Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 29 noiembrie 2011

Sterilizare curat murdara

In articolul” to be or not to be” spuneam:

BCE va trece in viitor mai mult ca probabil la QE-izari mai putin sterile, chiar murdare as putea spune. Care crezi tu ca vor fi rezultatele acestor actiuni? Daca vei tine cont si vei porni de la realitatile pe care ti le-au oferit actiunile identice intreprinse de FED.

BCE a facut tocmai acest lucru. Si inca nici nu oricum, ci pur si simplu involuntar. Un lucru deosebit de important in opinia mea. BCE nu a reusit sa reatraga de la banci suma pe care a cheltuit-o pe gunoaie. Pentru cei neinformati! Acest lucru nu se intampla pentru prima data.

Banca a mai avut probleme de acest gen si in vara care a trecut. Cauzele esecului? In opinia mea lipsa clara de lichiditati care obliga bancile sa tina fonduri sub pres. Diferenta dintre suma sterilizata si cea ne sterilizata este deocamdata una destul de neglijabila cca. 9 miliarde de euro. Dar, ceea ce spuneam eu in acelasi articol mentionat mai sus, spune acum si Reuters:

The ECB can buy government and corporate bonds under its purchase programme but has not revealed how much it can spend or for how long it intends to buy them.

Scurt pe doi! Asta insemneaza ca BCE opereaza spre deosebire de FED in ceata, exact asa cum spuneam eu in” to be or not be”. Stii ce i se poate intampla unui conducator auto, de exemplu, atunci cand acesta da sa treaca prin ceata peste o linie ferata fara bariera?

Si atunci cand vede locomitiva trenului care se apropie cu viteza exact in momentul in care a ajuns el cu masinuta lui pe sine? Daca tu nu stii, eu stiu! Stiu ca pana si domnul Verestoy, spaima tuturor tirurilor, ar pleca dintr-un asemenea loc intr-un avion facut din 4 scanduri. Si nicidecum cu avionul Smurd.

Scanduri frumoase si pestrite fara indoieala, tinand cont de faptul ca lemne are destule. Dar ce folos? Un asemenea avion te duce intotdeauna doar intr-o directia, cea a unei vile cu o camaruta, sapata de obicei sub pamant. I-am spus vila pentru ca stiu ca domnul senator nu si-ar putea inchipui altceva. Asta chiar in cazul in care resedinta ar urma sa fie pazita de draci. In cazul lui Verestoy gurile rele ar putea spune ca a fost lovit de blestemul padurilor pe care le-a taiat asa cum isi taie mustata.

Ce vor putea spune oare gurile rele despre BCE? Dupa ce banca se va lovi de un alt tren, cel al nechibzuintei. Vor spune probabil: Sa-i fie tarana usoara! Pentru ca alta functie decat cea de a duce lumea de rapa si cea de aparare a bancherilor nu a avut oricum.

Deocamdata insa atat domnul Verestoy cat si BCE par a fi bine mersi. Domnul senator pare sa nu mai aiba copaci de dobarat, fapt pentru care s-a apucat de doborat tiruri. In timp ce BCE pare sa se ocupe exclusiv de dedoborarea tarilor suverane. Asta pana cand  fiecare din protagonistii amintiti vor da de propriul lor tren aparut asa deodata din ceata.

Niciun comentariu: