Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 2 martie 2012

Atunci cand nu-l asculti pe mihai

Si atunci cand nu procedezi exact invers fata de ce spune, poti sa-ti musti unghiile. In data de 29, cu o zi dupa comentariul susnumitului, mi-am sunat brokerul. Mi-a oferit dolari la 3,2345, un pret care era cu 80 de pipi mai mare decat cel pe care il vedeam in grafice. Era inaintea deschiderii strandului patronat de BCE. Am devenit ezitant la auzirea pretului si i-am spus ca o sa revin peste 5 minute. Nu am mai facut asa ceva niciodata, bagandu-ma intotdeauna in piata odata ce m-am decis sa ridic telefonul.

De data asta am avut un dubiu, din pacate pentru mine, desi graficele pareau clare in acel moment. Pretul a mai scazut vreo 25 de pipi in cele 5 minute in care trebuia sa resun banca, dar eu nu am mai sunat. Nu am mai sunat nici a doua zi, desi volumul de la perechea dolar leu a fost mult mai convingator decat cel al indicelui valutei americane. 

Iata ca dolarul se invarte chiar acum in jurul nivelului de 3,29 un pret care mi-ar fi dat un castig frumos. Scriu acest articol tocmai pentru a scoate in evidenta inca o data rolul psihologiei la burse, de data asta psihologia mea. Culmea e ca nici nu pot explica de ce am procedat asa cum am procedat. Este adevarat ca nu vedeam ciclul dolarului incheiat, dar asta nu m-a oprit saptamanile trecute sa intru in piata, pentru perioade scurte cel putin. Eu cred totusi ca m-a apucat avaritia. Acel sentiment imbecil care te poate face mai nesigur decat oricand.

Rezultatul: O analiza eronata cel putin pe termnen de cateva zile, una care m-a lovit in postura mea de trader. Euro este ecum in drum spre 1,3180 unde are o zona buna de cerere. In cazul in care aceasta zona cade, cade toata satra, un lucru pe care eu il vad putin probabil in momentul de fata. V-am povestit toate astea ca sa vedeti cum functioneaza, sau mai bine zis cum nu functioneaza, cateodata orice om. Trenul acesta s-a dus dar vine cu siguranta altul. Sper ca el sa ma gaseasca intr-o alta stare sufletesca.

Ai aici un link catre un articol pe care eu il consider foarte pertinent. El scoate excelent in evidenta caracterul deosebit de periculos al jocului facut de BCE si de banci. Consecintele acestui joc, care a mai si fost dus pe taram necunoscut, ar putea sa fie  pana la urma fatale. Paradoxal chiar si pentru jucatori, ca sa nu mai vorbim de spectatori. Vreau sa inchei prin a sublinia ca scenariile pe termen mediu si lung au ramas aceleasi pe care le-am enuntat, putand fi lasate deocamdata neschimbate. Voi reveni si la aceastea atunci si daca va fi nevoie.

9 comentarii:

Anonim spunea...

nu ma pricep,dar sigur vine alt tren! :)) nu va suparati degeaba

Horea spunea...

Anonim, eu degeaba nu obisnuiesc sa ma supar. Si chiar de aceea am scris acest articol fara nici un dram de resentiment.

Am vrut doar sa scot in evidenta felul in care functioneaza oamenii. Adica si eu, pentru ca fac parte din tagma lor.

Ba mai mult! Ceea ce ma intereseaza in primul rand este calitatea analizelor pe care le fac, eventualii bani castigati fiind doar un fenomen secundar si o consecinta directa al acestora.

Inteleg oricum intentiile si gandurile tale bune. Si le apreciez sincer multumindu-ti.

Ma bucuram sa vad totusi acolo la semnatura un nume adevarat, din moment ce pare sa fie vorba de o persoana careia ii pasa.

Vali spunea...

Of,of Horea ! Si de nu ti-as fi spus acum doua zile sa-l asculti pe Mihai...

Acu" ce sa-ti spun, sincer nici eu nu l-am ascultat. In schimb am avut stop-loss. Cu toate ca am luat-o pe coaja cat de cat, nu ma supar. Pentru ca asa e in trading. Si eu ma uitam la indexul dolarului si il vedeam mai jos. Si euro pe la 1.36. Dar amandoi suntem constienti ca socoteala de acasa nu se potriveste intotdeauna cu cea din targ. Cum ar spune taranul roman.."e o chestiune de probabilitati, domnle".

Anonim spunea...

Cum estimati miscarea burselor pe termen mediu, sa zicem pana la 6 luni de zile? Ajung si indicii europeni(DAX, CAC40,FTSE100) sa depaseasca maximele anului 2011, la fel cum au facut-o indicii americani(DOW, SP500)?

Zyggy spunea...

Bancile centrale incep investitiile directe in actiuni ale firmelor americane.
http://www.bloomberg.com/news/2012-03-01/israel-to-begin-investing-reserves-in-u-s-equities-today-1-.html

Horea spunea...

vali, este exact cum spui in trading. Tocmai asta am vrut sa si scot in evidenta, fara nici o intentie de-a ma vaicari.

Respensabilitatea deciziilor pe care le luam, oricare ar fi ele, ne apartine exclusiv, desi romanul s-a invatat sa arunce cacatul proriu intotdeauna in ograda altuia.

Situatia ivita scoate insa excelent in evidenta psihologia umana despre care vorbesc de cand am pornit blogul. Asta scriam eu in 28:

”In cazul in care perceptiile mele sunt corecte fundamentalistilor li se va taia in curand respiratia. Intamplator sau nu data de 29 februarie ar mai putea sa-i si scuture. Asta ca sa se trezeasca din euforia in care au intrat in ultimele luni.”

Ca sa faca mai pe urma ceea ce se stie ca am facut.

Anonim, depinde de aspectul pe care il va avea ciclul de 7 ani.
In momentul de fata eu cred ca bursa germana si cea britanica isi vor depasi maximele, avand dubii in privinta indicelui din Franta.

Asta pentru ca ma astept ca indicii din SUA sa-si depaseasca chiar si maximele actuale, dupa presupusa corectie mai consistenta despre care vorbeam.

Asta vad eu in momentul de fata! Vom vedea insa ce spune piata?

Horea spunea...

Ziggy, m-ai lasat lat. Se pare ca si bancile centrale intra acum la casinou. Astia chiar vor sa o faca lata, de parca nu ar fi destul de lata asa cum este.

Acum am inteles in sfarsit si rostul bancilor centrale pe care eu le-as fi desfiintat de mult. Investitia la bursa.

Sincer sa fiu nu mi-am inchipuit asa ceva nici in cel mai salbatic cosmar. Dar pana la urma, bancherul din banca centrala tot bancher se numeste.

Imi inchpui situatia cu BCE: Banca este falimentara. Tipareste bani ca sa-i dea altor banci falimentare,in ultima tura 800 la numar, care ii redepun mai pe urma in rezerva de exces ale aceleiasi BCE.

BCE ia acesti bani si cumpara actiuni Apple, al caror pret va ajunge desigur la Dumnezeu. Si daca nu va ajunge? Sau chiar mai rau, Apple s-ar devaloriza asa din gluma cu vreo 30%. Imposibil! Nu?

Pentru ca daca extrapolam liniar Apple poate ajunge doar intr-un singur loc: in cer.

Ceea ce se coace este asadar atat de necunoscut, incat consecintele faptelor vor fi cunoscute cu siguranta de foarte multe generatii indoliate.

Zyggy spunea...

Si inca o informatie, asa, ca de simbata seara http://www.reuters.com/article/2012/03/02/us-fed-banks-commodities-idUSTRE8211CC20120302

Anonim spunea...

horea-prin cine vinzi si cumperi dolari?