Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 14 mai 2012

Euro-dolar

L-ati auzit cu urechile voastre pe Isarescu in filmul lui Guran. Guvernatorul a folosit in discursul sau 3 afirmatii pe care eu le-am facut de sute de ori pe acest blog: una legata de cerere si oferta, a doua despre volatilitate si cauzele ei, si a treia despre neputinta BNR de-a se bate cu o lume intreaga si cu perceptiile ei. 

Aceiasi neputinta de care se va lovi orice banca centrala din lume, un alt lucru pe care eu l-am subliniat de mii de ori. Romania este insa plina de Gurani. Oameni care se vor bate in locul "tutulor" pentru ideile intoarse pe dos pe care le propaga. 

Acestia sunt exact aceeiasi oameni care pot intoarce si niste grafice pe dos, asta pentru ca vor cu orice pret sa-si inpuna un punct de vedere. Cand realitatea le da peste nas, tot ei sunt cei suparati. Pe cine crezi? Exact pe cei care au incercat sa le atraga atentia ca bateau campii. Parererea lui Guran despre felul in care crede el ca se misca piata valutara o stim. Fapt pentru care merita sa facem si pasul urmator ca sa putem afla direct de la piata parerea pe care o are. Piata nu intoarce grafice pe dos asa ca nu le voi intoarce nici eu.

Vezi expus asadar un grafic care sta in picioare. Exact asa cum trebuie sa stea de fapt, reprzentand variatiile zilnice a le perchii euro-dolar, un grafic pe care l-ai vazut expus de multe ori pana acum. Stii dintr-o postare precedenta ca ne aflam in perimetrul unei date de reactie secundare, o data care are intotdeauna o influenta asupra pietelor. Ea poate sa intetesca intensitatea unui trend, poate sa-l opreasca pentru moment, sau poate chiar sa-l intoarca. Oare cu ce fel de data avem de a face astazi? Eu cred ca avem de-a face cu una care va opri deprecierile pentru moment. Cred asta pentru ca in curand, la data de 20 mai, ne vom baga intr-un interval de timp care este in opinia mea mult mai important decat cel actual.

Daca analiza mea este corecta urmatorul scenariu va avea probabilitatea cea mai mare: Euro va fi oprit din cadere de catre zona de cerere expusa pe grafic pentru moment. Valuta comunitara trebuind sa inceapa sa se miste lateral, cu tendinte usoare de apreciere. Tot in acest caz euro ar putea sa fie impins spre un nivel maxim de 1,3o, in cel mai extrem caz catre 1,3050, de unde ar trebui sa-si reia caderea catre 1,26, incepand cu data de 20 mai. Deocamdata atat. Tot in cazul in care analiza mea se va dovedi viabila: Vom vedea miscari lateral pozitive la metale si burse, precum si o depreciere a dolarului fata de tot ce misca, inclusiv fata de leul lui Guran, fiara "cu fundamentale foarte solide".


Cred in acest scenariu si dintr-o alta cauza. O cauza pe care o anticipam si pe care i-o spuneam lui Razvan raspunzandu-i la un comentariu. Ma astepam la un salt consistent din partea indicelui dolarului, exact dupa ce am intrat eu in piata si dupa ce am vandut lei cumparand dolari la 3,3195. 

Acest salt al indicelui amintit s-a materializat intocmai, vezi al doilea grafic afisat. Ca o consecinta un asemenea impuls prevesteste de obicei continuarea miscarii incepute in aproape 99% din cazuri. Sa vedem daca aceasta regula se va materializa si de data aceasta? O varianta mai putin probabila al aceluiasi scenariu ar fi o cadere euro spre 1,26 fara nici o pauza, fara nici cea mai mica revenire.


17 comentarii:

Adrian spunea...

... Ceea ce inseamna ca nu iesiti de la dolar in asteptarea unei eventuale corectii.
Multumesc.
Stima!

Horea spunea...

Deocamdata nu Adrian, pentru ca nu am primit nici un semnal in acest sens. In piata valutara totul este insa posibil. Chiar o prabusire a doalrului dupa prestatia avuta.

Eu nu visez, nu extrapolez liniar, si nici nu incerc sa nasc cu mintea realitati inexistente, formate din inchipuiri si dorinte. Ma uit la grafice atent si atat. S-ar putea sa ies din piata chiar dupa aceasta analiza, in cazul in care ea imi va da semnale neplacute.

edy spunea...

credeti ca eur/ron va rece de 4,5?

Horea spunea...

edy, am mai spus ca nu cred acest lucru.

Anonim spunea...

Stiu ca ati mai spus dar cu ultimele declaratii de la BNR nu stiu ce sa mai cred...

Horea spunea...

Aici nu te pot ajuta din pacate. Pentru ca fiecare crede ce vrea.

Gabi spunea...

crezi ca Greci va iesi din EMU? si daca da ce se va intampla cu EURUSD

nastratin spunea...

Daca Grecia iese din zona euro, vom asista la o cadere brusca a monedei euro...ceea ce ar fi si firesc fata de haosul existent in UE...Dar si mai firesc ar fi ca dolarul american sa cada la datoria de 14 trilioane a SUA...cel putin ar fi pe placul masonilor care vor instaurarea guvernului mondial si a unei monede unice...Cu siguranta ca aceasta criza financiara mondiala e una provocata! daca pirghiile de control ale bancilor functionau, nimeni nu era falit si nu exista un deficit enorm in multe tari...Dar bancile mari sunt controlate tot de masoni evrei! ce trebuie sa ne doara pe noi ca romani e ca politicienii corupti si penali din Romania au inceput vinzarea pe bucati a tarii: resursele,

Anonim spunea...

concluzie, ptr cineva care nu mai intelege nimic, dar care e prins cu euro( cumparat la 4,355) si cu lei, la banci grecesti ca de, era o dobanda mai buna...ce mai e de facut?! euro il vad undeva spre 4,5 , iar $ la 3,5...e de ramas pe euro, care se pare ca o sa cada? e de ramas pe lei, care o sa se devalorizeze? e de cumparat $ la 3,5 acum la banci? asta pe urmatoarele luni...

Nastratin spunea...

aNONIMULE...pastreaza-le pe amindoua...ce pierzi la euro cistigi la lei si invers...Depinde cit ai din fiecare ca per total sa ajungi la plus nu la minus...Eu am doar euro si dolari...Cind da Horea semnalul, ma apuc sa cumpar imobiliare si pamint ;)...am glumit...

Anonim spunea...

am vrut sa intru azi pe $, luam cu 3,484, macar sa nu mai am lei, e adevarat ca la eur as castiga ceva, as pierde mai mult la lei...cand ma uit pe conso si vad cum cresc toate!!!e rau sa te trezesti tarziu!

lucia spunea...

Buna Horea,

Ne poti spune ce crezi ca se va intampla in raportul EUR - LEU in cazul (foarte probabil) in care Grecia va da faliment?
Euro va cadea, la fel ca si bursele, insa nu inteleg cum va afecta acest lucru cursul, in sus sau in jos - adica leul va creste fata de euro sau va scadea?
Imi poti spune te rog parerea ta in scenariul de mai sus?
Multumesc!

Horea spunea...

Iesirea Greciei din zona euro ar insemna doar o depreciere temporara pentru euro care ar trebui sa fie urmata de o revenire destul de rapida. Problema este Spania si restul tarilor imbarligate. Oricum fata de leu eu nu vad prestatii euro prea grozave in nici un caz.

Nastratin spunea...

Horea draga, am o intrebare: pe ce baza poate creste leul in perioada de fata (sau chiar in anii trecutti)? nu inteleg cum moneda unei tari care nu produce nimic, ci doar isi vinde resursele, fabricile, bancile si tot ce are mai bun si profitabil, poate creste fata de euro si dolar??? probabil ca doar banii intrati in tara prin aceste vinzari paguboase pt statul roman au tinut sus leul..deocamdata...ce ne facem cind nu vom mai avea ce vinde, adica ce distruge, atunci cind toata economia tarii va fi la pamint? atunci f sigur leul va evolua spre valoarea lui fireasca de cur-papir, pt ca politicienii escroci care s-au perindat la putere dupa 89 pina azi n-au creat locuri de munca ci le-au distrus pe cele existente, si nici n-au creat vreo fabrica, uzina sau macar ceva produse 100% romanesti, poate ceaiuri medicinale, namol de Techirghiol, etc daca n-au fost si acelea furate sau vindute pe spaga de politicianul penal rromanes...Personal nu vad utilitatea de-a avea un guvernator ca Isarescu platit cu 17 mii euro lunar salariu doar pt ca tine leul artificial in viata...Ca deh, daca moneda cade, salariul romanului va deveni zero si poporul va iesi cu furcile in strada...si atunci sa te tii Isarescule incuiat in conacul tau de furia oamenilor, sau sa te ascunzi prin hectarele de vie din care scoti vin la pret pe sticla cit pensia unui amarit de votant, mai nou scos cu forta la votat...?!Parerea mea e ca romanii nu trebuie sa emigreze, ci doar sa iasa cu mic cu mare in strada sa faca curatenia de primavara...adica de capusele din politica, justitie si afaceristii de carton, adica teparii economiei...

Horea spunea...

Nastratin, leul, ca si toate celelalte valute de fapt, cresc si scad pe baza de cerere si oferta, factori care se bazeaza exclusiv pe perceptie, asa cum a recunoscut si Isarescu intr-un moment de sinceritate pe care l-a avut in filmul lui Guran. Cei care nu au realizat acest lucru pana acum au citit acest blog degeaba.

In rest cei 17 000 de euro, sau cat ar fi ei, pe care Isarescu ii primeste de la BNR sunt pentru nimic. Pentru ca BNR si guvernatorul pot face doar nimic pentru economia romaneasca. In ceea ce priveste iesirea poporului in strada, aici la noi in orice caz, va mai trebui sa traiesri vreo cateva vieti ca sa o vezi.

Asta pentru ca tot ceea ce te inconjoara in aceasta tara rezulta exclusiv din ceea ce a "construit" majoritatea acestui popor.

Adrian spunea...

Se pare ca nu va mai fi nici o corectie pe EUR/USD, a luat-o la vale rau dupa neintelegerea de la greci

Anonim spunea...

acum este 1.27329