Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 7 decembrie 2011

In data de 9 decembrie 2011 se va naste o gloaba

Balarul bicefal care pare sa-si fi contopit captele, cel putin intr-o poza afisata de Der Spiegel, s-a hotarat sa o calareasca. Intamplator data de 10 si 11 a lunii in care ne aflam constituie din nou un interval de reactie, principal de aceasta data. O asemenea data ar putea transforma ca printr-o vraja, vrajitori avem destui, gloaba intr-un manz alb cu aripi, in data de 10 sau 11. Problema este doar una! Ultimele date enuntate cad intr-un week-end.  

Ca o consecinta ramanem doar cu o data, cea de 9, in care gloaba ar trebui sa se nasca deghizata direct in manz zburator. Daca bursa mai zaboveste mult la nivelele actuale, masca de carnaval a nou nascutei ar putea sa cada chiar in ziua in care va vedea lumina zilei. Daca bursa va alge in schimb o caderea in zilele care urmeaza, gloaba deghizata va mai putea ramane deghizata o perioda. Un asemenea scenariu ar putea duce valul meu exact acolo unde il vedeam. Miscarea de apreciere putandu-se incadra si ea foarte bine in perspectiva de timp pe care am enuntat-o pentru acest val, dupa cateva zile de la inceperea lui.

Un lucru demn de remarcat este reactia pozitiva a bondurilor italiene drept raspuns la programul lui super Mario 2. Numit "salvarea Italiei". In acest program, super 2, se da la bogati. Sugrumandu-i printr-o minune tot pe saraci, un lucru care a inceput sa irite deja sindicatele. Taxe puse peste alte taxe vor fi menite sa porneasca economia Italiei. Despre reducerea cheltuielilor guvernamentale nici un cuvant insa. Asta doar din simplul motiv ca ele au fost de fapt germenul principal al bolii italiene.

”El doftore” Monti stie ce trebuie sa faca. Bolnavul urla de durere de cap, domnia sa, expert tehnocrat, a decis sa-i taie picioarele. Faptul ca domnul Monti lucreaza cu doi asistenti din umbra la aceasta operatie este un lucru de care sunt aproape sigur. Vad clar in spatele tehnocratului doua silute, una de barbat, si alta de femeie. Ma uit putin mai in jos si vad cum gatul fiecarei silute se apropie tot mai mult de gatul celeilalte.

Aceste gatlejuri se unesc in cele din urma intr-un corp de balaur. Unul care a ajuns sa reprezinte singur in momentul de fata toata marea ”demorocratie” europeana. Cand faci cum zice el ranjeste aratundu-si dintii mari cat o coasa, fiecare. Asta ca sa stii cu cine ai de a face. Daca ti-ar trece prin cap sa-i contrazici ideile, ranjetul ii dispare de pe buze cat ai clipi. Il vei putea vedea imediat miscandu-si coada uriasa. Pe cea cu care obisnuieste sa-i plesneasca pe neascultatori.

Acest balaur foarte mare, dar cu creier foarte mic, va fi pomenit in cartile de istorie ca unul dintre arhitectii potopului care urmeaza sa vina. In pofida creierului mic, Balisor a descoperit un lucru mare: Faptul ca increderea in indivizii de genul celora pe care ii reprezinta chiar el a disparut.

Mare paguba! Si ce-i daca a disparut? Printr-o lovitura de coada ea se va reinstaurata din nou. Pentru cei ce nu au sange de i-conomist am si eu o intrebare: Ce este de fapt increderea? Increderea este un sentiment dragii lu mosu, unul despre care mosu a latrat tot timpul chiar pe acest blogulet. Un sentiment pe care uneori il distrugi greu, dar, care, odata distrus, se va putea reconstrui la fel de greu.

Dar, in nici un caz nu de catre cei care l-au demolat. Pentru ca minciunile pe care a fost construit acel sentiment pozitiv numit incredere incep sa iasa tot mai bine la iveala, chiar si pentru cei pe care constructorii de sentimente i-au considerat tot timpul a fi niste robotei. Pana si acestia din urma vad in momentul de fata constructia falsa care le-a fost prezentata in decursul tuturor anilor. Sa vedem insa cat va tine doza de euforie, tot falsa, momentana? Cea pe care oamenii sustinatori ai balaurului o vor putea crea doar pentru o perioada scurta de timp.

Asta pentru ca acei sustinatori, sunt de fapt si primii dar si singurii carora li se ofera vasul cu serbet. Prostimea n-o sa ajunga nici macar in apropierea borcanului. La un moment dat il vor vedea si ei de la distanta. Gol si lins deja din toate partile ca intotdeauna. Vezi borcanul FED oferit bancilor falimentare si umplut cu serbet secret in valoare de 7,7 trilioane. La dobanda zero. Sa nu-ti vina sa-i spanzuri pe toti?

15 comentarii:

AristotelCostel spunea...

... si de ce nu si-ar dori cineva... apocalipșa?

A venit vremea sa aruncam farfuria cu rahat... de perete. :)

Horea spunea...

Asta zic si eu! Altfel va trebui sa o mai mirosim si sa ne inecam in ea.

mihai spunea...

horea , "saracii" de care vorbesti sunt 90% din italieni care si-au luat casa si masina pe credit plus traiesc la un standard de viata pe care se pare ca dupa ultimele calcule nu il merita ! e normal sa faca atunci revolutie impotriva guvernantilor si a bancilor care nu le mai dau credite. Normalitatea ar fi dupa modelul obama&bernake ca nemtii sa le plateasca in continuare creditele la italieni ca piata sa nu se supere si vezi tu sa nu ajungem la razboi si apocalipsa doamne fereste !!!
Merkozy a spus foarte clar , ceea ce mascaricii bernake&obama se pare ca n-au curaj sa faca sau nu vor , PENTRU REVENIREA LA NORMAL E NEVOIE DE ANI , nu se poate face peste noapte si de maine sa ne apucam de distractie iar ... pana cand ? Dar oare a inteles cineva pana acum mesajul ?

Horea spunea...

mihai, afirmatia pe care o faci despre cei ce au luat credite este corecta. Am avut un articol in care afirmam ca situatia in care am ajuns a fost provocata atat de cei care au luat credite precum si de cei care l-au dat. Nu inteleg insa ce diferenta vezi tu intre Europa si SUA?

mihai spunea...

diferenta e ca cuplul obama&bernake profita de statutul de safeheaven currency al usd-ului pentru a se scoate din rahat pe seama intregii lumi ( cu chinezii in frunte ) pe cand europenii nu au aceasta posibiliate cu euro si trebuie sa joace corect ceea ce ii va trimite cel mai probabil in recesiune

AristotelCostel spunea...

Prea multe comentarii neavizate pe teme complexe.

Recomand asta ca punct de plecare:

http://michael-hudson.com/2011/12/europe%E2%80%99s-transition-from-social-democracy-to-oligarchy/

:)

Horea spunea...

mihai, Europa este in recesiune. In rest, numai tu sti despre ce joc corect vorbesti.

Horea spunea...

Costel, chiar cu sarcasmul pe care il contine, prefer stilul de dezbatere pe care l-ai folosit. Imi chiar place si este dupa parerea mea cu mult mai la locul sau in orice discutie civilizata.

Articolul pe care il citezi ar putea avea titlul ”jocul corect”!

La acelasi joc corect am mai putea aduga si faptul ca Obama&FED au decis sa imprumute bancile falimentare europene la jumatate din fosta dobanda, la 0,59%.

Aceasta dobanda pe care o platesc bancile europene falimentare, nu stim care, pentru ca in mod ”corect” BCE nu ne informeaza, este in momentul de fata sub dobanda pe care o platesc chiar bancile americane, in cazul in care s-ar folosi de asa numitul discount window al bancii federale.

Tot ”corect” este si faptul ca aceleasi banci falimentare se folosesc de facilitatea pe care o ofera incorectii Obama&Bernanke.

Si nici nu oricum ci la viteza maxima.

Din momentul din care dobanda a fost scazuta la 0,59%, deci de cateva zile, bancile europene corecte si-au saltat imprumuturile facute in doalri cu cca. 13 000%.

Ai citit bine! De la 400 de milioane de dolari, inaintea masurii, la cca. 51 de miliarde de dolari dupa. Este asadar vorba de bancile ”bine capitalizate” din Europa, asa ne-au informat corect cei care stiu. De cele care au trecut la fel de corect toate testele de stres. Alcatuite si ele intr-o atmosfara de corectitudine exemplara.

In oaceanul asta de corectitudini in care ne scaldam, apare insa din pacate si o incorectitudine minuscula:

Oamenii care vorbesc ca sa nu taca.

mihai spunea...

horea , am inteles ideea insa daca tot dezbatem ce inseamna corect si mergem putin timp mai in urma poate ca ar fi fost corect ca BofA , city , GS etc sa fi disparut la vremea aceea un pic mai mult de pe piata , iar si mai corect ar fi fost sa nu ne luam rolul de salvatori ai lumii doar ca detinem o imprimanta ...
ei, alte vremuri , dar ce-am mai fi avut noi de dezbatut acum , aici !

Horea spunea...

mihai, folosesti stilul tipic romanesc. Sari de la un subiect la altul folosind logica: Domnule ai cancer! Nu-i nimic are si vecinul.

In opinia mea, pe care am exprimat-o de N ori pe acest blog, toti nechibzuitii trebuiau sa fie lasati sa dea faliment. In SUA in Europa oriunde.

Iti garantez ca eram pe drumul renaterii daca aceasta reteta ar fi fost aplicata. Faptul ca cei de la FED au fost niste curve, nu insemneaza insa ca europenii nu sunt la fel, doar pentru ca asa ai inteles tu. Te informez ca cele mai ari banci nu sunt in SUA ci in Europa.

Ba mai mult! Curva care sta cracanata si cu mana intinsa dupa bani, tot curva ramane, chiar daca doamna Merkel si domnul Sarkozy au pus pe ea un pled confectionat din vorbe.

Deci! Noi dezbatem in momentul de fata curvaria si minciuna europeana, pe care ”pestii” au incercat si innearca inca sa o ascunda, incorect, si nu corect asa cum spuneai tu.

Curvele de la FED au incercat sa faca acelasi lucru dar au fost dati in judecata de catre Bloomberg cu rezultatele pe care le stii: scoaterea la lumina a borcanului de serbet in valoare de 7,7 miliarde.

Deci hai sa dezbatem civilizat cat vrei, dar nu comparand curve. Pentru ca in momentul de fata europa ar putea pierde foarte usor meciul.

De curvele care raspandeau sifilis in SUA am vorbit atunci la momentul oportun, asa cum cred eu ca ar trebuie sa faca orice om normal. Exact atunci cand le vedeam in plina actiune.

Vrei cumva sa continui ma ocup de acelesi curve? Care au disparut cel putin pentru un moment, si sa nu bag de seama ca au aparut altele, chiar la mine in cartier?

Cu boli venerice cel putin la fel de babane ca si primele, daca nu si mai mari.

Horea spunea...

Rectificare!!! ”Borcanul cu serbt” a fost in valoare de 7,7 trilioane de dolari si nu miliarde.

mihai spunea...

horea , cand le-am luat apararea la europeni acum m-am gandit ca din toata tevatura asta cu Merkozy , daca FED-ul n-ar fi intervenit de curand sigur se lasa cu ceva falimente bancare , cum ar fi fost normal , eu asa am si acum impresia ca cel putin madam Merkel la presiunea nemtilor care au votat-o i-ar fi lasat pe greci sa de faliment intr-un final ( chiar daca si unele banci nemtesti s-ar fi zdruncinat puternic ) . Dar pana la urma ce-am facut ? A venit FED-ul cu FMI-ul de mana si au turat tiparnita si in europa ....

Radu Ionescu spunea...

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2011/12/THE%20BEAST.png

Mad io spunea...

Tare balaurul lui Horea, pe steroizi cu un cap in plus, de la Merkozy a suferit citeva transformari encefale pina la Drakozel, oare in ce se va mai transforma? Mai apuca? =))

Horea spunea...

mihai, tu traiesti cu impresii. Doamna Merkel are un cap. Nu intre picioare ci pe umar. Ar fi trebuit sa-l foloseasca. Cativa nemti in pozitii cheie l-au folosit si si-au dat demisia atunci cand au fost presati.

Asta pentru ca au vrut sa doarma linistiti. Au inteles deci ca ar fi avut cosmaruri daca ar fi facut ceea ce l-i se cerea. Unul din ei este chiar omul care trebuia sa devina seful BCE.

Cine s-a bagat in datorii pana in gat in Europa, nu bancile bancile mastodonte? Incurajate de cine? De regelementarile politicienesti care le promit pana si azi ca nu vor pierde nimic.

L-ai auzit pe Sarko chiar acum cateva zile? De ce n-ai juca la ruleta atunci cand ti se garanteaza un castig sigur? De catre politicienii pe care i-ai platit sa faca tocmai asta.

Nu stiu de unde vine admiratia ta fata de cei din scaune, pentru ca pe cei ce si-au dat demisia ii admir si eu. Fata de cei ramasi simt pur si simplu doar greata. Aceeiasi pe care o simt si fata de mafiotii din Romania.