Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia, nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci si ceea ce spui!" Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice" Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este drumul invizibil parcurs de om spre societatea in care traieste" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Cititul este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Daca iti schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle

miercuri, 22 februarie 2012

Economistii extrapolatori dau din nou cu capul in perete

European (SXXP) services and manufacturing output unexpectedly shrank in February as the euro-area economy struggled to rebound from a contraction in the fourth quarter. A euro-area composite index based on a survey of purchasing managers in both industries dropped to 49.7 from 50.4 in January, London-based Markit Economics said in an initial estimate released by e-mail today. Economists had forecast a reading of 50.5, according to the median of 16 estimates in a Bloomberg News survey.

”Unexpectidly” pentru cine? Pentru hoarda de idioti care au extrapolat si continua sa extrapoleze liniar. Si pentru aceiasi oameni care au prezis si o recesiune usoara in Europa. Usoara deocamdata pentru bancile care au beneficiat de prima transa LTRO, QE-ul european pornit de BCE. In 29 februarie va veni si o a doua transa, una la care bancile au promis sa fie si mai active, un lucru despre care am vorbit intr-un articol publicat cu ocazia stirii care anunta inundatia de bani.

“Banks are not going to be as shy second time round,” said the head of one eurozone bank at last week’s World Economic Forum in Davos. “We should have done more first time.”

In opinia mea BCE-ului ar cam trebui sa-i tremure pantalonii, din moment ce primul LTRO a intrat aproape integral in excesul sau de rezerve, in loc sa ajunga in economie prin interemediul creditelor. Intorcand astfel planul bancii pe dos. In acelasi timp bilantul aceleiasi banci a explodat incepand cu luna julie 2011, vezi graficul afisat. Bilant alcatuit din ce crezi?

Din murdarii, desigur, murdarii ale caror valoare va continua sa se deterioreze fara doar sau poate. La tot ce am prezentat BCE mai vine sa adauge un QE. Unde crezi tu ca vor ajunge acesti bani? Tinand cont de faptul ca stii de acum locul in care a ajuns primul LTRO. Daca esti optimist din fire, precum sunt analistii, vei vedea probabil banii bagati si in burse. Poate vei avea dreptate, numai ca, bagatul banilor la bursa nu poate avea intotdeauna acelasi sfarsit glorios.

Asta cu toate ca frenezia care i-a cuprins pe investitori de cateva luni incoace pare sa vorbeasca o cu totul alta limba. Nimeni nu se mai gandeste nici la logica fundamentala prin care un QE ar trebui sa distruga valuta tarii legata de un asemenea eveniment. Cand era vorba de dolar fundamentalistii legau de zori deprecierea acestuia de tiparirile FED. Uite minune! BCE ”tipareste”si mai vartos decat FED dar cu rezultate inverse: euro a luat-o la deal. Sa nu te cuprinda oare in aceste conditii o senzatie? Prin care ai vrea sa-ti smulgi toate firele de par din capul imbuibat pana la refuz de date fundamentale?

Probabil ca nu! Pentru ca fundamentalistii continua sa explice ca de obicei, revenind la infinit cu un faimos ”unexpectidly”, de fiecare data cand dau cu ”bostanul” de pererti. Eu continui la randul meu si tot ca de obicei sa ma uit pe grafice, incercand sa-i urmaresc pe cei care gandesc ”expectidly”. Pana acum se pare ca am reusit binisor. Pornind de la o afirmatie de a lui Flavian prin care am fost ridicat la rangul de bunicel. Bunicel, asadar, prin intermediul unor analize facute binisor, eu ii vad pe extrapolatorii liniari inecandu-se din nou si in curand. Ba mai mult! Ii mai vad de data asta si luati de puhoi. Cu monetizarile BCE cu tot.

Niciun comentariu: