Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 6 ianuarie 2012

Un BNR batut in cap?

Ieri Strugurel, impreuna cu ai lui din livada, a decis sa scada dobanda de referinta a BNR cu 0,25 de puncte. Sa se fi batut oare seful BNR cu creanga pe care o tine vesnic in mana, in cap? Eu unul nu cred acest lucru! Si voi continua de aceea sa il vad pe Strugurescu exact asa cum l-am vazut si pana acum. Cu creanga in mana si cu arma in pantaloni.

Scaderea dobanzii nu este ca atare rezultatul nici unei lupte duse cu ramuri si alte arme. Ea este in schimb doar o cosecinta fireasca a situatiei din piete. Dezinflatia continua deocamdata in directia deflatie ca si pana acum. Rezultatul neputand fi altul decat cel pe care il vezi, ieftinirea creditelor. Ce sa faci altceva  atunci cand nimeni nu mai manifesta nici un interes pentru marfa pe care o ai?

Ii scazi pretul. Pentru ca BNR nu vinde altceva decat credite, banca a facut exact ceea ce trebuia sa faca, ceea ce spuneam eu de mult ca va face, a scazut pretul la marfa pe care o are in raft.

Hai sa incercam sa analizam acum si consecintele. Consecinte zero dupa parerea mea. Strugurel a ajuns in faza in care ar putea pune 10 litrii de vin langa fiecare credit, sau de ce nu, chiar toata livada sa mult iubita, si tot nu le va vinde. Cauzele acestor stari de fapte le-am discutat de de N ori, asa ca nu mai vreau sa le repet. Ba mai mult! Spuneam ca din cauza lipsei de lichiditati bancile nu vor urma politica monetara impusa de BNR. Asta pentru ca singurul lucru care mai poate tine banii multi ravniti in depozit sunt exclusiv dobanzile.

Bancile ar putea sa faca totusi, teoretic, un lucru neobisnuit in Romania. Sa scada dobanzile la credite, mentinandu-le in acelasi timp pe cele de la depozite neschimbate. Sansa unei astfel de manevre este insa tot nula dupa parerea mea. De ce ai ieftini o marfa pe care de fapt nici nu vrei sa o vinzi? Si chiar daca ai vrea, vezi si tu, daca iti deschizi ochii, ca marfa pe care o ai nu este ravnita in momentul de fata de nimeni.

Ca o concluzie am putea spune ca BNR a facut ceea ce trebuia sa faca. Cu efecte zero, desigur, asa cum este de fapt si normal. Ce efecte ar fi avut aceeiasi masura intr-un alt mediu psihologic? Intr-unul in care populatia ar fi fost plina de incredere fata de viitor, intr-unul in care nu ar fi fost inecata in credite. Efectul scontat de Strugurel. Credite cu buletinul. Ce petrecere ar mai fi tras in asemenea conditii asa numitii dezvoltatatori imobiliari. Iata insa ca mediul psihologic actual este total diferit de cel in care Tariceanu ii trimitea pe romani la cumparat de case in SUA. In alta ordine de idei! Ai vazut ieri pentru prima data ceva neobisnuit?

Eu am vazut! Aprecierea concomitenta a dolarului, a burselor, si deschideti acum bine urechile, a metalelor. Asta dupa o cifra pozitiva non farm pay rolls din SUA. Una care obisnuia sa aiba pana acum efecte diametral opuse. De unde oare acest comportament” bizar”? Rezultat din aceleasi cifre care ridicau pana acum burse, euro si metale, scazand dolarul. Din variatia ciclica tovarasi! Si nici decum ca un rezultat al stirilor. Al acelor stiri care leaga  fara nici o jena, reactii  diferite ale pietelor de acelasi eveniment.

Pe mine nici nu ma mira, din moement ce oamenii continua sa creada fara sa judece ceea ce citesc. Ca sa observi ridicolul si mai bine iti dau un exemplu: Ion a intrat in erectie azi, pentru ca a vazut-o in pielea goala pe Maria. Ziua urmatoare: Ion a devenit impotent azi, pentru ca a vazut-o in pielea goala pe Maria. 

18 comentarii:

i-conomics spunea...

Nu inteleg de ce e batut BNR in cap. Ca nu a coborat dobanda mai devreme, ca a coborato prea tarziu sau ca ce? Poti sa fii mai explicit? Ce anume ar fi trebuit sa faca sa nu atraga calificativul mentionat mai sus?

cristian dogaru spunea...

salut Horia....n-am mai stat cu ochiii pe USA de ceva vreme...si prind din zbor o informatie interesanta...au ajuns la inflatie de 4%? pai cum asa?...doar economia gafaie, cererea e anemica, etc...poate ca totusi dau si trilioanele lui bernanke obolul, nu?

Horea spunea...

Salut Cristi. Eu nu am vazut cifrele actuale le aflu de la tine.
Oricum, 7 trilione reprezinta o suma nu gluma. Stim ca operatia FED a influentat preturile numite flexibile.

Vad astazi ca avarage hourly earnings au fost de 0,2%. Marile magazine au macelarit si ele preturile pentru ca sa aiba vanzari, un fenomen care le va lovi profitul. Vorbesti cumva de cifre core?

mihai spunea...

horea , poate asistam totusi la revenirea la normal de care vorbeai si anume cresterea burselor concomitenta cu aprecierea monedei tarii respective ... pana una alta se pare ca americanii se descura foarte bine ramane de vazut pana cand ...

Horea spunea...

Mihai, ai dreptate, se pare. Chiar azi s-au publicat de ex. cifrele masluite ale somajului. 8,5% fata de U-6 15,2%. U-6 ii include si pe cei care au renuntat sa mai caute de lucru, pentru ca oricum n-au gasit. Cei din urma nu sunt asadar considerati someri de catre cei care calculeaza prima cifra.

Oricum, cei care fac afaceri bursiere bazate pe stiri au intrat ca taurii in piata. Sa vedem cum se vor simtii ei peste cateva zile, daca nu cumva chiar azi, spre sfarsitul sesiunii bursiere.

Horea spunea...

Tot mihai! Apreciez sincer faptul ca te straduiesti sa intelegi ceea ce citesti. Dar, poate nu am fost eu destul de clar, sau, poate poti fi si tu mai atent. Observa! Nu am spus niciodata ca ne vom intoarce la "normal", in sensul in care folosesti tu cuvantul.

Spuneam doar ca daca te folosesti de logica fundamentala o economie in crestere ar trebui sa aiba drept consecinte aprecierea valutei tarii respective. Tot ca o consecinta bursa tarii respective ar trebui sa se miste mana in mana cu valuta sa.

Acest lucru nu se intampla insa. Avem drept dovada graficul dolarului, de exemplu. Valuta americana a continuat sa se deprecieze din 2009 incoace, in timp ce bursa s-a apreciat.

Eu nu am luat in considerare asadar logica fundamentala atunci cand vorbeam de decuplari. Le-am calculat din cicluri ca de obicei.

Chiar din aceasta cauza logica fundamentala nu poate fi una viabila in opinia mea. Asta pentru ca se bate de multe ori cap in cap cu cea ciclica.

Dupa cate ai observat, sper, asta daca ti-ai folosit ochii, logica ciclica iesie pana la urma intotdeuna invingatoare.

Deruta in care cad fundamentalistii, fapt care ii mai face sa creada si azi in teoriile pe care le propaga, provine din fenomenul urmator: Exista perioade de timp in care ciclurile bursiere coincid intamplator cu calculele fundamentale.

In aceste periode cei ce extrapoleaza liniar, pornind de la date fundamentale, respira aer curat. Asta pana in momentul in care ciclul psihologic se schimba, dandu-le peste cap toate calculele.

Aminteste-ti de gogu si Flavian! Care vedeau argintul si aurul la infinit bazandu-se exclusiv pe argumente fundamentale gasite pe net, sau oriunde. O perioada au avut dreptate, pana in momentul in care argintul a dat de un varf de ciclu. In 6 zile argintul s-a facut praf, cazand de la 50$ la 33$, adica peste 30%, beneficiind de exact de aceleasi date fundamentale pe care le avea cu 6 zile inainte. Sau, de ce nu doar cu o zi ianintea unei caderi de aproape 15%

Paradoxal, cifrele fundamentale pe care le foloseau drept argument acesti baieti, aparent experti in metale pretioase, au fost mai mult ca sigur absolut corecte. Ce folos insa? Din moment ce bursa face miscari fractale influentata exclusiv de psihologie si nu de date fundamentale.

AristotelCostel spunea...

"bazandu-se exclusiv pe argumente fundamentale gasite pe net"

... ar mai fi dan selaru, cmusat si alti mici clocarzi de gradina... sursa fiind cam aceeasi:

Is someone paying Zero Hedge to post propaganda?

... implicarea activa a lui Chiosachi nu le-a ridicat... nici macar un semn de intrebare. Unde se iveste smenul, apar ca prin minune legendele... vii.

Din fericire pentru gogu, doar s-a extins perioada de... acumulare. :)

mihai spunea...

horea , multumesc pentru lamuriri, ai dreptate , uitandu-ma numai la stiri practic am ignorat complet ciclurile bursiere de care vorbesti ... inainte de a mai spune ceva in domeniu trebuie sa ma mai informez .
In alta ordine de idei am remarcat o stire astazi care intr-un fel mi-a intarit aprecierea fata de nemti si opozitia lor la quantitative easing al ECB ( cel putin nu pe fata ca la FED si BOE )
http://www.adevarul.ro/international/europa/Italia-demascarea-evaziunii-fiscale-incepe_0_623337739.html
pe cand si la noi asa ceva ?
PS: in legatura cu Zero Hedge si eu am remarcat ca baietii insista un pic cam mult pe partea de metale ... nu e suficient ca e criza dar parca unii vor sa jupoaie si ultima piele de pe tine ...

Horea spunea...

mihai, nu sunt un admirator al tehnocratilor. Ceea ce fac bine trebuie subliniat insa. Nu stiu ce rezultate finale va avea razia lui Monti? Un lucru este cert totusi. Si in Italia, dar mai ales in Romania, evaziunea fiscala a devenit sport national. Pentru ca este de fapt furt la drumul mare.

Tine de mentalitatea "luam totul dar nu dam nimic", o mentalitate care a fost cultivata la noi chiar de politicieni si aliatii lor.

Senzatia idiotilor ca nu iau din proriul buzunar ci din cel al statului va deveni in opinia mea bumerangul care ii va lovi in cele din urma. Asta pentru ca nici statul nu va mai avea atunci cand nimeni nu pune nimic.

Dorin spunea...

@Horea
Consider ca partial evaziunea fiscala din Romania se justifica. Pana la urma ce indreptateste statul sa iti ia aproape toata munca. Aceeasi impozitare excesiva era practicata de catre comunisti, taranilor romani, pentru a preda pamanturile colectivului.

Eu sunt salariat. Pentru ca sa primesc 100 de lei de la firma la care lucrez, statul ia de la mine si de la firma inca 60-70 de lei. Din suta aia de lei cand ma duc la cumaparaturi platesc numai TVA-ul aproximativ 20% din valoarea totala platita. La asta se adauga accize, impozite pe profit, penalitati pe care firma vrand sau nu trebuie sa le plateasca cu sau fara vina doar pentru ca fiscul trebuie sa-si faca norma. Toate aceste cheltuieli sunt regasite in pret. Daca mai pun un ban la banca, desi inflatia a fost si peste nivelul dobanzii, dobanda se impoziteaza, desi in fapt nu constituie decat un slab mijloc de protectie impotriva unui alt impozit indirect impus prin politica monetara de catre stat - inflatia.

La un moment dat oricat de rezistent ar fi si acest popor se va rascula (vezi revoltele ciclice ale acestui popor :))si nu mica mi-ar fi mirarea daca pe marginile soselelor se vor ridica tepe ocupate cu politicieni si fauritori de averi prin tepe trase poporului.

cg spunea...

Sa lasam BNR-ul sa apere cursul sa le dea bani bancilor ca oricum astea tot nu vor finanta mare lucru au stiut doar bula sa o finanteze, romanul de rand va plati prin taxe si impozite mai mari! in ultimele 6-9 luni am avut o depreciere Euro/Ron la jumatate ca procente fata de Polonia, Ungaria oare cati bani a 'spart' BNR-ul?! dar uite ca si asa cu un curs 'stabil' nu avem parte de intrari de capital marete ... mare boier BNR-ul.

Horea spunea...

Dorin, problema Romaniei nu sunt taxele ci intregul sistem. Aici tu paltesti taxe, poate, impreuna cu cei multi. Care nu ar putea scapa de ele nici daca ar vrea.

Articolul la care facea mihai referire vorbeste de baietii cu Ferari care vor totul, fara sa platesca nimic. In tarile care au un sistem de taxare functional, tocmai acesti baieti platesc taxele cele mai mari.

Aici la noi, in Grecia, si se pare ca si in Italia, tocmai acesti oameni au ajuns sa nu platesca nimic. Un sistem de taxare progresiv poate rezolva aceste probleme foarte bine, asa cum le-a rezolvat sistemul din Suedia si alte tari nordice.

Mai exista doar o problema: Ce doreste de fapt populatia? Daca nu doreste taxe, un lucru tot plauzibil, atunci nu-si poate dori nimic nici de la stat.

Pentru ca un stat care cheltuieste mai mult decat incaseaza va da faliment. Un lucru pe care am ajuns sa-l cunoastem foarte bine in zilele noastre.

Ca o consecinta exista doar doua posibilitati: Taxe, echivalente cu seviciile pe care le doreste o populatie. Fara taxe, dar si fara servicii, ma refer la cele pe care le ofera statul.

Ai auzit probabil de cazul lui Teo Trandafir? Se spunea ca femeia a platit 1000 de euro pe zi in clinica la care a fost internata in Austria.

Ceea ce s-a omis sa se spuna, foarte probabil voit, este faptul ca un austriac nu ar fi platit nimic pentru aceleasi servicii. Iata deci unde se duc taxele austriecilor, printre altele.

Te intreb? Ale tale unde se duc? Ba mai mult! As vrea sa vad si eu negru pe alb cate taxe platesc intr-adevar oamenii de desfaceri.

Cum sa vorbesti de un sistem de taxare echitabil intr-o tara lipsita total de transparenta? Corupta in acelasi timp pana in maduva oaselor?

In momentul in care oamenii isi vad banii intorsi de catre stat spre societatile in care traiesc, la acest fenomen m-am referit atunci cand vorbeam de transparenta, morala lor se imbunatateste automat. Asta in cazul in care cineva isi mai doreste niste servicii.

In opacitatea si coruptia din Romania sigur ca te doare sufletul pentru fiecare leu paltit, mai ales cand stii ca smecherii care s-au imbogatit peste noapte nu platesc nimic. Daca mai audaugi la cele spuse si faptul ca nu primesti de fapt nimic pentru banii platiti, discutia devine aproape inutila.

cg spunea...

Horea, Dorin ceea ce mentionati il simte orice roman onest de rand; el stie ca se duce sa plateasca pe cand bisnitarul, interlopul scuzati modelul acesta de bussines din Romania zice pas dar mai cumpara un jeep ultimul model pentru fecior si o excursie de lux pentru amanata.
Cum au putut astia sa scoata un nou cod rutier si pe cei care se urca bauti sau zboara cu masinile prin oras sa plateasca o amenda intre 150-400euro maxim!? au auzit de amenzi de mii de euro in Us, in Occident.
Nea Boc parca vrea bani la bnget mai multi, pai de ce nu acceseaza zonele fierbinti cu bani?
De ce nu impoziteaza cum trebuie domeniile bogatasilor ce au aparut ca ciupercile prin tot felul de locuri chiar protejate de lege. La o valoare de cateva milioane de euro ala trebuie sa umple buzunarele statului cu impozitul sau ca are de unde si nu parlitul care traieste de azi pe maine. Sunt atatia interlopi si dubiosi (se includ aici avocati, judecatori) cu afaceri si rulaje de bani pe care nu ar putea sa-i justifice in nici un fel daca le-ar confisca statul ar putea sa plateasca mii de politisti si judecatori de care sa stie si sa le fie frica celor vinovati. Deci surse de bani sunt destule trebuie doar vrut dar si administrate cum trebuie.

Horea spunea...

cg, absolut corect. Numai ca pana exista "sti cine sunt eu", nici macar amenzile nu se aplica decat doar unora.

Sunt absolut de acord cu tine!

In aceasta tara statul s-ar putea imbogatii doar din amenzi aplicate celora care isi baga picioarele pana si in legile acelea nenorocite care exista.

Radu Ionescu spunea...

Nu cred ca s-ar imbogati exact, dar ar putea macar sa reduca taxarea exagerata a muncii sau tva-ul cu vreo 2-3 procente.

Oricum chestia asta nu va intampla in Romania asa ca viitorul va fi tot in genul adaptare la sistem sau emigrare. Multi zic ca sunt cinic sau fatalist, dar nu pot sa intrevad vreo solutie reala.

Am citit multe dezbateri pe net care se concentreaza pe ce ar trebui sa faca guvernul daca ar fi cinstit, dar problema cheie nu este asta este cum faci statul cinstit si in majoritatea tarilor lumii asteia asta pur si simplu nu e posibil din simplu motiv de natura umana (si omul ramane ceea ce este in opinia mea, in ciuda parerilor utopice ale alde flavian). Totusi in afara romaniei baietii lo-a putere s-au prins macar de faptul ca e mai profitabil sa furi cate putin de la un popor bogat decat mult de la unu sarac ...

Horea spunea...

Radu, natura umana nu o poti schimba, adevarat cum spui, dar o poti educa. Avem exemple indiscutabile in acest sens. Tocmai pentru ca se pare ca pana si aceasta variaza in functie de mediul in care isi desfasoara individul activitatea.

Norvegienii tot oameni sunt! Si iata ca natura lor umana se deosebeste totusi radical de natura umana a romanului. Sa nu uitam ca foarte multi romani plecati isi vad de treaba.

Ba mai mult decat atat! Multi decopera ca natura noilor societati in care au aterizat li se potriveste mult mai bine decat natura societatilor in care s-au nascut si pe care le-au parasit fortati de imprejurari.

Indraznesc fara a exagera sa ma consider un individ incadrat in grupa celor din urma, cu toate ca m-am nascut si eu in aceasta tara.

O concluzie fireasca a celor spuse ar fi tot fara exagerare urmatoarea: Natura societatilor este mult mai importanta decat natura fiecarui om in parte. Omul se naste bun, oamenii sunt rai.

Radu Ionescu spunea...

Din pacate a educa o intreaga societate e treaba de zeci de ani si nu face nimeni proiecte mai lungi de cei 4 ani, intre 2 alegeri... Romania a ajuns cum a ajuns in anumite conditii, Norvegia in alte conditii, si divergentele au aparut de sute de ani (si in prezent sa fim cinstiti faptul ca au o populatie mica cu resurse considerabile nu strica deloc, nu e singurul factor, dar conteaza) ...

Era o carte interesanta "Guns, Germs and Steel" despre evolutia diverselor societati. Analizand lumea curenta se putea si mult mai rau decat romania, dar daca vrei sa ai o sansa de a avansa, ca om sau ca societate, trebuie sa te compari cu aia mai buni ca tine nu sa te consolezi cas alti mai slabi ...

Horea spunea...

"dar daca vrei sa ai o sansa de a avansa, ca om sau ca societate, trebuie sa te compari cu aia mai buni ca tine nu sa te consolezi cas alti mai slabi ..."

Radu, sunt absolut de acord. Sunt de acord si cu afirmatia ta despre Norvegia. Sa nu uitam insa ca Norvegia nu ajungea niciodata unde a ajuns in cazul in care oamenii ar fi avut mentalitatea celor din Romania.