Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 26 decembrie 2011

Pentru cei interesati

Un documentar extraordinar, dupa parerea mea, care iti prezinta cauzele directe care au contribuit la intoarcerea pamantului pe dos. Este un film lung dar merita vizionat. In cazul in care vrei sa intelegi mai bine lumea care te inconjoara. Te vei intalni aici cu avaritie si nonsalanta umana duse pana la cele mai inalte culmi. Si, vei vedea deasemenea ca nu am gresit cu nimic atunci cand spuneam ca vina problemelor actuale nu apartine doar politicienilor de azi, ci, la fel de mult, sau chiar si mai mult, celor care i-au precedat pe cei aflati azi la volan. Greenspan, Summers, Paulsson, impreuna cu politicieni precum Bush si chiar Cliton au sapat din greu la groapa in care ne aflam in momentul de fata. 

Dupa ce ai vizionat tot filmul, presupunand ca ai mintea deschisa, vei intelege si de ce hiperinflatia este aproape o imposibilitate in momentul de fata. Asta pentru ca te vei intalni cu cifre informative despre cantitatea de derivate denominate in dolari care exista actualmente in piata. Pentru creditele emise cu ocazia QE, FED a primit tot derivate, denominate tot in dolari. Aceasta afirmatie am legat-o eu de informatiile din film, fara ca ea sa fie amintita de cineva. Vreau doar sa intelegi cum am gandit, atunci cand preziceam deflatie, de cativa ani incoace, concomitent cu o apreciere a dolarului. Nimic astazi nu este denominat in aur sau argint. Pana si FED a adunat hartii denomitnate in aceiasi dolari, hartii ale caror valoare ar putea sa scada marcant, periclitand astfel insasi existenta bancii. Ce sa mai vorbim de celelalte banci care sunt pline de parghi, investite in derivate care nu sunt asigurate de stat.

Sa nu crezi cumva o "salvare" tip AIG ar mai fi posibila in conditiile actuale. Daca statul nu ar fi luat banii de la contribuabil, atunci, ca sa-i dea pe urma la AIG, care a fost mai apoi obligat de aceeiasi politicienii vanduti bancilor sa platesca despagubiri de 100% lui Goldman, bancii care a pariat impotriva proriilor produse pe care le-a vandut idiotilor, fiul lui Dumnezeu, Blankfein, pe care il vezi banbaindu-se in film, presat de intrebari, ar fi fost astazi istorie, cu toata banca lui. Si bine ar fi fost sa fie asa! Oricum astazi traim alte timpuri! Lucrurile se schimba dupa cate poti vedea. Asta pentru ca perceptiile umane fata de aceleasi lucruri se schimba. De aici si reticenta unora de la FED fata de un nou QE american, precum si atitudinea oamenilor fata de banci in general.

Eu cred totusi ca vom mai putea avea un QE, ultimul, dupa o cadere bursiera consistenta. Acesta va pune insa in opinia mea stampila finala pe rolul FED si cu precadere pe rolul lui Bernanke. Observa ca am avut dreptate si in privinta lui Obama. El nu mai conduce SUA, ci este condus de bancile care i-au sprijinit campania. Marile cuvantari au fost praf in ochii oamenilor, pentru ca atentia sa fie sustrasa de la esential. Dupa ce Obama a ajuns la tron, l-a ales fara sa clipeasca pe Geitner ministru de finante, un baiat de bani gata marca Goldman. Mai mira-te ca inconjurat de cei impusi de banci Obama nu a mai facut nimic din ceea ce a promis ca va face. Menirea lui a fost de fapt sa bata din gura si sa-i induca in eroare pe alegatori. Asta ca totul sa poata ramane pana la urma status quo. Status quo trebuie sa ramana ca atare si drumul spre iad. Iata in cele din urma si linkul! Este subtitrat in limba romana!

Dupa ce ai vazut in film de ce a fost si de ce este in stare Goldman Sachs, precum si profesionalismul de care au dat dovada toti cei care au condus, sau cei care mai conduc banca si azi, iata si prognoza expertilor pentru 2012 (sursa gandul). Cine ne-ar mai fi facut aceste prognoze daca guvernul SUA nu ar fi fost in buzunarele lui Lloyd? Si daca americanii ar fi lasat banca sa pleseneasca ca un balon umflat la refuz, asa cum merita. Poate nici nu  am mai fi avut nevoie de vreo prognoza pentru ca si cel mai mare magar ar fi putut vedea de acum lumina de la capatul tunelului. Iata insa ca acesti lunatici nesatui si avari au fost tinuti in viata cu bani publici.

Dupa catastrofa pe care au produs-o acum fac din nou prognoze. Eu unul ii cred pentru ca stiu ca seful lor este in contact direct cu Dumnezeu. Hristos al 2-lea a declarat nu demult: "We are doing God's work". Filmul merita astfel sa fie vizionat, daca nu pentru altceva, pentru simplul motiv ca expune "caile reale" pe care le-a desemnat Domnul pentru umanitate. Ar fi asadar un pacat sa ramai pe dinafara si sa nu afli cu ce se ocupa Tatal nostru din ceruri.

12 comentarii:

Free Drive Ro spunea...

nu cred ca exista bani "publici", dupa cum nici fed-ul nu-i o institutie "publica" in sensul de banca "nationala".
fed-ul e un fel de asociatie a bancilor; bancile conduc universul, fara sa aiba ca scop interesul public, ci propria agenda.
in rest, complet de acord ca Obama e un fel de PR pentru blakenfeini.

Horea spunea...

Dragul meu free drive ro. Ce bani a primit AIG? Banii FED? A primit banii colectati de la platitorii de taxe, bani care sunt 100% publici, dar dati AIG-ului.

Pentru ca cei din urma sa poata plati cu un randament de 100% pe hotii de la Goldman. Asiguratii care stiau ca vand murdarii, fapt pentru care le-au si asigurat, si fapt pentru care au si pariat impotriva lor.

gandesteliber spunea...

Am expus și eu documentarul (cu tot cu subtitrare în Ro)din 9 martie
http://www.thinkagain.ro/inside-job-documentar-de-exceptie-cu-subtitrare-in-limba-romana/
Oricum felicitări pentru mediatizare și pentru toate eforturile educaționale!

Horea spunea...

Uite ca am uitat sa spun ca si filmul cu linkul cinemax are subtitrare in limba romana.

George spunea...

Deja toata lumea cred ca a vazut filmul dar intrebarea este: a invatat cineva ceva, in afara de noi sclavii?
Eu cred ca ei stiau foarte bine ce se poate intampla dar lacomia a facut mai mult decat incompetenta "expertilor".
De schimbat cu siguranta nu cred ca se va schimba ceva, pentru simplul fapt ca acum conduc tot aceleasi genii in ale economiei care o sa ne bage in rahat si mai mult.
Un alt film documentar despre smecheriile financiare.

http://www.videoweed.es/file/b57l3bl11l05b

Horea spunea...

George, probelma este ca inca sclavii nu au invatat aproape nimic. Acum incep doar sa se trezeasca. Dupa ce au invatat, soarele expertilor va apune, iti garantez. Il vei vedea indreptandu-se intracolo odata ce bursa va incepe sa cada consistent.

Free Drive Ro spunea...

e gargara ca aig-ul a fost salvat cu "banii contribuabililor"; ce bani au contribuabilii, ca sunt toti inecati in datorii; bani au doar bancile ca ii fac din nimic.
ai tu sau eu sau orice contribuabil un cuvant de spus in legatura cu politica monetara?
aig-ul a fost "salvat" ca sa se perpetueze sistemul asta cu un picior in groapa, daca se va prabusi (posibil sa nu se prabuseasca), baietii destepti vor face o reforma monetara in care tot ei vor fi la butoane ( a se citi tot ei vor face politica monetara , tot isarestii, bernankii, etc. ( a se citi tot ei vor face bani din nimic pentru care vor plati dobanda restul, buahaha)), iar contribuabilul tot asta va face, se va imprumuta si va plati dobanzi.
de aia, mie mi se pare preposterous sa folosesti sintagma "banii contribuabililor"

Horea spunea...

Ma rog! Daca inteleg bine taxele, tva inclus, austeritatea etc. impuse pe gatul oamenilor nu sunt in opinia ta bani publici. Fiecare cu perceptiile lui.

Free Drive Ro spunea...

taxele, tva-ul, austeritatea, etc mi se par (and perception is reality :) ) a fi, la fel ca dobanda, modalitati de a extrage mierea din stup.
si albinele primesc iarna zahar de la stupar, dar o platesc inapoi inzecit, la fel cum o fac cei cu credite sau pur si simplu prin taxe si tva.
ca mierea se masoara in bani, e doar o unitate de masura, daca vrei sa le spui bani publici, foarte bine, dar asta e alta sarlatanie, sa te faca sa te simti atast si implicat in treburile cetatii, numai ca pe contribuabil nu-l mai intreaba nimeni de mult cum sa mearga cetatea, au grija stuparii sa manance mierea.
asta se numeste disimulare, cand bancile, cu interese private, se prefac a avea la suflet interesul public; moneda "nationala" e cea mai mare sarlatanie, e de la banci, in interesul bancilor, trebuie privita ca atare, folosita de nevoie si evitata orice forma de atasament fata de ea.
nu-i leul nostru romanesc, vreau sa zic, sau dolarul nostru, e ceva
care ne-a fost bagat pe gat de mafia bancara, il folosim de nevoie si speram ca odata si odata se vor trezi suficient de multi sa priceapa chestia asta.
doar din punctul asta de vedere as fi de acord cu etalonul aur; asta n-ar putea fi manipulat cu atata usurinta...

Horea spunea...

free drive ro, din pacate perceptiile definesc realitatea fiecarui om in parte. Chiar din aceasta cauza am ajuns acolo unde suntem.

Vei vedea si tu cum se va schimba realitatea albinelor de care vorbesti, din momentul din care li se va schimba perceptia.

Spre deosebire de tine, eu nu am nici un dubiu in privinta unei schimbari chiar radicale. Semmne sunt destule pentru cei care vor sa le vada.

Catalin spunea...

Buna Horea!
O intrebare cumva off-topic.
Cum crezi ca poate afecta acest ''Uragan''care va veni piata brokerilor care ofera pe Internet platforme de tranzactionare pentru micul trader(cu conturi de ordinul sutelor-miilor de dolari)?
Multumesc!

Horea spunea...

Buna Catalin. Nu stiu cu ce banci colaboreaza diferitii brokeri. Asta se poate afla. Oricum, de soarta bancilor colaboratoare va depinde si soarta lor.