Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 1 ianuarie 2012

LA MULTI ANI!

Cum ai reactiona, ma intreb, daca ai fi in Sahara si ai intalni acolo pe cineva care ar vrea sa-ti vanda nisip? Dar daca ai fi pe malul plin de stanci al unei mari, unde ar exista o singura plaja cu nisip, destul de redusa si ea ca marime, dar unde tocmai de aceea ti s-ar percepe o taxa de intrare? Eu stiu sigur cum as rectiona!







As zambi celuia care vrea sa-mi vanda nisip in Sahara, dar as scoate banii si as intra pe plaja de nisip inconjurata de stanci, precum ar face cu siguranta o majoritate dintre oamenii pusi intr-o situatie similara.

Iata cat de simplu functioneaza mecanismul cererii si al ofertei in orice imprejurare. 

Un produs care exista din abudenta si pe care oamenii il detin deja, sau il pot achizitiona cu multa usurinta, din aceleasi cauze, devine tot mai ieftin, pana in momentul in care nici macar gratuit nu mai este ravnit de aproape nimeni. Indiferent ca este vorba de nisip, de apa, de credite, sau de ce nu, chiar de metale pretioase. Logica enuntata este deosebit de simpla, dar valabila dupa cum se vede si in cazul economiei "mari". Una  pe care multi oameni o vad impenetrabila pentru cetateanul de rand. Pentru ca este perceputa, gresit dupa parerea mea, ca fiind un fenomen care ii poate privi exclusiv doar pe cei scoliti. 

Iata insa ca si scolit fiind poti scapa din vedere lucruri bazate pe o logica elementara, orbit uneori, probabil, chiar de cantitatea de stiinta care ti-a fost turnata in cap de altii. Care, se tin, si sunt tinuti si de catre cei multi ca fiind capii scolitilor. Educatia este desigur o necesitate si este foarte benefica, pana in momentul in care nu pierzi perspectiva. O perspctiva pierduta costa din pacate, indiferent daca esti scolit sau nu. De aceasta problema s-au lovit cu siguranta si hiperinflationistii nostrii convinsi. Cei care si-au cheltuit tot ceea ce au avut pe metale pretioase. 

Problema acestor oameni apare insa atunci cand isi dau seama de un lucru care ar fi trebuit sa fie evident tot timpul: de faptul ca datoriile pe care le au, precum si orice alt produs pe care vor sa-l cumpere, nu este denominat in aur sau argint, ci in hartia de WC. pe care tot noi oamenii am acceptat-o drept mediu de schimb pentru orice tranzactie comerciala. Ai observat aici de indata, sper, rolul mentalitatii, chiar si atunci cand este vorba de comertul nostru cel de toate zilele?  Mentalitatea de care vorbim se naste insa fara doar sau poate din perceptii, care vor definii pana la urma realitatea fiecarui individ la un moemnt dat. Stim insa foarte bine, ma refer la cei care si-au dat silinta sa constientizeze fenomenul, cat de des si cat de rapid se pot schimba perceptiile umane. 

Cu toate acestea fluctuatiile preturilor la marfuri ne mira aproape pe toti, si intotdeauna, desi ele nu sunt de fapt altceva decat un rezultat direct al scimbarilor de perceptie pe care le avem fata de aceleasi preturi. Cum altfel ar putea sa se deprecieze aurul, de exemplu, cu 170 de dolari uncia, de la o zi la alta? Doar din simplul motiv ca doua perceptii se bat cap in cap, una din ele trebuind pana la urma sa iasa invingatoare. In acest caz s-au batut cap in cap perceptia acelora care au cumparat aur aproape de 2000 de dolari uncia, crezand ca fac afacerea secolului, si perceptia acelora care au decis sa-l vanda, la acelasi pret, din nevoie, sau pentru ca l-au considerat destul de scump.  Dintr-o asemenea confruntare invingatori vor fi insa intotdeauna doar cei ale caror perceptii sunt cele mai apropiate de realitatea propriuzisa.

De ce? Pentru ca, pe parcurs, ultimilor mentionati li se alatura cu timpul si alti treziti la realitate. Acestia vor ingrosa vrand nevrand randurile echipei care a avut de la inceput perceptia cea mai corecta, ajutand-o astfel sa castige pana la urma batalia. Este oare schimbarea perceptiilor un fenomen de sine statator valabil doar pentru preturi? Desigur ca nu! Perceptiile umane se schimba la fel de radical si de rapid fata de orice. Asa se face ca o realitate rezultata din perceptii eronate, considerata indubitabila pana nu demult, care plasa politicienii si bancile centrale pe un podium al oamenilor care le rezolva pe toate, s-a schimbat si ea. Tot mai multi se trezesc asadar dezolati, constatand cu uimire falsitatea perceptiilor avute, si, ca o consecinta, si falsitatea realitatii in care i-au plasat pe cei enuntati.

De aici s-a nascut de fapt si neincrederea si scepticismul actual al populatiilor care da mari batai de cap pana si celor mai puternici oameni din lume. In Romania, ca de obicei, perceptiile cetateanului sunt insa intotdeauna in conformitate cu realitatea propriuzisa. De aceea aici ne vom descurca pana in veci. Pentru ca perceptia generala ne spune: smecheria le rezolva pe toate.  Nu in criza care vine tovarasi!-nota subsemnatului.

La televiziuni continua dezbaterile "docte" pro si contra Basescu, depinde de program, presarate cu emisiuni care ne vorbesc despre Irinei si despre ispravile si ideile minunate ale unor noi traseisti politici, de tip Lavinia iubitoarea de adevar. Astea sunt lucrurile care intereseaza si in momentul de fata populimea, si ca atare mass-media livreaza ca de obicei. Eu nu am altceva de facut decat sa citez un body-gard de origine romana cu domiciliul in Anglia. Fara 7 doctorate si 15 universitati! Doar cu un cap in care pare sa fi intrat esentialul. 

Este vorba de "taranul cu Maserati": "Ei, romanii, sunt foarte uşor de manipulat, cred că tot ce zboară se mănâncă, iau decizii fără să judece, bazându-se pe stereotipii. România este, la ora actuală, în agonie, din cauza românilor", a explicat bodyguardul lui Alex Reid. (sursa Gandul) La spusele"taranului"eu as mai adauga si faptul ca lumea este in agonie. Din cauza celora care incearca sa extrapoleze liniar. Ce? Tocmai perceptiile si sentimentele umane care am vazut ca se pot schimba de la o clipa la alta.

Ps. 2012 va fi dupa parerea mea un an bogat in evenimente pe toate planurile. Pe plan economic ma astept la o decuplare cel putin momentana a ciclurilor. Ma astept asadar ca bursa americana si dolarul sa inceapa sa se miste mana in mana, si nu in directii opuse asa cum au facut-o pana acum, cel putin pentru o perioada de cateva luni. Asta ar insemna ca dolarul si bursa ar trebui sa inceapa sa se deprecieze in curand, in timp ce euro si metalele ar trebui sa se aprecieze. Fata de leu dolarul a atins nivelul meu de 3,40, vezi graficul alaturat. Spuneam, daca iti mai amintesti, ca nivelul ideal pe care as fi vrut sa-l vad atins, ar fi fost cel de 3,41. De la aceste nivele o continuare a aprecierii, fara o cerctie, mi se pare foarte improbabila in momentul de fata.

In ceea ce priveste Tera avem un sfarsit de ciclu de 400 de ani, semnalat de mayasi, la sfarsitul acestui an. Inceputurile de cicluri noi aduc de obicei cu sine schimbari radicale, asta neinsemnand ca trebuie sa dam crezare fara a ezita celoara care anunta sfarsitul lumii. Conform unui om de stiinta din Canada, care ii are in domeniul sau de cercetare tocmai pe maysi, lucrurile nu stau chiar asa cum au fost expuse de catre cei care au predicat si predica apocalipsa. Mayasii par sa nu fi spus nici ei nimic despre vre-un sfarsit al lumii. Astronomi impecabili fiind au precizat doar o data exacta. Data la care ciclul de care vorbeam se va sfarsi. Oricum, din punct de vedere astrologic vom avea se pare o aliniere speciala a planetelor care nu ne va putea lasa neatinsi. Pana acum predictiile astrologice, facute de specialisti si nu de vraci, s-au adeverit destul de bine. Nepricepandu-ma insa suficient la aceasta stiinta va trebui sa-i las pe cei care se pricep mai bine sa aiba cuvantul. Pana atunci fii insa cu ochii pe intervalul pe care l-am enuntat intr-o postare precedenta, 2-3 ianuarie.


2 comentarii:

mihai spunea...

horea , sincer nu inteleg logica din spatele unei miscari in tandem USD-bursa insa e clar ca mai am de studiat in domeniu , iar in legatura cu taranul de care vorbesti eu cred ca se refera la chestii mai putin profunde decat se subinteleg ( toata spania , italia , germania , anglia etc sunt pline de tzarani filozofi de genul lui maseratti ... care cred ca atunci cand au bani devin si filozofi ...
La Multi Ani!

Horea spunea...

mihai, logica ar fi ca valuta unei tari sa se miste in tandem cu economia ei.

Problemele se nasc atunci cand trebui se poti explica coexistenta dintre o valuta slaba si o economie in floare, sau, si mai si, atunci cand trebuie sa explici aprecieraea euro si deprecierea dolarului, legate pana acum de cifrele economice pozitive din SUA.

Ca atare logica fundamentala nu va putea explica niciodata acest comportament bizar al valutelor. Logica ciclurilor da.

Apropo de ”taran”! Pe mine ma intereseaza foarte putin cine este el. Ma intereseaza insa foarte mult un adevar, rostit de oricine. De data asta si foarte trist.

Acest adevar devine si mai elocvent, in opinia mea, tocmai pentru ca a fost livrat de unde nu te asteptai.