Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 22 aprilie 2012

Bolnavul cu flacon de oxigen dar cu tubul taiat

Oxigen la toata lumea! Par sa urle reprezentatntii troicii. Dar sa nu uitati cumva sa taiati tuburile prin care circula oxigenul.

Toata masinaria economiilor lumii actuale este construita pe teoria lui Keynes. O teorie care pune la baza functionarii ei monetizarile, si prin aceasta amestecul direct al guvernelor si al bancilor centrale, intr-o piata care ar trebui sa fie de fapt total libera. Paradoxul amestecului guvernamental este faptul ca nici macar teoriile pe care este bazat nu mai sunt respectate.

Cum sa-si revina si cum sa prospere din nou o societate, o economie, bazata in proportie de pana la 70-80% pe consum? Atunci cand tu vii si implementezi masuri de austeritate, peste masuri de austeritate, sugrumand astfel tocmai consumul pe care ar trebui sa-l stimulezi conform proriilor tale teorii economice.

De utopia acestor teorii sa nici nu mai vorbim. Cum dracu sa poti crea plusvaloare printr-un consum bazat pe imprumut? Daca mai adaugi la cele spuse si faptul ca un om supraindatorat nu mai poate cumpara si consuma ca inainte, chiar in cazul in care ar dori sa faca acest lucru, vei vedea imediat flaconul de oxigen cu tubul taiat, cel din titlul articolului.

Exista desigur si economisti folozofi care au inceput sa puna capitalismul si economia de piata la indoiala, un lucru normal dupa parerea mea in conditiile actuale. In loc sa-si puna intrebarea daca economiile in cauza mai sunt sau nu de piata, filozofii constata esecul lor si doar atat. E ca si cum ai declara esecul cutitelor ascutite dupa ce tu ai esuat sa tai o franghie groasa cu o bucata de fier.

Paradoxurile continua si se intetesc atunci cand guvernantii mai vin cu flacoane noi de oxigen, pe care le cupleaza fara sa clipeasca la tuburile pe care le-au taiat cu proriile lor maini. Mirandu-se mai apoi ca bolnavul isi pierde pe zi ce trece culoarea. Iata ce se intampla chiar acum in Grecia, o tara ”salvata” de troica care va parasi in opinia mea pana la urma uniunea. Pentru ca nu va putea prospera niciodata fara reintroducerea drahmei. Sa vedem acum ce ne putem astepta de la euro in perioada imediat urmatoare?

In perspectiva medie euro va trebui sa se deprecieze destul de consistent, dand in opinia mea o ocazie buna celora care ar vrea sa-si schimbe leii in dolari. Trenul de care vorbeam pufaie catre gara si va fi ultimul pe care calatorul se va mai putea urca. Data de 20  ne-a adus o apreciere a tot ceea ce este legat de risc. Nu este exclus totusi ca lucrurile sa se schimbe deja saptamana viitoare. Pentru a fi pe faza va trebuie sa urmarim un interval de pret euro despre care am vorbit intr-un raspuns la un comentariu saptamana trecuta. Cel de la nivelul de 1,3225-50.

Este un nivel foarte important, care strapuns cu consistenta ar putea duce valuta comunitara spre nivelele anticipate de mine cu mult timp in urma. Pentru a fi scurt si concins euro ne ofera doua scenarii: Unul prin care el va incepe sa se deprecieze consistent de la nivelul enuntat mai sus. Si, unul prin care va putea fi impins spre culmi mai inalte. Cu o depreciere consistenta care va incepe mai tarziu si de acolo.

Desi bursa a dat semnale ingrijoratoare, deja, semnale care au afectat asa cum ma asteptam si actiunea tuturor, inclusiv a bancilor centrale, Apple. Data de 2 mai ramane totusi in carti ca fiind o data importanta, exact asa cum am specificat in analizele precedente. Pana la aceasta data am putea vedea de aceea miscari ale pietei in ambele sensuri, cu incercari disperate de ridicare a preturilor facute de optimisti.

Primul scenariu, la fel de posibil si el, ar taia insa muschii visatorilor exact atunci cand se asteapta mai putin. Vreau sa atrag atentia ”tutulor” inca o data! O cadere bursiera, in cazul in care se va realiza asa cum cred eu, ii va afecta si pe nopotii celora care sunt posesori de metale. Imi este teama ca intr-un asemenea grad, incat ei isi vor roade mai multe randuri de unghii.

Parerea mea ai aflat-o! Asteapta si vezi parerea pietei. Singura care conteaza de fapt.

PS. Iti mai aduci aminte ce spuneam despre protectionism, reinfintarea granitelor si atacurile asupra libertatii internetului. Poate ca nu pentru ca am spus asta atunci cand Europa se afla in procesul sau de extindere si de deschidere. Poate o sa-ti aduci aminte totusi peste cativa ani ceea ce voi spune acum. Asta este doar inceputul. Si o dovada a directiei in care va merge "marea unitate europeana." Ghinion pentru romanasii care sperau ca vor putea fura tot si din Europa.

   

6 comentarii:

Catalin spunea...

Salut Horea! Este credibil urmatorul scenariu? Maine o crestere pana la 1395-1400, dupa aceea in cursul sapt o cadere spre 1325-1340. Bineinteles vorbesc de SP500. Vineri eur/usd a atins putin pragul tau, deci ar putea luni sa ajunga exact unde ai spus 1,325. Ce parere ai despre Bradley Turn Dates care indica chiar maine o zi f importanta pt o schimbare de trend?

Horea spunea...

Catalin sincer sa fiu nu ma uit la Bradly desi este un indicator destul ok in multe cazuri. Faptul ca semnaleaza o data de intoarcere maine poate fi insa in acest caz un lucru important. Pentru ca se suprapune cu data mea de reactie , care permite si ea un decalaj de plus minus cateva zile. S-ar putea asadar ca macelul sa inceapa saptamana viitoare, cu foarte putin timp inaintea datei de 2 mai. Tocmai prin scenariul pe care l-am numit 1.

George spunea...

UE s-a vazut cu sacii in caruta si acum incepe sa faca nazuri la "compatriotii" din est dupa ce a luat ce era mai bun.
"Smecherii" au trecut cand iti trebuia viza sigur o sa treaca si cand or sa puna cativa politai la granita iar romanasii care nu vor mai fura in UE vor fura aici.

Horea spunea...

George vor fura daca vor mai avea ce. Si la un moment dat romanasii vor putea fi adunati si trimisi sa fure aici din ceea ce mai este.

George spunea...

O sa vezi cum se adapteaza astia si nu o sa-i mai recunosti la cersit si la furat. Din punctul asta de vedere nu le duc grija. Probleme am cu noi ceilalti ca o sa ne frece pe toate partile ca sa poti sa mergi in excursii.

Horea spunea...

George, pana atunci mai este putin. Trade war is the first step. Si prin asta reintroducerea controlului vamal.
Dupa, s-ar putea sa fim obligati sa ne zbatem ca sa iesim din "sucesuri".