Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 17 decembrie 2011

Sa analizam analiza Saxo Bank pentru anul 2012

Banca din Danemarka obisnuieste sa faca analize anuale. 2012 nu este exceptie. Financiarul a preluat si el analiza danezilor. Si pentru ca romanii sa cumpere ziarul, jurnalistii au bagat in articol cuvantul magic "soc".

Cuvantul soc pare sa sune bine in urechile valahului, consecintele fiind foarte probabil si niste vanzari in crestere. 

Eu cred ca daca tatal lui Boc cel mic si-ar schimba palaria cea mare stirea ar suna tot cam la fel. "Poza soc cu tata lui Boc"! Si-a schimbat palaria. Oricum pe mine predictiile Saxo Banc ma intereseaza. Am fost clientul lor o perioada, atunci cand am locuit in Norvgia, ajungand sa-l cunosc prin intermediul telefonului si pe Steen Jakobssen, economistul sef din Danemarca al bancii. Steen inseamna piatra in limba daneza, Jakobssen este insa cu totul altceva. Mie mi-a facut o impresie foarte buna. Si il voi califica de aceea ca pe un om care are intr-adevar picioarele pe pamant. Hai sa dichisim acum si analiza soc de care vorbeste Financiarul:

"Conform traditiei, Saxo Bank a pregatit prognozele sale pentru 2012. Cunoscute drept previziuni socante”, adica aproape incredibile, ele anunta pentru anul viitor dublarea pretului la grau, iefinirea actiunilor Apple si o vacanta bancara de lunga durata in UE.

Anticipand ce se va intampla in urmatoarele 12 luni, expertii Saxo Bank isi concentreaza atentia asupra unor evenimente putin probabil sa se produca, dar care sunt imposibil de neglijat. Aceste previziuni nu pot fi considerate prognoze in adevaratul sens al cuvantului, ci mai degraba factori care trebuie luati in calcul de catre investitori in alcatuirea portofoliilor lor pentru 2012."

Putin probabile pentru cei de la Finaciarul, destul de probabile pentru cei care au inteles ceva din mecanismul pietelor de capital.

1. Actiunile Apple se vor iefini cu 50% fata de valoarea maxima din 2011. Anul viitor compania marului se va confrunta cu multi concurenti – Google, Amazon, Microsoft/Nokia si Samsung – pe segmentul produselor lor de varf iPhone si iPad. Firma nu va reusi sa-si pastreze cota de piata la nivelul de 55% pentru iOS si de 66% pentru iPad.

Predictie foarte probabila si in opinia mea. Nu are de a face nimic cu moartea lui Steeve. Care ne-a parasit exact intr-un varf de ciclu. Daca ar fi trait ar fi pierdut si el cu siguranta din popularitatea pe care a avut-o, odata cu Apple. Mort fiind va ramane o legenda, in timp ce cei ce l-au urmat vor fi criticati. Vor fi comparati mereu cu regretatul. Si vor auzi tot mai des ca nu vor putea fi nicodata Steeve Jobs.

2. UE va anunta o vacanta indelungata pentru sectorul bancar. Modificarile la tratatul UE, adoptate in decembrie, se vor dovedi insuficiente pentru a rezolva problemele de finantare, astfel ca la mijlocul anului criza va lovi din nou , dar mai puternic. Prin urmare, piata de capital nu va rezista si, pentru scurt timp, va scade cu 25%. In aceste conditii, UE va fi obligata sa proclame vancanta bancara de durata, cu inchiderea tuturor bancilor si burselor pentru o saptamana, daca nu chiar mai mult. 

Predictie la fel de probabila care implica banc-run-ul de care vorbeam si colapsul intregului sistem bancar european. Cei de la Saxobank par insa foarte optimisti in opinia mea. Cel putin in ceea ce priveste bursa. Deprecierea de 25% de care vorbesc ei mi se pare un bagatel. Cu un intreg sistem financiar in colaps eu unul nu vad cum tocmai bursa ar putea sa cada doar 25%. Poate intr-o prima faza, dar vor trebui sa urmeze si altele.

3. La Casa Alba va veni un candidat inca necunoscut. In 1992, miliardarul texan Ross Perot a exploatat problemele din economie si nemultumirea populara fata de politica SUA, reusind sa cumuleze 18,9% din voturile alegatorilor. In trei ani, Barack Obama nu a realizat schimbari semnificative, intensificand, prin urmare, dezamagirea in sistemul politic american. S-au creat, astfel, cele mai propice conditii pentru aparitia unui candidat din partea unei terte parti. Cineva care va veni cu un program credibil isi va face aparitia pe scena la inceputul anului 2012, pentru ca in noiembrie sa dobandeasca mandatul prezidential in cadrul unora dintre cele mai importante alegeri din istoria SUA, obtinand 38% din voturi. 

Tot foarte probabil! Fara ca eu sa ma avantez insa in ghicirea numelui unui castigator. Faptul ca vor apare alti oameni in politica decat cei cunoscuti l-am subliniat de multe ori in articolele scrise. Acest lucru este ceva firesc intr-o lume care va trebui sa arate altfel decat cea de azi. Numai in Romania s-a putut inghitii galusca cu revolutia, in timp ce revolutionarii erau toti frati de cruce cu cizmarul. 

S-au debarasat de el in stil tipic romanesc, atunci cand au vazut ca bietului incepe sa-i fuga pamantul de sub picioare, zguduit din afara, desigur, din strainate. Romanii l-ar mai fi adulat inca 100 de ani. In cazul in care Ceasescu ar fi reusit sa revina,"revolutionarii" ar fi revenit si ei. La acelasi lins de cur ca si inainte, conform obiceiurilor si datinilor unor oameni lipsiti de orice caracter. Valahia este plina de astfel de oameni. Mirosul cururlui pe care il linge romanul nu are asadar nicio importanta, atata timp cat el va avea foloase personale. 

Noi romanii bravi am intors si armele, chiar in razboi, si ne mandrim si azi cu lasitatea. Mare lucru atunci ca am desfintat si am renuntat la un cizmar fara scoala, ca sa punem mai pe urma in locul lui pe altul, unul cu 7 facultati si 14 doctorate? Sa nu uitam ca multi din popor il plang si astazi pe Nicu. Asta pentru ca nu-si puteau inchipui nici in cele mai salbatice vise, o Romanie in care ar mai fi putut exista oameni pe o treapta inferioara celei pe care statea pantofarul. Iata ca au aflat acum ca exista! 

Si inca nici nu unul. E vorba de o pepiniera intrega. Una care a crescut si s-a hranit de la tzatza geniului din Carpati. Se spune ca laptele de tata te intareste. Nu te mira asadar ca treptele pe care stau sugarii nici nu se mai vad, fiind atat de scufundate.

4.Australia va intra in recesiune. Consecintele incetinirii ritmului de crestere a Chinei va afecta toate tarile din regiunea Asia-Pacific si va indrepta alte state spre recesiune. In acest context, Australia, cu puternicul ei sector minier si care depinde de bunastarea Chinei, va aluneca, la randul ei, in recesiune. 

Corect si foarte probabil! Din moment ce Australia a participat si ea cu sefletul la gura in crearea unei bule imobiliare autohtone fara precedent.

5. In Europa vor fi nationalizate 50 de banci. La inceputul anului viitor, presiunile asupra sistemului bancar european vor spori, pentru ca pe fondul noilor cerinte fata de capital si a noilor norme, bancile vor fi constranse sa scape de imprumuturi. Ca atare, operatiunile interbancare vor ingheta, iar deponentii, speriati, vor incepe sa-si retraga banii. Rezultatul: peste 50 de banci vor fi nationalizate, iar unele branduri comerciale cunoscute vor dispare total de pe fata pamantului. 

Sa le fie tarana grea! Desi lovitura va da si in cei care au luat credite cu roaba.
 
6. Elvetia va pierde statutul de tara-refugiu. In conditiile in care elvetienii intervin puternic pe piata financiare pentru a stavili aprecierea exagerata a franctului, statutul de tara-refugiu va reveni Suediei si Norvegiei. 

Foarte probabil! Pentru ca francul s-a apreciat exagerat. Si asta in timp ce banca lor centrala intervenea degeaba aruncand bani pe apa Sambetei. 

7. Banca nationala a Elvetiei va iesi invingatoare, iar cursul euro/franc va atinge 1,50. Avand in vedere ca in 2012 indicii de baza ai economiei Elvetiei, in special cei legati de export, vor continua sa se inrautateasca sub influenta cursului ridicat al monedei nationale, Banca centrala si guvernul vor accentua presiunea, pentru a stopa degradarea. Pe acest fundal, cursul euro/franc va ajunge la 1,50.

Spuneam ca francul elvetian a dat de un suport foarte solid atunci cand a ajuns la nivelul 1 la 1 fata de euro. Graficele arata un fund la fel de solid si fata de dolar. Probabilitatea unei scaderi a francului este destul de mare asadar. Banca nationala a Elvetiei nu va iesi invingatoare pentru ca apierdut destui bani cumparand franci. Piata va invinge insa ca intotdeauna. Sigur ca stirile si analistii vor trebui sa lege schimbarile de ceva. De ce nu de BC elvetiana? 

8. Cursul dolarului fata de yen va creste cu 10%, pana la 7,00. Tinand cont de faptul ca veniturile din constructia oraselor-fantoma se vor reduce pentru milioane de locuitori ai tarii, iar exportatorii vor incerca din greu sa-si pastreze profitul puternic afectat de aprecierea yuanului, China se va afla in pragul recesiunii, cu o crestere a PIB de 5-6%. 

De acord! Am vorbit de mult de fundul de ciclu de 40 de ani dolar yen. Nu prea inteleg insa matematica revistei romanesti de economie( 10% pana la 7,00), in care jurnalistii par sa nu fie in stare nici macar sa transcrie. In ceea ce priveste China lucrurile ar putea sa stea si mai prost, asta in cazul in care vor incepe si acolo miscarile populare pe care le vedeam eu. Guvernul se va schimba si el foarte probabil, asa ca analiza Saxo ar putea sa para ingaduitoare pana la urma.

9. Pretul la grau se va dubla. Pe langa faptul ca populatia Terrei a atins deja 7 miliarde de oameni, iar masinile de tiparit bani lucreaza din greu, conditiile meteorologice nefavorabile vor crea pentru pietele produselor agricole vor avea alt an greu. Cel mai mult se va scumpi graul, investitorii speculativi aducand pretul la valorile maxime din 2008.

Aici eu am dubii destul de mari. Ba mai mult decat atat. Eu cred ca pretul graului va scadea. Graficul graului arata pentru mine ca o parabola. Semnalele acestuia fiind orientate mai degraba spre o depreciere decat spre o dublare de pret. ( vezi graficul)

Ca o consecinta eu nu am ramas socat de loc. Foarte probabil nici cei care imi citesc blogul. Ma refer la cei care isi folosesc creierul. Socati ar putea fi insa cei cu armele in chiloti, precum si cei care se vor trezi din vise, intrand direct intr-o realitate de cosmar.

La fel de socati ar putea ramane si hotomanii analfabeti din Romania, care fara ajutorul statului nu ar fi fost in stare sa administreze o buda publica. Faimosii nostrii oameni de desfaceri. Cei care nu au vazut niciodata un obstacol pus in calea lor. Smecheri cum au fost nu s-au lovit pana acum nici macar de un pai. Socul va trebui sa fie cu atat mai mare, atunci cand aceste genii vor da smechereste cu capul direct de beton.

Smecheria nu insemneaza intotdeauna succes nici macar in Romania. Pana si in afaceri trebuie sa ai o conduita care sa implice macar un dram de bun simt, ca sa nu mai vorbim de profesionalism. Asta pentru cei care vor sa dainuie si vor sa lase ceva dupa ei. Nu ma refer asadar la milionarii fabricati peste noapte care impanzesc in momentul de fata Romania.


14 comentarii:

cristian dogaru spunea...

salut Horia! oare ce prognoze dadeau baietii astia in 2010 pentru anul in curs? ca sa le verific si eu acuratetea...

mihai spunea...

monezile scandinave NOK si SEK , par interesante ca investitie atata timp cat cu euro nu se stie ce o sa fie , CHF-ul e peg , iar alta alternativa n-ar mai fi prin zona , totusi urmarind evolutia lor din ultimul an vad ca merg foarte prost chiar si in comparatie cu euro , oare de ce ?

Horea spunea...

Salut Cristi!

http://www.dailymotion.com/video/xbrv4b_saxo-bank-outlook-2010-year-of-refl_news

Horea spunea...

mihai, chiar prost nu merg. Numai ca euro a facut un top semnificativ in 2008 fata de cele doua coroane. A cazut de atunci consistent, cu cca.25% in ambele cazuri.

Eu as zice ca au mers destul de bine, chiar daca marea cadere euro s-a produs cu mult inainte de stiri.

Fata de dolar, in schimb, eu spuneam ca ma astept sa se deprecieze. Pana acum au facut tocmai acest lucru.

AristotelCostel spunea...

Being correct in a nation addicted to denial and complicity is dangerous.

Horea spunea...

Costel, articolul este o magarie. Exemplificarea ideilor se face si cu ajutorul unor grafice. Nu tine!

Bine si sanatos este sa-ti mentii ideile, indiferent de ceea ce se intampla in jurul tau. Sa persisti cu negatia pana ce te duce puhoiul.

Trebuie sa-i dau dreptate lui mihai! Atunci cand spune ca 70% din oameni sunt prostovani. Poate si mai multi decat atat. Eu voi continua insa sa-i numesc ignoranti.

Paradoxul este oscilatia de care da dovada chiar si unul care a devenit constient de niste lucruri pe care le afiram chiar el. Mie imi face totusi impresia ca si mihai incepe sa se trezeasca. Poate impreuna cu el o vor face si altii

Daca o vor face va fi doar in folosul lor. Asta daca se mai poate vorbi de vre-un folos in situatia actuala.

George spunea...

Un film despre expertii din lumea care ne inconjoara.
La altii e mai rau decat pe la noi, singura diferenta este ca noi nu avem nevoie de experti, pentru ca fiecare din noi este un expert in toate domeniile.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nW3wQdo3sg4

AristotelCostel spunea...

@horea

Sunt ignoranti pentru ca n-au aflat inca pe ce lume traiesc.

Tin minte ca l-am bruscat putin si pe razvan, dar omu' a fost mai... maleabil. :)

@george

Sunt in Romania si galeti intregi de experti de nisa. Chiar si cei nu foarte prosti stiu sa-i... evite.
Altfel, in Romania... daca nu te pricepi la toate... ti-o iei... incepand de la paine, lapte... gresie si faianta... si pana la serviciuri bancare si sfaturi de "investitii".

George spunea...

Costele sunt si eu in totalitate de acord cu tine. In Romania si nu numai, trebuie sa cunosti cam din toate cat poti de mult dar problema este cu expertii care se vor si ascultati pe bani multi.
La noi daca nu ai macar un ASE-u esti un nimeni ca sa poti fi luat in seama pentru un job de conducere. Cica managementul se invata in facultate cand de fapt managementul se aplica mai intai in viata ta dupa care poti sa-l aplici pe viata altora. Daca nu l-ai aplicat intai pe tine, de ceilalti ti se rupe, in ceeace privesc efectele.

Vali spunea...

Un gand bun pentru cel care a fost Vacclav Havel. Un OM pe care l-am apreciat foarte mult cu regretul ca nu am putut avea si noi un "emanat" de calibrul lui. Asta e.. asa popor asa "emanati". Un tip care nu se putea potrivi nicicum tipului "expert" apropos. Un tip dubitativ dar care mai mereu a reusit sa gaseasca solutii valabile. Pentru compatrioti si nu pentru el.
Sa-i fie tzarana usoara.

Horea spunea...

Costel de acord. Dar menirea unui om pe pamant ar trebui sa fie cel putin descoperirea si intelegerea lumii in care traieste.

Asta pentru ca ignorata il poate costa uneori chiar si viata. Un lucru la care paradoxal tine foarte mult.

George si Costel. Exista o diferenta enorma intre doi oameni.

Intre unul care crede ca stie si ca a inteles un lucru sau altul, si unul care a inteles si stie intr-adevar.

In Roamnia misuna din pacate si aproape peste tot prima grupa.

Horea spunea...

Vali, sunt alaturi si impartasesc gandul tau bun.

Havel a fost intr-adevar un om aparte.
Isi are insa radacinile precum spui, intr-un popor care nu are nimic in comun cu poporul nostru.

Din tarate obtii doar tarate!

Asa ca nu trebuie sauitam: Fara poporul sau Havel ar fi ramas doar ub dramaturg, precum si Wales doar un electrician.

AristotelCostel spunea...

... misuna, dar pe mine m-a surprins specia de tip nou, aparuta saptamana trecuta.

O fi fost vreun accident nuclear?

Vorbesc despre espertu' danut care n-a prea subliniat faptul ca bancherii, daca nu sunt fraudulosi, nu mai raman decat cu "optiunea" prostie crasa, si in timp ce-i sfatuia pe bancarzii... centrali cum sa prinda... viteza, ne-a trimis si pe noi in paleolitic.

Altfel, atunci cand un espert se apuca de... catalogat "zero barati", ma apuca rabdarea:

The Ponzi games all come about because Congress wishes to overspend -- that is, it wants to make political promises but it doesn't want to pay for them by taxing someone. To do that it must have someone under the current system to buy all of its new debt at an attractive price. To do that the banksters must generate monetary velocity so that the pretty primary dealer network can absorb and then regurgitate out into the market the emission of debt paper that Treasury has to spew to fund the overspending. Corporate America loves this too, at least in the short term, as the trade imbalance that this overspending and credit emission permits allows offshoring production as the capital that drains out of the country is replaced by credit money -- not the same, but it spends the same and nobody's the wiser -- at least not up front.

Thus the handmaidens of The Fed, Congress and Wall Street all march along arm in arm patting each other on the back while the common man gets fleeced with Ponzi-style games and does not recognize what's going on until all the jobs are gone, replaced by slave labor in China, housing prices are jacked to the moon and unpayable and fraudulent mortgages are the only way to "buy" a house. Stock scams and schemes along with various derivatives products become the final orgy of leverage upon leverage -- which is really, when you boil it all down, debt being issued to simply pay the interest on old debt.

In the long run of course this can never work and doesn't -- when the consumer is no longer able to take on more debt they collapse and then government steps in and borrows even more to make up the so-called "demand deficit" and the "monetary authority" (in this case The Fed) plays financial repression games to again prevent the market from revolting and calling down the curtain on the scam. But there's no stimulative effect that can come of this, since in order to actually make that stimulus "work" each dollar of additional deficit spending must generate roughly six of economic activity just to be tax-revenue neutral (assuming the government is about 18% of GDP.) It never is, and thus the hole gets deeper and deeper until finally there is a revulsion for the debt of the nation involved and/or a sovereign default.


Acum sa vedem... who's gonna gargle mayonnaise.

Horea spunea...

Costel! Autorul articolului este un bou care nu a inteles nimic din cauzele problemelor pe care le avem. Asa cum n-am inteles nici eu.

De aici si ideile eronate pe care le expun pe blog de ani de zile, identice de fapt cu cele ale autorului citat de tine.

Iata insa cauzele adevarate:

Problema (una dintre ele, ca sa fiu mai clar) e "not enough aggregate demand".

Daca banca centrala n-ar tinti inflatia, deficitul public ar putea stimula AD. Dar cum inflatia e "tintita" ... keynesienii nu au dreptate.

Deci, mai pe intelesul tau - Nu, keynesienii NU AU SOLUTIA.

Da, bancile centrale pot stabiliza PIB-ul nominal (adica "aggregate demand") - de fapt, asta e rolul lor. Problema e tocmai ca nu si-l respecta !

Eu cred ca este destul de clar!

Bancile centrale ar trebui sa iasa cu parul in mana ca sa le dea in cap celor care nu mai vor credite, pentru ca sunt deja inecati in ele.

Pentru ca de creat le-au creat ca intotdeauna pana le-au plesnit urechile, de ani de zile la dobanda zero, tocmai pentru a stimula PIB-ul.

Ce tinta de inflatie poti avea la dobanda zero? Asta o stiu doar cei din Romania. Ma refer aici la cei care le stiu de fapt pe toate.

Poate parul si o dobanda stabilita la minus 10, matematic o imposibilitate, dar posibil pentru genii, ne-ar fi rezolvat pana acum.

Ca sa fiu sincer eu sunt convins ca suntem rezolvati deja.