Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 7 martie 2012

Inca un ”pe neasteptate”

Fundamentalistii extrapolatori liniar o iau din nou in gura. Comenzile la fabrici din Germania au scazut cu 2,7% comparativ cu luna decembrie, in timp ce 37 de extrapolatori se asteptau la o crestere de 0,6%.

Obseva, 0,6 a fost media! Fi deci sigur ca au existat extrapolatori care au obtinut si 2,7 plus in loc de 2,7 minus, cifra enuntata chiar acum o ora. Iti aduci aminte de extrapolarile lui Tariceanu?

Si-au lovit si ele tinta exact, dar pe minus ca si in cazul de fata. Scaderea anuala a acelorasi comenzi a fost anuntata a fii de minus 4,9%. Ia sa vedem acum ce spune despre aceste cifre un extrapolator fundamentalist ”espert” de la Un i credit, cu i de la ia-o in gura si taci.

It’s an ugly number but it was caused by a sharp drop in big-ticket items so it masks the overall robustness of the German economy,” said Alexander Koch, an economist at UniCredit Group in Munich. “The confidence indicators signal a gradual recovery.”

In valaha: Alexander Koch ”esplica” cat de robusta este de fapt economia Germaniei! Pe ”esplicatia” data nu dau doi bani! Asa ca nici nu o voi traduce. Voi traduce in schimb o alta extrapolare liniara a aceluiasi ”esepert”, pe cea legata de indicatorul de confidenta.

Koch vede asadar stele verzi privind acest indicator. Asa cum a vazut si atunci cand a extrapolat cifra comenzilor din fabrici, care, uite ca au cazut din nou neasteptat. Unde? In capul lui optuz.

La fel ii vor cadea in cap si cifrele extrapolate ale indicatorului confidentei, dar Koch va ramane surprins de fiecare data, ca si ceilalti 37 de fapt. ”Espert”fiind daca ai dat-o in bara cu o cifra extrapolata, nu-i nimic, extrapolez alta. Mai mira-te atunci ca economia globala este robusta, atat de robusta incat ne va baga in groapa pe toti.

Afundati in gropa cei de teapa lui Koch bacilul vor continua insa sa strige cu siguranta: Daca coada lopetii cu care se sapa aceasta gropa este in momentul actual de 2 metrii, la anul ea va fi de 4 metrii. Si atunci gropa va putea ajunge si ea, de la 3 metrii cat are acum, la 7 metrii.

Paradoxal in acest caz sunt absolut de acord cu ”espertul”. In rest eu nu extrapolez dupa cate stii. Desi am prezis o explozie a dolarului pe termen mediu, trebuie sa constat ca explozia s-a produs pe termen scurt. Tocmai pentru ca nu obisnuiesc sa extrapolez niciodata nimic, va trebui sa ma abtin de la fuga dupa acest tren in momentul de fata. Incercand sa astept cu rabdare urmatorul. Sa vedem daca nu cumva l-a mancat Koch?

Niciun comentariu: