Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 22 decembrie 2011

LTRO (long term refinencing operation)

Cine spunea ca BCE nu face QE? Mihai in orice caz, dar au mai fost cu siguranta si altii care au inteles situatia la fel ca el.  Dupa ce banca a calcat in picioare tratatul de la Maastricht, pe vremea vigilentului, sub domnia lui Draghi lucrurile par sa se schimbe.

BCE nu mai cumpara murdarii direct. Ci, da bani sub forma de credite cu dobanda de 1% bancilor falimentare ca sa le cumpere ele.  

Curat constitutional! Banca respecta de acum legea, incercand exact ca Bernanke sa faca ceea ce stie mai bine, inflatie. Acest LTRO a fost doar primul sut spre poarta pe care l-a expediat, egal cu o jumatate de trilion. Inca pe atat sau chiar mai mult va fi sutat din nou in februarie. Schema Ponzi continua asadar nealterata si inca cu mai multa vigoare. Existenta mecanismului "fractional lending" faciliteaza  prin definitia pe care o are acest comportament al bancilor centrale. 

Ele sunt concepute ca sa fabrice credite, din nimic, sa le dea bancilor, care mai apoi vor multiplica nimicul la infinit prin alte credite date in dreapta si stanga, printre altele si tarilor suverane indatorate pana peste ultimul fir de par. Pana aici totul este "in regula". Pentru mine tot ceea ce se intampla a fost clar deja de mult ca lumina zilei. Pentru capital stirea a fost cu siguranta una "soc". Mihai ma intreba nu de mult daca cred cumva ca BCE se va angaja in QE? I-am raspuns atunci fara sa ezit: Nu daca ci cand! Si, exact atunci cand va considera ca nu mai are incotro. Iata ca acest lucru s-a intamplat acum.

Din moment ce nu aveam nici un dubiu ca se va intampla, precum nu am avut nici un dubui nici in privinta scaderii dobanzilor, stirea venita m-a lasat destul de rece. Ceea ce nu ma lasa insa rece, de loc, ba mai mult, ma si intereseaza, este  felul in care vor folosi bancile acesti "bani". In opinia mea in culise au fost facute cu siguranta presiuni. Iti dau daca te bagi la murdarii. Lucrurile nefiind insa oficiale, asemenea intelegeri nu pot fi asternute pe hartie, bancile ar putea face altceva decat ceea ce vrea BCE. Trebuie sa fi cretin sa-ti investesti banii tocmai in aceleasi active care te-au facut sa-i pierzi. 

Logica nu este insa punctul tare a oamenilor fara scrupule. Deviza ar putea fi urmatoarea: Am castigat timp, bonusurile pot merge mai departe, si in cele din urma dupa noi potopul. Ne vom scufunda toti impreuna: BCE, statele suverane franco-germane, si bancile cazinou, mana in mana. O alta alternativa ar fi reinvierea activelor bursiere, a carry tradului = cumparare de valute cu dobanda mai mare = tot o munca asidua asemanatoare celei pe care a facut-o si o face familia Vlas. 

O varianta nu putin probabila, care ar putea da nopti nedormite domnilor de la BCE, ar putea fi prezervarea banilor. Asta pentru ca bancile sa nu fie nevoite sa vanda acum cu pierderi activele pe care le detin, in speranta ca ele se vor aprecia cu timpul. Un asemenea gest va intarzia deleveraging-ul, fara a-l putea opri insa. In rest, indiferent de care varianta va fi aleasa din cele enuntate, eu unul altele nu vad, din moment ce creditarile nu vor reporni la comanda nici in Europa, sfarsitul va fi acelasi ca si in SUA. Reintoarcerea cifrelor, pentru ca bani nu le poti spune, la izvor, adica la cei care le-au emis, in acest caz BCE. Urmarile? 

O schema Ponzi si mai babana decat cea actuala. Cu cat mai multa apa aduni intr-un baraj cu atat va spala ea mai mult si mai bine atunci cand il va rupe. Ba eu cred ca apa va lua mutra unui meteorit, acelasi de care vorbeam ieri intr-un raspuns dat la un comentariu. Acesta ii va lovi in numele tatalui pe toti, inclusiv pe cei care l-au creat. Daca te uiti in graficul afisat vei vedea cu ce s-a ocupat BCE pana acum!

Observa totusi! Jumatatea proaspata de trilion aruncata de banca zilele trecute nu a apucat inca sa fie marcata in graficul care "nu tine". Oricum! Pentru mine el arata foarte frumos chiar asa cum este. Incercarile bancii de-a produce inflatie ar trebui sa fie foarte clare pentru oricine care il intelege. Rezultatul va fi insa o catastrofa ca si in Japonia sau SUA. O inflatie, in cel mai "bun" caz momentana, si doar in sectoarele in care vor intra banii, eventual. Urmata mai apoi de aceeiasi deflatie pe care BCE a incearcat s-o evite cu pretul vietii. In cel mai rau caz, fii convins ca exista si o asemenea varianta, nimic. In acest caz vom continua sa admiram continuarea procesului de deflatie la care am asistat si pana acum.

10 comentarii:

cristian dogaru spunea...

salut Horia...exista un necesar de refinantare baban in europa la inceput de an, de aici si schema descrisa de tine...bancile iau cu 1% dobanda in speranta ca vor plasa banii cu 4-7% tarilor cu probleme...in definitiv se cumpara timp...se spera ca se mai refac bilanturile bancilor si se castiga un sprijin pentru tarile cu deficite neacoperibile, dar nu se rezolva problema datoriilor, acestea urmand sa cresca pe mai departe, pe model japonez...cum vezi tu spargandu-se bula asta?...adica de unde vointa politica pentru asta? ca vad ca hei-rupul organizat de agentiile de rating si bancile din sua care au injurat conjugat europa n-a fost nici intr-un caz o tentativa de spargere a balonului, ci doar o incercare de a face niste profit pe shorturi bine plasate...se va spune "welcome in new normal"...ce daca datoriile sunt mari, avem hartie pentru toata lumea, nu?...cine muta in directia spargerii balonului datoriilor publice?....eu as indrazni sa spun ca avem nevoie de niste evadari din pluton cu specific islandez, dar nu vrea sa anticipez...

Horea spunea...

Salut Cristi, Eu cred ca pana la urma se va intampla tocmai ceea ce spui. Tarile puse sub corvoada austeritatilor se vor satura la un moment dat, pentru ca datoriile tot nu le vor putea plati.

Nu stiu daca ai vazut ca se negociaza din nou in privinta Greciei, cu investitorii, care sunt rugati, deocamdata, sa accepte pierderi mai mari, pentru ca baietii din Balcani nu au de unde platii. Observa asadar cati bani fac intelegerile de pana acum.

Ungaria a fost si ea degradata la nivelul de junk, in timp ce nimeni altcineva decat FMI au luat-o la goana de la negocieri. FMI obisnuieste sa vina de obicei chiar nechemat. Cand fuge lucrurile put urat de tot.

Modelul Islandez va fi adoptat in opinia mea si de catre altii si asta dupa ce valul devastator va incepe sa devina tot mai vizibil pentru tot mai multi.

Deocamdata bursa se zbate in jurul maximelor precedente asa ca nici urma de panica. BCE lucreaza insa din raspuetri ca s-o produca. Va reusi cu siguranta!. Ma interb unde am fi fost azi daca toti ar fi facut ca Islanda? Am si raspunsul!

Pe drumul renasterii, cu bancile cazinou falimentate gata. Aceste falimente ar fi fost fara discutie adevaratul semn de insanatosire a societatilor.

Prin situatia creata in momentul de fata de catre curvele politice platie de banci, care lupta sa-si mentina scaunele, continuam sa tinem mortii in casa. Sperand in minuni care nu se vor produce niciodata.

Radu Ionescu spunea...

Intrebarea cheie ar fi daca dupa toate astea o sa reziste democratiile in toata europa sau mai apare cate o dictatura pe ici pe colo prin locurile esentiale. Din pacate in momentele critice prinde bine extremismul.

mihai spunea...

horea , o panica de neincredere generalizata in sistemul bancar mondial care sa duca la caderea pe capete a bancilor mari nu poate sa duca intr-o prima faza decat la o turare la maxim a imprimantelor FED-ului , BCE-ului etc cu directionarea explicita de cumpararea de datorie suverana calitate junk care ne vor trimite mai degraba intr-o hiperinflatie de toata frumusetea decat in deflatie ... gresesc ?

Horea spunea...

Radu, aceleasi temeri le-am exprimat si eu in randuri repetate, pentru ca varianta dictaturilor pare in momentul de fata aproape inevitabila.

Mihai, da gresesti!

mihai spunea...

scuze horea, de data asta m-am luat dupa ce zicea nenea de mai jos :
http://www.zerohedge.com/news/mark-faber-i-am-convinced-whole-derivatives-market-will-cease-exist-and-will-go-zero

UJohn spunea...

Zisei eu ca acordu' cu deficitul structural a lu' peste nu fu decat o perdea de fum. Asta crez eu ca ie "masura" pe care o voiau trecuta pa shustache. Putin mediatizata, si de Craciun, cand nu are chef omu' de razbel si se uita ranga la tembelizor, asta are toate sansele sa treaca neobservata de populime.

Horea spunea...

Mihai, Mark Faber il vedea pe Bernanke QE-zand intr-una. Netinand cont de loc de factorul uman. Cand tot repeti un lucru pana la urma se implineste sub o forma sau alta chiar daca nu exact asa cum ti l-ai inchipuit.

Si eu vad posibiliatea unei inflatii si a banilor pierduti, in cele din urma. Nu inainte insa ca delevaraging-ul sa se termine.

Zro hedge nu vorbeste numai prostii ca in cazul argintului. Exista si acolo mai multi oameni care scriu. Unii dintre ei chiar foarte bine. Sunt de acord si cu faptul ca derivatele vor ajunge la un moment dat la zero.

Problema pe care o vad eu este cea a pretului metalelor. Se va raporta la ce si la cat? Pentru ca nu mai vorbim de pula din Botswana ci de valute de rezerva.

Nu mi-i pot inchipui asadar pe cei cu aur zburdand, fara ca sa ia si ei un pumn in gura de la banditi. Hiperinflatia lui Faber ar distruge si bancile, asta din moment ce sunt pline de derivate denominate in valute de hartie.

Asta ar fi ultimul lucru pe care l-ar dori Draghi sau Bernanke, sa-si taie craca de sub picioare.

Sa nu uitam ca o hiperinflatie locala nu va putea fi niciodata comparata cu una globala.

In cele locale bancherii au avut intotdeauna alternative, fugand la timp spre alte valute, la cele neafectate de hiperinflatie. Vezi chiar cazul Romaniei post lovitura de stat.

In cazul unei hiperinflatii globale lucrurile s-ar schimba radical. Ei s-ar autodistruge fara sa mai aiba un loc de refugiu. Nu cred nici in diversificare! Cand fundatia se zguduie cade totul.

Cred insa in investitiile facute la momentul potrivit, in aproape orice, cum ii spuneam si lui Cristi. Chiar imobiliare facute in zone unde preturile vor deveni normale, si mai bine, sub cele normale, chiar la sate.

De ce? Pentru ca exista trei lucruri pe care fiecare om va trebui sa le faca pana moare. Sa manance, sa bea apa , si sa locuiasca undeva. Cei ce vor avea pamant si vor produce vor fi si ei castigatori. Nu ma consider a tot stiutor si se poate ca gresesc.

In viata asta am invatat totusi si eu un lucru. Orice obiect pe care il cumperi la momentul potrivit si nu in ultimul rand la un pret potrivit devine o investitie buna.

Iti dau si doua exemple, din sutele si miile de exemple care exista.

Un apartament cu 2 camere cumparat chiar aici in Romania in anii 90, la 7000 de euro si acelasi apartament cumparat in 2008 la 120 000 de euro.

Argint cumparat la 4 dolari uncia, in 2001 si argint cumparat la 50 de dolari uncia, in 2011. Vezi ca vorbesc de exact acelaeasi lucruri dar la preturi total diferite.

Ca o consecinta: Cel ce a cumparat la timpul si pretul potrivit un obiect, oricare ar fi el, doarme si azi linistit. Cel care a cumparat insa acelasi obiect la timpul si la pretul nepotrivit a reusit si fara nici o inflatie sa-si rada jumatate din capital.

mihai spunea...

horea , statistic vorbind , majoritatea articolelor publicate de zerohedge merg pe varianta hiperinflationista si implicit crestere puternica la preturile metalelor ( aur , argint )... eu am avut impresia ca site-ul asta e independent insa se pare ca pana la urma exista o publicitate ascunsa sau o filtrare interna a articolelor pentru a-l orienta pe cititor spre anumite idei ( parca incepe sa-mi semene cu articolele pe teme imobiliare publicate de curand in ziarele economice de la noi )...

Horea spunea...

mihai, nu stiu. Eu am vazut si articole scrise competent pe zerohedge.

S-ar putea foarte bine ca unii din cei care scriu sa fie convinsi de hiperinflatie si valoarea metalelor. Si asta fara nici un dedesubt.

Mark Faber ni mi se pare un om care umbla cu fofarlica. Asta nu inseamna ca trebuie sa avem aceleasi pareri intotdeauna si in toate.

De multe ori am constat ca avem pareri similare de mai putine ori faptul ca parerile noastre difera.
Nimeni nu cunoaste de fapt viitorul. Eu cel putin nu am pretins niciodata ca l-as stii.

Incercam sa-l deslusim fiecare in felul lui. Cand va sosi vom vedea cine a reusit sa inteleaga cel mai bine lucrurile, pentru ca aici nu e vorba de profetii. In ceea ce se intampla azi exista fara doar sau poate cauza si efect.