Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 31 ianuarie 2012

BNE va fi testata

Banca  Nationala din Elvetia va fi testata. Vezi linia rosie care marchaeza peg-ul de 1,20, scoasa in evidenta si cu un triunghi albastru. Ne aflam asadar la o ”scuipatura” de la nivelul pe care banca l-a tras in nisip, in opinia mea.

La acest nivel va trebui asadar sa intervina, la infinit in cazul in care va fi nevoie, din moment ce a decis sa aiba un asa numit PEG. Va fi interesant de vazut cum va reactiona piata. Este indiscutabil in momentul de fata ca are intentia sa testeze muschii bancii.

Lucruri neasteptate

Pentru fundamentalistii care extrapoleaza evenimentele liniar (sursa Reuters). In opinia mea acestia din urma vor avea si alte surprize, chiar foarte multe, cu trecerea timpului. De genul acelora pe care le au de fapt intotdeauna. Interesant este totusi comportamentul pe care l-a avut indicele dolarului!

A lovit suportul expus pe graficul alaturat, acelasi pe care l-ai vazut si intr-o postare precedenta, exact cu o zi inaintea stirii pe care ne-o serveste Reuters. 

Scenariul expus de mine in postarea precedenta este pana acum ca in carte. Vom vedea in curand daca va avea abateri. Eu m-am incumetat in aceste conditii sa fac o afecere, cumparand dolari, pentru o perioada scurta. Nu o recomand nimanui asa cum nu obisnuiesc sa recomand niciodata nimic din ceea ce fac eu. Ba mai mult! Cei mai multi isi fac schimbul valutar la ghisee. Aici spread-ul, adica diferenta de pret dintre vanzare si cumparare este prea mare. Uneori chiar 8 bani. Deocamdata, afacerea mea bate pasul pe loc. 

In incheire as remarca un lucru. La fel de interesant in opinia mea ca si cel legat de comportamentul dolarului. Pozitia pe care o au fundamentalistii intotdeauna fata de toate esecurile de care se lovesc. N-au invatat si nu vor invata din ele niciodata nimic. Observa! Nu ma refer nicidecum la miscarile indicelui dolarului. Care, dupa cate poti vedea si tu, este din nou cu un pas inaintea analizei fundamentale, ca intotdeauna. Ma refer pur si simplu la prognozele economice repetat eronate ale acestor mascarici declarati experti.

duminică, 29 ianuarie 2012

Euro-dolar, pana unde?

Pana la 1.325-1,328, deocamdata. Nivelul din jurul 1,34 putand fi o tinta finala al intregii aprecieri euro fata de dolar (linie punctata rosie, marcata cu sageata albastra). Nu ai spune ca  este vorba de-o prestatie?

Tinand cont de stirile apocaliptice care inconjurau valuta comunitara, exact atunci cand a ajuns la nivelele de cerere de la care eu vedeam aceasta apreciere probabila.

Euro nu a tinut insa cont de stiri si si-a vazut de drum, asa cum obisnuieste sa faca de obicei. Acum, insa, euro s-a apropiat de o zona de oferta. Una care ar trebuie sa-i opreasca iuresul pentru o perioada mai scurta de timp.

Dupa o depreciere, care nu ar trebui sa dureze mai mult decat o saptamana, euro ar trebui sa incerece un ultim val de apreciere, spre tinta finala enuntata. Pana atunci as propune sa urmarim scenariul de durata scurta, cel descris ca fiind cel mai probabil in momentul de fata. 

vineri, 27 ianuarie 2012

Miscari probabile la indicele dolarului

Le vezi expuse pe grafic. Nu mai vad necesitatea de-a le comenta. Graficul si nivelul meu tinta atins de aceasta apreciere ar trebui sa-ti fie elemente deja cunoscute. Le-ai vazut expuse de mai multe ori in postari sau filme pe care le-am pus pe pagina. Euro ar trebui sa se comporte si el ca atare.

Ca o consecinta, aprecierea valutei comunitare fata de dolar ar trebui sa mai continue o perioada. Aprecierea dolarului, marcata cu linie alba trasa anapoda, ar putea sa inceapa astfel chiar azi sau cel tarziu luni.

Ea ar trebui sa fie insa de durata mai scurta. In ceea ce priveste dolar leu! Pentru cei care nu pot obtine spreaduri mici, ci doar pe cele de la casele bancilor, si a celor de schimb, riscul de intrare in piata la nivelul expus il consider a fi prea mare.

Asta in pofida ajutorului oferit de Strugurel, care va trebui sa cumpere dolari, din moment ce romanii il vad pe guvernator ca principalul facator al pietelor. Un nivel mult mai bun de cumparare a valutei americane ar fi desigur nivelul final al deprecierii.
Nivel pe care detinatorii de lei ar trebui sa-l raporteze neaparat si la pretul dolar leu din acel moment. Afirmatia este valabila, desigur, doar in cazul in care analiza mea este corecta. Ceea ce am scris nu este o recomandare pentru nimeni. Doar o analiza a unor miscari probabile, pe care le vad eu legate de indicele analizat.

miercuri, 25 ianuarie 2012

Fractional banking


Ps. Pe ceea ce vezi in film se sprijina asadar toate societatile de azi. Pentru un asemenea sistem economic se zbate laureatul premiului Nobel, Grugman Dildo, cel cu stimularile. Ce fel de casa crezi ca ti-ar putea construi un zidar, daca ar pune in peretii ei de 10 ori mai mult nimic decat ar pune caramizi? Si uite ca acest sistem a functionat, pana acum! Sti de ce? Pentru ca cei mai multi habar nu au cum functioneaza si ca atare nu-l inteleg de loc. 

De aici a rezultat si increderea oamenilor in functionalitatea si in soliditatea lui. Acea incredere incepe insa sa se evapore in momentul de fata. Sa te mai miri atunci ca peretii inchipuiti al casei tale din vise incep sa se darame, sau mai bine zis sa dispara? Din moment ce tot mai multi se trezesc din hibernarea adanca in care au fost adusi de constructorii acestui sistem.

marți, 24 ianuarie 2012

Toate tintele atinse

Daca te uiti pe graficul afisat, unul pe care ar trebui sa-l cunosti foarte bine, din moment ce a fost expus de atatea ori pe acest blog, vei observa ca absolut toate tinetele pe care le-am expus au fost atinse. 

Mai mult decat atat! Ele au avut si efectele pe care asteptam sa le aiba, respingand atat deprecierile cat si aprecierile bursiere, macar pentru o perioada de timp. Vezi in coltul inferior drept al graficului o imagine marita. Care reprezinta respingerea pe care a suferit-o indicele Sp 500 la "nivelutul" de care vorbeam intr-o postare precedenta. A avut o durata de o zi si a fost infima, raportata la magnitudinea aprecierii, dar s-a produs. 

Cele expuse s-au intamplat pentru ca eu nu extrapolez liniar, ci ascult mai degraba graiul pietei. Analizele pe care le-am facut au fost reactualizate intotdeauna la nevoie. Nu mi-a fost asadar rusine sa schimb un scenariu atunci cand piata mi-a cerut-o. Spre deosebire de unii oameni foarte bine platiti si considerati profesionisti, care au avut si ei tintele lor, eu se pare ca le-am nimerit pe ale mele. In timp ce cei din urma au reusit sa nimereasca orice altceva decat ceea ce si-au propus. 

Sa vedem acum ce ne spun graficele in momentul de fata, sau, si mai bine zis, ce imi spun mie? Pentru ca este vorba ca intotdeauna doar de o parere personala, a mea. In momentul de fata cred asadar ceea ce am crezut si pana acum: Bursa ar trebui sa inceapa o corectie destul de consistenta de la nivelele actuale. Va fi oare aceasta depreciere inceputul valului devastator de care vorbeam? 

Eu unul nu cred acest lucru, deocamdata. Perceptia pe care o am se deosebeste asadar de cea a lui pe Bob Prechter, cel putin partial. Cred si eu, ca si el, intr-o deplasare a topului final spre stanga. Nu cred insa ca am atins inca acel top asa cum crede el. In momentul de fata sunt aprope convins ca bursa isi va depasi topul avut in luna mai, dupa corectia de care vorbeam in randurile de mai sus, exact asa cum am specificat si in filmul in care am dezbatut forma si efectul ciclului de 7 ani. 

Ca intotdeauna viitorul ne va demonstra valabilitatea analizelor pe care le-am facut. Pana acum, sincer sa fiu, nu-mi este de loc rusine. Ba mai mult! Am spus de mii de ori pe acest blog, ca nu m-am considerat niciodata un posesor al adevarului absolut. Analizez ca intotdeauna doar probabilitati, putand astfel sa interpretez si eu gresit ceea ce imi ofera graficele. 

Exista totusi o diferenta intre analizele mele si cele facute de "experti". Eu incerc sa inteleg si sa traduc ceea ce face piata. Ei se astepta in schimb ca piata sa traduca si sa puna in aplicare ceea ce viseaza domniile lor. Un lucru care nu se va intampla niciodata. De aici rezulta desigur si arsurile cu care se aleg. Si uite ca nu le este nici macar rusine. Chiar in zilele trecute l-am auzit pe marele "expert" roman Tanasescu, continuand sa indruge verzi si uscate ca si pana acum.

sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Cifre din umbra



Am fost flamand, tinand cont de situatia din Romania. Cauza pentru care am mai muscat cate o litera si cate un cuvant. Ma pregatesc de aceea sa ies in starda. Daca voi mai avea cu cine.

Ps. Poate vor exista oameni care isi vor pune urmatoarea intrebare dupa vizionarea acestui film: De ce sa aleg eu tocmai definitia inflatiei care vorbeste de expansiunea creditelor si a banilor tangibili, in locul celeia care vorbeste strict de cresterea preturilor?

Primul motiv ar fi acela ca o inflatie reala, cu atat mai mult o hiperinflatie, scumpeste totul, nu doar anumite marfuri. Aceasta afirmatie poate fi verificata de oricine. Mai ales de cineva care a trait in Romania anilor 90. Absolut toate marfurile se scumpeau atunci pe banda rulanta, aproape zilnic, tocmai conform aceleiasi definitii pe care o da scoala austriaca de economie inflatiei.

Creditele erau atunci in toi, dorite de toata lumea, si date de banci in prostie, un fapt care crestea velocitatea monetara in fiecare zi. Al doilea motiv, la fel de important, este fara doar sau poate rezultatul obtinut de cei ce au dorit sa produca inflatie in mediul actual. Un mediu in care creditele nu mai sunt dorite de aproape nimeni, un mediu in care nici bancile nu mai vor sa le dea. Ceea ce am spus aici nu mai este o parere personala de-a mea ci o realitate incontestabila demonstrata de cifre.

Celor care nu vor fi convinsi eventual nici macar de realitatile prezentate, eu nu pot sa le doresc altceva decat multa sanatate. Ba mai mult! As mai vrea sa le spun inca un lucru. In mediul deflationist care vine, multi vor asista spre marea lor suprindere la mazilirea celor bogati. Ai acelora care au contribuit din greu la construirea societatilor in care traim. Cei ce s-au incarcat  cu averi de milioane isi vor vedea valoarea bunurilor disparand in fum.

Omul care nu a avut aproape nimic, nu va avea mai putin nici in viitor. Dimpotriva! Puterea de cumparare a putinilor bani pe care ii va vea se va intari. Asta pentru ca deflatia are in sine un rol haiducesc de redistribuire a avutiilor, ca o reactie fireasca la tot ceea ce s-a intamplat pana acum. Ea distruge asadar prin definitie valoarea umflata a bunurilor si activelor. Nu stiu daca esti constient de faptul ca cei mai bogati oameni, precum si bancile, s-au afundat in tocmai astfel de investitii pana in dinti?  Chiar din aceasta cauza deflatia iubeste sa dea cu pumnii in dantura.

vineri, 20 ianuarie 2012

Profituri

Conform conceptiilor fundamentale, care extrapoleaza orice fenomen economic liniar, lucrurile par a stea foarte bine in SUA. Acest lucru se poate vedea clar in graficul afisat. Am scos in evidenta plonjonul profiturilor realizate de companii din prima perioada a depresiei, care a inceput in 2007, cu verde. 

Vezi imediat si revenirea acelorasi profituri, pana in cer, o miscare scoasa in evidenta cu galben. 

Observa! Graficul reprezinta cifre oficiale si reale, nu vise, raportate de companiile inregistarte. In rosu, chiar la sfarsitul aceluiasi grafic, vezi si extrapolarile liniare care reprezinta asteptarile analistilor, sageata alba. Prestatiile sunt impunatoare mai ales daca ti cont de maximele atinse. Vezi foarte clar ca ele au depasit chiar si maxima profiturilor atinse inainte de inceperea depresiunii, daca iei in considerare si extrapolarile analistilor. Din punct de vedere fundamental totul este asadar solid ca betonul. 

Consecinta acestui fapt, ar trebui sa fie asadar o continuare a aprecierilor bursiere. Asta daca privesti lucrurile exclusiv din punct de vedere fundamental. Din punctul meu de vedere lucrurile stau insa altfel. Eu cred ca vei asista la un plonjon bursier in pofida acestor date minunate. La unul destul de consistent care va incepe foarte probabil, in 23 ianuarie, luni. Dupa, ar trebui sa asistam la o revenire, ca mai apoi totul sa fie facut praf de valul devastator de care vorbeam. Pornirea sa depinzand desigur de felul in care va evolua ciclul de 7 ani, cel despre care vorbeam in film. 

Eu zic totusi ca ar trebui sa ne ocupam in momentul de fata de viitorul apropiat, lasand astfel analiza unei eventuale reveniri pentru mai tarziu. In momentul de fata exista si semne care anunta o revenire cel putin temporara a ciclurilor vechi, asta in cazul in care analiza mea este corecta. Dolarul ar trebui asadar sa-si revina, euro sa se deprecieze. As vrea insa sa subliniez un lucru. In mometul de fata se pare ca euro va mai incerca o depasire maximei atinse azi, cea de 1,30. Din grafice reiese, cel putin in momentul de fata,  ca valuta comunitara va reusi aceasta performanta pe care piata pare sa o doresca. Un semnal de depreciere a burselor l-ai putea totusi primi chiar azi, in ultima jumatate de ora de trading. 

In alte ordine de idei! Iti mai aduci aminte de miscarile de strada pe care le vedeam foarte probabile pretutindeni. Spunand atunci ca pana si romanul ar putea iesi in strada din momentul din care nu va mai avea ce pierde, pentru ca a pierdut deja totul. Ai observat schimbarea sloganelor? Si o constientizare, la unii, care m-a mirat pana si pe mine. Ai obsevat cum se ingroasa randul acelora care vad opozitia facuta din acelasi aluat din care sunt facuti si guvernatii? Un lucru despre care eu am latrat de sute de ori pe acest blog. Iata ca bulgarasul a pornit si in tara mamaligii! Incet el va putea deveni un bulgar, care are sanse bune sa se transforme mai apoi intr-o avalansa. 

Am spus de multe ori, acum cca. doi ani, ca eu cred vom asista la scimbarea intregii ordini mondiale. Iata ca acele predictii au inceput sa se materializeze. Am auzit cu urechile mele ceea ce a spus o avocata, posesoarea unui cabinet particular, in piata universitatii. Am iesit in strada din solidaritate cu cei calcati in picioare si cu cei care nu au, chiar daca eu am destul. Asta pentru ca nu traiesc singura in societate. Femeia a reluat asadar ceea ce am spus si eu de atatea ori pe acest blog. Daca iti pasa de societate, si ar trebui sa-ti pese pentru ca faci parte din ea, trebui sa te angajez in bunul ei mers, indiferent de situatia materiala pe care o ai. Asta desigur doar in cazul in care nu ti-ai construit bunastarea din furt. Personal nici eu nu ma pot plange. 

Daca nu mi-ar pasa de tara, de societate, si de semnii mei, as putea trai si eu ca porcul in cucuruz in Romania de astazi. Asta am facut si pana acum. Pe langa traiul bun am simtit totusi ca am o responsabilitate. Fapt pentru care am inceput sa scriu. Urmatorul pas va fi desigur si pentru mine iesitul in strada. Asta in momentul in care vor apare si in Tg Mures oamenii care nu protesteaza doar pentru ca au fost scosi in parc de catre opozitie. Clasa poitica actuala trebuie sa dispara, in cazul in care cineva isi doreste o alta Romanie. Numai un popor angajat in societate in care traieste ii va putea schimba structura in sensul bun al cuvantului.

Repetand aceleasi proceduri nu vei obtine niciodata alte rezultate! O afirmatie care se pare ca incepe sa prinda radacini si in capul romanilor. Cu toate acestea, voi repeta ceea ce am mai spus si pana acum. In partidele de azi, in toate, trebuie sa existe cateva spirite care au gandit altfel, si care ar putea fi si ele de folos intr-o societate noua. Asta pentru ca in apa orice peste inoata mult mai bine decat in nisip.

joi, 19 ianuarie 2012

Ciclul de 7 ani



Este precum am specificat si in film cel care tine in opinia mea bursa la nivelele actuale. Bursa oscileaza si influentata de alte cicluri, de obicei destul de multe, care merg intotdeauna mana in mana. Exista totusi la fiecare moment dat un ciclu al carui inflenta devine mai vizibila si ca atare mai perceptibila. In conditiile actuale aceasta infuenta este exercitata dupa parerea mea tocmai de catre ciclul de care vorbim. El nu si-a terminat asadar inca faza ascendenta. Efectul fiind continuarea aprecierilor bursiere asa cum le vedem in momentul de fata. Observa! Ciclul ideal de 7 ani ar trebui sa-si loveasca maxima de abia in 2013, si nu in acest an asa cum am afirmat magareste in film. Doar o deplasare spre stanga a maximului sau, un fenomen pe care il vad si eu foarte probabil, ar putea schimba acest deznodamant. Forma si andancimea ultimului minim ma face sa cred totusi intr-o intorsatura care ar trebui sa aiba loc inainte de 2013. 

miercuri, 18 ianuarie 2012

Iata efectul dezinflatiei chiar si in Romania

BNR reuseste asadar, in numele unei logici elementare, exact ceea ce a reusit si FED in SUA. Intr-un mediu in care banii refuza sa circule nu poti obtine ceea ce ti-ai dorit chiar daca ai scazut dobanda.

Semne mai clare de desinflatie, care va avea ca rezultat final deflatia, nu exista. Inundatia creditelor faurite din aer din trecut isi cere azi drepturile.

Celor indatorati le lipsesc asadar in momentul de fata banii tangibili necesari pentru replata datoriilor. De aici rezulta si lipsa de lichiditate din piata. Cea de care se vorbeste intr-una si peste tot. Pana si FMI este in lipsa de bani, adica chiar banca care ar trebui sa-i ”salveze” pe nevoiasi. 

Daca te uiti la graficele afisate, vei vedea cu siguranta trendul indiscutabil al cifrelor de inflatie din tara noastra. Poate avem si noi cifre ”shadow”, afisate undeva pe o pagina web?

Dar, eu sunt convins ca voi fi foarte aproape de adevar si de realitate afisand cifrele oficiale. Nimeni nu le-a contestat atunci cand aratau nivele de peste 300%. De ce sa le contestam oare acum? Voi reveni in curand la cifrele shadow asa cum am promis. La cele la care facea i-conomics referire intr-un comentariu. Va trebui sa gasesc doar timpul necesar pentru pregatirea unui filmulet.

Nu stiu daca ai observat faptul ca extrapolatorii liniari si-au refacut calculele privind evolutia economica a Romaniei in 2012. Asa cum obisnuiesc sa faca de fapt untotdeauna. Ba mai mult! Vinovati de inecul economic al tarii noastre vor fi scosi mai mult ca probabil cei cativa mii de protestatari care au iesit in strada in ultimele zile.

Asta cu toate ca graficel au avertizat deja de mult despre ceea ce urmeaza sa se intample. Tot de atata timp am incercat sa le traduc si eu  graiul, chiar pe aceasta pagina. Pentru unii degeaba, din pacate. Apropo! Ai vazut cum a urcat euro dupa degradarea unor tari europene? Si nu ale oricaror tari! Franta fiind considerata pana acum motorul Europei, alaturi de Germania.

Ce au patit asadar fundamentalistii si vanatorii de stiri, din nou? S-au ars ca intotdeauna. S-a terminat oare aprecierea euro? Pentru moment poate. Graficele imi spun insa ca valuta comunitara are sanse bune sa-si mai revina inca odata. Ba mai mult! Exista indicii, desi nu foarte clare inca, ca valul devastator de care vorbeam, ar putea sa inceapa, probabil, de la un nivel care va depasi cu foarte putin maximul bursier obtinut in luna mai 2011. Asta dupa o corectie destul de consistenta a burselor care va trebui sa inceapa in curand.    

luni, 16 ianuarie 2012

Discutie despre inflatie

Pentru a avea o dicutie constructiva si bazata pe argumente despre inflatie, te voi ruga sa citesti exemplele pe care le vezi afisate. Ca de obicei, din pacate pentru cei lenesi, nu ajunge insa sa citesti doar.

Va trebui asadar sa faci neaparat si un efort ca sa intelegi ceea ce ai citit. Dupa ce ai facut acest lucru ar trebui sa intelegi ca un calcul al cifrelor de inflatiei nu este un procedeu chiar asa de simplu cum se pare.

Tocmai de aceea felul in care se calculeaza inflatia a fost schimbat de mai multe ori. Asta tocmai pentru ca cifrele sa poata fi cat mai aproape de realitate. Inainte de 1990 inflatia a fost calculata intr-un fel, cu o actualizare a componentelor in intervale de 10 ani, azi se calculeaza altfel.

Avem o inflatie numita ”core” din care s-au scos componente precum enrgie si alimente si inca una numita ”headline” care include elementele care lipsesc din cifrele core. Au oare cifrele core vre-un sens? Din moment ce neglijeaza total cele mai importante elemente considerate inflationiste: energia si alimentele.

Pana n-am inteles nici eu rostul lucrurilor asa cum trebuie si pana nu m-am convins ca preturile alimentelor si al energiei sunt cele mai flexibile si mai oscilante preturi din cosul unui consumator, chiar intr-o perspectiva mai scurta de timp, am fost un critic vehement al cifrelor core. Dupa ce am vazut pretul petrolului plonjand cu cca. 80%, al cerealelor cu 50-60%, doar in cateva luni, mi-am schimbat insa imediat optica. Si totusi! Oricum ai calcula inflatia, cifrele nu vor putea fi niciodata 100% exacte, ci mai degraba doar o aproximatie mai buna sau mai rea a situatiei reale.

Acest lucru ti-l demonstraza clar exemplele afisate. Este asadar imposibil sa calculezi cu exactitate obiceiurile in continua schimbare ale consumatorului, ca sa nu mai vorbim de problema pe care o creaza multitudinea marfurilor si raportarea calitatii pe care le au la pretul lor. Ba mai mult! Exista consumatori ale caror inflatie scade, chiar intr-un mediu general considerat inflationist, pentru ca ei nu consuma in acceiasi masura ca si altii marfuri ale caror pret s-a apreciat. Acestea fiind spuse, eu unul consider calculele actuale de inflatie ca fiind satisfacatoare, chiar daca nu vor fi niciodata exacte. Pentru cei interesati iata un articol despre cifrele core despre care vorbeam  in The Economist.

Am deschis acest subiect din nou pentru ca am considerat si mai consider si azi acest blog ca fiind unul educativ. Eu m-am straduit din rasputeri sa-i dau aceasta nuanta. Voi cititorii aveti insa dreptul sa ma judecati. Voi veti fi singurii care vor putea spune daca am reusit sau daca nu am reusit sa-mi ating scopul. In numele acestui tel am incercat intotdeauna sa raspund tuturor, exceptandu-i doar pe cei care au confundat in opinia mea o dezbatere civilizata cu cearta de pe un maidan. Si totusi, unul dintre acesti oameni, i-conomics, a deschis o preblema care este dupa parerea mea in intresul tuturor.

Nu i-am raspuns direct din cauzele mentionate mai sus. Ma simt totusi obligat sa dezbat civilizat problema ridicata,  doar cu cei care au stiut si stiu si inmomentul de fata sa dezbata cu bun simt. Acest articol va fi de aceea urmat de cel putin inca unul. Unul in care va voi prezenta si cifrele de inflatie la care i-conomics facea referire. Asta nu inainte de a prezenta mai intai, acum, ingredientele necesare intelegerii acestui subiect destul de intortocheat.    

sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Sentimente si nivele

Spuneam intr-o postare datata 22 octombrie, pe care am intitulat-o "rectificare", ca un nivel al sentimentului consumatorului de 72-75 va putea fi considerat satisfacator, in ceea ce priveste prevestirea unei eventuale schimbari de trend la burse. Iata ca ieri ne-a fost servita cifra de 74. Ca o consecinta, nivelele actuale de pret ale indicelui SP, vor trebui sa fie privite cu multa atentie.

Intr-o alta postare numita "iata-ne din nou la tinta" scriam printre altele:
Acest nivel de oferta atins din nou la o data data cheie este foarte imporatant. El ar trebui sa respinga de aceea bursa si sa o trimita spre sud. In cazul in care va fi perforat cu consistenta bursa va ajunge foarte probabil si foarte repede la nivelul meu final.
Nivelul de care vorbeam atunci, in decembrie, a fost perforat. Consecinta fiind o apreciere paranoida a burselor, care a dus pana la urma si indicele SP spre nivelul meu final. Daca te uiti pe grafic vei observa ca pretul Sp 500 a ajuns foarte aproape de nivelul preconizat. Aproape, este totusi doar aproape, pentru ca pana acum fiecare nivel expus pe grafic a fost lovit. Va reusi oare bursa sa loveasca si acest ultim nivel? Greu de spus in aceste momente, tocmai pentru ca ne aflam doar la cca. 20 de puncte de el. 

Problema pe care ar putea s-o aiba indicele Sp este nivelasul nenorocit pe care il vezi expus, si care reprezinta ceva ce eu am numit "o confluenta de pret", in cartea pe care am scris-o. S-ar putea asadar ca acest nivel sa respinga bursa doar momentan. 

Pentru ca mai apoi ea sa incerce totusi sa ajunga si la ultimul nivel.

Eu am extins tocmai din aceasta cauza perimetrul zonei, care, cred eu, ca ar trebui sa reprezinte intervalul in care se va incadra pretul maxim al acestui val. Cand voi avea putin timp, intr-un viitor foarte apropiat, sper, voi face un video despre ciclul de 7 ani. Unul care tine in opinia mea in continuare bursa la nivelele pe care le vezi. 

Pentru ca am ales sa dezbat pe acest blog si probleme sociale, voi atinge pe scurt si in incheiere si problema sanatatii. L-am cunoscut personal pe Raed Arafat. Mi s-a parut din primul moment un profesionist sufletist si un om integru. Oricum, eu vad in continuare reforma sanatatii ca fiind un lucru foarte necesar. Sunt ferm convins ca si Raed are aceiasi parere. Problema este insa ca intr-o tara condusa de badarani, si populata de habarnisti, o dezbatere civilizata devine imposibila. Iata asadar si cauza pentru care presedintele Basescu a reusit sa-si traga singur closetul in cap. 

A confundat un om profesionist, integru si cinstit, cu hotii si cu badaranii din jurul domniei sale, indiferent de clanul din care ar face ei parte. Populimea nu a inteles desigur nimc din legea care nici macar nu era gata, ci trebuia dezbatuta, dar, ea a inteles un alt lucru: Existenta unui meci de box, verbal, intre fondatorul Smurd si  banda presedinteluitelui. Prin intermediul acestui meci, va pot garanta ca vanjosul nostru presedinte si-a taiat craca de sub picioare. Nu din cauza legii, care putea fi aprobata pana la urma, cu eventuale modificari, si cu acceptul lui Raed.

Ci din cauza stilului mojic pe care Basescu l-a folosit intotdeauna. Este asadar una sa ataci, asa cum te-ai obisnuit sa faci din inertie, un Patriciu, un Geoana, un Iliescu, un Ponta, sau un Antonescu, oameni la fel ca si tine. Si cu totul altceva, sa-l ataci marlaneste pe unul dintre putinii oameni respectati din Romania, care nu isi are nici macar originea in tara noastra, dar care a facut mai mult pentru ea decat oricine. Si nici nu oriunde, ci intr-un sector vital, cel al sanatatii, corupt si el in mare parte pana in maduva oaselor. Pana si oamenii needucati din Valahia au stiut aici sa faca o diferenta, transformand din pacate, tocmai din cauzele amintite, o dezbatere necesara, intr-un meci dintre doua persoane. Vina cade insa integral tot in bratele presedintelui. Pentru ca domnia sa nu este obisnuit cu dialogul si cu toleranta fata de ideile altora. Pe vasul comunist pe care a fost capitan sunt sigur ca deviza era cea dupa care se orienteaza si azi. Nu faci cum spun eu, poti sari peste bord direct in mare.

Fara sa inteleaga asadar despre ce  este vorba in lege, care nu era de fapt nici macar gata, poporul a inteles ca are de ales intre doi oameni. Unul mincinos si siret, pe al carui cuvinte nu poti da doi bani. Si unul profesionist, cinstit si integru, Care si-a dat demisia fara sa clipesca atunci cand a vazut ca nu este  bagat in seama de gloata basesciana. Daca iei inconsiderare doar gestul demisiei, poti observa ca Raed nu poate fi comparat cu nici unul dintre gunoaiele pe care i-a numit colegi. Aceiasi care sunt gata oricand sa-si vanda si sufletul pentru un scaun. Pentru mine a fost asadar foarte clar din primul moment faptul ca va iesi invingator din aceasta disputa. 

Pana si un popor tinut in intuneric nu putea face in acest caz altceva decat ceea ce a facut. In toata povestea asta eu am vazut insa si un lucru imbucurator: Iata ca romanul se poate organiza atunci cand vrea. Ceea ce nu m-a mirat insa de loc, este faptul ca  cei din o pozitie, de badaranie si de hotie, au sarit imediat cu schiurile pe val. Salut asadar interventia lui Raed Arafat, prin care ruga populatia sa nu se lase manipulata politic si sa nu iese in strada. Iata cum un eveniment de la care aparent nimeni nu se astepta la nimic a reusit sa le de-a peste bot celora care spun ca aici nu se poate face nimic. Cateva mii de oameni au respins o lege. Asta pentru ca au iesit de data asta cu suflet si cu convingere genuina in strada. Spre deosebire de mintingurile organizate de sindicate, acesta a fost un miting real, lipsit ca o consecinta si de cocertele pop dar si de dansul pinguinului.

Eu unul nu mi-as dorii nimic altceva in lumea asta decat sa vad in Romania o revolutie adevarata. Una care ar putea porni paradoxal chiar de la o lege a sanatatii. De un lucru poti fi insa absolut sigur, indiferent de ceea ce se va  intampla. O alternativa la Basescu si Boc nu este nicidecum Ponta si Antonescu, cu Felix, cu Patriciu sau cu domnul Dan de mana. O revolutie adevarata aduce prin definitie oameni noi. Cat de buni sau rai o  va demonstra intotdeauna viitorul. Problema unei lovituri de stat este ca oamenii vechi continua in alte haine. Producand astfel exact ceea ce au produs si pana atunci. Trebuie sa fi foarte naiv daca crezi cumva ca cineva va putea face vrodata din rahat bici.

joi, 12 ianuarie 2012

Strugurele de aur

Il va primi de la marii analisti Mugur Livada. A aparat din nou leu conform acelorasi experti, vanzand euro in prostie. Eu mai dus cu pluta, ca de obicei, cred  l-a aparat din nou cu mitraliera din pantaloni. Romanul isi va scoate insa foarte greu din cap ceea ce i-a intrat odata. Pana si in dezbaterea despre propriul sau sistem sanitar, valahul dezbate persoane si nicidecum un subiect. 

Prietenul meu mihai m-a intrebat din nou despre ceva ce era legat de politic sau de stiri: daca pariez cumva pe Mercozy? Din moment ce am parasit dolarul. Asta dupa ce i-am spus de sute de ori ca eu pariez doar pe analiza mea idioata, bazata exclusiv pe cicluri, cerere, oferta, si pe nimic altceva. 

Sincer mai oameni buni! Imi poate explica cineva aceasta insusire romaneasca? Imi poate explica cineva si de ce iti cere romanul parerea? Din moment ce el va face tot cum stie el. Pentru ca sunt absolut convins ca nici macar nu se sinchiseste sa auda ceea ce ii spui. Ati vazut la talkshow-uri si la interviuri cum vorbesc toti deodata? 

Pana si Tanase si Dinescu vorbeau in sincron. Stiu asta pentru ca m-am uitat la o emisiune cu cei doi protagonisti acum cativa ani buni, intr-o perioada in care am revenit ca turist, unul de origine romana, avid sa auda stiri si dezbateri de acasa. Ati vazut de exemplu cum se dezbat gandurile sau ideile cuiva? Prin intermediul invitatilor luati de pretutindeni. Cine crezi ca lipseste de obicei de la o asemeenea emisiune? Tocmai individul al carui ganduri si idei fac subiectul discutiei.

Concluzia nu poate fi decat una, cea pe care o stim cu totii. Romanul le stie pe toate. Stie mai bine ca tine chiar si ceea ce gandesti.

Un exeplu actual ar fi acel a lui Arafat, absentul de la 100 de emisiuni. Emisiuni imbrobate insa cu invitati luati de peste tot, care au stiut sa explice impecabil, vorbind unul peste altul, gandurile, ideile, ce a inteles, si ce nu a inteles fostul subsecretar de stat. Va jur cu mana pe matura ca eu asa ceva nu am mai vazut nicaieri, in lumea asta mare in care m-am invartit. Am vorbit de niste intamplari care se laega intre ele ca un lant. Pentru ca ilustreaza mentalitatea bolnava a unei majoritati din aceasta tara. 

Datorita acestei mentalitati romanul repeta procedurile care l-au dus in groapa, mirandu-se in cele din urma ca nu obtine alte rezultate. Pentru expertii care il vad pe Isarescu vanzand si cumparand valuta, ar fi de ajuns sa se uite la yen si la franc, dar mai ales la rezultatele pe care le-au obtinut de bancile emitatoare atunci cand au intervenit in piata. Sau, de ce nu, la graficele pe care le-am expus eu in aceasta postare. Oricine le poate gasi pe net in cazul in care are ochi sa vada. Mai trebuie doar si un pic de creier ca sa le intelega. 

Dupa ce te-ai uitat si tu la ele, descoperind, sper, o ciclicitatea aproape in sincron intre miscarea forintului si cea a leului, scoasa in evidenta de mine prin intermediul unor sageti trase anapoda, ar trebui sa te intrebi. Face oare guvernatorul BNR naveta Bucuresti-Budapesta? Calare pe creanga pe care o tine vesnic in mana. Observa deasemenea! Graficele reprezinta acelasi interval de timp, cuprins intre 30092011 si data de azi, fiind suprapuse exact. Sprinten al dracului Strugurescu asta al nostru. 

Daca esti mai curios din fire te poti uita si la zlotul polonez, asta ca sa constati ca Isarescu a trecut si pe la Varsovia. Sau de ce nu prin Praga? Dand indicatii pretioase coroanei din Cehia. De cand a ajuns "strugurar" omul nostru pare sa zboare mai al dracului decat vrajitoarele. Asta in cazul in care vei da crezare expertilor din Valahia. Eu magar, fara vreo coada de matura in mana, m-am uitat insa ca intotdeauna doar la cicluri, la cerere si la oferta. Ele m-au avertizat imdeiat de faptul ca euro ar trebui sa se aprecieze fata de dolar. Aceasta miscare are consecintele directe pe care le vezi si tu. Deprecierea valutei comunitare fata de toate valutele cu miros tovarasesc. Cat timp va dura oare aceasta depreciere? Intrebati-il pe Cabat! El va veni mai mult ca sigur si cu preturi exacte.

luni, 9 ianuarie 2012

Am facut cu mana dolarului

In decursul zilei de azi mi-am parasit pozitia avuta in dolari exact la pretul de 3,407. Profitul a fost frumusel asa ca m-am multumit cu el asa cum l-am primit. Acum cand frenezia este in toi nu vad o cadere subita a green buck-ului.

 El ar mai putea incerca sa urce chiar peste nivelul meu de oferta, unul pe care ar trebui sa-l cunosti si tu foarte bine.

A fost repetat de nenumarate ori pe acest blog, fiind expus saptamana trecuta intr-o postare cu grafic si comentarii. Am vazut azi rubrici in presa autohtona care vorbeau cu ardoare de prestatia dolarului. Am aflat deasemenea, tot din presa, faptul ca investitorii si-au escaladat pozitiile scurte la euro cu inca 16%, doar saptamana trecuta, ajungand astfel la pozitii scurte record. M-am uitat la graficul euro, dar de data asta si la indicele dolarului, constatand urmatoarele: Euro este intr-o zona de cerere foarte importanta, exact la o data de reactie, in timp ce indicele valutei americane a ajuns si el intr-o zona de oferta.

Nefiind avar din fire mie aceste semnale mi-au ajuns ca sa-mi incasez profitul. Mai vreau sa las ceva si altora, celora care au sarit in caruta acum in ultimul moment. Risc desigur o continuare a aprecierii dolarului dar asa e la bursa. Nu am pretins niciodata ca as fi persoana care nimereste exact maximul sau minimul unei miscari. Sunt in continuare convins ca dolarul mai are de facut ” km” spre nord. Eu unul am insa dubii ca ii va face exact acum. Poate gresesc, bursa ma va aproba sau ma va contrazice. Planuiesc asadar sa-mi deschid noi pozitii in dolar la timpul pe care il voi vedea oportun. Deocamdata goodby dollar, hello ron.

In alta ordine de idei! Legat de o discutie pe care am avut-o cu Cristi. Am gasit un grafic cu inflatia din SUA pe care il vezi expus. Se pare ca cifrele din decembrie nu sunt inca publicate pentru ca nu se cunosc. Pe grafic se vede clar ce a reusit sa faca monetizarea FED. O inflatie de 3,8% cu 7 trilioane. Curba a pornit-o acum spre sud. Sunt convins ca va ajunge cu timpul la nivelele de deflatie pe care le-a avut in 2009, o perioada pe care am marcat-o cu galben. Atunci, probabil, FED isi va mai incerca  inca odata norocul cu ultimul sau QE. Unul care va avea acelasi rezultat ca si celelalte. Mai mult de atat FED nu va mai putea face. pentru ca disgratia populatiei fata de banca va creste proportional cu numarul de QE.

Ultima cifra publicata privind inflatia este asadar cea de 3,4%. Sunt aproape convins ca in decembrie vom obtine cifre sub ultimul nivel. Ca sa-si faca vanzari plauzibile de craciun, retailarii din SUA au macelarit preturile. Cu toate acestea marfuri in valoare de mai multe miliarde de dolari au fost returnate de catre consumatorii care s-au razgandit. O sa vedem chiar anul acesta cum va arata profitul celora care sunt nevoiti sa scada preturile pentru a mai putea vinde ceva? Apropo vanzari! Doamna la Garde, sefa FMI, a incercat chiar azi sa vanda gogoase, gratuite de aceasta data, fraierilor. Printr-o afirmatie prin care ne informa ca Europa va evita recesiunuea in 2012. Eu gogoase nu cumpar de la nimeni, nici macar gratuit. Cu atat mai putin de la doamna FOAME I. Pentru ca Europa este deja in recesiune.

vineri, 6 ianuarie 2012

Un BNR batut in cap?

Ieri Strugurel, impreuna cu ai lui din livada, a decis sa scada dobanda de referinta a BNR cu 0,25 de puncte. Sa se fi batut oare seful BNR cu creanga pe care o tine vesnic in mana, in cap? Eu unul nu cred acest lucru! Si voi continua de aceea sa il vad pe Strugurescu exact asa cum l-am vazut si pana acum. Cu creanga in mana si cu arma in pantaloni.

Scaderea dobanzii nu este ca atare rezultatul nici unei lupte duse cu ramuri si alte arme. Ea este in schimb doar o cosecinta fireasca a situatiei din piete. Dezinflatia continua deocamdata in directia deflatie ca si pana acum. Rezultatul neputand fi altul decat cel pe care il vezi, ieftinirea creditelor. Ce sa faci altceva  atunci cand nimeni nu mai manifesta nici un interes pentru marfa pe care o ai?

Ii scazi pretul. Pentru ca BNR nu vinde altceva decat credite, banca a facut exact ceea ce trebuia sa faca, ceea ce spuneam eu de mult ca va face, a scazut pretul la marfa pe care o are in raft.

Hai sa incercam sa analizam acum si consecintele. Consecinte zero dupa parerea mea. Strugurel a ajuns in faza in care ar putea pune 10 litrii de vin langa fiecare credit, sau de ce nu, chiar toata livada sa mult iubita, si tot nu le va vinde. Cauzele acestor stari de fapte le-am discutat de de N ori, asa ca nu mai vreau sa le repet. Ba mai mult! Spuneam ca din cauza lipsei de lichiditati bancile nu vor urma politica monetara impusa de BNR. Asta pentru ca singurul lucru care mai poate tine banii multi ravniti in depozit sunt exclusiv dobanzile.

Bancile ar putea sa faca totusi, teoretic, un lucru neobisnuit in Romania. Sa scada dobanzile la credite, mentinandu-le in acelasi timp pe cele de la depozite neschimbate. Sansa unei astfel de manevre este insa tot nula dupa parerea mea. De ce ai ieftini o marfa pe care de fapt nici nu vrei sa o vinzi? Si chiar daca ai vrea, vezi si tu, daca iti deschizi ochii, ca marfa pe care o ai nu este ravnita in momentul de fata de nimeni.

Ca o concluzie am putea spune ca BNR a facut ceea ce trebuia sa faca. Cu efecte zero, desigur, asa cum este de fapt si normal. Ce efecte ar fi avut aceeiasi masura intr-un alt mediu psihologic? Intr-unul in care populatia ar fi fost plina de incredere fata de viitor, intr-unul in care nu ar fi fost inecata in credite. Efectul scontat de Strugurel. Credite cu buletinul. Ce petrecere ar mai fi tras in asemenea conditii asa numitii dezvoltatatori imobiliari. Iata insa ca mediul psihologic actual este total diferit de cel in care Tariceanu ii trimitea pe romani la cumparat de case in SUA. In alta ordine de idei! Ai vazut ieri pentru prima data ceva neobisnuit?

Eu am vazut! Aprecierea concomitenta a dolarului, a burselor, si deschideti acum bine urechile, a metalelor. Asta dupa o cifra pozitiva non farm pay rolls din SUA. Una care obisnuia sa aiba pana acum efecte diametral opuse. De unde oare acest comportament” bizar”? Rezultat din aceleasi cifre care ridicau pana acum burse, euro si metale, scazand dolarul. Din variatia ciclica tovarasi! Si nici decum ca un rezultat al stirilor. Al acelor stiri care leaga  fara nici o jena, reactii  diferite ale pietelor de acelasi eveniment.

Pe mine nici nu ma mira, din moement ce oamenii continua sa creada fara sa judece ceea ce citesc. Ca sa observi ridicolul si mai bine iti dau un exemplu: Ion a intrat in erectie azi, pentru ca a vazut-o in pielea goala pe Maria. Ziua urmatoare: Ion a devenit impotent azi, pentru ca a vazut-o in pielea goala pe Maria. 

joi, 5 ianuarie 2012

Usd-Ron

Ai un grfic saptamanal al leului fata de dolar. Interesant ca la brokerii care nu au afaceri dolar leu in continuu, adica 24 de ore din 24, dolarul n-a ajuns inca la intervalul meu de oferta pe care il vezi expus in graficul alaturat.

Trendul dolarului este foarte puternic in momentul de fata, dar, cu toate acestea, nivelul marcat ar trebui sa dea de furca valutei americane.

Eu, cred precum am mai spus, intr-o apreciere mult mai consistenta a dolarului decat cea la care am asistat pana acum. Oricum nimic nu poate merge pana in cer si mai ales nu fara opriri si corectii. La aceleasi legi ale naturii va fi suspus si dolarul. Va trebui sa vedem insa de la ce nivele? Intervalul 8-9 ianuarie este unul important de reactie.

Luni, saptamana viitoare, este ziua cea mai apropiata de acest interval. Observa decuplarea de care vorbeam. Dolarul a urcat azi cu bursa. Astea fiind spuse sa vedem ce ne aduce saptamana viitoare. Normal ar trebui sa ne aduca o cadere bursiera, dar, o continuare a tendurilor actuale nu poate fi exclusa. Iti amintesti desigur ca o data de reactie poate avea si acest efect, chiar daca in cele mai multe cazuri ea obisnuieste sa intoarca un trend, cel putin temporar.

marți, 3 ianuarie 2012

Conturile de la brokeri

Am avut o intrebare, pusa de un cititor, in legatura cu siguranta conturilor pe care unii dintre noi le au la diferiti brokeri. I-am raspuns ca totul depinde de banca colaboratoare a brokerului. Iata un articol care dezvaluie felul in care aceste conturi pot fi tratate sub ochii voit inchisi ale autoritatilor, si cu buna stiinta ale acestora. Suntem in era in care jafurile mari nu se mai pedepsesc. Inchisorile au ramas doar pentru gainari. Marii jefuitori par sa gaseasca intotdeauna gauri in legile pe care politicienii pretind sa le fi facut pentru intarirea democratiei.

Asa s-a intamplat si cu falimentul MF Global. Citeste articolul si vei vedea ca ideea este aceeiasi pe care am propagat-o si eu pe acest blog. Banii depusi in banci sau la brokeri nu sunt in siguranta. Pentru ca exista regulatori care te reguleaza intotdeauna pe tine, in cazul aparitiei unor probleme. Ratingurile institutiilor sunt la fel de nesigure, desi agentiile consacrate si-au imbunatatit prestatiile dupa criticile dure pe care le-au primit cu ocazia crash-ului din 2008. Nu uita ca aceleasi angentii de rating, platite de cei ce au emis murdarii, au pus pe ele cotatii de AAA fara sa clipeasca!

Aceleasi murdarii au reusit sa bage mai pe urma la apa intregul sistem financiar. Pentru cei care ar avea eventual probleme cu engleza voi incerca sa scot in evidenta doar un mic pasaj, cel mai important in opinia mea din articolul citat: 

”This was seriously wrong—and this is the source of the scandal: Rather than being treated as a bankruptcy of a commodities brokerage firm under subchapter IV of the Chapter 7 bankruptcy law, MF Global was treated as an equities firm (subchapter III) for the purposes of its bankruptcy.

Why does this difference of a single subchapter matter? Because in a brokerage firm bankruptcy, the customers get their money first—because after all, it’s theirs—while in an equities firm bankruptcy, the customers are at the end of the line.”

Pe valaha: Firma  a fost bagata in faliment conform unui capitol al firmelor de dividende. Daca era considerata firma de brokeraj pentru comoditati, ceea ce era de fapt, depunatorii ar fi trebuit sa fie prioritizati la impartirea banilor. In cazul de fata a fost bagata la un capitol unde JP Morgant a fost prioritate nr.1. Nu stiu daca ai prins firul logicii? Tu iti depui banii la o firma de brokeri care la randul ei ii depune la o banca.

Care, intr-un caz ca acesta, n-are nici un drept asupra lor, pentru ca banca respectiva are doar un rol de seif.  Nu ai asadar nici un fel de contract cu ea ci doar cu brokerul. Brokerul intra la apa si este bagat in faliment, in timp ce justitia, conform legilor de faliment enuntate, ofera banii tai bancii.

Unei institutii cu care tu de fapt nu ai absolut nimic de-a face pentru ca nu ai avut cu ea nici un fel de contract. Curat democratic tovarasi! Si curat legal!

Asa spun legile democratiei sclavagiste, concepute de catre politicenii care au fost votati pentru ca promiteau raiul pe pamant. Apropo promisiuni! Vezi ce a facut noul guvern din Spania! Cel care a promis ca nu va creste nici o taxa. Mai merita oare sa mergi la vot? Ma refer desigur la tarile in care misuna politicienii vanduti si nu la tarile de tipul Islandei, unde democratiile reale mai exista din fericire. Observa! Articolul legat de link relateaza un caz absolut real din SUA.

Dupa ce l-ai citit, mai crezi cumva in fondul de garantie al depozitelor despre care se latra cu atata ardoare in Romania? In cea mai corupta tara dintre toate. Intelegi acum de ce un ”bank run” global devine pe zi ce trece din ce in ce mai iminent? Apropo! Ai ghicit cumva cine a fost marele director al MF Global in momentul falimentului? Daca nu, iti spun eu: John Corzine, fost guvernator, fost senator, fost grangur Goldman, actualmente mare hot jefuitor, dinozaur prea mare ca sa incapa dupa gratii. Democratia sclavagista ”too big to fail” este extinsa asadar in momentul de fata cu ajutorul unui nou paragraf: ”too big to catch”. Urmatorul paragraf al noi democratii ar trebui sa fie ”too small to exist”. Facand referire desigur la cei multi si ”prosti” . Exista insa un singur risc. Fara ”prosti” desteptii vor trebui sa se manance intre ei.

PS. Fa click in articol pe un link care duce spre un interviu cu Gerald Celente. Vezi ce a patit el in postura de client. Vei intelege cititnd de unde provin si tehnocratii europeni care iti vor” binele”. De la Goldman, desigur. De unde altundeva? Ruina la care vei fi suspus este regizata in momentul de fata cu o meticulozitate ingenioasa de catre banditii din banci. Ale caror activitati legate de jaf au fost legalizate de insasi politicienii care au fost votati cu alai de catre populatii. Celente mai subliniaza si faptul ca Obama nu este socialist ci fascist. Eu imi mentin insa parerea avuta.

Oranduirile de azi, cu putinele exceptii care mai exista, ma refer in primul rand la tarile nordice, sunt fara doar sau poate fascisto-sclavagiste. Fasciste prin amestecul statului si al bancilor in piata numita, fals, libera. Sclavagiste prin exploatarea la sange a celor multi, nu in ultimul rand prin intermediul mult trambitatei globalizari. Scepticii vor spune ca sclavul se putea vinde si chiar omora. Daca isi deschid ochii vor constata insa ca foarte multi, o majoritate s-au vandut singuri, sau au fost vanduti de catre politicieni bancilor. Proprietarul de sclavi avea intr-adevar dreptul sa-si bata si sa-si ucida supusul. De ultimul drept se folosea insa destul de rar, pentru ca nu vroia sa-si piarda forta de munca. Nici o diferenta fata de azi, asadar. Politistii din democratiile fascisto- sclavagiste de azi ii bat mar pe cei care se opun, tot fara ca sa-i omoare, din motivele mentionate mai sus. Sclavii de azi sunt lasati sa moara singuri! Inecati de mizeria in care au fost adusi si bantuiti de boli.

duminică, 1 ianuarie 2012

LA MULTI ANI!

Cum ai reactiona, ma intreb, daca ai fi in Sahara si ai intalni acolo pe cineva care ar vrea sa-ti vanda nisip? Dar daca ai fi pe malul plin de stanci al unei mari, unde ar exista o singura plaja cu nisip, destul de redusa si ea ca marime, dar unde tocmai de aceea ti s-ar percepe o taxa de intrare? Eu stiu sigur cum as rectiona!







As zambi celuia care vrea sa-mi vanda nisip in Sahara, dar as scoate banii si as intra pe plaja de nisip inconjurata de stanci, precum ar face cu siguranta o majoritate dintre oamenii pusi intr-o situatie similara.

Iata cat de simplu functioneaza mecanismul cererii si al ofertei in orice imprejurare. 

Un produs care exista din abudenta si pe care oamenii il detin deja, sau il pot achizitiona cu multa usurinta, din aceleasi cauze, devine tot mai ieftin, pana in momentul in care nici macar gratuit nu mai este ravnit de aproape nimeni. Indiferent ca este vorba de nisip, de apa, de credite, sau de ce nu, chiar de metale pretioase. Logica enuntata este deosebit de simpla, dar valabila dupa cum se vede si in cazul economiei "mari". Una  pe care multi oameni o vad impenetrabila pentru cetateanul de rand. Pentru ca este perceputa, gresit dupa parerea mea, ca fiind un fenomen care ii poate privi exclusiv doar pe cei scoliti. 

Iata insa ca si scolit fiind poti scapa din vedere lucruri bazate pe o logica elementara, orbit uneori, probabil, chiar de cantitatea de stiinta care ti-a fost turnata in cap de altii. Care, se tin, si sunt tinuti si de catre cei multi ca fiind capii scolitilor. Educatia este desigur o necesitate si este foarte benefica, pana in momentul in care nu pierzi perspectiva. O perspctiva pierduta costa din pacate, indiferent daca esti scolit sau nu. De aceasta problema s-au lovit cu siguranta si hiperinflationistii nostrii convinsi. Cei care si-au cheltuit tot ceea ce au avut pe metale pretioase. 

Problema acestor oameni apare insa atunci cand isi dau seama de un lucru care ar fi trebuit sa fie evident tot timpul: de faptul ca datoriile pe care le au, precum si orice alt produs pe care vor sa-l cumpere, nu este denominat in aur sau argint, ci in hartia de WC. pe care tot noi oamenii am acceptat-o drept mediu de schimb pentru orice tranzactie comerciala. Ai observat aici de indata, sper, rolul mentalitatii, chiar si atunci cand este vorba de comertul nostru cel de toate zilele?  Mentalitatea de care vorbim se naste insa fara doar sau poate din perceptii, care vor definii pana la urma realitatea fiecarui individ la un moemnt dat. Stim insa foarte bine, ma refer la cei care si-au dat silinta sa constientizeze fenomenul, cat de des si cat de rapid se pot schimba perceptiile umane. 

Cu toate acestea fluctuatiile preturilor la marfuri ne mira aproape pe toti, si intotdeauna, desi ele nu sunt de fapt altceva decat un rezultat direct al scimbarilor de perceptie pe care le avem fata de aceleasi preturi. Cum altfel ar putea sa se deprecieze aurul, de exemplu, cu 170 de dolari uncia, de la o zi la alta? Doar din simplul motiv ca doua perceptii se bat cap in cap, una din ele trebuind pana la urma sa iasa invingatoare. In acest caz s-au batut cap in cap perceptia acelora care au cumparat aur aproape de 2000 de dolari uncia, crezand ca fac afacerea secolului, si perceptia acelora care au decis sa-l vanda, la acelasi pret, din nevoie, sau pentru ca l-au considerat destul de scump.  Dintr-o asemenea confruntare invingatori vor fi insa intotdeauna doar cei ale caror perceptii sunt cele mai apropiate de realitatea propriuzisa.

De ce? Pentru ca, pe parcurs, ultimilor mentionati li se alatura cu timpul si alti treziti la realitate. Acestia vor ingrosa vrand nevrand randurile echipei care a avut de la inceput perceptia cea mai corecta, ajutand-o astfel sa castige pana la urma batalia. Este oare schimbarea perceptiilor un fenomen de sine statator valabil doar pentru preturi? Desigur ca nu! Perceptiile umane se schimba la fel de radical si de rapid fata de orice. Asa se face ca o realitate rezultata din perceptii eronate, considerata indubitabila pana nu demult, care plasa politicienii si bancile centrale pe un podium al oamenilor care le rezolva pe toate, s-a schimbat si ea. Tot mai multi se trezesc asadar dezolati, constatand cu uimire falsitatea perceptiilor avute, si, ca o consecinta, si falsitatea realitatii in care i-au plasat pe cei enuntati.

De aici s-a nascut de fapt si neincrederea si scepticismul actual al populatiilor care da mari batai de cap pana si celor mai puternici oameni din lume. In Romania, ca de obicei, perceptiile cetateanului sunt insa intotdeauna in conformitate cu realitatea propriuzisa. De aceea aici ne vom descurca pana in veci. Pentru ca perceptia generala ne spune: smecheria le rezolva pe toate.  Nu in criza care vine tovarasi!-nota subsemnatului.

La televiziuni continua dezbaterile "docte" pro si contra Basescu, depinde de program, presarate cu emisiuni care ne vorbesc despre Irinei si despre ispravile si ideile minunate ale unor noi traseisti politici, de tip Lavinia iubitoarea de adevar. Astea sunt lucrurile care intereseaza si in momentul de fata populimea, si ca atare mass-media livreaza ca de obicei. Eu nu am altceva de facut decat sa citez un body-gard de origine romana cu domiciliul in Anglia. Fara 7 doctorate si 15 universitati! Doar cu un cap in care pare sa fi intrat esentialul. 

Este vorba de "taranul cu Maserati": "Ei, romanii, sunt foarte uşor de manipulat, cred că tot ce zboară se mănâncă, iau decizii fără să judece, bazându-se pe stereotipii. România este, la ora actuală, în agonie, din cauza românilor", a explicat bodyguardul lui Alex Reid. (sursa Gandul) La spusele"taranului"eu as mai adauga si faptul ca lumea este in agonie. Din cauza celora care incearca sa extrapoleze liniar. Ce? Tocmai perceptiile si sentimentele umane care am vazut ca se pot schimba de la o clipa la alta.

Ps. 2012 va fi dupa parerea mea un an bogat in evenimente pe toate planurile. Pe plan economic ma astept la o decuplare cel putin momentana a ciclurilor. Ma astept asadar ca bursa americana si dolarul sa inceapa sa se miste mana in mana, si nu in directii opuse asa cum au facut-o pana acum, cel putin pentru o perioada de cateva luni. Asta ar insemna ca dolarul si bursa ar trebui sa inceapa sa se deprecieze in curand, in timp ce euro si metalele ar trebui sa se aprecieze. Fata de leu dolarul a atins nivelul meu de 3,40, vezi graficul alaturat. Spuneam, daca iti mai amintesti, ca nivelul ideal pe care as fi vrut sa-l vad atins, ar fi fost cel de 3,41. De la aceste nivele o continuare a aprecierii, fara o cerctie, mi se pare foarte improbabila in momentul de fata.

In ceea ce priveste Tera avem un sfarsit de ciclu de 400 de ani, semnalat de mayasi, la sfarsitul acestui an. Inceputurile de cicluri noi aduc de obicei cu sine schimbari radicale, asta neinsemnand ca trebuie sa dam crezare fara a ezita celoara care anunta sfarsitul lumii. Conform unui om de stiinta din Canada, care ii are in domeniul sau de cercetare tocmai pe maysi, lucrurile nu stau chiar asa cum au fost expuse de catre cei care au predicat si predica apocalipsa. Mayasii par sa nu fi spus nici ei nimic despre vre-un sfarsit al lumii. Astronomi impecabili fiind au precizat doar o data exacta. Data la care ciclul de care vorbeam se va sfarsi. Oricum, din punct de vedere astrologic vom avea se pare o aliniere speciala a planetelor care nu ne va putea lasa neatinsi. Pana acum predictiile astrologice, facute de specialisti si nu de vraci, s-au adeverit destul de bine. Nepricepandu-ma insa suficient la aceasta stiinta va trebui sa-i las pe cei care se pricep mai bine sa aiba cuvantul. Pana atunci fii insa cu ochii pe intervalul pe care l-am enuntat intr-o postare precedenta, 2-3 ianuarie.