Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 12 mai 2012

Bumerangul

In contextul celor intamplate cu guvernul Ponta am avut ieri o discutie amicala cu "fabrica de doctorate" din Tg-Mures. Inainte de-a merge mai departe trebuie sa iti spun insa ca aceasta fabrica se plange cel putin o data in fiecare zi. Din ce cauza crezi? Din cauza lipsei de functionalitate a sistemului sanitar din care face parte. Asta pentru ca se loveste zilnic de obstacole serioase atunci cand ar dori sa-si faca meseria in mod profesional. 

Daca ti-as povesti istorioarele pe care le aud intr-una despre  incompetenta si nesimtitirea medicilor in ceea ce priveste tratamentul bolnavilor, cred ca ai lua-o la talpa imediat din aceasta tara. Fiind gata sa te impusti la numai vederea unui halat alb. Fara sa mai tii cont ca ar fi purtat de un frizer sau chiar de un bucatar, de exemplu. 

Iata insa ca, aceaisi fabrica, trebuie sa-ti spun ca este una inteligenta si culta, ceea ce demonstreaza inca o data ca mentalitatea nu prea are de aface cu Iq-ul, imi da un raspuns socant, tipic romanesc, la observatiile pe care le-am facut: Da dar.......... 

Sa vedem acum ce implicatii are un asemenea "da dar" asupra societatii,  dar si asupra celuia care a facut afirmatia. Din cauza acestor da da-uri tu om al aceleiasi societati poti sa-ti pierezi chiar viata. A stiut Teo Trandafir si toti ceilalti cu bani si cu functii politice ce fac. Plecand pana in Austria sau in alta tara occidentala, atunci cand isi doreau un tratatment competent. 

Ce face un bolnav nenorocit atunci cand l-a lovit pacostea in Romania? Se duce ca oriunde altundeva la medic. Ce medic va alege? Nestiind pe ce planeta traieste va cauta sa-l aleaga pe cel mai titrat. Pentru ca porneste de la o premiza absolut corecta: titrat trebuie sa insemneze competent. "Da dar" nu intr-o tara in care titlurile se vand la iarmaroc. Interesant acest "da dar" nu ti se pare? Pentru ca uite cum se poate transforma el in bumerang chiar sub ochii tai de tip feudal. Si inca intr-unul foarte periculos din pacate! Unul care in domeniul medical poate fi fatal. Dar, unul pe care il vezi din nefericire zburand in toate domeniile.

Sa vedem acum efectele pe care le are acelasi " da dar" asupra autorilor. 

Oameni deseori inteligenti si culti care au ales sa traiasca intr-o populatie, in loc sa vrea sa traisca in sanul unui popor. Mang, doamna Stanford, care reprezinta doar varful isbergului numit educatie, nu s-au nascut cu diplome. Mentalitatea de "da dar" al altor romani i-a impins inainte. O diplomuta "da dar" de la unul, poate la nivel de scoala primara,  alta de la altul, la nivel de liceu, poate. Si iata-l pe Mang-ul nostru sefulet undeva de unde poate sa inceapa sa fure. 

De aici poarta da dada-urilor vesnice se deschide dintrodata foarte larg. Spre un orizont plin acum de alte tentatii. De cele universitare, de exemplu, atat de populare pentru ca platesc foarte bine. Mai apoi urmeaza da da-urile post universitare, care te duc incet dar sigur spre titlurile rasunatoare de profesor, de unde pasul spre scaunul de ministru nu mai este decat unul marunt. Pentru un individ care deseori nu stie nici sa scrie, nici sa vorbeasca, dar care a stiut sa cumpere da da-uri cu multa dibacie. 

De pe o piata care le vinde la vedere pentru ca este tolerata de o majoritate in Romania. Da da-istul se trezeste asadar si el pana la urma, ca toti ceilalti de fapt, lovit intr-o buna zi de acelasi bumerang. Unul care din pozitie de sef ii va face atatea zile fripte incat isi va blestema ziua in care s-a nascut. Un bumerang pe care l-a creat de fapt singur cu manutele lui, conform aceleiasi teorii da da-iste de tip feudal. 

In randurile de mai sus ai putut citi realitatea prin care vad eu ca romanul s-a transformat in propriul sau gropar. Exclamand mirat si aprope  zilnic: Uite groapa! Pai ai sapat-o tu cu manile tale boule! 

Iata de ce mai incerc sa pun si eu inca o data un citat pe care un cititor l-a pus de mai multe ori la rubrica comentarii, foarte probabil degeaba: "Daca vrei sa schimbi lumea schimba-te tu mai inatai!" Prin schimbarea mentalitatii de gropar pe care o ai! O mentalitate care te face sa te gandesti in momentul de fata numai si numai la tine. Intelege o data pentru totdeauna! "Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei." 

3 comentarii:

Nastratin spunea...

Horea...gresesti...Eu ca roman fie nu merg la vot pt ca n-am ce vota dintre penalii din guvern sau opozitie, fie ies in strada si strig contra politicienilor sa ma auda toata Europa si sa se ajunga la un razboi civil prin care sa ne facem singuri dreptate...Nici una din aceste cai nu e buna, dar pina aici s-a ajuns...Iar iesirea n-o vad pt ca mergem la vot sa alegem dintre escroci si...escroci...

Horea spunea...

Gresesc unde Nastratin? Eu am vorbit de o majoritate nu despre persoane anume. Nici macar existenta acestei majoritati nu am scos-o din buzunar.

Ea a fost dovedita prin vot. Eu nu sunt ca acei oameni, tu nu esti, si mai exista cu siguranta foarte multi care nu sunt, cititori ai acestui blog sau altii. Ce folos din moment ce suntem in minoritate.

Eu nu cred ca gresesc deloc, dar din pacate nu cred ca voi putea dovedi acest lucru niciodata. Asta pentru ca nu voi trai destul ca sa vad un popor roman asa cum l-as dori sa fie.

Cristi spunea...

Majoritatea e facuta din fazani, clasicii fazani romanesti....