Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 21 mai 2012

Pe scurt despre "banc run-ul" care a inceput si care va lua amploare

In ultima perioda bani din bancile din Italia si Spania au inceput sa se scurga de parca s-ar fi spart un baraj. Vezi asta foarte clar in graficul afisat. Care arata numarul miliardelor care au inceput sa paraseasca toate tarile mentionate in grafic mai putin Germania.

Dimpotriva! Bancile din Germania par sa-si umfle conturile cu inundatia venita din tarile care "nu erau Grecia".

Si uite cum euro a continuat sa urce exact pana la nivelul superior al patrulaterui care marcheaza zona cheie de care vorbeam. De aici ar putea avea loc o usoara depreciere, cu inca o apreciere pe care o vedeam probabila tot ieri. Vorbeam despre aceste miscari probabile in ultima mea postare, atunci cand incercam sa analizez sentimentul pietei fara grafice. Observa! Toate aceste miscari smechersti ale valutei comunitare se intampla paradoxal intr-un mediu fundamental ca cel descris. 

Ba mai mult! Intr-un mediu in care bancile spaniole au fost cele care au luat cel mai mult din LTRO-ul oferit de BCE. Ce crezi tu ca au facut aceste banci cu banii ridicati de la super Mario1. Au cumparat bonduri din Spania. Adica bondurile tarii lor de bastina, care este falimentara. Care crezi tu ca ar fi remediul cel mai bun pentru "salvarea" Spaniei si al acestor banci in conditiile amintite? 

Mai multi bani tipariti exclusiv pentru ele si austeritate pentru populatie. Asa spun cei care se intalnesc mai nou de doua ori pe saptamana. Te mai miri ca in Italia fiscul s-a umplut de bombe plasate in plicuri, in timp ce reprezentantii colectori ai institutiei au fost fugariti si batuti de populatie. Cum ti se pare logica celor ale caror  imperativ este promovarea cresterii economice si a locurilor de munca? Poate domniile lor vor sa-i angajeze pana la urma pe toti oamenii in banci? Act dupa care vor putea continua cu austeritatea pentru populatie, in economii bazate aproape exclusiv pe consum. Si cu trimiterea a noi bani catre aceleasi banci, institutii actualmente subcapitalizate si faliemnatare, care pot inghitii tocmai din acesta cauza orice suma.

Vezi acum chenarul roz de care vorbea Vala acum cca. 2ani? Eu il vedeam plin de rahat, atunci, ca si acum de fapt.

5 comentarii:

mihai spunea...

germania a profitat de introducerea euro prin exporturi puternice in PIIGS , acum profita si de pe urma banc-run-ului...
pe de alta parte revolta grecilor a spaniolilor si a italienilor care s-au obisnuit cu "normalitatea" de a-si face piscine prin curti si de a plati taxe ca de garsoniera este putin cam suspecta ... poate ar trebui guvernele sa le explice din nou teoria cu "there's no free lunch"

vala spunea...

:) :)

imi mentin tot ce am scris

ba mai mult, plusez: Grecia nu va parasi Euro, Euro nu va disparea... ca o sa mai dea unu', altu' faliment...probabil... asa si?
falimentul e o perspectiva deloc neagra... practic e o nimica toata... simple corectii

nu's ce atata agitatie

lumea nu poate sa mearga decat inainte

ca vezi lucrurile pline de rahat, e o simpla problema de perceptie... eu vad un borcan de Nutela :)
si culmea: miroase a ciocolata

multa sanatate va doresc!

Vali spunea...

Ah, vala ! Te rog sa ma scuzi ! Luat cu treburile cotidiene am uitat sa-ti spun ca am schimbat etichetele la borcane. E parte dintr-un experiment mai amplu, unul de dimensiune planetare.

Oricum, sperand ca nu te-ai suparat prea tare, iti doresc pofta buna!

vala spunea...

vali

suparare? nici vorba... ma bucur ca am onoarea de a face parte din experimentul tau planetar...
ma gandesc ca e vorba de al doilea experiment... probabil ca in primul ai creat lumea

da' sper ca ai pus ceasul sa sune

Vali spunea...

vala, vezi ca ai prins ideea dar ai gresit "adrisantul". Cat despre mine....ii voi lasa pe Bernanke&CO ,caci la ei am vrut sa fac trimitere(ghilimele lipsa, mea culpa), sa desavarseasca ce au inceput si o sa pun ceasul sa sune in ziua a saptea. Sper sa fie vreme insorita ca sa putem admira "opera" in toata splendoarea ei.