Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 20 aprilie 2012

De ce sa nu mergi la vot

Uite tocmai pentru asta. Ce sa alegi dintre mai multe cosuri pline cu mere stricate? Dar dintre vanzatorii care isi accepta fara sa clipeasca marfa? Situatia descrisa ar trebui sa para de-a dreptul penibila, cel putin din punct de vedere teoretic, si cel putin pentru oameni care au o gandire de nivelul clasei a cincea. Nu in Romania!

Unde un vanzator care vinde murdarii supravietuieste uneori mai bine decat unul care incearca sa vanda calitate. De ce? Din cauza lipsei de pretentii a clientului. Trebuie sa fi nebun ca sa te te zbati pentru reinoirea produselor, pentru inbunatatirea calitatii lor, atata timp cat murdaria pe care o vinzi de ani de zile iti este acceptata, ba si cautata, fiind platita gras de cumparator. 

Mentinerea unui status quo este cea mai simpla solutie pentru oricine, inclusiv un vanzator. Pentru ca nu necesita nici macar un dram de efort.

Vanzatorul observant isi cunoaste cumparatorul foarte bine, putand sa-i observe cu usurinta cerintele. In politica romaneasca s-au votat chiar si borfasi asezati dupa gratii pe locuri in parlament. Pentru ca societatea in care traim nu percepe furtul, minciuna, neseriozitatea, calomnia, ca fiind niste abateri. 

Aici la noi pot niste martori sa jefuiasca un om la al cariu accident de masina au asistat delectandu-se, fara ca cineva sa le impute ceva mai apoi. In numele democratiei, care numai democratie nu mai este, esti facut rasist in cazul in care ai afirma ca tiganul roman, sau de ce nu romanul roman, fura.

Asa cum de fapt esti facut si antisemit, in cazul in care ai afirma ca Israelul ar fi condus de politicieni care cauta razboiul cu lumanarea. Vezi cazul lui Gunter Grass laureat al premiului Nobel. Dar nu pentru pace asa cum au fost laureati multi razboinici, ci doar pentru literatura. Cel mentionat este asadar un magar nepriceput. Ce are literatura cu razboiul? Laureatii pentru pace se pricep la razboi, asa ca toti ceilalti ar trebui sa faca ciocul mic. 

Traim in opinia mea zile bizare. Intr-o lume care este pe calea descompunerii. Nu sunt religios dar mi-as dori o divinitate care sa-i poata lua de gat pe toti excrocii. De mocirla romaneasca sa nici nu mai vorbim. Am creat-o noi toti prin mana celora pe care i-am votat si continuam sa-i votam. 

Ma intreb totusi. Cum se poate simti un votac care voteaza PSD, sau PNL, de exemplu? Votand de fapt oameni care au fugit din PDL. Ce fel de conducatori sunt si ce fel de caracter pot avea aceeia care ii accepta pe traseisti cu bratele deschise? Exact acelasi caracter ca si traseistii. Pentru ca cine se aseamana se aduna, ca sa poata dormii pana la urma asa cu si-a asternut.

34 de comentarii:

Radu Ionescu spunea...

Mie mi se dau tot felu de motive pentru care trebuie sa votez "tre sa ai o optiune" (nu am ce sa optez), "daca nu mergi voteaza doar aia pe galeti portocalii" (aia oricum sunt mai multi), "datorie de cetatean" (asta e amuzanta) si multe altele ... Mi se pare ca votand pur si simplu mentii iluzia alegerii, si nu numai in romania. In SUA sau Franta etc.

Imi aminteste de un banc vechi

Prima zi..
Ma scol dimineatza. Fac ceaiul. Beau ceaiul. Astept musafirii. Bate la usa. "cin' sa fie, cin' sa fie? "Deschid.Un chinez mic si gras! "Tii cu Mao sau cu Tao?".."Pai.. tin cu Tao!" "pantalonii jos si bataie la fund!"
A doua zi..
Ma scol dimineatza. Fac ceaiul. Beau ceaiul. Astept musafirii. Bate la usa. "cin' sa fie, cin' sa fie?"Deschid. Un chinez mic si gras! "Tii cu Mao sau cu Tao?".. "Pai acum zic ca tin cu Mao!" "pantalonii jos si bataie la fund!"

Ma rog aproximativ din memorie, nu prea e un banc bun dar are un strop de adevar ...

Horea spunea...

Tocmai! Dar romanii spera ca, repetand aceleasi proceduri, vor obtine intr-o zi alte rezultate. O speranta utopica din pornire. De aici miriada de explicatii, date inclusiv de cei care vor sa faca votul obligatoriu.

Florin spunea...

Horea, eu cred ca gresesti in aceasta problemea.

In primul rand, procentul celor care merg la vot aproximativ 50%. Nu cumva cei care NU merg la vot repeta aceleasi proceduri sperand la alte rezultate?

Horea spunea...

Florin! Si ce rezolvi daca mergi la vot? Pentru ca eu obisnuiesc sa faca ceva cu un scop.

mihai spunea...

tendinta din ultima perioada o sa fie de migratie masiva de la PDL spre PSD si PNL ... trebuie sa ne pregatim de 4 ani de socialism pentru ca apoi sa intram din nou in regimul securist ... ma mir totusi ca pana acum nu s-a infiintat si un partid al tziganilor !

florin spunea...

Horea sunt multe lucruri care le fac fara sa rezolv ceva. Asta nu inseamna ca nu au un scop, ci ca atingerea scopului depinde de efortul mai multor persoane. In decursul anilor, am invatat ca daca nu faci nimic, sigur nu o sa se intample nimic, dar in schimb, daca faci ceva, POATE o sa se schimbe ceva.

Cati dintre cei care spun ca nu au pe cine sa voteze au analizat cu atentie toti candidatii care s-au inscris in cursa? Toti se plang ca vor o alta clasa politica, dar cand se inscriu oameni noi(independenti), nimeni nu le da nici o atentie, ca trebuie sa fie musai dintr-un partid. Care partide iar nu sunt bune, indiferent de omul scos in fata.

Am avut disctia asta cu mai multe persoane care sustin ca neprezentarea la vot o sa duca la schimbarea clasei politice. Ce procent de alegatori care nu voteaza consideri ca ar determina aparitia altei clase politice? Cate trururi de scrutin ar trebui sa se mentina prezenta scazuta?

Daca pe lista care o ai in fata chiar nu gasesti o persoana decenta pe care sa o votezi, poti sa-ti anulezi votul. Eu zic ca mai repede o participare de 100% cu 90% voturi anulate determina aparitia de fete noi decat o participare de 10%.

Horea spunea...

mihai, iar nu esti pe faza. Dupa cate stiu eu exista un partid al tiganilor, numit partidul romilor. In ceea ce priveste cei 4 ani de socialism tu nu o sa-i mai prinzi.

Pentru ca lucrurile vor continua ca si pana acuma cu oricine castiga, asa ca numai de socialism nu poate fi vorba. Daca nu te referi cumva la socialismul bogatilor care au jefuit tara, cel in actiune si in momentul de fata. Securismul va ramane si el ca inainte, poate ceva mai salbatic.

mihai spunea...

horea , te asigur ca o sa-i prind , guvernarea PSD-PNL o sa fie socialista sau nu o sa fie deloc !
nu stiu daca ti-ai dat seama dar poporul roman , printre multe alte caracteristici deosebite , o are si pe aceea a unui popor de pomanagii , pensionarii care reprezinta majoritatea votantilor in romania sunt cei mai bine stimulati de aceasta caracteristica a pomenilor electorale si nu numai , asa ca , in principiu eu cred ca socialismu-pomanagiilor o sa aiba si in viitor un mare succes in romania ...

Horea spunea...

Florin, ascultam aceeiasi placa din camere diferite. Sunt de acord ca exista oameni, chiar in partidele actuale, care gandesc altfel. Am incercat sa scot in evidenta acest lucru nu o data.

Evident este insa si faptul ca ei sunt tinuti in lanturi de altii, de catre cei multi cu mentalitate mafiota.

In opinia mea un esec electoral ar ajunge, pentru ca nimeni nu ar putea valida un parlament si un guvern votat de 5% din populatie, de exemplu. Nici macar in Romania, atata timp cat se va mai pretinde ca avem alegeri libere.

Sa ma duc la vot ca sa-i sterg pe toti? Daca 90% ar face asta poate efectul ar fi acelasi pe care il caut si eu. Din pacate cei ce merg la vot voteaza cu cineva. Votul in alb in Romania nu exista. Daca ar exista m-as duce si eu la vot pentru ca el se numara ca orice alt vot.

Ca o consecinta, cei cativa care poate ar vrea sa faca ceva pentru tara, si altii noi, desigur, ar iesi mult mai usor in evidenta in cazul in care majoritatea mafiota de azi ar fi macelarita.

Deposedati de suportul popular cei puternici de azi devin foarte slabi. Daca nu ma insel tu mai si vorebesti de parca Romania ar avea un vot uninominal real.

Daca ar avea si daca reusita politica nu ar depinde de suportul partidelor conduse la ora actuala de mascarici, m-as baga si eu in politica pentru ca as avea o sansa.

Cum iti explici traseismul? Intr-o tara in care omul ar avea intr-adevar din ce alage. Daca ai putea alege persoane traseismul ar devini inutil.

Pentru ca nimeni nu s-ar mai putea scunde sub sigla unui clan. De ce crezi ca a fugit Frunza Verde la liberali? Pentru ca a vazut ca USL creste in sondaje, putand sa-i ofere astfel sansa realegerii.

Ce sanse ar fi avut acelasi Frunza sa fie reales daca ramanea in PDL? Acolo unde a tacut chitic pana acum. Discutia asta pare insa prea complicata pentru o rubrica de comentarii. Oricum, un lucru este evident.

Romanii au fost timp de 20 de ani la vot. De ce ii mai avem atunci pe aceiasi mafioti? Din moment ce tu pretinzi ca participarea la vot este rezolvarea suprema pentru Romania.

Mai am inca o intrebare la care as vrea sa te gandesti. De ce doresc oare mafiotii vot obligatoriu?

mihai,pomanagii sunt destui precum spui, dar ei infloresc doar cateva zile in ajunul alegerilor. Cei care infloresc, vor inflori, si au inflorit si pana acum, sunt exclusiv fauritorii socialismului mafiot.

In cazul in care afirmatia mea ar fi eronata pomanagii nu ar mai exista. Asta pentru ca un popor prosper nu sta la pomeni. La un oscior aruncat de catre cei care au mancat si mai mananca si azi toata carnea.

George spunea...

Traim in 2 lumi paralele in care de ficare parte se vorbeste de ceilalti, dar nu ne intalnim niciodata decat odata la 4-5 ani ca sa dam impresia ca traim in democratie.
Pentru mine a devenit ca un film mut pe care il urmaresc fara sa ma mai afecteze, nici macar emotional.
Stanga, dreapta, sus, jos e fix egal cu 0, dar probabil cand voi vedea cu adevarat un mod sau o metoda de a schimba ceva voi fi acolo.

Anonim spunea...

Dupa ceva timp....muuuuult.....de invatat (pe bune) de aici, inginer metalurg fiind, practicant..dupa reclama la Rosia Montana...vad ca Secu int-adevar rules pe net. Tot inainte dle. .......doctor.

Informatii-economice spunea...

@Horea, cred ca ar trebui incurajati oamenii sa se implice, sa se coalizeze si sa candideze / caute pe cineva pe care sa-l spijine. Altfel nu vom iesi din aceasta mocirla...
Am pus un comment la postul cu valul. Sunt curios de raspuns...

Horea spunea...

Razvan, nu vad nici un comentariu. Mai pune-l odata aici. In rest oamenii ii sprijina pe puscariasi si pe cei cu dosare.

Mihvoi spunea...

Horea, de ce nu candidezi ? Eu te-aș vota. Personal nu mă simt în stare așa că sunt nevoit să aleg maximul din oferta (săracă) care există.

Merită să votez un candidat independent despre care simt că mă reprezintă, chiar dacă nu are mari șanse. Doar așa pot arăta că vreau altceva. Dacă apare o situație strânsă între candidații puternici, vor fi nevoiți să se diferențieze adoptând din programele independentului sau negociind sprijin (gen UDMR). Oricum crește nivelul dezbaterii.

Voi continua să încerc atitudini de care cred că aplicate la scară largă ar produce progresul societății românești. Și progresul ăsta chiar există, încet precum plăcile tectonice dar se mișcă, păcat că sunt prea puțini care trag la căruța asta.

ThinkAgainRo spunea...

Horia eu citesc cu mare plăcere fiecare articol de-al tău!Respect mult opiniile tsle și încerc să înțeleg cât pot de mult (deși adeseori folosești tot felul de coduri) din informațiile pe care ni le prezinți!
dE ACEASTĂ DATĂ MĂ VĂD NEVOIT SĂ TE CONTRAZIC: CEA MAI SIGURĂ FORMĂ DE PROTEST ESTE CA FIECARE ROMÂN SĂ MEARGĂ LA VOT!
de ce?
În primul rând 49% dintre români nu merg la vot ceea ce e grav pentru ei!
Comuniștii ies mereu victorioși în alegeri cu 51% din 51% adică cu 25% din sufragiile reale!
Dacă toți românii ies masiv la vot atunci le va fi greu să mai fraudeze alegerile sau să câștige cumpărând voturi!
Până aici am lămurit DE CE TREBUIE MERS LA VOT!
Acum urmează partea importantă CU CINE VOTĂM!
Fiindcă am stabilit că motivația votului nu este un exercițiu civic ci o FORMĂ EFICIENTĂ DE PROTEST mergem pe acest fir logic și protestăm!
Dacă protestăm însemană că suntem nemulțumiți de nesimțirea cu care am fost tratați de 22 de ani încoace!
Așadar ESTE EXCLUS SĂ VOTĂM PNL-PSD-PDL-UDMR-PC-UNPR!
Avem ''la ofertă'' partidele: PRM aflat în moarte clinică cu WC Tudor, PNG cu Hahalera de Becali și PPDD cu Dan Diaconescu.
Voi vota cu PPDD tocmai din acest motiv PROTESTUL!
Mi se pare normal, logic și firec să înlocuiesc fiecare parlamentar PCR=FSN=PNL+PSD+PDL+PC cu un parlamentar necunoscut PPDD!
MAI RĂU CA ACUM NU POATE FI DAR MĂCAR AM SATISFACȚIA SĂ-I trimit pe nenorociții din Parlament și Conducerile Locale unde le e locul: LA GROAPA DE GUNOI A ISTORIEI!
Este culmea cum se responsabilizează românul când vine vorba să voteze PPDD!
Cică nu poate vota acei candidați că....diverse: sunt proști,etc
EU ZIC CĂ TOCMAI DE ASTA TREBUIE PPDD VOTAT!
Iar parlamentari precum Morega să privească de la televizor(poate chiar cel din celulă) ședințele de parlament sau guvern!
CE e rău în ceea ce propune PPDD?10% TVA și 10% impozit!Și multe altele!
Unde este populismul în a promova taxe mici?
Am încredere că totuși românii care citesc aceste comentarii vor reflecta serios la punctul meu de vedere!
Ca o concluzie:
TREBUIE SĂ FACEM DIN VOT O FORMĂ DE PROTEST!
Și la acest protest să participăm MASIV 11 -12-13 milioane câți om fi de votanți!
Să le luaăm sacoșele și cadourile electorale și să le dăm țeapă cum ne-au dat și ei nouă 22 de ani!
DAN DIACONESCU PREȘEDINTE!
Pentru mine DD e cu mult mai bun decât CRIN ANTONESCU fiindcă a făcut performanță în mediul privaat!
DA HORIA performanță!â
ȘI-a dat seama ce vrea poporul și exac asta i-a dat!
Poporul român NU VREA dezbateri despre autorii literaturii franceze (de ex) ci vrea să știe dacă chiloții din mașina lui PEPE sunt ai OAnei ZĂvoranu sau ai Danielei CRudu!
Dan Diaconescu a înțeles acest aspect și l-a valorificat!
Paraziții care se preumblă de 22 de ani din partid în partid ce au realizat?Afară de distrugerea poporului român?
Așa că votați PPDD!

mihai spunea...

@thinkagainro , eu iti spun ... think again ! nu cred ca ti-ai ales bine locul sa faci reclama lui dan diaconescu direct , pe ce temei a reusit individul in viata e clar pentru toti cred , sa ajunga si in parlament sau presedinte inseamna chiar ca suntem o natie de nenorociti ...

Iulian spunea...

"Evolution is smarter than the smartest rule!".
Eu cred ca-i putem schimba pe ceilalti doar pentru putin timp..., ceea ce ne este cu adevarat la indemana este propria schimbare, EVOLUTIE! Daca fiecare si-ar propune, in fiecare moment, sa devina mai bun... poate, lumea in care traim ar deveni mai buna!
EVOLUTIE mai buna decat REVOLUTIE! :))

Anonim spunea...

maria
romanul are memorie scurta, liniste in acesti 22 de ani a fost numai cand a guvernat PSD-ul,in rest stim, si fiecaruia ar trebui sa ne dea de gandit daca-i mai votam, ei au privatizat aproape tot in 2000-2004 si atunci cand vor prezenta din ce au vandut, cat au incasat, cate locuri de munca au creat si cat se regaseste in industrie o sa-i cred, dar stiu cum au facuuut. Daca vor reveni usl-ul vom avea o noua constitutie si o republica parlamentara, oare ni se potriveste?... suntem departe de a fi precum nemtii , mai aproape de moldoveni, sa ne uitam ce e la ei; si apoi sa ne conduca astia care sunt in greva? oare ce categorie sociala mai e platita in greva! si ei sunt cei ce fac legileeee!, cum sa-i creditam cu votul nostru, cel putin ceilalti cand au fost in opozitie si au fost legi importante ptr tara au votat si au participat la dezbateri, pe cand astia ne ofera zilnic circ si ponegrirea natiei si a tarii zilnic, nu ne sunt aratate decat lucrurile rele si alea uneori falsificate. De mers la vot trebuie sa mergem si cred ca o sa avem parte de schimbare dar nu in 2012 ci sper ca dupa putin timp dupa; sa se trezeasca acest popor si sa nu se mai lase cumparat pe nimicsi sa fie mai demn si nu manipulat de unii sau de altii. Vom vedea ce vor face si astia intr-o perioada grea care abia incepe.

Horea spunea...

"Evolution is smarter than the smartest rule!". Punctul pe i. Tradus in limba politica inseamneaza: Fiecare popor are conducatorii pe care ii merita.

Ca o consecinta, atunci cand mentalitatea poporului nostru va evolua pana la un nivel din dreptul caruia ideile societatii de azi li se vor parea o gluma proasta, lucrurile se vor schimba.

Asta pentru ca perceptiile unui om evolueaza sau regreseaza, influentate exclusiv de mentalitatea individului.

Mihai Voicu. Iti multumesc pentru incredere. Nu candidez pentru ca cererea pentru oamenii de teapa mea este aproape inexistenta. Chiar ieri am vazut un clip, intr-un program despre traseisti, in care unul din ei spunea: oamenii mi-au spus ca sunt multumiti de ceea ce am facut pentru ei, dar ca ar trebui totusi sa schimb partidul daca le mai vreau votul.

Eu nu cred ca o asemenea explicatie mai merita vreun comentariu, precum nu merita de fapt nici o explicatie data de nici un traseist lipsit total de orice caracter. Ce sa mai vorbim atunci de caracterul si stadiul de evolutie mentala a acelora care voteaza asemenea indivizi?

Thinkagainro, fiecare voteaza cum crede de cuvinta si culege pana la urma recolta din ceea ce a semanat.

Nu stiu totusi daca ai observat ca argumentele tale se cam bat cap in cap.

Afirmi mai intai ca vei vota din razbunare cu DD, ca sa explici mai apoi si niste puncte bune, in opinia ta, din programul sau.

Ca raspuns am doar doua argumente! Care mai sunt din fericire si foarte bine documentate.

1)Cea mai neclara minte este cea a unui razbunator.

2) Ma vei vota pe mine daca iti voi spune ca voi imbraca Romania in aur?

Mihvoi spunea...

@ThinkAgain: votând Dan Diaconescu, ce comportament crezi că am stimula la următoarele alegeri ? Partidele vor veni cu candidați și programe mai credibile sau cu și mai multe povești de adormit adulții ?

ThinkAgainRo spunea...

@ MIHAI
Am văzut că tu ești o natură extrem de conflictuală și ai tendința să contrazici pe oricine și despre orice!
Așa că permite-mi să spun doar atât dacă nu era PPDD votam UDMR și sfătuiam pe alții să voteze UDMR!sau partidul kurzilor! orice doar USL-PDL nu!
@ HORIA
Eu chiar cred că DD nu minte și că are intenții bune!
Din cauza faptului că 22 de ani am fost condiționați să asociem lumea politică românească doar cu cei câteva sute de comunisto-securiști de la TV, mintea noastră refuză să accepte că DD paote fi un președinte lau cei din Partidul său pot conduce România la fel precum ceilalți!
Nu mi-am propus să fac reclamă electorală aici însă am vrut să punctez că EI ne-au impus un joc parșiv ce se desfășoară după regulile lor!
Așadar eu cred că POT FI ÎNVINȘI pe terenul lor cu regulile lor votând PPDD!
Acesta este punctul meu de vedere și nu cred că trebuie să fiu catalogat de altcineva idiot doar pe baza argumentelor mele!
îNCHEI spunând (sau mai degrabă scriind) că te-aș vota și dacă mi-ai spune că-mi dai 25 de mii de euro fiindcă știu că ONESTITATEA și caracterul nu te vor lăsa să dormi până nu-ți vei fi îndeplinit promisiunea făcută!

cg spunea...

Romanii vor sa existe pe buletinul de vot o casuta pe care sa scrie ca niciunul dintre candidati nu-l reprezinta - parca in legea uninominalului era asa ceva, valabil pentru oricare dintre alegeri deci astfel votul va trebui luat in considerare iar daca sunt peste 51% care au facut acest lucru alegerile sa fie invalidate si sa se prezinte altii. Acum chiar daca te duci la vot pentru a-ti arata nemultumirea (aceasta nemultumire poate fi chiar si pentru un candidat care a facut dar a dat licitatiile catre diversi cu tot felul de comisioane mascate etc) nu poti decat sa aplicai stampila de mai multe ori fiindconsiderat vot nul, deci mare lucru nu ar fi decat ca nu pot sa mai fure voturi. Am vazut noi romani care sa iasa in strada pentru asemenea lucru - vot in alb sau justitie corecta? ba nu i-am vazut la iarba verde unde in urma lor raman mormane de gunoaie fiindca nu sunt capabili sa ia 2 saci de gunoi menajei sa puna mizeriile acolo si sa le arunce acasa eventual daca nu gasesc acolo tomberon.
ThinkAgainRo sa ne dai si noua site-ul cu membrii marcanti ai PPDD, aia care vor schimba Romania, aia care vor da 25000 mii de euro moca ca le place de io care sparge seminte si nu am chef sa muncesc; cand vorbim despre mediul privat vorbim despre cel care produce-exporta, care ofera lururi de valoare adaugata nu despre 'hartie igienica' si seriale eloidiene, pacat ca profita de debusolarea oamenilor si isi bate joc de naivitatea lor, s-a uitat cand fni-ul alias vantu promitea 'bani' moca din nimic asa ceva nu exista - dupa cum spunea Horea mentatlitatea face totul si uite-o din nou in actiune.
Ar fi cazul Romania sa importe niste guvernanti polonezi aia nu au stiut ce este criza dar si diferenta intre polonezi si romani ca mentalitate este de cateva lungimi; valorile noastre care exista prin diaspora nu doresc sa se bage intre niste porci ce nu au decenta nici macar sa schimbe ce a votat poporul adica reducerea semnificativa a numarului de parlamentari insa au un fix de dim. pana seara cu un alt subiect ca pentru ei aia conteaza, pe prosti lasa-i ca-i pacalim noi.

Horea spunea...

Thinkagainro, eu nu ti-as promite niciodata 25000 de euro tocmai pentru ca caracterul si onestitea nu mi-ar permite sa fac acest lucru.

Nu as mai putea sa dorm intr-adevar nopatea dupa o asemenea promisiune anomala, asta pentru ca mi-ar pasa de tine si de toti ceilalti carora le-as fi dat sperante si vise care nu ar putea fi realizate.

Eu prost nu am facut pe nimeni niciodata intr-o dezbatere, dar imi permit totusi sa te fac naiv. Iti multumesc in orice caz pentru faptul ca ai observat ca sunt un om de cuvant.

cg spunea...

Romanii vor sa existe pe buletinul de vot o casuta pe care sa scrie ca niciunul dintre candidati nu-l reprezinta - parca in legea uninominalului era asa ceva, valabil pentru oricare dintre alegeri astfel votul va trebui luat in considerare iar daca sunt peste 51% care au facut acest lucru alegerile sa fie invalidate si sa se prezinte alti candidati. Acum chiar daca te duci la vot pentru a-ti arata nemultumirea (aceasta nemultumire poate fi chiar si pentru un candidat care a facut dar a dat licitatiile catre diversi cu tot felul de comisioane mascate etc) nu poti decat sa aplici stampila de mai multe ori fiind considerat vot nul, mare lucru nu ar fi decat ca nu pot sa mai fure voturi. Am vazut noi romani care sa iasa in strada pentru asemenea lucru - vot in alb sau justitie corecta sau mai mult sa ceara primarului sa-si schimbe naravurile proaste? ba nu i-am vazut la iarba verde unde in urma lor raman mormane de gunoaie fiindca nu sunt capabili sa ia 2 saci de gunoi menajeri sa puna mizeriile acolo care le fac si sa le arunce acasa eventual daca nu gasesc acolo tomberon.
ThinkAgainRo sa ne dai si noua site-ul cu membrii marcanti ai PPDD, aia care vor schimba Romania, care vor da 25000 mii de euro moca ca le place de io ce sparge seminte si nu am chef sa muncesc; cand vorbim despre mediul privat hai sa o facem despre cel care produce-exporta, care ofera lucruri de valoare adaugata nu despre 'hartie igienica' si seriale eloidiene, pacat ca profita de debusolarea oamenilor si isi bate joc de naivitatea lor, s-a uitat cand fni-ul alias vantu promitea 'bani' moca din nimic asa ceva nu exista - dupa cum spunea Horea mentalitatea face totul si uite-o din nou in actiune.
Ar fi cazul Romania sa importe niste guvernanti polonezi aia nu au stiut ce este criza dar si diferenta intre polonezi si romani ca mentalitate este de cateva lungimi; valorile noastre care exista prin diaspora nu doresc sa se bage intre niste porci ce nu au decenta nici macar sa schimbe ce a votat poporul adica reducerea semnificativa a numarului de parlamentari insa au un fix de dim. pana seara cu un alt subiect ca pentru ei aia conteaza, pe prosti lasa-i ca-i pacalim noi.

Florin spunea...

Horea, in mare parte ti-a raspuns Mihai.

Ok, avem starea A(dezastrul de la alegeri din ultimii 20 de ani) si vrem sa ajungem in starea B(alesi responsabili). Cum crezi tu ca se poate realiza aceast lucru in conditiile realitatii romanesti?

Iti spun sigur ca neprezentarea celor "ce gandesc" la vot agraveaza problema. Tu vrei ca toata clasa politica sa fie schimbata dintr-un foc(totul sau nimic). Cate lucruri din viata ta au mers pe acest principiu? Oare politica pasilor marunti nu este mai potrivita? Spui ca nu candidezi din cauza ca nu este cerere pentru astfel de persoane. Pai nu tu si cei ca tine reprezinta cererea? Daca stati pasivi, cum o sa se intalneasca cererea cu oferta?
>[...]daca reusita politica nu ar depinde de suportul partidelor conduse la ora actuala de mascarici, m-as baga si eu in politica pentru ca as avea o sansa.
Aici e un cerc vicios. Nu te duci la vot ca nu ai pe cine sa alegi, dar nici nu candidezi, ca depinzi de partide. Daca lumea care nu voteaza ar vota independentii, acestia ar incepe sa conteze din ce in ce mai mult, iar din perspectiva nevotantului este un win-win din moment ce oricum ii era indiferent(prin neprezentare) cine iese. Si se rupe cercul.

Avem uninominal pur la primar si presedinte. Spune-mi, pt alegerile prezidentiale din 2009, de ce nevotarea a fost o optiune mai buna decat votarea lui Eduart Manole.

Horea spunea...

Florin, sunt perfect de acord cu afirmatia ta despre cercul vicios. Sunt absolut de acord si cu faptul ca o schimbare radicala nu poate fi facuta in mod democratic dintr-una. Pentru ca mentalitatea maselor largi nu poate fi schimbata de la o zi la alta.

Scimbarile bruste in politica se pot face asadar doar prin revolutii sau miscari largi populare. In cazul Romaniei va si insa si mai greu. Pentru ca in 2012 aici persista dupa cate vezi si tu o mentalitate feudala.

Ce folos asadar ca tu care nu ai aceasta mentalitate feudala te prezinti la vot, atata timp cat reprezinti o minoritate, si atata timp cat nici nu-ti este permis sa-ti exprimi optiunea asa cum vrei(vezi comentariul lui cg).

Aceeasi teorie o vad valabila si in cazul unuia care vrea sa se angajeze politic, un lucru pe care l-am incercat. Crede-ma ca m-am simtit singur in toata sala si urat de toti. Nu ai vazut ce patesc cei care vor sa cante altfel decat le canta partidele.

Nu ai vazut declaratiile lui Antonescu prin care se declara mandru de gunoiele traseiste pe care le-a achizitionat de la PDL. Cand vrei sa urci un munte, chiar antrenat fiind, trebuie sa alegi momentul prielnic, cel putin din punct de vedere al timpului probabil. Asta pentru ca vei putea esua tocmai din cauza vremii.

Deci! Omul potrivit, la momentul potrivit, nu inainte si nu dupa. Ce sanse crezi ca ar fi avut Hitler sa castige alegeri in anii 60, de exemplu. Stiind bine sansele pe care le-a avut in anii 30. Eu obisnuiesc sa fac lucruri in care cred. Dar asta nu inseamna ca nu pot sa gresesc in aprecierile pe care le am.

In momentul de fata sunt asadar convins ca tu vei putea merge la vot cat doresti, si eu spre politica cat doresc. Momentul nu-l vad portivit nici pentru un votac ca tine, dar nici pentru un politician ca mine.
Asta pentru ca un singur om, sau nici macar cativa nu pot face nimic fara un suport larg din partea maselor.

S-ar putea sa gresesc din nou, dar eu nu vad populatia Romaniei pregatita pentru noutati. Asta pentru ca mentalitatea veche feudala persista. Primele semnale de schimbare in mentalitatea romanului, vor veni atunci cand el va iesi in strada.

Mana in mana cu sute de mii de confrati, nu doar cu cativa ca asta iarna, constient de faptul ca sistemul trebuie schimbat nu un om pe aici si pe acolo. In momentul de fata nici macar oamenii nu se pot schimba, din momentul ce se voteaza asa numite partide. Vezi si rezultatul pe care il dau voturile.
Ca cel cu reducerea numarului de parlamentari.

In rest, cand alegi, trebuie sa ai de unde prin definitie.

Eu cred ca cg a expus foarte bine realitatea romaneasca. Daca tu crezi totusi ca o poti influenta mergand la vot, eu iti urez succes. Asta pentru ca am impresia ca apartii asa numitilor oameni de bine, foarte putini la numar in aceasta tara.

Pentru ca am inceput totusi o discutie, foarte greu de dus intr-o rubrica de comentarii, m-ar interesa nu numai teoria generala pe care ai expus-o si cu care m-am declarat de acord, ci si niste detalii. Cu cine vei vota tu in Roamnia de azi? Si foarte concret, la ce te astepti sa se intample dupa ce ai fost si ti-ai donat votul?

Horea spunea...

Tot Florin. Vezi aici un dialog la rubrica comentarii intre cei care se pragatesc sa mearga la vot. Acest fel de dialog il intalnesti de fapt la aproape toate rubricile de comentarii.

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/s-a-decis-vom-avea-taxa-pe-autostrada-165078.html

Florin spunea...

In momentul de fata, nu stiu pe cine o sa votez, pentru ca inca nu m-am interesat de oferta electorala. Oricum, iti spun sigur ca nu o sa votez "o lista" a partidelor, ci o sa votez omul care mi se pare cel mai potrivit(in general independenti).

Ce astept dupa? Cam ce asteapta cineva care arunca o galeata de apa intru-un incendiu de mari proportii - adica nimic daca o sa fiu singurul "pompier".

florin spunea...

Si inca ceva:

>In momentul de fata sunt asadar convins ca tu vei putea merge la vot cat doresti, si eu spre politica cat doresc. Momentul nu-l vad portivit nici pentru un votac ca tine, dar nici pentru un politician ca mine.
Asta pentru ca un singur om, sau nici macar cativa nu pot face nimic fara un suport larg din partea maselor.

Sunt perfect constient ca asa stau lucrurile. Dar mai cred si ca suportul maselor nu o sa vina singur, ci trebuie luptat pentru el. Iar votul este partea mea din lupta.

Horea spunea...

Florin suportul maselor vine din educatie, nu din votul cuiva. Eu sper din suflet ca vor fi mai multi "pompieri" in Romania pe zi ce trece. Citind insa comentariile cititorilor la diferite articole, la cele despre care vorbeam, mi-e teama ca va mai trebui sa asteptam o perioda buna de timp.

Sa stii ca Napoleon a stiut ce vorbeste atunci cand a spus ca fiecare popor are conducatorii pe care ii merita.

Sa nu crezi ca vei gasi multe tari in lume in care un ministru poate iesi cu saninatate la televizor ca sa afirme: pana acum v-am mintit, de acum nu mai vrem sa va mintim. Afirmatii care au avut efect zero asupra populatiei.

Acelasi efect zero pe care il are si de atunci continuarea minciunii. Eu nu vreau sa te descurajez si mi-as dori ca sa ai tu dreptate. Sa nu uitam insa un lucru foarte important!

Minciuna, hotia si lipsa de profesionalism, sunt lucruri acceptate cu multa usurinta de catre o majoritate din acest popor, fiind chiar incurajate. Nu degeaba ne-a numit Paler o populatie si nu un popor. Si nu degeaba poate Severin sa tina conferinte anticoruptie etc.

Florin spunea...

Horea, am intrat in aceasta discutie deoarece mi se pare gresita si logica din spatele absenteismului si incurajearea neparticiparii la vot. Articolele de genul acesta, risca sa intoarca din drum pompierii fara sa puna nimic in loc(nu cred ca o sa se obtinina vreodata o prezenta atat de scazuta la vot incat sa forteze schimbarea clasei politice).

In rest, avem aproximativ acelasi pareri despre societatea romaneasca.

AristotelCostel spunea...

Voinescu: Vrem ca reîntregirea salariilor să se facă cât mai repede, nu ştiu dacă în iunie sau mai

Vreau doar sa nuantez orientarile de dreapta ale politrucului infect Sever Cotoi Voinescu.

@Horea

Nu sunt de acord absolut deloc cu "meritele" poporului.
Asa cum am mai spus, coreenii din nord sunt cretinizati de o mana de porci infecti, sudistii demonstrand ca, genetic, coreenii n-au nicio problema.
La fel, si in Romania... poporul beneficiaza de o mana de ţaţe proaste, de la coada vacii, ajunse mari căcaţi securişti, balegile lor, odrasle retarde, rămânând cocoţate-n vârf.

Parte importantă din populaţia activă a intrat în jocul periculos al "dezvoltării pe credit" :) , mulţi dintre români optând pentru varianta... out.

Ce s-a întâmplat în România când le-a sărit ţandăra celor aflaţi "in", dar în afara jocului?

S-a organizat cumva spargerea găştilor prin operaţiuni specifice anului 1990?

Aşa cum balegile securisto-comuniste le-au fost impuse român'lor de către ruşi... la fel şi chelu' infect cu gaşca lui de ascultători mobile ne-a fost servită de americani şi agentur'lii... financiare.

Asa cum in Franta nu va veni la putere un "antreprenor" care sa-i antrepreroneze pe toti francezii, un socialist mediocru urmand sa-i ia locul unei japite infecte, la fel si in Romania... japita infecta ne va spune pa.

Deocamdata... am ajuns abia in faza asta, fara "conducatorii pe care-i merita".
Niciun candidat nu spune in campanie "sunt o japita infecta si va ...ut pe toti, sa moara mama!!!"... din contra, e o lupta continua impotriva coruptiei si pentru propasirea neamului.

Horea spunea...

Florin, ai deschis o discutie actuala si necesara. Si eu si tu dorim probabil acelasi lucru prezentand solutii diferite. Ma bucur in orice caz ca pe blogul acetsa se mai discuta inca civilizat. Adevarul absolut nu-l poseda nimeni. Multitudinea de idei poate insa sa dea rezultate pana la urma.

Costel, vi cu un exemplu foarte bun. Intr-adevar este vorba de acelasi popor. Unul educat prin vointa de-a educa a celor din sud, si unul spalat la creier. in nord. Sa nu uitam insa ca cei din nord nu au alta alternativa, in timp ce aici poporul a trantit usa in nasul unor situatii promitatoare.

In momentul de fata eu vad in politica cu precadere doar japite. Sper ca Florin sa aiba dreptate in privinta pompierilor. Eu unul pana nu am din ce alege nu aleg. Cehii au avut comunism, polonezii si ungurii la fel. Cum se face atinci ca cele mai mari japite le gasesti intotdeauna in Romania? Si nu oriunde ci in varf.

Ar fi interesant de vazut efectul genetic al coreenilor din nord, dupa o eventuala cadere a dictaturii. Daca s-ar comporta si ar alege asa cum am facut noi m-as da batut imediat. Deocamdata avem doar exemplele vecine si prietene. Cu concluzia: ca la noi la nimeni.

andrei ciprian spunea...

Sunt perfect de acord cu cele spuse in articol - nu ar mai trebuii sa votam, deoarece nu avem de fapt nici o optiune, nu exista alegere.Si pana nu vom schimba complet acest sistem nu mai are nici un rost sa votam.De ce sa pun suflet in aceasta actiune cand stiu ca este condamnata de la inceput la esec? Doar ca sa-mi mai nenorocesc un pic din suflet, si asa destul de incercat? NU!
Cei care cred ca aparitia unor noi partide va face diferenta, sa se mai gandeasca o data: este acelasi sistem, cum credeti ca se va schimba ceva? Un PESTE nou aparut intr-o balta nu schimba natura si compozitia ei...