Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 15 martie 2012

De ce ne pleaca medicii? De la o clinica la alta, prin naveta


Astia sunt specialistii pentru care se bate occidentul? Conform unor articole aparute in presa autohtona, da. Exista oare altceva in afara de ban in capul unui medic roman. Ca intotdeauna cu exceptiile de rigoare. De ce sa pleci pentru 5-6000 de euro? Bani taxati in strainatate. Si sa te supui unor coduri de procedura medicala riguroase care te pot scoate din functie cat ai zice peste. Atunci cand poti face 7-8000 de euro lunar aici pe malul Dambovitei.

Taxe nu platesti aproape de loc. Pe spaga care reprezinta grosul venitului nu platesti chiar nimic, si nici de stiut nu trebuie sa stii prea multe. Nu ai nici barda codurilor de procedura asupra capului, care ar putea sa dezvaluie magariile pe care le faci, si care ar putea sa te scoata de tot din circuitul medical. Pentru ca asemenea coduri in Romania nu exista.

Daca ar fi existat, conf. dr. docent, docent dr. conferentiar universitar Basca, cel care l-a omorat pe Sebastian Bunica ar fi zburat din functie ca o vrabioara. Asa fara coduri a primit doar un avertisment din partea colegiului medicilor, putand sa continue nestingherit sa fie ”cel mai bun”.

Noroc ca parintii m-au ascultat si l-au dat in judecata. Procedura a dus la scormonirea rahatului in jurul ”asului medical”. Parintii mi-au povestit ca a mai omorat un copil pe care l-a operat de apendicita, si, ca la un alt copil, i-a scos un rinichi sanatos. bagandu-l prin aceasta pe viata in dializa. Scormonirea va continua si va scoate  mai mult ca probabil la lumina alte bravade ale celui mai mare conferentiar. Care nu pleaca din Romania asa din patriotism. Un patriotism care il face sa retina spaga si de la cei omorati sau mutilati.

Intelegi acum de ce asteapta occidentul cu bratele deschise asemenea fenomene medicale. Dar uite ca ei nu pleaca. Ba mai predau si la studenti. Ai vazut cazul de la Cluj, care a dat de lumina mass-mediei prin intermediul ziarului suedez Svenska Dagbladet. Spre deosebire de alte cazuri asemanatoare, care vor ramane vesnic ascunse in bezna romaneasca. Iata  ce fel de societate am reusit sa construim noi pana in 2012. Sper ca nu vei vrea sa-mi spui ca alte sectoare din societate functioneaza altfel decat functioneaza medicina. Pana si privatii au ajuns sa te chinuie! La banci, la gaze, la apa, ”you name it”

Noi stam insa pasivi si exclamam. Asa-i la noi! In timp ce tot mai multi par sa prinda gustul tortuturii cetateanului. Indiferent de sectorul in care lucreaza. Oricum, eu sunt convins ca gramatica ne va scoate pana la urma din belea.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Din ce stiu pleaca cei mai buni, cei care nu au bani (sau nu vor) sa dea spaga ca sa avanseze in spitale, cei care nu au pile si sunt satui de cum merg lucrurile in Romania cei care s-au saturat sa trateze tiganii nespalati.
Daca esti bun nu iti e frica ca nu te descurci in afara desi e foarte greu acolo. Trebuie sa te descurci acolo.

dragon spunea...

Asa a murit si o cunostinta de a mea.. ca la noi nu-s proceduri. Avea malarie, stia ca are malarie, le-a zis ca are malarie, si totusi a fost tratat pentru hepatita.

mihai spunea...

ca sa reusesti afara intr-un domeniu trebuie sa fi peste media din acel domeniu de la ei , altfel aterizezi la munci semi sau necalificate cu care di pacate se pare ca se ocupa 90% din confratii nostrii plecati la munca in UE ... asta ca sa nu-i mai pun la socoteala pe conationalii nostri zburatori care cersesc si fura de rup pe unde apuca ...

Horea spunea...

mihai, de data asta sunt perfect de acord cu tine, dar si cu anonim.

Daca iti vezi de treaba in mod profesionist si serios reusesti oriunde. Mai ales daca poti sa depasesti cel putin media amintita de tine.

La inceput oamenii sunt totusi reticenti tocmai din cauza experientelor nu prea plcute pe care le-au avut cu multi straini.

Este de inteles pe undeva si faptul ca fiecare natie este mai increzatoare in proria ei cultura. Care implica fara doar sau poate si felul de-a fi al unui om.

Dragon, fiecare exemplu de genul celuia pe care l-ai expus este foarte trist. Si exemple sunt destule in aceasta populatie.