Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 17 mai 2012

Pe scurt despre acelasi "miracol chinezesc"

Bulele imobiliare care s-au produs fara exceptie in aproape toate tarile din lumea asta mare si lata incep sa se sparga rand pe rand. China nu poate face asadar exceptie. Ba mai mult! Ea va fi cel mai elocvent exemplu al esecului economiilor dirijate de stat si de banci centrale, in China exclusiv de partid si de stat.

Cand te apuci sa joci baschet pe un teren de fotbal, cu fotbalisti, nici macar cu bashetbolisti, iti vei pierde spectatorii destul de repede. Asta pentru ca regulile baschetului ca si regulile pietelor libere de capital sunt foarte bine definite. Cel care incearca sa le incalce trebuie neaparat sa suporte si consecintele.

Consecinte deodebit de neplacute pentru China, dar si pentru pentru restul lumii, care a inceput sa se bazeze tot mai mult pe asa numitul motor economic din Asia. Aterizarea Chinei din nori va fi dura in opinia mea exact asa cum am mai subliniat de multe ori pe acest site. Daca in Romania, primii si ultimii carbuni aruncati in cuptorul locomotivei care tragea economia s-au numit imobiliare si specula, in China aceiasi specula si acelaeasi imobiliare reprezinta doar o parte din carbuni. 

Din nefericire pentru Chinezi in ultimul timp cea mai mare parte. Sa nu uitam un lucru important. In timp ce o crestere economica de 3% in Romania, sau chiar in celelalte state din Europa, i-ar face pe politicieni sa danseze dansul pinguinului, in China lucrurile stau cu totul altfel. Asta pentru ca o scadere economica de la 15% la 3% la suta va fi un plonjon.

Ca sa respect titlul articolului ma voi opri aici. Cei interesati vor putea citi o analiza pertinenta despre China in linkul acesta. Un articol care vine acum cu cifre. Validand astfel o idee pe care eu am exprimat-o pe acest blog in urma cu mai bine de un an. Ce ma intereseaza pe mine China? Vor exclama multi romansi care nu au fost in stare niciodata sa lege nici macar doua lucruri unul de altul. Pai ar trebui sa te intereseze! Si inca in mod deosebit. Mai ales daca faci parte din grupa celora care se gandesc la nepoti.

4 comentarii:

Cristi Sparlu spunea...

Sunt fascinant de multitudinea persoanelor care anticipeaza un dezastru economic in perioada urmatoare fiecare avind o abordare sa ii spunem personalizata. Aceasta informatie o gasesti in special pe net. Interesant ca in ultimile saptamani aceasta informatie a inceput sa isi faca intrarea si pe tv pe diverse canale sa le spunem oficiale. Pentru ca si eu cred ca acest turn Babel va cadea pana la urma nu ma pot abtine sa nu spun ca acest posibil eveniment trebuie sa fie tot mai aproape de deznodamant. O alta parte interesanta este ca acum vreo 4 ani eram considerat "deraiat" discutand aceste informatii. Acum sunt doar un "ciudat" pentru ca informatiile de la televizor inca nu strica somnul celor care dorm linistiti ci doar e privita ca o poveste care se intampla undeva departe de ei, e un film doar, o simpla poveste.
Interesant pentru urmatoare perioada sa vedem reactia celor care inca mai dorm si care se vor trezi intr-un cosmar.

AristotelCostel spunea...

Printre blogurile de calitate pe care le urmaresc se numara si trei pro...ciaina.

Unul e de stanga (Lucian Sarbu). altul e de stanga-centru-dreapta (dan@trenduri), iar cel de-al treilea e cel al neofeudalistului... giurgea.

Primii doi considera ca China... e altceva decat crede lumea, in timp ce Giurgea vede acolo... capitalismul pe paine... desavarsit.

Din respect pentru primii doi nu discut la ei acasa despre bula din China, iar din respect pentru mine, nu comentez pe blogul lui giurgea. :)

Le urez tutulor... aicişea... succes in viziune.

Horea spunea...

Cristi Sparlu!

Si Galilei a fost considerat idiot atunci cand a spus ca pamantul se invarte. A spus-o insa prea devreme, la un moment nepotrivit. Afirmatia lui Galilei de atunci, este considerata a fi una care se intelege de la sine azi.

Ceea ce oamenii nu au inteles inca, este ca ceva care se invarte te poate face sa ametesti. Incet vor intelege si acest lucru. Prea tarziu ca de obicei.

cg spunea...

Horea tu iar te gandesti prea departe -in fapt suedezii aia gandesc departe fiindca doar ce introduc o noua limba de invatare la scoala, si ai strecurat niste cuvinte ciudate - "Pai ar trebui sa te intereseze! Si inca in mod deosebit. Mai ales daca faci parte din grupa celora care se gandesc la nepoti." Stii foarte bine ca romanii nu se gandesc decat la case, vacante, trai neicusorule, copii sa-i dea la pregatiri...
Nu doar sistemul de sanatate si oamenii ce-l compun are probleme mari dar si cel educational. Sunt la fel de jenanti profii ce castiga din cursuri tinute la stat, la privat, cu pregatirile ca si cum pentru ei ziua parca nu ar avea 24ore de sunt prezenti in asa multe locuri dintr-o data.
Rezultatul acestui mix debordant fiind facultati private adevarate tiparnite de bani si o droaie de diplome frumoase pe care nepotii le arata bunicilor poate mai iese de o sponsorizare ceva.

Ce incredere poate sa aiba subalternii - sa simta ca se vor face schimbari de imbunatatire, ca se tinteste spre ceva cand tu prim-ministru 'propui' numai personaje indoielnice ca ministru al educatie? din cate incercari sa fie unul mai putin patat si care sa para ok la public ca de competente, idei, continuare de lucruri bune ce au facut altii nu stiu daca sufera marele profesor - oricare ar fi el.