Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 27 ianuarie 2012

Miscari probabile la indicele dolarului

Le vezi expuse pe grafic. Nu mai vad necesitatea de-a le comenta. Graficul si nivelul meu tinta atins de aceasta apreciere ar trebui sa-ti fie elemente deja cunoscute. Le-ai vazut expuse de mai multe ori in postari sau filme pe care le-am pus pe pagina. Euro ar trebui sa se comporte si el ca atare.

Ca o consecinta, aprecierea valutei comunitare fata de dolar ar trebui sa mai continue o perioada. Aprecierea dolarului, marcata cu linie alba trasa anapoda, ar putea sa inceapa astfel chiar azi sau cel tarziu luni.

Ea ar trebui sa fie insa de durata mai scurta. In ceea ce priveste dolar leu! Pentru cei care nu pot obtine spreaduri mici, ci doar pe cele de la casele bancilor, si a celor de schimb, riscul de intrare in piata la nivelul expus il consider a fi prea mare.

Asta in pofida ajutorului oferit de Strugurel, care va trebui sa cumpere dolari, din moment ce romanii il vad pe guvernator ca principalul facator al pietelor. Un nivel mult mai bun de cumparare a valutei americane ar fi desigur nivelul final al deprecierii.
Nivel pe care detinatorii de lei ar trebui sa-l raporteze neaparat si la pretul dolar leu din acel moment. Afirmatia este valabila, desigur, doar in cazul in care analiza mea este corecta. Ceea ce am scris nu este o recomandare pentru nimeni. Doar o analiza a unor miscari probabile, pe care le vad eu legate de indicele analizat.

28 de comentarii:

AristotelCostel spunea...

Ceai... cu mine? :D

Strugurel nu e un facator al pietelor, ci un... aditiv... ca doar nu da de la el.

cristian dogaru spunea...

salut Horia...vala a pus un link interesant, despre sentimentul investitorilor (http://www.vala.ro/cica-scade-numarul-pesimistilor/)....cica e mai mult optimism ca in 2007...cum iti explici ? Adica, inteleg ca e mai mult optimism ca in 2009, dar ca in 2007 ?!

Horea spunea...

Costel, eu dupa cate ai putut observa n-am nimic cu nimeni. Afirmatia pe care am facut-o azi despre Strugurel a fost repetata de N ori pe acest blog, fara ca tu sa fi reactionat.

Si, sunt convins in continuare ca majoritatea romanilor il vad pe cavaler ca un facator al jocurilor de carti. N-au dcat! Pe mine crezul lor nu ma influenteaza de loc.

Cred si voi crede ceea ce am crezut si pana acum. O banca centrala, indiferent de unde ar veni ea, va putea castiga meciul cu piata doar pentru moment.

Salut Cristi, despre asta vorbeam si eu atunci cand am expus sentimentul consumatorului, unul care va fi revizuit chiar azi.

N-am vazut ce a pus vala pe site, ma voi uita. Oricum si sentimentul fata de burse se afla la nivelele de care vorbeai. Interesant este faptul ca tinta mea bursiera a fost lovita concomitent cu inregistrarea niveleleor inalte ale acestor sentiemnte.

Tinand cont de experienta pe care am acumulat-o in toti acesti ani de lupta cu bursa, concluzia este urmatoarea: sentiementele extreme sunt un semnal de alarama, dar nicidecum un factor al timingului.

Ca o consecinta ele trebuie combinate intotdeauna si cu alti parametri. Eu am facut acest lucru. Tragand concluziile pe care le-am expus in postari precedente: o depreciere consistenta bate la usa.

Vom vedea in curand durata ei precum si nivelele pe care le va putea atinge. Eu unul mai vad, precum am mai spus-o, puteri ascunse in ciclul de 7 ani.

S-ar putea sa ma insel. Oricum scenariul de durata lunga ramane acelasi. Depresiune cu deflatie, ceea mai mare pe care a vazut-o lumea pana acum. Pentru ca vorbim de o perspectiva de mai bine de 80 de ani, am putea permite linistiti un decalaj de chiar cativa ani.

AristotelCostel spunea...

Nu-l vad cavaler, dar stiu ca se joaca de-a Strugurel pana se strica... jucaria.

Pe urma ne va spune "Moise" cum cauta Strugurel urmatorul interval optim si... viata merge inainte.

In fond, nu eu am spus ca m-am luptat cu aprecierea leului la 3.1 in 2007 si nu eu am tras de 4.3 in 2009 de ziceai ca s-a platoizat cursu'.

... pentru moment, de acord.

Horea spunea...

Aici nu am inteles te rog lumineaza-ma!

"In fond, nu eu am spus ca m-am luptat cu aprecierea leului la 3.1 in 2007 si nu eu am tras de 4.3 in 2009 de ziceai ca s-a platoizat cursu'.

mihai spunea...

horea , ce zici de revolutionarul asta ? mare e gradina ta , doamne !
http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Ministerul_Apararii-_Hotararea_Consiliului_de_judecata_in_cazul_locotenentului_Gheorghe_va_fi_facuta_publica-dupa_pronuntarea_acesteia_0_635336905.html
eu cred ca a incercat o lovitura de stat !

AristotelCostel spunea...

@horea (trec peste pupinbăsistul tolerat cu sursele lui băsiste, finanțate de statul mafiot băsist)

Pana in 2008, BNR s-a batut cu pumnii in piept ca nu intervine in piata, dupa care i-a convenit sa adopte formula "avem noi grija".

Isarescu a spus prin 2009 ca ii pare rau ca n-a cumparat mai multi euro pe la ~3.1.

Mugur Isarescu a recunoscut in conferinta de presa ca banca centrala a intervenit in piata intre 2005-2007 prin cumpararea a 10 miliarde de euro. "Banii astia nu i-am primit; i-am cumparat din piata. Si eram si noi saturati de aceasta sterilizare. Atunci era un moment in care trebuia sa temperam aprecierea. Si cursul s-a oprit la 3,1 lei/euro. Daca nu am fi intervenit, probabil ca s-ar fi adeverit previziunile unor comentatori referitoare la un curs de 2,5 lei/euro", a precizat guvernatorul.
...
Privind acum in urma, imi pare rau si regret faptul ca nu am cumparat mai mult", a motivat Isarescu.
sursa

"Pattern-ul"... "atacului" speculativ din 2008 care diferentiaza evolutia leului de PLN si HUF, i se datoreaza in exclusivitate lui Isarel, iar deprecierea pana in platoul din ianuarie 2009 iarasi e absolut originala.

BNR "nu face piața", dar atenueaza variatiile cursului pe termen scurt si mediu... cu recuperari si depasiri... pe termeni lung.

Horea spunea...

mihai, ce sa cred? Cred ca vad un roman disperat, ca multi altii, care a venit cu o solutie, solutia lui.

Problema devine complexa pentru ca omul este militar Propune in acelasi timp solutii dictatoriale, menajate de catre armata, intr-un stat care mai apartine inca unei europe libere, tot inca.

Ca medic gestul mi s-a parut bolnav, in devaratul sens al cuvantului. O idee din pachet este insa plauzibila. Cea cu revenirea casei regale. Observa! Nu sunt rgalist. Sunt insa adeptul oricarei solutii care ar putea fi mai buna decat cea de azi.

Un ghiveci de idei dementiale,cu una mai plauzibila, venite de la un om disperat, nu rezolva insa nimic. Arata doar, in opinia mea, paralizia societatii. Una care reise foarte clar si din numarul de demonstranti iesiti in strada.

Un lucru interesant totusi: Chiar putini fiind demonstrantii au reusit sa obtina concesii remarcabile. Concluzia? Starda are puteri neinchipuite, dar in Romnaia nu le stie folosi. Dintr-o lipsa crasa al spiritului de solidaritate si de organizare.

AristotelCostel spunea...

@horea

La manifestatii au participat si diversionistii USL=PDL=mizerie sau/si marii luptatori cu jandarmii.

Asa cum spui, ingrijorarea politrucilor basisti, nevoia de dialog, repararea gafelor... demitere Arafat, neconsitutionalitate legii alegerilor comasate, realizata de boc si promulgata de basescu, reprezinta doar cateva dintre rezultatele directe datorate... presiunii strazii.

Niciun om normal la cap n-ar putea respinge aceste manifestatii.

Cu exceptia unei jigodii băsiste.

Horea spunea...

Costel, m-ai luminat. Nu stiam de faza asta din 2005. Dupa o asemenea destanuire, este mai usor sa inghiti ineptiile analistilor.

Eu cred ca Strugurel a invatat ceva, sau trebuia sa invete ceva din aventura amintita.

”Aanalistii” se pare insa ca nu au invatat nimic. Asa cum nu au invatat nimic nici din calamitatea monetizarilor.

mihai spunea...

@horea , nu stiu daca revenirea casei regale in romania ar rezolva ceva legat de nivelul de trai din romania , un guvern nemtesc ar fi altceva daca s-ar putea importa , din pacate casa regala ar fi doar ceea ce e si in anglia , o corvoada financiara in plus agatata de gatul statului ... francezii au facut mai bine ca au scapat de ei !
nu trebuie sa crezi de ce zice raspandacul de serviciu WC , n-am nici o treaba cu PDL-ul si nici cu basescu , doar ca acum il consider un rau necesar , mai bun decat superpopulistii si demagogii de serviciu ponta&antonescu
in legatura cu militarul de la manifestatii precum si cu alte figuri antologice la prima impresie credem ca ar fi niste idioti sau poate doar disperat cum spui tu , manipulat sau nu , insa daca privesti mai in profunzime iti dai seama ca indivizii nu sunt chiar prosti , legat de militar , chiar daca acum in mod normal probabil va fi dat afara din armata , individul prevede o revenire in forta cand se va schimba regimul in toamna ...
asa ca , in general , cei mai inversunati "revolutionari" nu sunt de fapt decat niste pupincurisiti ( cu WC in frunte ) care isi pregatesc terenul pentru a fi rasplatiti dupa ce va avea loc schimbarea de regim din toamna !

Horea spunea...

mihai, depinde cu cine te inconjori in politica.

Casele regale cheltuiesc precum spui, si, in tarile europene nu le vad nici eu rostul, din moment ce acolo oamenii nu mai au nevoie de o imagine, pentru a se comporta intr-un fel anume.

Parerea pe care o am eu conteaza insa mai putin, din moment ce popoarele continua sa prefere monarhiile in foarte multe tari europene.

In Romania feudala lucrurile stau insa cu totul altfel. Aici o monarhie ar putea deveni in primul rand un simbol. Al anticoruptiei, al antiminciunii, al antifurtului, si, nu in ultimul rand al respectului.

Intr-o familie in care parintii fura, se injura, se dojenesc, si mintesc de ingheata apele, vei gasi mult mai greu copii cinstiti, respectuosi si sinceri.

Apropo de guvernul tau importat! De ce am discuta despre imposibilitati, din moment ce nu am invatat sa ne folosim inca nici macar de posibilitatile pe care le avem?

Daca am fi invatat eu sunt convins ca am fi gasit un guvern cel putin asemanator cu unul german si aici in Romania.

Sa nu uitam ca guvernele provin din popoare si nu invers.

Horea spunea...

tot mihai. La ceea ce am spus as mai adauga: In momentul in care in Romania ar dispare teoria raului, inchipuit cel mai mic, o teorie pe care o propagi si tu de fapt, lucrurile s-ar schimba radical.

Nu uita! PDL si Basescu vorbesc din postura de guvernanti, presati momentan de imprejurari, intr-o tara pe care o paste pacostea si din cauza situatiei globale.

Propagand, ”paradoxal”, exact acum cand sunt contestati ideea responsabilitatii.

Fii sigur ca oricare guvern aflat la putere in aceasta tara ar fi vorbit pe eceeasi limba. In cazul in care Boc si Basescu ar fi fost in o pozitie, ei ar fi vorbit exact asa cum vorbesc Ponta si Antonescu astazi.

Asta pentru ca aluatul este exact acelasi.

Ai auzit ultima cuvantare magistrala a lui Basescu? In care, printre altele, poporul era asigurat pentru a nu stiu cata ora de faptul ca am iesit din criza.

Spune-mi un singur lucru bun pe care l-a facut acest om pentru tara, fara sa fi fost fortat de imprejurari. Compara mai apoi ceea ce a facut, cu ceea ce a spus, ca sa vezi rezultatele reale.

De aici porneste in opinia mea si catastrofa romaneasca. Oamenii sunt in continuare mult mai receptivi la ceea ce se spune, decat la ceea ce se face, la faptele proriuzise. Asta chiar in cazul in care spusele ar veni din gura unui mincinos notoriu si dovedit.

Eu care nu o duc de rau de loc am iesit in strada din solidaritate cu cei catva nenorociti. Am fost si mai putini in ziua discursului.
Multi au ramas acasa ca sa auda ce spune Basescu. De parca ar mai conta.

AristotelCostel spunea...

am iesit in strada din solidaritate cu cei catva nenorociti.

Ziceti mersi ca nu sinteti impuscati de pe acoperisuri!

mihai spunea...

horea , e adevarat ca monarhia ar putea fi un simbol, o solutie la noi dar totusi gandeste-te ca totul s-ar prabusi atunci cand un individ de genul lui carol al-II-lea ar ajunge rege , pentru ca exista si riscul asta ...
presupun ca-l stii pe domnul de mai jos, supranumit el comandante:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/protestatarii-in-viscol-la-piata-universitatii-radu-mazare-la-schi-in-austria-963459.html
ei bine ,individul cu pricina a iesit la ultimele alegeri cu 70% din voturi in constanta , as baga mana in foc ca daca ar fi candidat in alt judet tot la fel ar fi iesit ... asta cred ca spune tot despre calitatea alegatorilor din Romania
Pentru a reusi la alegeri in Romania trebuie sa fi superpopulist si superpomanagiu in special cu pensionarii dar in acelasi timp trebuie sa faci si reforme ( mai ales strans cu usa de FMI ) oare e posibil ? In situatia asta e basescu acum , cat timp nu a fost criza nu conta ce faceai , erai superpopulist si atat , bani erau cu gramada oricum , acum cand a venit criza nu mai merge , iar basescu si el la baza un superpopulist ( ca altfel n-ar fi castigat alegerile ) s-a trezit ca trebuie sa taie la sange si sa faca reforme ...
deci ca sa-ti raspund la intrebare , nimeni in romania , inclusiv basescu n-ar face nimic pentru tara atata timp cat n-ar fi fortzat de imprejurari si asta din simplul motiv ca daca ar incerca sa faca ceva ( reforme ) n-ar mai avea nici o sansa la alegeri ...
asta e poporul roman !

mihai spunea...

@prostel , antena 3 te reprezinta , ba nu , sa fiu impartial , si irealitatea , romania tv ...

AristotelCostel spunea...

@horea

Este adevarat ca n-ai cum sa n-ai securisti pe pagina? :D

Horea spunea...

Costel, de securisti nu stiu, s-ar putea sa fie. In ceea ce priveste insa impuscatul din balcon nici nu am vrut sa aud ceea ce spune antena motanului.

Poti sa-l acuzi pe Basescu de multe, dar, eu unul nu vad nici un castig in folosirea unor acuzatii mincinoase. Ca cea de dictator, de exemplu. Romania este o tara libera dar nedemocratica, pentru ca cei mai multi nu cunosc nici macar termenul.

Protestul la care am participat zile de-a randul a fost civilizat. Jandarmii erau prezenti si in tg-mures, dar s-au purtat impecabil. Au oprit traficul atunci cand coloana continua sa treaca pe rosu si au venit cu noi la o distanta adecvata pana la monumentul eroilor.

Comportamentul lor nu s-a deosebit cu nimic de comportamentul politiei suedeze, de exemplu. Intr-o dictatura cateva mii de oameni iesiti in strada nu obtin de obicei nimic. Poate niste gloante.

Romania este asadar, dupa parerea mea, la fel departe de dictatura, precum de America. Faptul ca poporul nu isi realizeaza puterea nu e vina nimanui.
Ma-am referit desigur la realitatea politica a tarii noastre.

Nicidecum la mentalitatea feudala si dictatoriala al celor mai multi sefuleti, ramasi pe pozitii din timpul raposatului. Observa! Nici o forma de stat nu poate schimba mentalitatea unui om sau altul. El omul trebuie sa si-o schimbe singur. In conditiile de azi acesti sefuleti ar putea fi maturati oricand de catre popor, cu putina solidaritate si cu putin angajament civic.

Pentru ca ei sunt buni de gura, dar sunt de fapt si cei mai lasi dintre cei lasi. Ascunzundu-se sub pres la cea mai mica adiere de vant. Cand ii provoci cu argumente si in afara perimetrului in care le esti subaltern, se fac mici cat un purice si pantalonii incep sa le tremure. Asa cum le le tremura lasilor si oamenilor de nimic, de obicei.

mihai, repeti de fapt ceea ce am spus si eu despre acest popor al nostru.

AristotelCostel spunea...

@horea

Atunci propaganda de tip "mihai" si-a atins obiectivele.

1. B1, TVR 1, TVR info, Ev.Z... si altele fac propagandă băsistă la umbra unei clamate... obiectivități.

2. A3 isi asuma politica antibasista. Nu sunt obiectivi si, spre deosebire de aparatul de propaganda basist, finantat din buget, isi recunosc pozitia.

"nici nu am vrut sa aud ceea ce spune"

... ignoranta...

Romania e nedemocratica in primul rand pentru ca Basescu e un dictator. Dar probabil aspectul asta nu te intereseaza... cu atat mai putin argumentele.

mihai spunea...

@horea , aici trebuie sa-i dau putina dreptate si lui prostel , e adevarat , basescu e un dictator , dar nu in sensul lui ceausescu ci mai degraba apropiat de putin ... din pacate romania nu e o tara suficient de capabila sa traiasca intr-o democratie occidentala , nu poti trece de la feudalism si comunism direct la democratie occidentala , populatia are nevoie de ani buni de civilizatie pentru a fi in stare de o democratie occidentala !
in ceea ce priveste compararea mizeriilor televizate gen antena 3 , irealitatea si romania tv la care prezentatorii si invitatii mai ca fac spume la gura de ura la adresa lui basescu si b1 sau tvr-ul care sunt relativ impartiale e cale lunga ...
ca tot vorbeam de comparatii , cum ti se pare horea invatamantul din vremea abramburicai ( psd ) cu cel de acum al lui funeriu ? e trista revenirea la realitate cand observam ca doar 30% din elevi pot lua bacalaureatul !

mihai spunea...

@prostel , dar vad ca nu stai degeaba , incepe sa-ti creasca nr. de admiratori:
"Din punctul meu de vedere, nea aristotel, matale esti caz de seringa. Emani frustrare si improsti cu balegar orice tema ai aborda, iti recomand sa te mai cauti, fa-ti un RMN ceva cand ai timp, si pana una alta ia-ti un xanax."
sursa:
http://cristiandogaru.blogspot.com/2012/01/5-idei-pe-care-as-fi-vrut-sa-le-aud.html

Horea spunea...

Costel, imi permit si eu cateodata sa fiu ignorant, din fericire voit.
Tocmai pentru simplul fapt ca la mine propaganda nu prinde. De niciun fel.

In Romania prinde insa la o majoritate, cu rezultate multumitoare, se pare. Viitorul ne va demonstra in curand cat de bine poate trai un popor care manca propaganda.

mihai, nu stiam ca dictatorii pot fi gradati?

mihai spunea...

horea , ce rusine , sa fi atat de ignorant neurmarind "discutiile informative" de la antena 3 ??? se poate asa ceva ? eu merg si mai departe si pot spune ca ceea ce se prezinta la a3, irealitatea, romania tv e spalare pe creer la ridicolii care sunt buni doar sa puna stampila acolo unde li se spune ...
dictator cu fata umana ar fi mai ok sa-i spun si sa pastrez cuvantul dictator totusi pentru a-l satisface pe prostelus ...

Horea spunea...

mihai, iar uiti de definitii. Cauta si tu un pic si vezi cum este definita o dictatura si un dictator.

La ce vei citi eu as mai adauga: televiziuni precum antena 3 nu ar putea exista niciodata in tara vreunui dictator, cu fata umana, cu fata de balaur, cu fata de bou, sau cu orice alta fata.

Horea spunea...

Si tot mihai! Pacat ca romanii, chiar foarte multi, nu prea tin cont de definitii, ci mai mult de satisfactii.

mihai spunea...

horea , stiu ce inseamna dictator , recentul defunct din coreea de nord sau ceausescu mai apropiat noua sunt exemple corecte , eu doar n-am vrut sa-i dau direct peste bot lui prostel cand l-a facut pe basescu dictator , ca sa vezi pana unde merge ura si manipularea unora ... pe de alta parte uneori e nevoie si de putina exagerare pentru a exprima ceva mai sugestiv ( asta in stilul antena 3 )

Horea spunea...

mihai, exagerarile distorsioneaza perceptia corecta a realitatii, putand astfel sa devina foarte nocive.

George spunea...

Problema cu manipularile este ca la un moment dat se intorc impotriva celor care le creeaza, vezi alegerile din 2009 cand Base a castigat pe manipularea toturor "democratilor" impotriva dictatorului. Multi au votat Base doar din enervare ca sunt luati de fraieri. Acum daca astia o tin asa am impresia ca, castigatorul nu va fi USL ci altcineva, vom vedea cine.
Unii inca mai cred ca suntem prostii din anii 90 cand iesea toata securimea si pcr-imea sa ne spuna cum vor sa ne vanda tara Ratiu si acolitii.