Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 18 ianuarie 2012

Iata efectul dezinflatiei chiar si in Romania

BNR reuseste asadar, in numele unei logici elementare, exact ceea ce a reusit si FED in SUA. Intr-un mediu in care banii refuza sa circule nu poti obtine ceea ce ti-ai dorit chiar daca ai scazut dobanda.

Semne mai clare de desinflatie, care va avea ca rezultat final deflatia, nu exista. Inundatia creditelor faurite din aer din trecut isi cere azi drepturile.

Celor indatorati le lipsesc asadar in momentul de fata banii tangibili necesari pentru replata datoriilor. De aici rezulta si lipsa de lichiditate din piata. Cea de care se vorbeste intr-una si peste tot. Pana si FMI este in lipsa de bani, adica chiar banca care ar trebui sa-i ”salveze” pe nevoiasi. 

Daca te uiti la graficele afisate, vei vedea cu siguranta trendul indiscutabil al cifrelor de inflatie din tara noastra. Poate avem si noi cifre ”shadow”, afisate undeva pe o pagina web?

Dar, eu sunt convins ca voi fi foarte aproape de adevar si de realitate afisand cifrele oficiale. Nimeni nu le-a contestat atunci cand aratau nivele de peste 300%. De ce sa le contestam oare acum? Voi reveni in curand la cifrele shadow asa cum am promis. La cele la care facea i-conomics referire intr-un comentariu. Va trebui sa gasesc doar timpul necesar pentru pregatirea unui filmulet.

Nu stiu daca ai observat faptul ca extrapolatorii liniari si-au refacut calculele privind evolutia economica a Romaniei in 2012. Asa cum obisnuiesc sa faca de fapt untotdeauna. Ba mai mult! Vinovati de inecul economic al tarii noastre vor fi scosi mai mult ca probabil cei cativa mii de protestatari care au iesit in strada in ultimele zile.

Asta cu toate ca graficel au avertizat deja de mult despre ceea ce urmeaza sa se intample. Tot de atata timp am incercat sa le traduc si eu  graiul, chiar pe aceasta pagina. Pentru unii degeaba, din pacate. Apropo! Ai vazut cum a urcat euro dupa degradarea unor tari europene? Si nu ale oricaror tari! Franta fiind considerata pana acum motorul Europei, alaturi de Germania.

Ce au patit asadar fundamentalistii si vanatorii de stiri, din nou? S-au ars ca intotdeauna. S-a terminat oare aprecierea euro? Pentru moment poate. Graficele imi spun insa ca valuta comunitara are sanse bune sa-si mai revina inca odata. Ba mai mult! Exista indicii, desi nu foarte clare inca, ca valul devastator de care vorbeam, ar putea sa inceapa, probabil, de la un nivel care va depasi cu foarte putin maximul bursier obtinut in luna mai 2011. Asta dupa o corectie destul de consistenta a burselor care va trebui sa inceapa in curand.    

5 comentarii:

mihai spunea...

horea , trebuie sa recunosc ca ai avut dreptate , nu m-asteptam sa-si revina euro asa de puternic , ramane de vazut acum cat o sa tina minunea !
Ce parere ai totusi de leu ? crezi ca vanzoleala de la universitate o sa-l influenteze negativ ?
Parodia de pseudo-revolutie poate avea influente negative asupra creditorilor externi ... daca dureaza mai mult ...

Horea spunea...

mihai, pana acum am cam avut dreptate,chiar de foarte multe ori,daca iti mai amintesti.Dar, uite ca pe tine tot n-am reusit sa te conving.

Din moment ce continui sa ma intrebi despre influenta pe care o au stirile si evenimentele asupra valutelor si a burselor.

Imi pare asadar rau dar trebuie sa te incurajez sa discuti aceste lucruri cu altcineva.

mihai spunea...

horea , nu trebuie sa gandesti asa , initial cand am inceput sa citesc blogul tau eram 100% convins ca stirile influenteaza piata , acum sunt doar 50% convins , e un progres , nu ? Din pacate cred ca inca mai am nevoie sa vad cateva decuplari de la "normalitate" ( cum a fost cea de curand cu scaderea ratingului ue si cresterea eur ) pentru a fi convins intr-o proportie mult mai mare de ceea ce spui. O chestie pe care de-abia astept sa o vad live si pe care tu ai anticipat-o e scaderea burselor concomitenta cu scaderea usd ( care mie in situatia de criza actuala mi se pare imposibil ).
Pe de alta parte , stirile astea , cred eu , uneori au si puterea de a creea o psihoza care ar putea influenta o grupa mare de investitori si in consecinta scimba o directie in piata.
E adevarat ca eu privesc lucrurile acum dintr-o perspectiva relativ scurta de timp 1-2 ani maxim.

Horea spunea...

mihai,eventualele psihoze despre care vorbesti se sting in cateva zile, si nu in ani de zile. Am repetat aceasta afirmatie de mii de ori. Realitatea a validat-o tot de atatea ori.

Realitatea la care ai asistat si la care asisti in fiecare zi ar trebuie asadar sa te convinga, nu eu. Ceea ce spui tu suna cam asa: Sunt convins 50% ca un pas spre dreapta nu ma va duce spre stanga.

Nu inteleg cum ti se poate pare imposibil un fenomen pe care il vezi ca se intampla. Ai vazut dolarul cazand mana in mana cu metalele? Fenomenul fiind urmat de articole pline de mirare, scrise de catre fabricatorii de stiri.

Ai vazut chiar in ultimele luni un euro care s-a facut praf, in timp ce doalrul se aprecia mana in mana cu bursa si cu aceleasi metale?

Sigur ca au fost zile in care oscilatiile au fost diferite, dar, daca iei in considerare rezultatul final, pe o perioada de o luna, sau doua, sa zicem, vezi si tu ceea ce s-a intamplat.

Dolarul, metalele, bursa, se invart in jurul maximelor din perioada amintita. Euro face invers. Desi nu de mult ciclul sau era cuplat direct de cel al burselor si a metalelor.

Semnalele graficelor se schimba asadar un fuctie de cicluri. Aceste cicluri au marimi diferite, cauza din care se cupleaza sau se decupleaza indiferent de stiri.

Sti bine ca avem eclipse lunare si de soare desi planetele se misca cu viteza diferita. Acelasi lucru este valabil si pentru cicluri. Totul depinde de timp.

Dupa cate ai vazut, bursa nu a cazut decat eventual o zi cu ocazia datelor de reactie pe care le-am anuntat, continuand sa se aprecieze imediat dupa.

Rezultatul acestui comportament este ca si perspectiva de timp a unui top final s-a schimbat. Un fenomen care va influenta cu siguranta aspectul ciclurilor scurte si medii.

Pana acum decuplarile au fost valabile. Acest lucru s-ar putea schimba insa in viitor. Voi puncta ca de obicei orice semnal de schimbare.

i-conomics spunea...

In primul rad PIB ajustat la inflatie reala insemna scadere, deci despre ce revenire vorbesti? Oare exista cineva care sa creada cu adevarat ca inflatia a fost mai mica de 7% in 2011 Pentru informatia ta da exista si in romania shadow statistics.. numai ca nu e shadow, e oficial doar pentru cine trebuie sa stie si e facuta in aduncurile BNR; chiar daca uneori par,cativa de la BNR nu sunt chiar asa de dusi incat sa se joace cu focul si sa bage in ale lor modele ce spune INSul...

Faptul ca nu mai avem hyper inflatie ci doar inflatie mare nu trebuie confundat cu deflatia, poate doar fi o oarecare doza de dezinflatie, dar asta insemna scaderea inflatiei si nu eliminarea ei. Eu sincer, nu pot sa imi imaginez cum poti spune ca romania se apropie de deflatie cand in plina criza M3 a crescut ce peste 25%!

Astept in continuare cu nerabdare demonstratiile promise de tine cum ca folosirea mediei geometrice in loc de cea aritmetica nu manipuleaza inflatia actuala, cum schimbarea uneori arbitrara a cosului de bunuri si servicii nu distorsioneaza inflatia reala, cum folosirea de inlocuitori si ajustari calitative nu fac ca inflatia raportata sa para mai mica de cat este.