Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 4 decembrie 2011

Cicluri care nu exista



Liniile mele trase pe grafice, anapoda conform unor oameni foarte destepti, din Romania, de unde altundeva? Marcheaza de fapt delimitari ciclice. Nu numai nivele de pret, dar si nivele de timp. Nivele pe care eu le-am considerat intotdeauna ca fiind cele mai importante. Iata cum pana si mama natura este influentata si guvernata de aceleasi cicluri ”care nu exista”. Si, nu de catre Obama, nu de catre Bernanke, si nici macar nu de catre vesnicul om in alerta Isarescu, idolul romanilor somnolenti.

Aceleasi cicluri guverneaza desigur si comportamentul uman. Inclusiv prin intermediul naturii. Pentru ca, daca natura nu are influenta asupra omului, cine sa mai aiba? Jurnalistul de la gandul scrie:

Katla este un vulcan încă activ, care erupe o dată la 40-80 de ani, ultima erupţie având loc în 1918.

Fara sa stie insa, cred, ca a evocat de fapt cicluri care guverneaza la fel de bine si economiile lumii. Iti amintesti probabil ca vorbeam nu de mult de ciclul de 40 de ani al yenului japonez. Care, spuneam eu atunci, va trebui sa dea de o maxima fata de dolar in luna noiembrie sau in luna decembrie. Am luat acest exemplu cu vulcanul pentru ca il vad foarte elocvent. Ciclurile isi vad asadar de drumul lor. Trecand ca un puhoi, asa cum se vede si in film, peste Merkozy si alte scobitori care incearca sa li se puna in cale.

Barajele construite din lut de catre idioti nu fac altceva decat sa adune si mai multa apa. Rezultatul fiind o catastrofa la care nici ei nu au putut visa. Stiai ca pana si razboaiele au ciclicitatea lor? Radeai acum doi ani de ceea ce spuneam pe acest blog? Prezicand un eventual razboi mondial. In caz ca da, azi cred ca nu mai razi. Pentru ca te lovesti de o mass-medie plina de stiri si evenimente pe care eu le vedeam probabile acum un an sau doi.

Unde crezi tu ca vedeam eu probabilitatea unor astfel de evenimente? Precum cele de care ne ciocnim in momentul de fata. In grafice tovarase! In cele ”care nu tin”, prostia asta romaneasca in frau.

21 de comentarii:

Micro spunea...

salut,

desi nu are legatura cu subiectul, decat tangential, imi permit sa iti cer un sfat. pentru a te proteja in urmatorii 2 ani, in ce valute ti-ai plasa banii? deci nu investitii in terenuri agricole, case 'ieftine' etc. ma intereseaza daca rationamentul meu, bazat pe ceea ce am citit pe blogul tau in ultimii 2 ani este corect: ma gandesc la un urmatoarea combinatie 50% chf, 30% jpy, 20% usd. cum ti se pare?

multumesc anticipat

Informatii-economice spunea...

pentru cei care nu cred in cicluri economice ar putea fi de folos http://www.nber.org/cycles.html...

Horea spunea...

Micro, daca imi citesti blogul de doi ani ar trebui sa sti cum mi se pare ideea pe care o expui.

Din moment ce eu mi-am investit 90% din capital in dolari, restul in coroane norvegiene. Cred totusi ca doalarul va bate pana si valuta scandinava in viitorul de perspectiva medie.

Problema pe care o vad in curand va fi cea a prezaevarii valutei pe care ai ales-o. Banca din gradina, de la radacina unui copac batran, parand sa fie cea mai sigura in momentul de fata. Asta daca nu ai posibilitatea sa-ti scoti banii din Romania.

Razvan, te chinui degeaba. Cand magarul s-a incapatanat, nu-l vei putea urni nici cu cei mai minunati morcovi. Pe magrul roman poate doar cu aur si argint.

mihai spunea...

si ne mai miram ca creste pretul aurului sau al petrolului ...
http://www.money.ro/fed-a-prc-e2prc-80prc-9etiparitprc-e2prc-80prc-9c-in-secret-16-trilioane-de-dolari--peste-veniturile-anuale-ale-economiei-sua_1178416.html

Horea spunea...

mihai,informatia este foarte probabil corecta, precum si cea care va dezvalui, odata, in viitor, suma pe care a cheltuit-o si BCE in acelasi scop.

Concluziile tale nu sunt de fapt o noutate. Din moment ce eu am subliniat intotdeauna faptul ca saltul pretului la comoditati a fost un rezultat direct al jocului de ruleta la care au recurs bancile.

Din informatiile actuale mai reise insa un lucru foarte important. Faptul ca FED si BCE nu sunt la carma.

Cu toata puzderia asta de credite, sume de neinchpuit pentru muritorii de rand, bancile centrale n-au reusit sa salveze nici macar bancile falimentare pe care le-au imprumutat. Ca sa nu mai vorbim de economie. Din aceasta cauza eu le-am numit si le voi numi si in continuare groparii lumii.

Nici vorba asadar de o situatie imbunatatita. Dimpotriva una din ce in ce mai catastrofala pe zi ce trece.

Micro spunea...

Multumesc pentru raspuns. Evident ca ma refer la depozitarea banilor in elvetia.
Stiu ca ai intrat de mult pe dolari. Dar stiu de asemenea ca ai si niste tinte. Pe mine ma intereseaza conservarea pe timp de minim 2 ani. Mai stai pe usd chiar si dupa atingerea tintei?
La un moment dat am citit un coment al tau referitor la hiperinflatie pe usd. Peste cativa ani, poate chiar peste 1-2 ani. Acum e clar pt toti ca ne aflam in deflatie.
De asemenea imi e clar ca cei care au cei mai multi bani si cea mai mare putere militara vor face imposibilul pentru a si conserva averea. Deci din acest pdv usd pare safe inca multi ani. Imperiul lor nu va cadea asa de repede.
In chf de ce nu crezi? Nimeni nu s a atins de ei. Nici macar nazistii.
Iar jpy spuneai ca a atins un bottom pe ciclul de 40 ani.
Multumesc inca o data.

Horea spunea...

Micro,observa ca am corectat. Ma refeream la perechea dolar yen cand vorbeam de fund de ciclu. Asta inseamna varf de ciclu pentru yen, fund de ciclu pentru dolar. Da voi iesi din dolar la tinta daca voi primi semnale in acest sens. M-as baga la metale atunci cand voi simtii miros de inflatie. Problema este ca porcii vor putea relata pretul metalelor la monede asa cum doresc.

Horea spunea...

Tot micro,in legatura cu inflatia: eu o vad la toate valutele nu numai la dolar. Dupa ce deflatia s-a terminat.

Pana atunci dolarul se va aprecia in opinia mea fata de toate valutele. Inclusiv franc si yen.

AristotelCostel spunea...

http://www.logec.ro/2011/12/04/explicatia-crizei-de-la-dorohoi/

... ponta&antonescu...

mihai spunea...

@prostele , daca vrei sa vezi cum va arata romania celor doi mascarici ponta&antonescu poti arunca o privire prin constanta baronului mazare sau pe la oprisan , banii primariei se scurg catre firme agreate pe lucrari de intretinere a localitatii majoritatea facute de mantuiala , iar votantii sunt "ajutati" periodic cu produse gen ulei , pui , zahar etc.
practic , la nivelul de civilizatie si intelegere general al publicului votant din romania , dupa urmatoarele alegeri , cu socialistii la conducere , toata tara va deveni o adunatura de pomanagii guvernata de baroni care isi platesc spaga periodica la centru noilor "tatuci"

mihai spunea...

@horea , totusi , inflatia asta , o sa vina mult mai urat cred eu la tarile cu deficite mari ( USA si UE in special ) , la altele gen suedia , norvegia , elvetia , australia etc sper ca guvernele locale sa nu fie obligate sa-si devalorizeze monezile doar ca sa tina pasul cu americanii !

Horea spunea...

mihai, te-ai gandit la cum o sa vanda tarile respective ceva avand o valuta beton? Uita-te la elvetieni! Ei ce au facut?

mihai spunea...

horea , eu ma refeream la o inflatie mai sustinuta , spre hiperinflatie ( nu deflatie cum se pare ca avem acum )... in cazul asta nu cred ca elvetienii de exemplu o sa-si mai mentina peg-ul pe euro !

Horea spunea...

mihai, pana ce sistemul keynesian,impreuna cu fractional lending vor fi mentinute, toti se vor zbate pentru devalorizarea proriilor valute.

Asta pentru ca sa-si poata vinde produsele mai ieftin, altfel li s-ar ineca economia. Problema este asadar destul de complicata. In cazul in care tot sistemul actual va fi aruncat la gunoi problema se schimba.

Horea spunea...

costel, ai facut de fapt ce am facut si eu. Ai scos in evidenta o voce normala din PSD, ceea ce este bine. Ma deruteaza putin semnatura ponta&antonescu.

Sper ca nu vrei sa spui ca politica locala al celui de care vorbim a devenit asa peste noapte politica generala a USL.

Pana si in speachul celui mentionat aud targuieli: Nu patinuare dar salarii pentru bugeatri. Mentinerea personalului producator de nimic din parimarii.

Vezi cum si-au redresat nemtii economia scufundata dupa unificare.

Nici patinuare facute anapoda dar nici salarii mai mari si mai multi bugetari. Ca sa fie competitivi au redus totul.

Numai ca nemtii sunt un popor muncitor, spre deosebire de noi un popor vorbitor. Crezi cumva ca a fost o intamplare, faptul ca exact tarile latine + Grecia au ajuns acolo unde au ajuns?

Eu sunt convins ca nu. Morala oamenilor si atitudinea fata de munca din aceste tari este foarte asemanatoare cu cea din Roamania.

AristotelCostel spunea...

@horea

... am starnit doar putoarea... de jigodel.

Atat timp cat BASESCU baga bani in securisti, tot discursul antibugetari al oranjgutanilor cretinopati, gen mihai, e in buda.

Bietul usl-ist impiedicat a spus ce l-a dus capul, fara versificatii de stanga sau de dreapta... de tipul rahatului consumat de Voinescu.

Am vazut un orator slab, dar cu un discurs logic.

Fluturii, bocii, pinaltii, andreestii, udrele etc. sunt cu cel putin o treapta peste usl-isti in privinta jigodismului din simplul motiv ca n-a mai intors nimeni... rahatul din latrina.

Scârbele și-au continuat neîntrerupte festinul... în spatele "investiții, scheme și programe de dreapta" versus "salarii și pensii"... bugetarii securiști și pensionarii speciali beneficiind de majorări (>3000)... coincidență... tocmai scursurile împuțite ale regimului securisto-ceaușist.

Îl voi mai urmări odată, însă din câte am reținut, omul a nuanțat că înainte de a săpa în... salarii(700) și pensii(850), mai bine nu te străduiești să "faci" investiții de genul celor din grecia, spania, etc... să meargă afacerile unor cocalari... cu statul... iar plus valoare... CURU'!!!

... jigodel... ia și mestecă-ți-o.

mihai spunea...

prostele , nu te mai infierbanta atata si stropi pe toata lumea cu dejectii , inca nu-mi dau seama daca esti doar o mizerie securista care se infierbanta si vomita pe toata lumea care il contrazice sau doar un prost metamorfozat in gigi contra
tovarasii iliescu&nastase metamorfozati acum in ponta&antonescu au mai fost la guvernare si ne-au condus pana acum numai inapoi , o sa asteptam sa vina in toamna din nou sa vedem ce o sa faca ... dar eu iti spun de pe acuma , nimic in cel mai bun caz !

Horea spunea...

costele, omul vorbeste de: "inaintea sapatului in salarii"asa cum spui. O idee echitabila teoretic si in opinia mea. Practic insa ar trebui sapat peste tot.

Eu unul nu obisnuiesc sa compar, pentru ca comparatiile nu duc de obicei la nimic bun. Constat doar natura lucrurilor. Bune sau rele pentru o tara sau alta. Facute de oricine.

Cheltuielile si furturile facute de PDL nu devin astfel nici mai bune, dar nici mai rele, decat furturile facute de catre altii. Furtul minciuna raman aceleasi de oriunde ar veni, avand de obcei consecvente nefaste pentru cei care le tolereaza.

Eu zic si in acest caz, ceea ce am spus si in alte cazuri. Daca USL ar avea mai multi oameni de talia vorbitorului nostru din Botosani, pachetand in acelasi timp frazele rostite in fapte, lucrurile s-ar inbunatatii real. Problema cea mare este ca acesti oameni sunt prea putini si ascunsi prea bine, in locuri din care pot face destul putin.

Omul nostru este totusi o raza de soare printre norii grei. Asemenea raze de soare, de oriunde ar veni ele, vor fi singurele scantei de lumina care ar putea schimba ceva in intunericul in care ne-au bagat norii.

mihai spunea...

horea , eu cred ca in cazul romanilor problema e putin diferita , indivizi de genul celui recomandat de prostel exista si la pdl si la udmr si la pc si la usl , intr-un cuvant peste tot , nu trebuie sa fi mare invatat ca sa te lamuresti cum stau lucrurile cu criza mondiala , dar la noi , la romani problema e alta , indivizii in general una spun si alta fac , iar politicienii in general toti scoliti la universitati din afara , intelectuali fini , cand ajung in functii de conducere se transforma aproape instantaneu in jigodii numai bune sa ia si pielea de pe om , oare de ce ?

AristotelCostel spunea...

@horea

... de acord... cu mențiunea că voinescu nu se califică.

@jigodel

... deocamdată securiștii și-au împlinit toate visele cu ajutorul unor prostovani ca tine.

Se servește pe tavă, prostalăului un obiectiv (de dreapta), iar bugetarii nu doar cei mai inutili, dar și cei mai periculoși pentru dezvoltarea sănătoasă a României, prosperă.

De altfel remarc un curent mai larg al tonetarilor de dreapta, prin care "comuniștii săraci" :D sunt amenințați cu noul stat de dreapta... suplu, dar dotat cu puțoi cu bâte.

... eu zic c-o s-o mestecați...

Horea spunea...

mihai, pentru ca o societate este guvernata de mentalitatea oamenilor care o alcatuiesc. Mentalitatea romanului este una egoista si in cele mai multe cazuri bazata pe furt si minciuna.

Lucruri pe care societatea noastra nu numai ca le tolereaza dar le si incurajeaza. Tocmai de aceea spuneam si eu ca pana ce vorbele nu sunt impachetate in fapte nu au nici o valoare.

In orice caz omului care vorbeste trebuie sa i se dea o sansa sa isi dovedeasca prin fapte vorbele, asta indiferent de calnul in care activeaza.

Sunt de acord cu tine si am spus si eu de multe ori ca in tara asta se spun foarte multe fara sa se faca de fapt nimic.

Tocmai pentru ca, societatea pe care o avem este construita pe vorbe si nu pe fapte.

Costel eu nu am o admiratie anume fata de nimeni, Voinescu inclus. Daca faptele lui vor demonstra ca nu este calaficat, asa cum spui tu, il voi descalifica si eu. Din pacate parerea mea va ramane doar o parere care nu conteaza oricum.

Ma bucur si eu ca prostul cand mai vad pe cate unul care pare sa mai aiba un dram de bun simt.