Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 17 noiembrie 2011

Tehnocratii si dobanda bondurilor

Trebuie sa-i dau drepate lui mihai atunci cand spune ca diversitatea inforamtiilor care apar pe net, in legutura cu orice subiect, ii poate deruta pe oameni. Care oameni pot fi insa derutati cel mai usor? Cei lipsiti de cunostinte in domeniul respectiv, sau cei cu cunostinte prea putine. Cand vine Schiff si iti vorbeste de hiperinflatie este ca si cum un medic ti-ar vorbi de o boala sau de un tratament.

Pacientul pleaca de la premiza: a facut o facultate, are un carnat de titluri, deci stie. Gresit! Ar trebui sa stie, o afirmatie cu totul diferita de prima. Iata cum se face ca in Romania, multi, chiar foarte multi pacienti, vin la Tg- Mures din toate colturile tarii, pentru o injectie cu apa salina. Care mai si costa la viitorul profesor universitar care le administreaza 100 de euro. Colegii lui, medici, ii cunosc acestuia din urma lacunele, spiritul de gasca romanesc ii face insa sa-l tolereze. Aceasi colegi, chirurgi, cunosc foarte bine si felul in care acest om se catara tot mai sus pe treptele ierarhice. Le cumpara! Ca si multi altii de fapt.

Dar cum o sa deranjeze pe cineva ceva ce este considerat a fi un lucru normal in aceasta tara. Omul nu stie chirurgie asa ca trebuie sa faca si el un ban, pentru ca nu este totusi in pozitia primarului de la Cluj care nici nu se mai da jos din pat pentru 100 000 de euro. Comparat cu alti medici care iau bani grei in spitalul statului pentru ca mai apoi sa-si omoare pacientul, ”salinarul” poate sa para a fi chiar un sfant.

Ce sa mai vorbim de o injectie nevinovata facuta cu clorid de natriu intr-o tara in care injectiile politice, facute cu piciorul in gura contribuabilui, se fac zi de zi si fara nici o reactie din partea acestuia. Ultima venita chiar din bocancul domnului presedinte, care anunta zilele trecute ceea ce spuneam eu acum o luna ca va anunta: inghetarea pensiilor si a salariilor. De fapt, eu vorbeam de cel putin inghetarea pensiilor si scaderea salariilor, un lucru pe care indraznesc sa-l afirm cu pieptul scos si cu capul ridicat in continuare.

Problema este si aici lipsa de reactie a unor oameni needucati si lipsiti total de cunostinte de baza. Ei pot fi dusi usor cu zaharelul responsabilitatii. Tovarasi! Uite ce fac ceilalti. Pai noi cum sa nu fim obligati sa facem ca ei? Din momentul in care Europa sa darama. Foarte adevarat, numai ca un om cu responsabilitate civica minima si cu o educatie cam tot pe atata, ar trebui sa-si puna si niste intrebari: Pai daca nu sunt bani, astia care nici nu se dau jos din pat pentru 100 000 de euroi, ei ce fura? In Romania explicatiile sunt insa intotdeauna mai multe decat intrebarile, asa ca ne putem scufunda linistiti cu picioarele pe care le primim in gura in fiecare zi si de pretutindeni.

 Desi am facut o paralela nu as vrea sa-l compar pe Peter Schiff cu un astfel de medic sau cu astfel de politicieni. Asta pentru ca nu cred ca cel din urma doreste voit sa induca in eroare. Peter Shiff si altii ca el au totusi lacune de perceptie, in opinia mea, neincercand sa inteleaga de ce o hiperinflatie devine aproape imposibila in mediul actual. Doua monetizari salbatice facute de FED, fara mici un rezultat, ar trebui sa devina destul de convingatoare in acest sens, pentru oricine.

Poti sa aduni tone de apa intr-un baraj atata timp cat cineva nu-i da drumul la apa acumulata ca sa produca inundatie. La fel cu banii. Poti sa pui tone de dolari in beciul FED-ului si al bancilor, atata timp cat nimeni nu-i mai vrea, inhibandu-le astfel total circulatia. Cum? Va spune iritat mihai si altii ca el, indiscutabil pe drept cuvant. Esti atat de timpit sa afirmi ca lumea nu vrea banii? Bani donati ar vrea lumea drajii lu mosu, ca pe djin aia o trait sha pana amu. Exemplu: pensionarii morti din Grecia

Ceea ce n-au inteles hiperinflationistii este faptul ca banii nu sunt donati. Ei sunt schimbati pe titluri de stat de catre FED, dati mai apoi bancilor falimentare, care ar trebui sa-i impinga la randul lor in piata, pentru a fi imprumutati de catre firme si populime. Na vez? Acilea apare buba. Asta pentru ca lumea ar vrea din tot sufletul bani donati, dar nicidecum credite. Credite are destule de sa ineaca in ele, banyii aia facutz djin popir dje buda, aia is tat mai putzanyi.

Ba mai mult! Daca ai fi tu o banca, numita banca mihaiasca sa zicem. Si ai tot dat credite pe care vezi ca tot mai multi ”uita”sa ti le platesca. Ti-ar mai arde oare atunci de datul a noi credite? Mai ales in situatia in care ai observat ca mai si umbli cu pantalonii rupti in cur. Iata de unde rezulta lipsa de velocitate a banului precum si cascatul pe care l-a facut piata bondurilor la auzul venirii tehnocratilor. Crezi tu cumva ca un regim de austeritate, implementat in oricare tara, de catre orice fel de ”crat”,  unul care duce deja prin definitie la scaderea cheltuielilor, ar putea mari velocitate de circulatie a banilor?

Daca crezi n-ai decat pentru ca pe mine un asemenea lucru nu ma deranjeaza. Eu unul cred si voi continua sa cred exact ceea ce am crezut si pana acuma, pentru ca ma simt sustinut deocamdata foarte bine si de ”bondari”. Oameni initiati care par sa-si imprumute banii, chiar statelor suverane, la dobanzi tot mai mari. Dobanzile obligatiunilor de 10 ani din Italia au trecut de mai multe ori de nivelul considerat psihologic de 7%, si asta dupa repetatele interventii facute de BCE. Oare unde ar fi fost ele fara aceste interventii de cumparare?

Banca continua asadar sa cumpere murdariile pe care nici China dar nici Rusia nu vrea sa le atinga. Pe drept cuvant si conform asteptarilor pe care le aveam. Am spus doar ca ma astept ca doamna Lagarde sa revina din cruciada pe care a intreprins-o cu mana in chiloti. Din aceeiasi chiloti va scoate BCE si banii necesari cumpararii murdariilor spaniole. Din graficul afisat ar trebui sa reise clar ca acest moment se apropie pe zi ce trece. De bondurile de un an din Grecia sa nu mai vorbim. Ele ii saluta pe tehnocrati de la nivel inalt, de 280%. Si par foarte nemultumite de tunsura facuta pe jumatate pe care trebuie s-o poarte.

Apropo de rolul pe care il au chilotii! Pare sa devina un rol principal si tot mai la moda. Putem fi mandrii de el pentru ca scenaristul care l-a creat este valah de-al nostru. Este adevarat ca totul a plecat doar de la un picior. De la cel la care isi tinea domnul Isarescu arma.  Dar, sa nu uitam nici spusele lui Napoleon, tot un om al armelor: de la sublim la ridicol nu e decat un pas. Se pare ca de la picior pana la chiloti nu e nici atat.

Ps. Am uitat! Interval de reactie intre 17 si 19 noiembrie. Urmat de un alt interval intre 25 si 27 noiembrie. Ultimul este deosebit de importnat putand astfel sa-si puna peceta definitiva pe evolutia pietelor

7 comentarii:

mihai spunea...

toate datele din america sunt surprinzator de bune , daca nu era cu brambureala asta din europa aveam mai mult ca sigur un rally pe equity la sfarsit de an !
totusi nu-mi explic cum poate creste vanzarile in us cu toate datoriile pe care le au ? cine mai cumpara in disperare acolo ?

AristotelCostel spunea...

Categoria "tehnocrați românce":

Sunteţi de acord cu suspendarea preşedintelui Traian Băsescu?
Da
49,77%
Nu
49,32%
Total voturi: 221


Sursa: Mediafax

Horea spunea...

Prea putine voturi ca sondajul sa poata fi relevant. Mai mult! Suspendarea lui Basescu nu rezolva din pacate nimic. A schimba o roata gaurita cu alta tot gaurita te lasa exact acolo unde erai.

AristotelCostel spunea...

@horea

Nu ma interesau rezultatele sondajului, dar masluirea e gresita.

99.09% din voturi au fost acordate pentru Da sau Nu, restul de 0.91% le-a luat... "numaratorul digital".

iubescconta spunea...

Horia - ce parere ai acum de o trecere de pe lei in USD?

Horea spunea...

Daca privesti in perspectiva lunga de timp ideea e ok in opinia mea.

In perspectiva scurta dolarul ar mai putea sa cada o data inainte de-a pleca spre 3,60, un pret care va si el foarte probabil depasit mai pe urma.

Horea spunea...

Costel,eu nici nu am observat asta dar nu ma mira.