Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 29 martie 2012

Decuplari

Imi aduc aminte de o perioda in care Flavian mai facea comentarii pe acest blog. Imi spunea atunci sa nu-mi bat eu capul cu cei ce au cumparat argint aprope de 50$ si aur aprope de maxime. Tot el imi explica cum se vor decupla bursele de metalele pretioase. 

Iata ca a sosit in sfarsit acel moment de care vorbea susnumitul. In cazul de fata nu mai este insa vorba de decupalri ciclice scurte cu durata de doar cateva zile, decuplari cu care ne-am obisnuit in ultimul timp. 

Dimpotriva! Este vorba de o decuplare mai de durata pe care o vei vedea foarte clar in graficul saptamanal afisat. Este totusi una exact inversa fata cea la care se astepta Flavian. Dar decuplare o putem numi fara doar sau poate. In graficul afisat vei gasi doi indici suprapusi, indicele SP 500 si indicele CRX, un indice al comoditatilor. Precum se vede notat cu sageti de culoare rosie si verde, cei doi indici care pana acum mergeau mana in mana ca fratii, par sa se fi despartit. CRX a luat-o spre Scaraoschi, in timp ce SP 500 pare sa vrea sa ajunga neaparat la Sfantul Petru.

Ce inseamna oare aceasta decuplare? Eu cred ca inseamna o diferenta clara de vederi si perceptii dintre cumparatorii de actiuni si cei de comoditati. Cine va avea oare dreptate pana la urma? Vom vedea cu totii, cu siguranta. Parerea mea este totusi ca racheta in care s-a urcat SP 500 va trebui sa inceapa sa piarda combustibil in curand. Atunci cand rezervorul i se va goli, astapta-te la un picaj inspaimantator pentru indicele cosmonaut. Pentru ca iti trebuie viteza nu gluma ca sa-ti poti ajunge fratele din urma. Mai ales atunci cand este vorba de unul care a luat-o exact in directia opusa. Observa inca un lucru important! Atunci cand indicii numiti mergeau mana in mana, un lucru care se vede cel mai bine incepand cu iunie 2010, CRX era aproape intotdeauna cu 2-3 pasi ianainte.


3 comentarii:

Anonim spunea...

poate ca Flavian avea totusi dreptate, pe un orizont de timp mult mai mare... si mai e si chestia ca oricum, peste 200 de ani vom fi cu totii la Sf Petru sau Scaraotchi, cu sau fara indicii respectivi in companie :)

Dan

Vali spunea...

Daaaa, imi amintesc de Falvian, omul cu dileme existentiale dar care lucra mai tot timpul cu certitudini. Dar sa nu barfim....

Horea, nu mi-o lua te rog in nume de rau, dar am o mica doleanta. Te rog sa nu mai folosesti cuvantul"comoditati". Nici macar nu exista in limba romana si te duce cumva cu gandul la comoditate ceea ce e putin hilar. Cred ca mai adecvat
ar fi termenul de marfuri.

In rest perfect de acord cu ceea ce ai prezentat.

Horea spunea...

Dan eu incerc sa ma descurc de pe zi pe alta. Pana si viitorul in perspectiva medie de timp este incert.

Ce va fi peste 200 de ani devine precum spui irelevant pentru noi, chiar in cazul in care am sti exact ce se va intampla.

Vali, m-am molipsit de la Saxobank, crezand ca stiu ce vorbesc:

http://ro.saxobank.com/trading-products/cfds-stocks/cfd-commodities

Marfuri este un teremen gresit si el, pentru ca tot ce se vinde si se cumpara este de fapt o marfa.

In dex termenul este definit numai asa cum il definesti si tu. Asa ca termenul pentru marfuri de genul celora pe care vroiam sa le scot in evidenta pare sa lipseaca din limba romana.

Eu la inceput l-am pus in ghilimele. Vazandu-l insa la o banaca am inceput sa-l folosesc.

Poate exista cineva care ar putea avea alte idei, cineva care stie un termen corect pentru ceea ce vroiam sa scot in evidenta.