Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Cifre din umbra



Am fost flamand, tinand cont de situatia din Romania. Cauza pentru care am mai muscat cate o litera si cate un cuvant. Ma pregatesc de aceea sa ies in starda. Daca voi mai avea cu cine.

Ps. Poate vor exista oameni care isi vor pune urmatoarea intrebare dupa vizionarea acestui film: De ce sa aleg eu tocmai definitia inflatiei care vorbeste de expansiunea creditelor si a banilor tangibili, in locul celeia care vorbeste strict de cresterea preturilor?

Primul motiv ar fi acela ca o inflatie reala, cu atat mai mult o hiperinflatie, scumpeste totul, nu doar anumite marfuri. Aceasta afirmatie poate fi verificata de oricine. Mai ales de cineva care a trait in Romania anilor 90. Absolut toate marfurile se scumpeau atunci pe banda rulanta, aproape zilnic, tocmai conform aceleiasi definitii pe care o da scoala austriaca de economie inflatiei.

Creditele erau atunci in toi, dorite de toata lumea, si date de banci in prostie, un fapt care crestea velocitatea monetara in fiecare zi. Al doilea motiv, la fel de important, este fara doar sau poate rezultatul obtinut de cei ce au dorit sa produca inflatie in mediul actual. Un mediu in care creditele nu mai sunt dorite de aproape nimeni, un mediu in care nici bancile nu mai vor sa le dea. Ceea ce am spus aici nu mai este o parere personala de-a mea ci o realitate incontestabila demonstrata de cifre.

Celor care nu vor fi convinsi eventual nici macar de realitatile prezentate, eu nu pot sa le doresc altceva decat multa sanatate. Ba mai mult! As mai vrea sa le spun inca un lucru. In mediul deflationist care vine, multi vor asista spre marea lor suprindere la mazilirea celor bogati. Ai acelora care au contribuit din greu la construirea societatilor in care traim. Cei ce s-au incarcat  cu averi de milioane isi vor vedea valoarea bunurilor disparand in fum.

Omul care nu a avut aproape nimic, nu va avea mai putin nici in viitor. Dimpotriva! Puterea de cumparare a putinilor bani pe care ii va vea se va intari. Asta pentru ca deflatia are in sine un rol haiducesc de redistribuire a avutiilor, ca o reactie fireasca la tot ceea ce s-a intamplat pana acum. Ea distruge asadar prin definitie valoarea umflata a bunurilor si activelor. Nu stiu daca esti constient de faptul ca cei mai bogati oameni, precum si bancile, s-au afundat in tocmai astfel de investitii pana in dinti?  Chiar din aceasta cauza deflatia iubeste sa dea cu pumnii in dantura.

2 comentarii:

George spunea...

Dupa cunostiintele mele, inflatia poate fi si altfel decat cea monetara. Poate fi de exemplu si inflatie de bunuri, care atunci cand se produce apare dezinflatia monetara, care se traduce prin preturi mai mici?

Horea spunea...

George, absolut corect. Ea apare insa ca o consecinta a deflatiei monetare. Asta pentru ca bunurile existente nu se mai vand.

Aici gresesc cei care au definit sau mai definesc inflatia ca ceva legat strict de preturi. Cum bine ai scos in evidenta oscilatia preturilor este doar un rezultat al velocitatii monetare.

Cand banii nu circula bunurile raman in exces deci in inflatie. Producatorii adaptandu-se mai apoi si cu timpul la noua realitate.

In cazul in care deflatia continua, micsorand si mai mult velocitatea monetara, producatorii sunt lasati din nou in ofside cu o inca o inflatie de marfuri.

Pana la urma profitul multor producatori va scade la zero deschizand drumul spre pierderi, si in cele din urma spre falimente.

Un exemplu bine cunoscut romanului ar trebuisa fie inflatia de imobiliare, a caror numar a devenit excesiv, raportat la banii si la creditele existente si acesibile in momentul de fata.

De aici si plonjonul preturilor si desigur falimentul multor asa numiti dezvolatori imobiliari, care participa acum la o ”distractie” de abia inceputa.