Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Sentimente si nivele

Spuneam intr-o postare datata 22 octombrie, pe care am intitulat-o "rectificare", ca un nivel al sentimentului consumatorului de 72-75 va putea fi considerat satisfacator, in ceea ce priveste prevestirea unei eventuale schimbari de trend la burse. Iata ca ieri ne-a fost servita cifra de 74. Ca o consecinta, nivelele actuale de pret ale indicelui SP, vor trebui sa fie privite cu multa atentie.

Intr-o alta postare numita "iata-ne din nou la tinta" scriam printre altele:
Acest nivel de oferta atins din nou la o data data cheie este foarte imporatant. El ar trebui sa respinga de aceea bursa si sa o trimita spre sud. In cazul in care va fi perforat cu consistenta bursa va ajunge foarte probabil si foarte repede la nivelul meu final.
Nivelul de care vorbeam atunci, in decembrie, a fost perforat. Consecinta fiind o apreciere paranoida a burselor, care a dus pana la urma si indicele SP spre nivelul meu final. Daca te uiti pe grafic vei observa ca pretul Sp 500 a ajuns foarte aproape de nivelul preconizat. Aproape, este totusi doar aproape, pentru ca pana acum fiecare nivel expus pe grafic a fost lovit. Va reusi oare bursa sa loveasca si acest ultim nivel? Greu de spus in aceste momente, tocmai pentru ca ne aflam doar la cca. 20 de puncte de el. 

Problema pe care ar putea s-o aiba indicele Sp este nivelasul nenorocit pe care il vezi expus, si care reprezinta ceva ce eu am numit "o confluenta de pret", in cartea pe care am scris-o. S-ar putea asadar ca acest nivel sa respinga bursa doar momentan. 

Pentru ca mai apoi ea sa incerce totusi sa ajunga si la ultimul nivel.

Eu am extins tocmai din aceasta cauza perimetrul zonei, care, cred eu, ca ar trebui sa reprezinte intervalul in care se va incadra pretul maxim al acestui val. Cand voi avea putin timp, intr-un viitor foarte apropiat, sper, voi face un video despre ciclul de 7 ani. Unul care tine in opinia mea in continuare bursa la nivelele pe care le vezi. 

Pentru ca am ales sa dezbat pe acest blog si probleme sociale, voi atinge pe scurt si in incheiere si problema sanatatii. L-am cunoscut personal pe Raed Arafat. Mi s-a parut din primul moment un profesionist sufletist si un om integru. Oricum, eu vad in continuare reforma sanatatii ca fiind un lucru foarte necesar. Sunt ferm convins ca si Raed are aceiasi parere. Problema este insa ca intr-o tara condusa de badarani, si populata de habarnisti, o dezbatere civilizata devine imposibila. Iata asadar si cauza pentru care presedintele Basescu a reusit sa-si traga singur closetul in cap. 

A confundat un om profesionist, integru si cinstit, cu hotii si cu badaranii din jurul domniei sale, indiferent de clanul din care ar face ei parte. Populimea nu a inteles desigur nimc din legea care nici macar nu era gata, ci trebuia dezbatuta, dar, ea a inteles un alt lucru: Existenta unui meci de box, verbal, intre fondatorul Smurd si  banda presedinteluitelui. Prin intermediul acestui meci, va pot garanta ca vanjosul nostru presedinte si-a taiat craca de sub picioare. Nu din cauza legii, care putea fi aprobata pana la urma, cu eventuale modificari, si cu acceptul lui Raed.

Ci din cauza stilului mojic pe care Basescu l-a folosit intotdeauna. Este asadar una sa ataci, asa cum te-ai obisnuit sa faci din inertie, un Patriciu, un Geoana, un Iliescu, un Ponta, sau un Antonescu, oameni la fel ca si tine. Si cu totul altceva, sa-l ataci marlaneste pe unul dintre putinii oameni respectati din Romania, care nu isi are nici macar originea in tara noastra, dar care a facut mai mult pentru ea decat oricine. Si nici nu oriunde, ci intr-un sector vital, cel al sanatatii, corupt si el in mare parte pana in maduva oaselor. Pana si oamenii needucati din Valahia au stiut aici sa faca o diferenta, transformand din pacate, tocmai din cauzele amintite, o dezbatere necesara, intr-un meci dintre doua persoane. Vina cade insa integral tot in bratele presedintelui. Pentru ca domnia sa nu este obisnuit cu dialogul si cu toleranta fata de ideile altora. Pe vasul comunist pe care a fost capitan sunt sigur ca deviza era cea dupa care se orienteaza si azi. Nu faci cum spun eu, poti sari peste bord direct in mare.

Fara sa inteleaga asadar despre ce  este vorba in lege, care nu era de fapt nici macar gata, poporul a inteles ca are de ales intre doi oameni. Unul mincinos si siret, pe al carui cuvinte nu poti da doi bani. Si unul profesionist, cinstit si integru, Care si-a dat demisia fara sa clipesca atunci cand a vazut ca nu este  bagat in seama de gloata basesciana. Daca iei inconsiderare doar gestul demisiei, poti observa ca Raed nu poate fi comparat cu nici unul dintre gunoaiele pe care i-a numit colegi. Aceiasi care sunt gata oricand sa-si vanda si sufletul pentru un scaun. Pentru mine a fost asadar foarte clar din primul moment faptul ca va iesi invingator din aceasta disputa. 

Pana si un popor tinut in intuneric nu putea face in acest caz altceva decat ceea ce a facut. In toata povestea asta eu am vazut insa si un lucru imbucurator: Iata ca romanul se poate organiza atunci cand vrea. Ceea ce nu m-a mirat insa de loc, este faptul ca  cei din o pozitie, de badaranie si de hotie, au sarit imediat cu schiurile pe val. Salut asadar interventia lui Raed Arafat, prin care ruga populatia sa nu se lase manipulata politic si sa nu iese in strada. Iata cum un eveniment de la care aparent nimeni nu se astepta la nimic a reusit sa le de-a peste bot celora care spun ca aici nu se poate face nimic. Cateva mii de oameni au respins o lege. Asta pentru ca au iesit de data asta cu suflet si cu convingere genuina in strada. Spre deosebire de mintingurile organizate de sindicate, acesta a fost un miting real, lipsit ca o consecinta si de cocertele pop dar si de dansul pinguinului.

Eu unul nu mi-as dorii nimic altceva in lumea asta decat sa vad in Romania o revolutie adevarata. Una care ar putea porni paradoxal chiar de la o lege a sanatatii. De un lucru poti fi insa absolut sigur, indiferent de ceea ce se va  intampla. O alternativa la Basescu si Boc nu este nicidecum Ponta si Antonescu, cu Felix, cu Patriciu sau cu domnul Dan de mana. O revolutie adevarata aduce prin definitie oameni noi. Cat de buni sau rai o  va demonstra intotdeauna viitorul. Problema unei lovituri de stat este ca oamenii vechi continua in alte haine. Producand astfel exact ceea ce au produs si pana atunci. Trebuie sa fi foarte naiv daca crezi cumva ca cineva va putea face vrodata din rahat bici.

24 de comentarii:

mihai spunea...

horea , esti idealist si visator , am avut deja o revolutie acum 20 de ani si de atunci o gramada de alegeri libere si se vede cine a ajuns sa ne conduca si in provincie si in bucuresti , la primarii , oriunde ... chiar crezi ca daca ar fi acum o noua revolutie ar iesi diferit ???
majoritatea indivizilor care il huiduiesc pe basescu ori sunt manipulati politic ori sunt persoane care se revolta pentru ca nu mai pot lua credit cu buletinul !!!

Horea spunea...

mihai, chiar cred! Pentru ca eu nu vorbesc de o noua revolutie ci de o revolutie. Nu de lovituri de stat.

Diferenta este enorma! Ca intre inflatie si deflatie in economie.
Cand iti citesc comentariile ma intreb. Oare cum poti tu vedea aceleasi lucruri pe care le vad si eu, atat de diferit?

mihai spunea...

pentru ca sunt realist zic eu , ce revolutie poti face cu ACEEASI oameni ... decenii de civilizatie cu bata trebuie facute in romania pentru ca populatia sa se schimbe si sa iasa din mentalitatea de slugi , lingusitori si mamaligi indusa de regimurile fanariote si mai recent de comunism ...
am fost cam dur poate dar asa vad eu realitatea in romania ...

Informatii-economice spunea...

@horea - sa stii ca sunt de acord cu Mihai. Chiar ieri am pus pe blog un punct de vedere revoltat de intorsatura pe care au luat-o discutiile. Nu mi-a venit sa cred ca vad promovate sloganuri de gan "Privatizarea UCIDE"...

Acum vad batai in Piata Universitatii si ma intreb daca Raed Arafat (pe care si eu l-a cunoscut s care mi-a facut o impresie excelenta) isi doreste asa ceva sau din nou avem de-a face cu o "revolutie furata"...

Revenind la partea economica, ma asteptam ca usd-ul sa o ia un pic in jos dupa miscarea ta si dupa apareta terminare a unui val dar s-ar parea ca lucrurile s-au schimbat. Daca S&P o va lua in jos asa cum ai spus, ar trebui urmat de majoritatea activelor "periculoase" inclusiv RON si EUR. Nu sunt sigur in aceste conditii ca iti inteleg miscarea de exit din USD.

Horea spunea...

Razvan, eu nu cred ca Arafat si-a dorit ceva anume. A reactionat ca un om demn. A parasit un scaun pe care a vazut ca nu mai avea ce face. Spre deosebire de altii care stau pe el chiar si umuliti, din moment ce functia le permite sa fure. Miscarile pe care le vezi nu mai au nimic de-a face cu Raed. El a fost doar scanteia in opinia mea.
Vom trai si vom vedea.

In ceea ce priveste dolarul eu am precizat foarte clar ca ma astept la decuplari ciclice. Poate gresesc. Am precizat si faptul ca m-ar mira un plonjon direct al dolarului, din moment ce trendul sau este si la ora actuala puternic. Vom vedea si aici ce se va intampla.

Mihai, oamenii de azi nu sunt cei care au iesit in strada ca sa se hoalbe, in cele mai multe locuri, in 89. Atunci totul a fost planuit la secunda de revolutionarul Iliescu si oamenii din jurul lui.

Cei care nici nu erau nascuti atunci au acum 20 de ani, societatea a mers asadar inainte. In opinia mea, protestele actuale, intr-o faza incipienta deocamdata, sunt spontane.

Asta le deosebeste radical de celelalte. Eu le-am prezis de ani de zile, vorbind atunci de miscari generale in toata lumea. Nu subestima puterea psihologiei maselor, chiar daca este vorba de Romania, si chiar daca scepticismul tau are aparent un temei foarte bun.

Informatii-economice spunea...

Nu sunt sigur ca sunt atat de spontane. .. Aplicatia Facebook folosita in principal pentru a atrage oameni catre aceasta "cauza" costa aprox 2000 Eur pt programare chiar daca imaginile shareuite sunt mult mai ieftine.
Pe Arafat din cele cateva sedinte pe care le-am avut cu el il consider un domn si un bun profesionist asa ca ai probabil dreptate cand spui ca a facut ce ar fi facut orice om cinstit (adica nici un politician).
Am gasit intre timp si principalele modificari propuse de proiectul de lege a sanatatii... Nu stiu daca cineva din Piata Universitatii imi poate spune care dintre ele il va ucide...

Horea spunea...

Razavan, eu am impresia ca tu nu vezi padurea de copaci. Privatizarea ucide inseamna de fapt privatizarea in Romania ucide. Si cu asta trebuie sa fiu de acord. Dupa cei ai fost spectatorul asa numitor privatizari din aceasta tara nu poti sa nu fi sceptic. Aproape toate privatizarile au demascat pana la urma furturi efectuate de clientela.

Chiar si consortiile mastodonte straine, angajate in sistemele sanitare din mai multe tari ar putea deveni o problema , asa cum spunea si Raed. Monopolul fiind si in opinia mea cel mai mare pericol al pietelor libere. De furt sa nici nu mai vorbim.

Apropo de ceea ce spunea mihai! Eu am spus ca mi-as dori o revolutie, asta neinsemnad ca se va intampla. Asta cu toate ca psihologia umana este foarte impredictibila.

AristotelCostel spunea...

Razvan, eu am vaga impresie ca tu n-ai citit proiectul legii, ci doar interpretarile de pe oficina basista a "colaboratorului" Sima.

(4) Asiguratorii de sanatate care pot intra in sistemul de asigurari sociale de sanatate au obligatia indeplinirii cumulative a urmatoarelor conditii de eligibilitate:

a) sa fie autorizati de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor din Romania;

b) sa fi incheiat polite de asigurare de sanatate pentru cel putin un milion de asigurati in anul anterior;
c) valoarea totala a primelor de asigurare pentru persoanele prevazute la lit.b) sa fi fost de cel putin 500 milioane de euro in ultimul an fiscal.


... adică? Să vină "privatizații"... cu banii, nu-i așa... răzvan?
Bine ar fi să vină din ocșident cu... esperență.

Astă-vară, s-a dus o luptă surdă şi încrâncenată pentru ca PD-L-ul să obţină preşedinţia Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Cum acest sistem nu are, în sine, nimic spectaculos, presa nu s-a preocupat prea tare de un domeniu destul de greu de înţeles din afară. Cine conduce CSA, e călare pe un munte de bani şi, mai ales, pe reglementarea sistemului. Aici este cheia noii “legi a Sănătăţii”. Cineva isteţ a găsit vaca pe păşune. O mulgeau doar câţiva fermieri care ştiau exact pe unde paşte. Şi ce şi-a zis ”găsitorul”? «De ce să n-o mulg eu, că tot vine campania electorală şi am nevoie de bani să mituiesc şi să trafichez voturi?» sursa

mihai spunea...

toate companiile externe mari care vin in romania cumparand ceva , trebuie sa se adapteze imediat la stilul romanesc pentru a rezista ( spagi pe la guvern si la primarii etc)...
pe de alta parte consider ca ar fi mult mai buna pentru tara o privatizare catre o companie externa decat o privatizare catre cetateni romani de bine gen vantu&luca
am ajuns cu tristete sa cred ca e mai bine sa fim jupuiti de straini decat de "investitori" autohtoni gen vantu , patriciu etc

AristotelCostel spunea...

Ia uite ce frumos le zice fata asta:

Deci Băsescu şi prietenii lui de la societăţile multinaţionale de asigurări ne văd ca pe nişte gâşte grăsuţe, numai bune de jumulit. Asta este povestea reală a atentatului la siguranţa naţională promovat prin noua “lege a sănătăţii”. Ei, nu chiar toţi suntem nişte gâşte valide. Gâştele valide au între 25 şi 55 de ani, muncesc, câştigă, sunt sănătoase şi “asigurabile”, adică nu prezintă risc pentru societatea de asigurări. Celelalte gâşte, respectiv copiii, bătrânii şi bolnavii cronici nu intră în vederile domnului preşedinte şi ale prietenilor lui de la multinaţionale. Bolnavii cronici – cum sunt majoritatea celor care au construit ceva în ţara aceasta, muncind pe brânci ca nişte robi, să aibă îmbogăţiţi de astăzi ce să vândă şi să cumpere -, şi cei cu venituri modeste nu reprezintă niciun interes pentru societăţile de asigurări, sunt “neasigurabili”. Pentru ei, doar cimitirul.

De remarcat ca a publicat articolul pe 12, al meu e de pe 11. :)

mihai spunea...

prostel , mi-au dat lacrimile ...
nu uita sa amintesti totusi ca acei copii , batrani si bolnavi cronici mai au inca pensie si ajutoare datorita gastelor valide intre 25 si 55 ani care muncesc si platesc taxe la stat ...

mihai spunea...

http://asybaris.blogspot.com/2012/01/cocalari-punct-com-rivolution.html

Informatii-economice spunea...

@AC - am spus de mai multe ori pe blogul meu ca nu am citit legea si ca nu am incredere in clasa politica din .ro pentru a pune ceva in aplicare.

Am vazut pe alte bloguri ca principala problema e ca nu exista foarte multe detalii si cu asta sunt 100% de acord.

Autorizarea de catre o comisie cred ca e mandatorie pentru a nu avea cine stie ce vraci in loc de doctori... sa aibe experienta pe care sa o riste cred ca e mandatoriu (altfel poate veni Base SRL si va monopoliza domeniul fiind singurul care poate semna contracte cu spitalele).

Cat despre mulsul pentru campanie... nu cumva Base e la putere iar Ministerul Sanatatii gestioneaza intregul buget? De ce ar risca sa-l imparta cu firme din strainatate?

Stiu ca ii urasti pe Oranjigutani si stii ca nu ma numar printre ei. Sustin insa ideile care ne lasa noua mai multa putere si mai putina birocratilor.

Nu cred insa ca vreunul dintre noi s-a prins de ce se intampla... Nu gasesc in continuare nici un motiv pt care Base sa liberalizeze sanatatea (poate doar propunerea ta - CSA e controlat de el asa ca participa la impartirea parandaraturilor in conditiile in care stie ca nu va trece de urmatoarele alegeri)...
Daca sanatatea ar fi vreodata (Doamne ajuta) liberalizata nu vad insa nici un motiv de proteste...

AristotelCostel spunea...

@jigodel

Te-ai cam panicat zilele astea. Eu zic sa te... obisnuiesti. Textele cu "toti e la fel" nu mai prind decat la semidoctii oficinelor basiste.

Nu zic nimic de revolutii, spun doar ca a fost un bun moment de identificat ipochimeni trogloditi in "obiectivi". Tot alaiul de obiectivi a pozat in pozitia... caracteristica... latrau PROST si scarbos.

Si... mihaita, daca te-a apucat neofeudalismul, mergi in Somalia si bucura-te de viata, lasa-ma pe mine cu giurgismele de trei lei.

AristotelCostel spunea...

@razvan

Cred ca "presedintele" ia inca in calcul posibilitatea castigarii alegerilor. Nici la 1% incredere nu va renunta la (aparatul de) lupta, dar CSA-ul e un back-up plan satisfacator.

Informatii-economice spunea...

@AC - atunci de ce crezi ca si-ar taia o sursa importanta de venituri?
Spaga pe care ar putea sa o ia acum e un one time fee... bugetul sanatatii este de zeci de ani un furt cronicizat...

Eu cred cu tarie ca nici un politician, din nici o tabara politica, nu-si doreste reforma sanatatii! La fel cum nici un politician nu-si doreste reforma justitiei, a invatamantului, a transporturilor etc...

Informatii-economice spunea...

@Horea - nu am apucat sa-ti raspund la ". Privatizarea ucide inseamna de fapt privatizarea in Romania ucide. Si cu asta trebuie sa fiu de acord."
Romania a avut transformarea unor monopoluri de stat in "Regii autonome", privatizarea unor firme care din monopol public au devenit monopol privat, privatizarile "pe un leu" menite sa "incurajeze" investitiile (cate unui baron local) in respectivul sector dar care au contribuit la vanzarea la fer vechi a industriei noastre si desigur celebra metoda Mebo de divizare a firmelor...

Nu stiu ce metoda ar vrea promotorii legii sa foloseasca pentru spitale dar... nu a ridicat nimeni aceasta problema!
Ce am auzit eu repetat pana la plictis e ca vor veni privatii si vor fura cu salarii mai mari din specialistii de la SMURD...???
Probabil ca imi intelegi acum indignarea!

mihai spunea...

@prostel , sustinerea clasei medii in defavoarea pensionarilor e giurgism la tine ? e adevarat ca atunci cand ai nevoie de ei baietii prefera un gratar decat sa mearga la vot ...

mihai spunea...

@horea , criza de acum e o sansa unica pentru tarile socialisto-populiste de a face reforme , deja incepe sa se intample in italia , grecia , spania ... din pacate in romania , prostia si ignoranta alegatorilor plus manipularea prin tembelizor de la centru sunt niste obstacole greu de trecut ...

Horea spunea...

Mihai, foarte adevarat. Numai ca aici pana si o lovitura clara de stat a fost numita revolutie, chiar si de catre tine. Faptul ca cineva ii zice porcului cal nu insemneaza ca il va si putea calarii cu succes.

Reforma este imperativa, sunt absolut de acord cutine! Depinde insa ce numesti reforma.

Razvan un consortiu mutinational mare, poate face teoretic dumping de pret pentru a castiga o licitatie. Asta pentru ca sunt atat de mari incat pot acoperi gaurile cu castiguri facute in alte locuri. Personal vor trebui sa angajeze pentru ca aerul nu merge la bolnav.

Trebuie sa plateasca doar putin peste stat pentru a ademenii oameni. Cand au angajat destui si statul a ramas fara situatia de la masa negocierilor se schimba brusc.

Prietenii noii legi sustineau insa ca statul va pune un plafon de pret. Daca afirmatia este adevarata s-ar putea, ca acelasi stat sa ramana fara oferte.

Am zgariat doar problema prin aceste randuri. Oricum de ce atat graba atunci cand in 20 de ani nu s-a facut nimic intr-un sistem corup pana in maduva, Este o lege care ii priveste intr-adevar pe toti.

Daca am stat 20 de ani in rahat, nu am mai putea sta inca unul? Dezbatand puplic o lege care ii priveste intr-adevar pe toti. Ca sa ajungem in cele din urma la cea mai buna varianta.

Sau este poate vorba, asa cum spune costel, de altceva. O lege scuipata in stil roamanesc pentru clientela, cu o asumare de raspundere a guvernului in stil dambovitean, pana mai este si el la putere. De ce mai avem nevoie de parlament ma intreb?

Razvan! Cand unui om care a fost principalul arhitect al sistemului de uregenta i se spune ceea ce i s-a spus, si asta fara ca sa fi fost lasat sa-si spuna macar parerea, ceva trebuie sa fie putred in Danemarca.

Fraza urmatoare vine direct din gura lui Raed, am auzit-o cu urechile mele.

”Boc a refuzat o intalnire cu mine pe motiv ca sunt impotriva legii?”

De la oamenii astia asteptati voi reforme?

Horea spunea...

Razvan&mihai, un reformist are prin definitie o inclinatie indiscutabila pentru multitudinea de idei.

mihai spunea...

horea ai dreptate in ceea ce spui dar adevarul asta nu este neaparat valabil intr-o tara ca romania , as compara mai degraba democratia din romania cu cea din rusia decat cu germania sau norvegia daca vrei ...
orice revolutie in tara poporului mamaliga trebuie sa inceapa cu o lovitura de stat , eventual din afara , daca am fi fost in zona est asiatica mai mult ca sigur acum traiam la fel ca in coreea de nord ...
ceea ce se intampla in parlament numesti dezbatere ? indivizii se contreaza la nesfarsit pe interese si nu sunt in stare sa ia o decizie avantajoasa pentru populatie nici macar acum in situatie de criza decat prin asumarea raspunderii sau ordonanta de urgenta toate fortate de fmi ...

mihai spunea...

uite ce s-a intamplat cu legea cainilor maidanezi , discutii interminabile , in parlament , la primarii peste tot , mai si moare cate un om intre-timp , in sfarsit legea e aprobata ... dar surpriza e respinsa de curtea constitutionala ... asta e popor care se poate guverna singur prin democratie ???

AristotelCostel spunea...

Au si inceput obiectivii sa iasa... in prim plan:

Jigodie privata obligatorie