentru pumnul inflationist, care nu va veni( nota subsemnatului). Dupa cate stiu eu sindicatele ar trebui sa tina cu membrii si sa nu duca politici de inspaimantare a populatiei. Sindicatele nu mai sunt insa sindicate pentru cei care platesc cotizatia aproape nicaieri. Ele il reprezinta in ultimul timp pe seful si pe birocratul institutiei.

Trebuie sa fi porc de Bazna ca sa vi sa urli din nou despre preturi, atunci cand ai dat in bara pana acum de atatea ori. Ultima data asta primavara, atunci cand sindical fiind, confundai pretul pe care urmau sa-l aibe legumelesi a zarzavaturile cu pretul aurului.

In alta ordine de idei! Poate esti interesat sa stii cat iti valoreaza casa sau apartamentul. Nimic mai usor, te ajuta "gandul". Nu al tau ci ziarul.

Citeste si vezi. Jurnalism informatic la nivel inalt. Deci, adica, care va sa zica, de aceea, deoarece, pentru ce, si daca: as avea eu o troca de porci de vanzare si as scoate-o pe piata la un pret de 30 000 de euro asta ce ar insemna? Conform celor de la gandul, care ii mai citeaza si ei pe marii expertii imobiliari, insemneaza exact pretul real pe care il are troaca de porci pe piata. Pai daca matematica preturilor cerute de vanzator si nu cea a preturilor platite de piata este cea valabila. De ce sa nu cerem noi 80 000 de euro pentru troaca noastra de porci? Asta am facut de fapt si pana acuma. Numai ca de acum incolo lucrurile se vor imputii tot mai simtitor si tot mai vizibil pana si pentru cei "dezvoltati" din punct de vedere imobiliar. Si pentru toti cei care mai sunt  afundati in vise pana si in momentul de fata.

9 comentarii:

UJohn spunea...

Eu nu cred ca aceasta scadere se va reflecta in dobanda/pretul creditului. Pur si simplu, diferenta de bani va ramane in buzunarul bancii. Prin urmare, liquidity-trap-ul se va accentua, efectul fiind ca, bilantul in RON al bancii va arata un pic mai bine, ... pe termen scurt.

Cat despre depozite... oricum, indiferent de scaderea raportata a inflatiei, acestea au dobanda reala negativa. Dobanda nu va creste, in schimb lumea va dori sa economiseasca, mai degraba, in EUR, ca sa se fereasca de riscul valutar. Astfel, moneda EUR reala aflata pe piata va fi in continuare aspirata de banca in schimbul dobanzii virtuale, in biti, oferite de catre banca.

Probabil ca BNR, vazand ca efectul asteptat nu se produce, va concluziona ca reducerea de 0.25% nu este suficienta si va purcede la un moment dat, la alte reduceri.

mihai spunea...

horea , deflatia ai anticipat-o ok , dar totusi , razboi la final ? nu e un pic exagerat ?

Horea spunea...

U John, intocmai! Isarescu va mai scade dobanda ca si Draghi de fapt, pentru ca asta le va dicta piata.

De ce a mai ridicat-o Trichet? O stiu doar muschii lui.

A extrapolat si el liniar asa cum fac toti "expertii" lovindu-se in cele din urma cu clantta usii deschise in gura.

Ai perfecta dreptate si in ceea ce priveste dobanda in biti. Nu inteleg insa cum poti s-o faci negativa? Atata timp cat preturile scad.

mihai, sa-ti fie gura de aur. Oricum, pana acum toate lucrurile care au parut exagerate acum cativa ani, lucruri pe care eu le-am discutat pe acest blog, s-au adeverit aproape intocmai.

Sper in continuare sa gresesc in ceea ce priveste razboiul, dar semnalele pe care le vad nu ma prea contrazic in momentul de fata.

Tu care tot citesti stiri. Mai uita-te si la cele care conteaza, cele 1%. Vezi ce intentii are premierul israelian cu privire la Iran. Intentii pe care eu le vedeam fructificate in era Bush.

In momentul de fata avem insa si un presedinte laureat al premiului Nobel pentru pace. Care pace o stie doar comitetul din Oslo care l-a premiat.

Mi se pare asadar propice ca in lumea asta intoarsa pe dos, marele pacifist Obama sa traga sforile tunurilor din Israel.

Cum altfel ar putea iesi lumea din noroiul in care s-a bagat? Pentru ca ingineriile financiare ale conducatorilor de rangul 1 nu fac altceva decat s-o afunde si mai mult in mocirla.

UJohn spunea...

ma refeream la dobanda reala.
Aceasta este erodata de catre comisioane bancare pana ajunge negativa.

Exemplu: daca intr-un depozit in EUR am 1000 de unitati monetare la o dobanda anuala de 1.82 castig vreo 18.25 EUR (suma rezultata in urma capitalizarii dobanzii si a platii impozitului catre stat). Cat timp tin banii in banca platesc pentru contul curent in EUR atasat (ca asa e cutuma) comision de administrare 2 eur lunar = 12 EUR. Raman cu aprox 6.25 EUR. Daca la sfarsitul perioadei doresc sa folosesc banii, fie ca ii extrag cash (platesc comision de extragere 0.6% minim 3.5 EUR), fie fac ordin de plata (2 EUR inchidere cont + taxe transfer, care difera in functie de modalitate) suma se diminueaza suplimentar. Daca mai pui la socoteala si inflatia, ajungi, practic, sa folosesti mai putin de 1000 EUR = banii depusi.
=> dobanda negativa.

La RON situatia este identica, dobanzile si comisioanele diferind. Fara sa mai vorbim de faptul ca unele banci practicau comisioane de depunere numerar.

mobutu spunea...

Horea, pare să fie o dezinflație în prezent, adică scăderea inflației "care este"?
Iar apoi, de la zero în jos ... deflație?

Horea spunea...

mobutu, corect

Horea spunea...

U John! Am inteles acum ce vrei sa spui, dar din momet ce bancile nu lucreaza la fel nu poti generaliza.

Banca mea nu percepe nimic nici la depunere si nici la ridicare, in cazul in care ridicarea se face la scadenta.

Ceva comisioane de cativa lei pentru asa numita administrare a contului, 3 lei la lei, 075 centi la euro iau si astia. Totusi nici o suma mica depusa n-ar ajunge la minus in urma unor astfel de biruri, tinand cont de dobanda.

Problema in Romania este ca bancile au facut cam ceea ce au vrut. Tragand pielea de pe oameni in feluri in care in vest era imposibil. Omul needucat si neinformat inghite din pacate orice.

UJohn spunea...

...ar trebui sa dau niste exemple, calculate, sa vezi ca se poate ajunge foarte bine (si usor) pe minus... dar nu prea am voie...

Aproape toate bancile au costuri mai mult sau mai putin ascunse. Costuri care tin de administrarea conturilor, sau de conditionarea deschiderii de conturi curente pentru constituirea de depozite sau pentru contractarea unui credit, pentru transferul de bani intra-inter bancar (ca deh, sa manaca si gura lu' swift, mastercard si visa ceva), pentru gestiunea unui card debit/credit, pentru asigurarea de risc financiar sau raspundere civila(unde e banca ceva mai responsabila), pentru internet banking, pentru incasari la ghiseul bancii, la pos, paypoint sau roboti.

Principiul e simplu... costurile administrative trebuie suportate, pe cat posibil, de catre client. (asta este unul dintre motivele pentru care, cred eu, avem "performante" si "eficienta" record in sistemul bancar... ineficienta administrativa a bancii e platita de client, nu de banca, asa ca banca poate sa iroseasca ce resurse vrea ea, de vreme ce ea insasi nu este penalizata).

Horea spunea...

UJohn, nu trebuie sa dai exemple pentru ca ti-am dat dreptate. Argumentele expuse de tine sunt destul de solide asa cum sunt. Cele mai multe banci fac precum spui.

Exista totusi cazuri si exceptii razlete care intaresc regula.

Bancile autohtone au facut profituri incredibile si din cauza creditelor pe care le-au acordat statului, in unele cazuri la dobanzi de peste 20%.

Daca Boc lua acelasi imprumut pentru taticul lui se gandea desigur de doua ori. In cazul de fata insa micutul a luat imprumutul pentru popor, direct din buzunarul acetuia.

Pari a fi un om al bancii si stii cu siguranta acest lucru. Vom vedea ce vor face aceleasi banci atunci cand buzunarele statului vor incepe sa se gaureasca.

Raspunsul il are poate deja in maneca Angelica Nicolae.