Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 22 noiembrie 2011

Tara vecina si prietena

Ii raspundeam lui Costel la un comentariu spunand urmatoarele:  ”Ceea ce spune articolul citat de tine este inevitabil. Fiecare om cu o logica elementara ar trebui sa inteleaga acest lucru.

Va fi o baie de sange asa cum am spus eu ca va fi de doi ani incoace. Secondata de alte bai de sange, provocate de popoarele care se vor rascula. Din pacate culegem doar roadele a ceea am semanat noi oamenii, fiecare. Fara ca multi sa-si dea seama ca sparg oalele in capul unora care se afla la putere din intamplare in momentul de fata. Oricine s-ar fi aflat la putere in momentul actual ar fi obtinut acelesi rezultatele. Asta pentru ca societatile pe care le avem azi s-au construit cu ajutorul unor populatii care au acceptat modelele propuse de diversi politicieni.

Teoria care spune ca nimeni nu poate creste si trai din imprumuturi la infinit a fost la fel de valabila tot timpul, inclusiv in decursul periodelor de glorie. Atunci cand oamenii nici macar nu vrioau sa o bage in seama. Acum perceptia s-a schimbat, din cauza schimbarii pe care a suferit-o starea sociala a maselor. Toti par sa inteleaga asa deodata ceea ce nu au inteles pana acum, pentru ca nu vrioau sa inteleaga.

Carter a incercat sa grohaie ceva saracul despre felul nostru eronat de trai dar a fost schimbat de votaci cat ai clipi. Iata ca ceea ce spuneam se adevereste. Oamenii percep aceleasi lucruri foarte diferit, depinzand de imprejurari. Eu m-as bucura totusi, uite ca sunt rau, sa-i vad pe toti Apostii din Romania zbatandu-se in valul devastator care vine. Pentru ca in cele din urma sa-i vad si cu limba scoasa si inecati.

Sa nu uitam totusi un lucru foarte important. Pana si oamenii de genul celor amintiti sunt doar produsul societatilor pe care le-am acceptat si le-am construit cu totii. Noi am creat asadar mediul in care acesti oameni au putut sa creasca si sa infloreasca. De aceea am si pus eu pe situl meu politic sloganul "schimba-ti mentalitatea" atunci cand l-am pornit. Tot ce vedem in jurul nostru nu este altceva decat intocmai rezultatul mentalitatii de care ne folosim in fiecare zi.”

Ca o consecinta dormim doar asa cum ne-am asternut, incercand din pacate in momentul de fata sa gasim tapi ispasitori. Nu ne uitam nici macar o clipa la cine suntem de fapt, precum nici la mentalitatea pe care am folosit-o ca sa ajungem in starea in care ne aflam. Blestemam guverne si politicieni fara sa ne gandim o clipa ca Belgia nu are guvern din 2010. Iata ca Ungaria are, si inca unul ales cu alai de o majoritate. Care este atunci diferenta dintre cele doua tari, una cu guvern si una fara. Nici una desigur. Ungurii, cu un guvern ales cu mari sperante, se scufunda mai ceva decat belgienii fara nici un guvern. Aceasta realitate ar trebui sa dea de gandit multora, dar din pacate majoritatea nici macar nu este constienta de aceasta stare de fapte.

Fara guvern treaba merge la fel de” bine” in Belgia ca si cu guvern Ungaria, dupa cum se vede. Mai mult decat atat! Guvernul Orban ales cu tobe si trompete de catre populatie, a refuzat nu de mult orice contact cu FMI-ul, in ropotele de aplauze ale votacilor. Iata ca acelasi guvern este nevoit acum sa se ploconeasca in fata aceluiasi FMI. Pana la urma si Orban va fi blestemat ca toti ceilalti pentru ca ajuns la putere intr-o era malefica. Una la care au contribuit si votacii care la-au ridicat in slavi pentru ca mai apoi sa-l scufunde. Orban poate sa fi avut intentii bune.

Problema este ca intentiile momentane ale oricarui guvern nu mai pot stavili puhouil care a fost pornit de acelasi populatii, impreuna cu politicienii pe care i-au adulat, in decursul anilor. Intreaga structura a societatilor in care traim este bazata pe un fundament care in numele unei simple logici elementare nu poate da alte rezultate. Asa cum zona euro cade din cauza problemelor structurale, cad si societatile din aceleasi cauze. Asta pentru lipsa structurilor dintr-o societate rezulta direct din lipsa structurii mentale ale oamenilor.

Societatea in care traiesti cere concurenta si este bazata total pe consum, pentru ca asa ai dorit-o sa fie. Intr-o asemenea societate telul suprem al majoritatii devine desigur banul. Pentru a junge la acest tel suprem oamenii sa inghiontesc, se calca in picioare, dau din coate, varsand in jurul lor tone de egoism, o trasatura pe care fiecare individ o poseda de fapt. In opinia mea fiecare om este un intreg cu parti bune si parti rele. Cred deasemenea ca fiecare om se naste de fapt bun. Societatea in care traieste ii poate insa scoate la iveala insusiri pe care nici el individul nu stia ca le are. Iata cum se nasc monstrii, in opinia mea. Prin o a doua nastere al aceluiasi om. Prima data esti nascut de mama ta,  a doua ora te naste societatea.

5 comentarii:

George spunea...

Cand invatatii din vechime ne spuneau ca "banul e ochiul dracului", stiau ei mai bine despre ce era vorba.
Societatile sunt ca si bursele, chiar daca vrei sa te opui, valul oricum te va lua cu el.
Prin 2006 citeam tot felul de carti motivationale prin care toti iti dadeau sfaturi cum sa faci sa fi cel mai bun.
Toti reprezentantii de vanzari faceau astfel de cursuri si ma intrebam, cand toata lumea va incepe sa gandeasca in termeni de reusita prin orice fel de mijloace pentru a-si indeplini targetele, unde vom ajunge? Intre timp am aflat si raspunsul la intrebare, am ajuns unde ne-am antrenat sa ajungem, in crize.
Un singur lucru bun am castigat din aceasta dezvoltare nebuneasca, viteza de comunicare si posibilitatea de a reactiona mai repede la posibilele manipulari.

originar spunea...

@george
f buna observatia :)
asa e, prin 2006-2007 era plin netul de carti , brosuri si lideri motivationali care te invatau cum sa vinzi cat mai bine orice, cum sa atragi oamenii cu scopul de a le vinde ceva, - asadar, pana la urma sa ii manipulezi in a le lua banii - ceea ce ti-o infasurau in sintagma "a deveni un om de succes",ba chiar iti vindeau ideea ambalata in principii spirituale, gen "legea atractiei"; deci un capitalism "spiritual" :))))); era la mare voga pe atunci, aproape toata lumea devnise "om de vanzari"; uite unde am ajuns la scurt timp dupa asta..acum au cam disparut..nu ma mai lovesc de ei pe net la toot pasul :)
chiar era un film in voga atunci "Legea atractiei", si, desi pornea de la un principiu destul de corect, adica "atragi ceea ce esti", tot filmul era construit pe ideea de a face bani; de la incpeut mi-a mirosit ca e facut in scop pervers, dar multi au muscat momeala, si au luat hapul , nevazand subtila manipulare: unii,pt ca asa li se spunea in film, si-au pus pe perete in camera poze cu masini luxoase si vile/castele, si meditau la ele, convinsi ca meditand la ele o sa le obtina, era o nebunie...chiar gandeam atunci, daca ar fi asa usor, toti vom ajunge sa avem Maseratti si castele in Elvetia, dar cine unde sunt aia care le vor produce? :D

mihai spunea...

horea , un articol care o sa-ti placa :
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/mugur-isarescu-bnr-vechii-bancheri-atunci-cand-greseau-isi-puneau-pistolul-la-tampla-8998089

Horea spunea...

mihai Isarescu este ca Basescu. Spune lucruri minunate in timp ce face pe el si arunca mai apoi pe tine. Chestia cu arma este totusi buna si nostima. Numai ca domnul guvernator pare sa o tina in pantaloni in loc s-o tina la tampla.

originar spunea...

apropos despre ce vorbeam: tocmai m-am mai "impiedicat" acuma de un curs din asta miraculos care te umple de bani :))))
http://mobilemoneymachines.com/sp/indexmmm2.html?hop=gerbill