Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 29 aprilie 2012

Ne-am pricopsit

Cu capul pus sub ghilotina domnul Ponta ne prezinta cele mai importante 15 puncte din programul sau politic de guvernare. Cum arata oare cele care nu sunt importnate? Hai sa le analizam pe cele 15!


1. CAS redus la angajator pentru crearea de locuri de muncă
CAS nu creaza locuri de munca nici redus la zero, cererea din piata da. Pana nu exista o cerere in crestere pentru produsele pe care le face o firna sau alta, domnul Ponta poate reduce CAS-ul si la minus. Pentru ca nimeni nu-si  va perclita firma, lovita si asa de criza ( cauza reala a lipsei de angajari). Pentru niste banuti gauriti pe care ii va oferi un CAS redus de USL.
2. Tratatul de guvernanţă bugetară şi fiscală, adoptat prin dezbateri şi dialog
Depinde ce fel dialog! Avem oare si alta forma decat cea cunoscuta pana acum in politica? Te intreb ce sa fac, ca sa fac cum vreau eu pana la urma. Dar hai totusi sa fim pozitivi si sa aceptam o idee buna. Dialog despre ce?
3. Sprijin pentru Schenghen şi MCV, tot prin dialog, pentru ca sistemul de justiţie să fie eficient, iar rolul României în UE să fie promovat.
Care Shengen si care UE? Cele in destramare?
4. Lupta împotriva corupţiei - Trebuie respectate rapoartele Curţii de Conturi. ANAF şi ANRMAP trebuie depolitizate şi controlate. Iar legea achiziţiilor publice trebuie transformată pe model european.
Impotriva coruptiei nu se lupta, pentru ca risti sa pierzi lupta asa cum s-a intamplat timp de 20 de ani. Coruptia se desfinteaza si punct. Chiar foarte simplu. Prin pedepsirea severa a celor corupti.
5. Depolitizarea structurilor deconcentrate! De la secretar de stat în jos, fiecare post trebuie ocupat doar prin concurs.
Oho ho ce idee buna! Dar am mai auzit asta parca si la PDL, precum si la PSD si PNL in mandatele anterioare. Cam resuflata treaba nu ti se pare? Daca tinem cont de rezultatele obtinute.
6. Restituirea salariilor şi pensiilor, deficit de 3% cerut de FMI, lege a responsabilităţii fiscale şi strategie pentru atragerea de fonduri europene prin minister specializat.
Daca vei vrea sa reusesti sa ti deficitul la 3%, domnule prim ministru, dupa alegerile din toamna vei cere re- restituirea, catre guvern de aceast data, a acelorasi pensii si salarii de care vorbesti. De ce dupa alegeri? Hai ca va las pe voi sa ghiciti. 
7. Fondul de rezervă al premierului nu mai trebuie folosit pentru finanţare de la buget pentru campania locală a baronilor PDL.
Sunt absolut sigur ca aceasta afirmatie se va implini. Ma tem insa ca fondul cu pricina s-ar putea duce spre o alta camarila si la alti baroni, cei din USL. Pentru ca asta a facut si pana acuma. Se ducea unde era trimis.
8. "Băieţii deştepţi" din energie trebuie să plătească; în plus, avem nevoie de o strategie energetică pe termen mediu şi lung.
Au platit si pana acum acesti baieti destepti! Problema este ca au platit foarte putin si au furat foarte mult, chiar prin strategii pe termen lung. 20 de ani mi se par destui! Sau nu?
9. Proiectul Roşia Montana - trebuie să fim atenţi la 3 aspecte - respect pentru mediu, interes şi beneficii naţionale, precum şi atenţie la corupţia politică.
Cele trei aspecte sunt: 1) Sa fim foarte atenti, inclusiv la coruptia politica 2) Sa nu ne pripim 3) Sa dam Rosia Montana firmei din Canada, dar tot cu multa atentie. Pentru ca asta se va intampla daca oamenii nu vor iesi in strada cu lopetile in mana. 
10. TVA redus la produsele agricole, ca soluţie de susţinere a producătorilor interni, alături de creditare şi subvenţionare.
TVA redus la alimente a fost incercat in SUEDIA. Efectul a fost zero. In rest subventionarile si creditarile ne-au adus in situatia in care suntem, mai ales cele in care statul si-a bagat coada. Oricum, de unde bani pentru subventii si credite? De la domnul Dan?
11. Venituri suplimentare la buget, inclusiv prin taxa pe marile averi, taxa pe tranzacţii financiare şi impozit pe proprietăţile suplimentare la nivel european. De asemenea, avem nevoie de redevenţe mărite la resursele naturale concesionate.
Iata o idee cu care sunt perfect de acord atunci cand este vorba de taxarea marilor averi. Tranzactiile finaciare poti insa sa le pupi sub coada, pentru ca vor fi facute fara taxe altundeva. Ba uite ca mi-a venit si o idee anapoda, ca de obicei. Nu s-ar ingrosa oare bugetul mult mai mult daca va-ti apuca sa confiscati tot ce sa- furat? Averile ilicite. Un lucru foarte usor de dovedit, cu doar putina bunavointa, si cu ajutorul justitiei de tip Shengen pe care vreti s-o faceti.
12. Creşterea salariului minim la 850 de lei - aceasta înseamnă venituri suplimentare la bugetul asigurărilor; de asemenea, avem nevoie de modificare a Codului Muncii.
Cresterea salariului minim este o idee buna! Modificarea codului muncii ar trebui insa prezentata in detaliu. Asta ca sa se vada ca nu vreti sa introduceti ziua de munca de 25 de ore. De exemplu.
13. Strategie pentru companiile de stat - spunem NU privatizărilor făcute pe preţuri mici şi mari comisioane - susţinem ideea de MANAGEMENT PRIVAT - vrem folosirea banilor din vânzări pentru pachete de acţiuni la retehnologizare sau pentru crearea unui Fond social special (Norvegia).
Minunat! Numai ca Norvegia nu s-a ocupat de cuvantari pline de nu-uri ci a spus da fondului social. Este adevarat ca Norvegienii au avut si resurse, dar si ca nu fura nimic din cele pe care care le are. Va asigur ca nu-ul vostru nu va schimba mentalitatea de hot a ramanului de pe o zi pe alta. Pedeapsa severa a coruptiei da. Despre asta nu spuneti insa nimic, pentru ca ati anuntat de fapt ca sunteti inca in faza de lupta.
14. Universitatea de Medicină şi Farmacie TG MURES - UDMR supralicitează şi a primit destul. Există autonomie universitară reală şi trebuie respectată. De asemenea, avem nevoie de o strategie de integrare a romilor.
In ceea ce priveste UMF afiramatia este corecta. UDMR nu a vrut de fapt nimic in plus pentru studentii maghiari, ci doar niste posturi in plus pentru clientela sa. Studiile se pot face si azi in limba maghiara. Asta neinsemnand totusi ca maghiarii "au primit destul". Vor mai primi cat doresc chiar de la mincinosii din USL, atunci cand ei  vor avea nevoie de voturile lui Kelemen. Cu tiganii lucrurile se complica putin. Si eu as avea nevoie de niste aripi ca sa pot zbura nestingherit. Crezi ca le pot dobandii undeva domnule Ponta? Numai un lucru sa nu-mi spui! Ca va trebui sa lupt pentru ele.
15. Lege electorală susţinută de partide - vrem un model uninominal pur - vrem combaterea traseismului politic - vrem reglementare mai clară a finanţării partidelor politice - şi vrem pregătirea, după alegeri, a modificării Constituţiei.
Asta vreau si eu! Dar vad ca deocamdata sunteti in faza in care primiti traseisti cu bratele deschise. Tovarasi cititori ai blogului! Nu vi se pare afirmatia domnului Ponta o minciuna si mai gogonata decat cele pe care ne-am obisnuit sa le auzim de la domnul Basescu? Tinand cont si de declaratiile de mandrie facute pentru evadati nu de mult de catre domnul Antonescu. Nu asta preziceam eu ca se va intampla? Cine dracu i-a oprit pe astia sa modifice constitutia pana acum? Basescu ii indemna intr-una s-o faca. 
In ceea ce priveste traseismul poate domnul Ponta nu ne-a spus totul. Poate sloganul suna cam asa: Jos traseismul sus colegialismul! 
Pentru ca din colegialism s-a lepadat domnul Ontan de PDL ca de Satana. Stiti cumva din ce cauza pleaca Boc la Cluj? Din intuitie! Vreti sa stiti ce-mi spune mie intuitia dupa ce am parcurs progamul magistral al USL? 
Chiar daca nu vreti sa stiti eu va spun, pentru ca imi place dialogul, mai ales ca va fi tot mai la moda cu noul guvern. Intuitia imi spune ca doamna UDREA a rostit pentru prima data un adevar de cand o stiu eu in politica: In sapte luni oamenii ne vor regreta!  Eu as mai adauga la cele 7 luni inca 5 sau 6.
Paradoxal va regreta si USL ca s-a inghesiut spre ghilotina. Solidaritea este insa solidaritate tovarasi. Daca Europa vrea sa se sinucida asa cum spune Stiglitz, noi USL-istii, acum mai colegiali ca niciodata, ne vom sinucide o data cu ea. Fara domnul Ontan, Frunza si altii ca ei, desigur, oameni care se leapada de suicid ca de Satana. 
Hai votati mai flacai, hai, hai, hai. Aveti de ales intre laturi, troaca in care au fost aruncate, si hamesitii din jurul ei. Hai grabiti-va! Mai ales voi carora nu va pasa de defintii. Putand sa numiti astfel foarte usor troaca de porci, latura din ea, si pe porcii care o inconjoara, politica.



4 comentarii:

cg spunea...

Sunt prea putine cele 5-6 luni ca lumea sa se prinda de ce bastoane vor primi in carca deci Udrea a gresit-o dar sa o iertam de data asata ca a investit la Vidra Valcea in niste partii frumoase care le lasasera unii paragina ca erau ocupati sa fure in draci, fiindca asa cum vor da pensionarilor sau bugetarilor bani din aer asa vor mari taxele sa-i indoaie dar totul incepand cam de la inceputul anului viitor si pe parcursul lui; in lunile acestea vor curge tir-uri de bere si mici ca votacul sa fie mai entuziasti;
despre un program facut intr-o masina de doi oameni ce au dat din gorana vrute si nevrute numai despre masuri corecte si reale nu au putut sa zica nimicdar in interval de 2h au insirat 15 puncte de guvernare, ai detaliat chiar prea mult.
Fiindca ai mentionat de Boc, pentru Bucuresti primarul de acum declara ca avand si al doilea manadat lucrurile vor intra in normalitate, care normalitate si pana acum cine nu l-a lasat? cine nu-i lasa pe politicienii astia sa aduca Romania in normalitate decat ei insasi.

George spunea...

Horea, sa-i lasam sa munceasca.



Din toate punctele pe care si le-au propus, nu cred ca mai pune botul cineva, nici macar dada Floarea de la tara.

La aceste puncte, opozitia va veni foarte simplu cu contraargumentele aduse de tine si nu numai. Eu cum spuneam nu cred ca la alegerile din NOV, daca vom ajunge acolo, USL va mai exista sau va mai lua mai mult de 40-42%.

Eu sper sa faca macar 2-3 puncte din ce si-au propus.

Horea spunea...

George, asta nu este un program de guvernare ci o bascalie in opinia mea. Eu de fapt nici nu ma steptam la altceva.

Lupte pierdute si vorbe goale am avut si pana acum. In cateva zile voi veni cu un program proriu de guvernare, care nu ar fi fi votat probabil decat de catre foarte putini. Il voi publica totusi pentru ca critica pe care am facut-o nu face doi bani fara o alternativa. O alternativa viabila si adaptata in opinia mea la conditiile in care ne aflam.

cg spunea...

George, sunt de parere ca propozitia aceasta "Eu sper sa faca macar 2-3 puncte din ce si-au propus." nu trebuie sa existe, sa mai fie folosita asta ca tara aceasta sa se schimbe, sa urmeze alt curs. Horea prin acest blog in afara de educatia financiara
incearca sa le transmita romanilor un mod mai pragmatic si bine intentionat de cum ar trebui pusa problema si apucate lucrurile inclusiv in strada ca ei - asa zisi politicieni, stiu doar de frica strazii cat despre teama de jandarmari pai nu intervin cu brutalitate daca nu se escaladeaza.
Daca tu speri ca vor face poate 2-3 pct atunci sa fi convins ca vor face cate un sfert din fiecare pct. si rezultatul va fi dezastros dar nu pentru ei ci pentru cei de rand.

Exista un proverb "Cine nu are batrani sa-si cumpere" din pacate batanii nostrii pensionari si-au petrecut viata
intr-o anumita lume si de aici poate sentimentul ca venind altii vor aduce traistele lor proprii de bani si le vor da tocmai lor care sunt saraci, carora li s-a luat din pensii sau amaratului de bugetar.
Mentalitatea, memoria scurta le joaca insa feste uita cum de ex. prea iubitul fost presedinte iliescu are venituri lunare de mii de euro din diverse surse dar le spune ca este sarac si cinstit.. sa te lasi prostit in asa hal este pacat iar ciorba de vorbe tine de foame se pare.

Programul lui Ponta trebuia sa aiba 4 pct:
- averile nejustificabile de aici din tara si din conturile de afara confiscate;(apropo ati citit planul de salvare a Greciei facut de un
copil! o masura era de confiscare a averilor detinute de greci in bancile din afara)
- coruptia starpita, sa lase judecatorii sa decida plus pedepse grele pentru magistratii prinsi cu probleme.
- simplificarea la maxim a ceea ce inseamna structura deciziei aparatului bugetar
- taxarea suplimentara a celor care fac afaceri cu statul, frenezia constructiilor oriunde si pe datorie poate lovi insasi in stat dar ii face superbogati pe afaceristi fiindca statul este cel mai bun platnic si ei stiu asta.

dupa 6-12 luni de rezultate vizibile ar fi fost votati de 80% din populatie fiindca: ar fi venit bani multi rapid - nu imprumutati cu dobanzi naucitoare si atunci taxele ar fi putut fi lasate mai lejer, am fi avut investitori reali nu speculatori de imobiliare ce aveau incredere in Romania si de taxele mai mici, am fi avut noi locuri de munca etc
ar fi fost bani pentru educatia tinerilor a acestui popor, ar fi fost bani pentru sanatate!