Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 20 ianuarie 2012

Profituri

Conform conceptiilor fundamentale, care extrapoleaza orice fenomen economic liniar, lucrurile par a stea foarte bine in SUA. Acest lucru se poate vedea clar in graficul afisat. Am scos in evidenta plonjonul profiturilor realizate de companii din prima perioada a depresiei, care a inceput in 2007, cu verde. 

Vezi imediat si revenirea acelorasi profituri, pana in cer, o miscare scoasa in evidenta cu galben. 

Observa! Graficul reprezinta cifre oficiale si reale, nu vise, raportate de companiile inregistarte. In rosu, chiar la sfarsitul aceluiasi grafic, vezi si extrapolarile liniare care reprezinta asteptarile analistilor, sageata alba. Prestatiile sunt impunatoare mai ales daca ti cont de maximele atinse. Vezi foarte clar ca ele au depasit chiar si maxima profiturilor atinse inainte de inceperea depresiunii, daca iei in considerare si extrapolarile analistilor. Din punct de vedere fundamental totul este asadar solid ca betonul. 

Consecinta acestui fapt, ar trebui sa fie asadar o continuare a aprecierilor bursiere. Asta daca privesti lucrurile exclusiv din punct de vedere fundamental. Din punctul meu de vedere lucrurile stau insa altfel. Eu cred ca vei asista la un plonjon bursier in pofida acestor date minunate. La unul destul de consistent care va incepe foarte probabil, in 23 ianuarie, luni. Dupa, ar trebui sa asistam la o revenire, ca mai apoi totul sa fie facut praf de valul devastator de care vorbeam. Pornirea sa depinzand desigur de felul in care va evolua ciclul de 7 ani, cel despre care vorbeam in film. 

Eu zic totusi ca ar trebui sa ne ocupam in momentul de fata de viitorul apropiat, lasand astfel analiza unei eventuale reveniri pentru mai tarziu. In momentul de fata exista si semne care anunta o revenire cel putin temporara a ciclurilor vechi, asta in cazul in care analiza mea este corecta. Dolarul ar trebui asadar sa-si revina, euro sa se deprecieze. As vrea insa sa subliniez un lucru. In mometul de fata se pare ca euro va mai incerca o depasire maximei atinse azi, cea de 1,30. Din grafice reiese, cel putin in momentul de fata,  ca valuta comunitara va reusi aceasta performanta pe care piata pare sa o doresca. Un semnal de depreciere a burselor l-ai putea totusi primi chiar azi, in ultima jumatate de ora de trading. 

In alte ordine de idei! Iti mai aduci aminte de miscarile de strada pe care le vedeam foarte probabile pretutindeni. Spunand atunci ca pana si romanul ar putea iesi in strada din momentul din care nu va mai avea ce pierde, pentru ca a pierdut deja totul. Ai observat schimbarea sloganelor? Si o constientizare, la unii, care m-a mirat pana si pe mine. Ai obsevat cum se ingroasa randul acelora care vad opozitia facuta din acelasi aluat din care sunt facuti si guvernatii? Un lucru despre care eu am latrat de sute de ori pe acest blog. Iata ca bulgarasul a pornit si in tara mamaligii! Incet el va putea deveni un bulgar, care are sanse bune sa se transforme mai apoi intr-o avalansa. 

Am spus de multe ori, acum cca. doi ani, ca eu cred vom asista la scimbarea intregii ordini mondiale. Iata ca acele predictii au inceput sa se materializeze. Am auzit cu urechile mele ceea ce a spus o avocata, posesoarea unui cabinet particular, in piata universitatii. Am iesit in strada din solidaritate cu cei calcati in picioare si cu cei care nu au, chiar daca eu am destul. Asta pentru ca nu traiesc singura in societate. Femeia a reluat asadar ceea ce am spus si eu de atatea ori pe acest blog. Daca iti pasa de societate, si ar trebui sa-ti pese pentru ca faci parte din ea, trebui sa te angajez in bunul ei mers, indiferent de situatia materiala pe care o ai. Asta desigur doar in cazul in care nu ti-ai construit bunastarea din furt. Personal nici eu nu ma pot plange. 

Daca nu mi-ar pasa de tara, de societate, si de semnii mei, as putea trai si eu ca porcul in cucuruz in Romania de astazi. Asta am facut si pana acum. Pe langa traiul bun am simtit totusi ca am o responsabilitate. Fapt pentru care am inceput sa scriu. Urmatorul pas va fi desigur si pentru mine iesitul in strada. Asta in momentul in care vor apare si in Tg Mures oamenii care nu protesteaza doar pentru ca au fost scosi in parc de catre opozitie. Clasa poitica actuala trebuie sa dispara, in cazul in care cineva isi doreste o alta Romanie. Numai un popor angajat in societate in care traieste ii va putea schimba structura in sensul bun al cuvantului.

Repetand aceleasi proceduri nu vei obtine niciodata alte rezultate! O afirmatie care se pare ca incepe sa prinda radacini si in capul romanilor. Cu toate acestea, voi repeta ceea ce am mai spus si pana acum. In partidele de azi, in toate, trebuie sa existe cateva spirite care au gandit altfel, si care ar putea fi si ele de folos intr-o societate noua. Asta pentru ca in apa orice peste inoata mult mai bine decat in nisip.

20 de comentarii:

mihai spunea...

horea , in primul rand felicitari pentru predictia aproape perfecta legata de deprecierea usd-ului ...
in al doilea rand legat de revolutie, sloganul PDL=USL=MIZERIE mi se pare cel mai pertinent , e adevarat , exista in ambele partide si nu numai oameni de valoare , problema e cum pot fi scosi in fata atata timp cat primele locuri sunt mereu ocupate de lichele , demagogi si corupti cum ar fi bineinteles cuplul ponta&antonescu&el comandante&dan diaconescu&wc tudor !
PS: la ce valoare Ron/usd vei intra din nou pe dolari ?

AristotelCostel spunea...

Sloganul era promovat de zdrentele platite sa agite jandarmii pentru a justifica o interventie in forta.

Intamplarea face ca sloganul e promovat de toate zdrentele portocalii din on-line.

@horea

Poa' sa vina si mama noii oranduiri mondiale, Romania se afla sub ocupatie securista de 70 de ani. Singura solutie este reformarea sistemului securist. Un presedinte securist nu ajuta.

George spunea...

Si eu sper ca din ce in ce mai multi sa inteleaga ca avem de-a face cu o clasa politica fara nici un pic de credibilitate. Mai sper ca sa gasim si oameni pe care sa ne putem baza.
Ce spune d-na aceea este o dovada de bun simt pe care putini oameni o mai au, din pacate.
Nu e nici placut, nici safe, nici uman ca toti din jurul tau sa fie muritori de foame iar tu sa te lafai in lux. Doar oamenii inteligenti inteleg de ce, restul astepta bulgarele sa-i tavaleasca prin tarana.

AristotelCostel spunea...

Democratia la romani

Cine n-are, noroc are

Horea spunea...

Mihai, voi intra la un semnal dat de grafice. Unul de durata mai scurta ar putea sa apara chiar saptamana viitoare. In ceea ce ii priveste pe cei cativa implicati deja politic, care gandesc altfel: Nu trebuie sa iasa neaparat in fata. In libertate si democratie poti face lucruri din orice poztie te-ai afla. Important este ca felul in care se face politica sa se schimbe. Asta ar aduce automat alti oameni pe teren. Pe un teren de fotbal intra de obicei fotbalisti si nu boxeri.

George, exista foarte multi oameni, chiar si in aceasta tara pe care te poti baza. Problema este ca trebuie sa pui pestele in apa ca sa-ti arate ca stie inota.

Costel toate lucrurile, pana si viata omului, au un sfarsit, precum va avea si orinduirea securista. Ea nu se afla la putere din intamplare. A fost prezervata tocmai de poporul roman, prin Iliescu in primul rand.

Cand poporul va vrea altceva va primi altceva, si se pare ca incepe sa vrea. Iti amintesti? Perceptiile acelorasi oameni sunt in continua schimbare fata de aceleasi lucruri. Intreaba-te! Oare cati din cei care l-au votat pe marinar il huiduie azi? Daca perceptiile umane ar fi fost statice acest lucru nu s-ar fi intamplat nicodata.

AristotelCostel spunea...

Pai, aici chiar e nevoie de analiza fundamentala.

Iliescu a fost tolerat de securisti cel putin pana in '96 cand si-au mai revenit din ranile provocate de trezirea populatiei imediat dupa '90.

Intre '90 si '96, 2000 si 2004 au condus pcr-istii, iar de la venirea lui Basescu, securistii fac ce vor din Romania.

Un politruc o poate beli datorita presiunii strazii si presiunilor internationale, dar peste securistii romani nu se va baga nimeni daca politicienii n-o fac... in pasi mici, pornind din bugete, continuand cu legislatie, prin protejarea justitiei.... cu riscul loviturilor sub centura, dar cu sprijinul populatiei.

Ce-i drept ar cam trebui sa se alinieze Soarele cu Pamantul si cu centrul... Universului... plus ceva noroc... chior.

mihai spunea...

este evident pentru toata lumea ca mizeriile de la USL prin organizarea mitingului de ieri au incercat sa dea un impuls de violenta si degenerare manifestatiei din piata universitatii crescand numarul protestatarilor ... din fericire nu le-a reusit diversiunea ... oamenii cu capul pe umeri si nu cei care gandesc cu stomacul si-au dat seama ca sunt manipulati si au inceput sa scandeze lozinci impotriva tuturor politicienilor !
cum propui dl. prostel reformarea sistemului securist ? cu de-alde ponta&antonescu ? in afara de halucinatii si vanatori de vrajitoare esti in stare sa propui ceva concret ? care dracu sunt securistii pe care ii vezi matale ? e basescu , e felix plus o gramada de afaceristi prosperi care acum stau cu ciocul mic ! cum vrei sa-i descoperi?
Pe de alta parte faptul ca jandarmii aplica diversiuni pentru dispersarea manifestatiei nu trebuie sa fie o surpriza , baietii sunt pro activi , adica e mai bine sa primeasca inainte niste pietre in cap ca sa raspunda la violenta ?

AristotelCostel spunea...

@horea

In afara de faptul ca a insistat sa vinzi dolari la 2.7 lei, ca-l linge in cur pe Basescu fara o minima atentie la... igiena, usurinta cu_care bagatelizeaza controlul statului securist basist asupra on-line-ului si televiziunilor din banii contribuabililor, nu vad aportul lui mihai la discutiile de aici.

In afara de asta, asa cum am spus cu mult timp in urma, postarile lui multiple sub diferite pseudonime doar pentru a deturna discutiile sau pentru a promova mizerii pedeliste imi intaresc convingerea ca mihai e un simplu ghertzoi platit cu 700 lei... furati.

Cred ca e cazul sa-i oferi macar :D un avertisment.

mihai spunea...

@prostel , chiar asa de jos ai putut sa ajungi incat sa-i ceri lui horea sa-mi cenzureze opinia ? poate ca nu sunt filozof ca tine dar cel putin sunt integru si spun ceea ce gandesc ...
e adevarat ca la moda e sa injuram puterea pentru tot ce e rau in tara , dar eu cred ca nu asta e solutia pentru a trai mai bine in viitor ...
manipularea revolutiei din piata universitatii prin asocierea ei cu lingaii securisto comunisti ai USL , nomenclaturistii notorii ascunsi sub umbra "saracului" iliescu mi se pare o manevra mizerabila care trebuie adusa atentiei publice dincolo de toata propaganda facuta la televiziunile lui felix ...

AristotelCostel spunea...

Ia să vedem ce "gândești" tu:


Iesi afara , javra ordinara ! votati mazare presedinte sub deviza “cine se pune rau cu pensionarii , o ia in freza la alegeri !” mike

Iesi afara , javra ordinara !!! …problema e cine vine in loc … ponta , felix , hrebenciuc , sov , nastase , mazare , antonescu ???
mike

Revolutia PSD Reloaded – “Iesi afara , javra ordinara!”
Pazea , vine Mazare direct din jungla la miting !

mike

Iesi afara , javra ordinara !
USL = MIZERIE
El comandante Mazare = lapte si miere
Pensionarii la putere !
antonescu = ponta = javra ordinara !
mihai

basescu a devenit o oaie neagra indiferent ce spune , poporul mamaliga crede ca daca vine gasca de tovarasi psd+pnl o sa le fie mai bine ... din pacate se inseala amarnic si o sa o afle pe propia piele dupa alegeri ...
mihai

Iesi afara , javra ordinara ! si atentiune natiune vine mazare la bucuresti sa i-o traga lu base ! hai la miting la universitate !
mike

Iesi afara , javra ordinara ! deviza manifestantilor
mihai

vai , dintr-odata toti participantii la miting au devenit niste domnisoare … jandarmii fac bine ca incing pulanele pe ei , asa , ca sa le stie de frica !
mike

lasati , ca se gasesc si o gramada de postari pro PSD sau PNL , marca prostel ( AC / WC ) , dar asta e stilul la romani , opozitia e fata mare pe cand puterea e de vina pentru toata mizeria in care se zbate tara ...
anonim

esi afara , javra ordinara !
PSD=PNL=PDL=MIZERIE !
va rog sa nu ne furati revolutia !
http://www.evz.ro/detalii/stiri/ziua-a-sasea-conflict-intre-generatii-sa-se-legalizeze-marihuana-mama-lor-de-drogat-9620.html

anonim&mihai

Demagogia la superlativ !
Antonescu Presedinte !
Iesi afara , javra ordinara !

anonim

mihai spunea...

@prostel , faptul ca un anumit mike scrie diverse slogane pe diverse site-uri nu inseamna ca sunt eu ! oricine poate scrie prostii sub nick-ul mike poate chiar tu sa o faci ca apoi sa ma acuzi miseleste pe la spate ! daca vrei sa te creada lumea pune-ti talentele de securist la treaba si da mai multe date desi nu stiu daca cititorii lui horea sunt asa de interesati de persoana mea ...
"Iesi afara , javra ordinara!" e pro-basescu dupa tine ?

AristotelCostel spunea...

@jegos impuțit

Mințitul e principala calitate a beșitului și imbecililor lui.

... șoc :D

Horea spunea...

Costel, atata timp cat comentariile cuiva sunt facute civilizat, opiniile trebuie sa fie libere, in opinia mea.

As lupta pentru acest drept intotdeauna, in cazul in care ma-as putea angaja vreodata politic in Romania.

As prefera totusi eliminarea apelativelor de prostel si jigodel din comentariile pe care le faceti, dar se pare ca nici unul din voi nu vrea sa tina cont de doleantele mele.

Prost cum sunt, eu cred ca tocmai lipsa crasa de respect a dus Romania acolo unde este. Prin intermediul acesteia iti poti fura aproapele fara sa clipesti, il poti mintii, il poti injosi, il poti batjocorii. Indiferent de admiratia pe care au ai fata de un clan sau altul.

Badarania lui Basescu nu s-a nascut in PDL. Asa cum hotia lui Nastase nu s-a nascut in PSD. Acesti oameni au avut caracterele pe care le au inainte de-a sa avanta in politica "postrevolutionara". Pozitiile de conducere pe care le-au acaparat prin sprijinul direct al maselor, le-a permis insa sa se dezlantuie.

Ce zici de caracterul traseistilor? Crezi cumva ca s-a format in vreun partid? Problema este ca tocmai asemenea oameni au fost impinsi in fata, de insusi poporul roman.

Cand poporul vrea altceva, vor apare din pamant alti oameni. Si in acel moment nu ar mai trebui sa conteze ca sunt liberali, psd-istisau pd-listi, sau pasaristi.

Politicienii erodati, cei care sunt sigur ca vor plati intr-o buna zi pentru ceea ce aufacut, nu s-au erodat niciunde in lume pentru ca ar apartine unui partid sau altuia.

S-au erodat prntru ca reprezinta tipul deoameni nonsalanti la care le pasa de un singur lucru: de ei insisi. In opinia mea era lor se apropie de sfarsit, indiferent ca au scris pe piept PDL, PSD republicani, democrati etc. Ca sa ne referim si la lumea cea larga.

Problema politicii romanesti este in primul rand o problema de atitudine, pentru ca de "conceptii politice", altele decat furtul, eu nu am auzit deocamdata in aceasta tara. De aici si excursiile facute cu atata lejeritate, de foarte multi protagonisti, de la un partid la altul.

Apropo! Cum ai reactiona daca ai auzi ca Videanu s-a inscris in partidul pe care il simpatizezi? Iti pun intrebarea in acest fel pentru ca deocamdata nu ti-ai asternut preferintele politice in nici un comentariu.

Habar nu am asadar daca ai vreouna? In ceea ce ma priveste sti ca m-am declarat social-liberal.

In conceptii, dar nicidecum ca fiind un sistinator al lui Ponta, Antonescu, si Felix. Care, tot in opinia mea, au ales sa se ascunda sub acesta "sigla". Ea putea fi de fapt oricare. Din moment ce eu vad o problema a "personalitatilor" din partide si nicidecum nu o problema a numelui pe care il poarta.

AristotelCostel spunea...

@horea

In primele trei comentarii de mai sus nu m-am adresat celui care manipuleaza pedelisme in on-line, anonim sau sub pseudonimele mike/mihai.

Asa cum ai spus, desi n-am preferinte politice... manipulatorul pedelist imi reproseaza "mie"... voiculescu, ponta si antonescu.

De la a patra reactie in sus, cred ca e normal sa-i fac si un bilant.

Pe mike/mihai il deranjez de prin 2007, deranjamentele initiale pornind de la imobiliare, iar ceea ce foloseste aici sunt simple tehnici de puțoi, moderator de forum... strategii de provocare.

700 lei/luna - softpedia.

mihai spunea...

@ WCCostel , lasand la o parte faptul ca la toate comentariile pe care le faci pe diferite bloguri esti total offtopic , ca na , ce daca blogul e economic , daca nu se linge putin in fund USL-ul nu ne simtim bine , dintr-odata ai devenit si obsedat de basescu mai rau ca tzatzele din piata care gandesc cu stomacul si ar vota si pe dracu daca ar primi ceva de pomana ...
imi inventezi comentarii si ma cataloghezi dupa obsesiile portocalii din capul tau , ca sa nu zica lumea ca vorbesti singur ...
de exemplu asta cu imobiliarele din 2007 e scoasa din burta 100% , dar ce mai conteaza la atatea minciuni pe care le raspandesti pe unde apuci ?
nu sunt pro basescu si mi-am exprimat clar de la inceput ideea ca basescu si PDLul mi se par un rau mult mai mic decat clica de nomenclaturisti PCR-FSN-PSD care au jupuit tara ani de zile ... dar din pacate se pare ca lumea uita repede ...

Horea spunea...

Costel, nu stiu cine e mihai, precum nu stiu nimic nic despre altcineva de acest blog. Am aflat totusi mai mult sau mai putin despre cei ce mi-au cumparat cartea.

Oricum se pare ca tu ai avut discutii cu mai multi oameni privind imobiliarele. Presupun ca ar fi putu fi asemanatoare cu discutiile gen gogu privind pretul argintului. Eu nu iti intelg totusi iritatia?

"Imobiliaristii" s-au ars binisor si fi sigur ca focul nu s-a terminat inca. Nu spun asta cu reavointa sau cu bucurie, ci pur si simplu pentru ca nimeni nu poate scapa nepedpsit atunci cand se crede mai stiutor decat este. Nici macar in Romania, si in nici un caz atunci cand este vorba de afaceri.

Argintarii s-au ars si ei. Mie mi se pare pana la urma ca este treaba lor, in caz ca vor sau nu vor sa aplece urechea catre idei alternative. Asta atata timp cat argumenteaza civilizat si cu respect. Eu sunt totusi convins ca de cele mai multe ori respectul dat naste respect primit.

Ai vazut acest lucru chiar si pe acest blog al meu. Pot sa-i numar pe degetele unei maini pe cei care in opinia mea au sarit calul. Chiar si dintre aceia sunt persoane care au schimbat tonul pana la urma, un lucru imbucurator dupa parerea mea. Pana si gogu a lasat-o mai moale, iti amintesti cu siguranta.

Daca nu ar fi facut bascalie din ideile mele, cel putin la inceput, eu l-as fi gasit chiar amuzant. Parerile pe care le-a avut au fost ale lui si a avut tot dreptul sa le aiba.

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mihai spunea...

@horea , cuvantul "respect" nu cred ca exista din pacate in vocabularul lui prostel , cand i se pune pata pe cineva ( in cazul asta pe mine ) inventeaza si abereaza injurii pe unde apuca si , bazandu-se pe "popularitatea" pe care o are online creeaza o psihoza antrenand si ceilalti comentatori impotriva celui vizat ...
pe mine de exemplu m-a asociat cu basescu ( din motiv probabil ca nu l-am injurat suficient de hotarat ) si imi pune in carca toate prostiile pe care acesta le-a facut si unde a adus tara ...

AristotelCostel spunea...

De unde iritația?

Sunt alergic la minciună.
Tot eu i-am colectat gherlele în "Mihai - legenda unui prostovan" când ar fi fost decent să-și recunoască prostia, dar probabil nu era vorba de mihai, ci de alt... mihai.

Dacă vrei să-mi arăți și mie comentariul lui gogu în care ai simțit vreo urmă de respect... poate faci analogia și cu nesimțitul ăsta care-și bate joc de "pagina" ta.

Horea spunea...

Costel, pe un blog vei da intotdeauna de oameni in fel si forma. In ceea ce il priveste pe gogu spuneam ca s-a mai temperat fata de mine nu ca r fi devenit direct respectuos. In ceea ce priveste minciuna sti pozitia pe care o am si eu foarte bine.

Opinia mea nu este insa ca mihai ar minti. Are perceptia pe care o are rezultata din lucrurile pe care le-a citit pretutindeni. Sa nu crezi cumva ca este singur. Exista multi care gandesc ca el si care nu comenteaza.

Eu nu scriu asadar pentru a fi aprobat de cineva. Imi scriu parerile si cu asta basta. Sigur ca devin foarte bucuros, ca orice om de fapt, atunci cand vad ca am reusit sa influentez pe cineva pozitiv, din punctul meu de vedere, desigur.

Sa stii ca poti spune orice, oriunde, atata timp cat timing-ul pentru o idee nu este "copt", Indiferent de cat de buna ar fi ea. Galilei a fost stigmatizat si amenintat, pentru ca sustinea ceva care astazi este de la sine inteles. Asta este de fapt tragedia omului, si ca atare tragedia omenirii.

Chiar din aceasta cauza nu m-am mai dus nici la sedinte PSD. Pentru ca cele doua la care am participat mi-au fost de ajuns sa inteleg ca: as fi putut fi poate omul potrivit, dar, eu eram acolo la un timp total nepotrivit.

Lucrurile reusesc asadar si in viata ca si la bursa. Pentru ca sunt guvernate de aceeiasi psihologie umana intr-o continua schimbare. Teoria mea ramane asadar aceiasi ca in cazul pietelor de capital.
Orice idee va avea asadar sanse de reusita numai la timpul potrivit pentru exact acea idee. Inchpuieste-ti un Fhurer tunand impotriva evreilor in Germania anilor 60-70.

Acestea fiind spuse eu nu ma consum. Mai ales atunci cand este vorba de niste comentarii facute pe un blog. Nu m-a obligat nimeni sa fac ceea ce fac. Daca ideile mele sunt in concordanta cu timpul voi reusi probabil ceea ce mi-am propus. Daca nu, vor veni cu siguranta altii. Cu un timing mult mai bun decat al meu. De un singur lucru sunt insa ferm convins: Ideile bune nu mor. Ele pot fi ingropate doar temporar.