Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 24 mai 2012

Pe scurt despre garantia statului

Am ramas perplex atunci cand am vazut de cata naivitate pot da dovada unii. Adrian, de exemplu, se bazeaza pe garantia statului. Hai sa ne intoarcem o clipa la definitii. Cine este statul? Pai chiar daca in Romania acest lucru nu se vede de loc, statul esti tu, cel care-i alimenteza visteria zilnic. 

Tu care refuzi  sa-i vezi pe cei care il conduc, avand ochii acoperiti de un carnat umplut cu aer. Altfel carmacii se vad foarte bine. Sunt sleahta de mafioti, hoti, care s-au erijat in stat  jefuindu-l salbatic si dupa bunul lor plac din 89 incoace. Ba mai mult! Aceeiasi conducatori au mai dus si o politica prin care te-au invatat sa furi si tu, asta daca ai vrut sa dai de vre-un leu si nu de ate sau de cusatura materialului atunci cand te scormonesti prin buzunare.

Sa nu crapi de ras? Atunci cand acesti oameni vin sa-ti garanteze ceva. Orice. Singura garantie din partea lor pe care o voi putea accepta este ca o sa ti-o traga pana mori ametit de orgasme. Vezi de ce nu si-au scos inca toti oamenii banii din banci? Ma refer in primul rand la tarile care se scalda in faliment. Tocmai pentru si acolo naivitatea a atins culmi everestiene. Cei care mai au conturi in Grecia cred si azi in garntia statului. Adica in garantia pe care ei cetatenii falimentari, pentru ca ei sunt statul, si-ar putea-o oferi pentru sine. Prin cine crezi? Prin tocmai intermediul unor asa zisi politicieni care i-au adus de fapt in situatia in care se afla.

Sa nu-ti plesneasca camasa de hohote? Sau poate ar trebui sa ti se umple mai degraba ochii de lacrimi? Pentru ca in viitorul nu prea indepartat oamenii vor vedea tot mai multe state care isi vor plati garantiile cu vise transformate in cosmar.

18 comentarii:

Florin spunea...

Horea, pornind de la aceasta postare si de la afirmatiile de mai jos(le-ai facut in decursul timpului, in alte forme), cum crezi ca ar trebui sa arate si sa functioneze societatea?

1. Esti un om care se simte aproape de social-democratie(deci esti pentru redistribuirea avutiei, n.m.)
2. Bancile centrale ar trebui desfiintate(deci stoparea emiterii de moneda fara acoperire, n.m.)
3. Statul sa nu mai "reguleze piata libera".(deci retragerea completa a statului din economie, n.m.)

Adrian spunea...

Draga Horia,
Cu tot respectul, ai interpretat gresit.Nu ma bazez pe garantia statului.Ea exista in contract pt 50% din valoarea imprumutului pt locuinta si e o treaba intre stat si banca.Iar restul il recupereaza banca prin vanzare.Trebuie sa fie cineva nebun sa se bazeze pe stat ca doar nu vine statul sa iti dea de mancare.Statul inchide spitale,scoli,dar pune panselute la pret de trei ori cat la Paris.Definitia statului a dat-o cel mai bine Lenin.Nu o reiau.In rest,bine ca ai scris ca poate unii chiar cred ca exista o astfel de garantie si s-or gandi ca nu-i da banca afara sau alte chestii.Daca eram naiv ma aruncam la cloace in 2007-2008 ,salariul imi permtea sa iau peste 100000 de euro imprumut pt locuinta.Dar nu am facut-o desi familia si anturajul(vorba lui Costel)au zis ca sunt nebun.Incerc sa mentin echilibrul optimism/pesimism desi realist vorbind lucrurile se prezinta in ultimul hal in multe privinte.Dar dupa cum stii un pic de optimism ajuta la sanatate ,bine nu e vorba de optimismul idiot al multimii care in final da in pesimism extrem.Bafta la analize in continuare.

Adrian spunea...

Tineti banii la Banca Romaneasca.Nu va e frica de faliment?Apropo de garantii.Eu i-am mutat de doi ani la RBS.

Nastratin spunea...

banii vor ajunge curind hirtii fara valoare...Daca ii mai aveti inca, cumparati imobile, terenuri sau aur!!!

Adrian spunea...

@Nastratin
Cu ce?:)).Erau pe cand nu s-au zarit,azi-i vedem si nu sunt (vorba poetului :))

Horea spunea...

Adrian!
Nu ma bazez pe garantia statului.Ea exista in contract pt 50% din valoarea imprumutului pt locuinta si e o treaba intre stat si banca.Iar restul il recupereaza banca prin vanzare.

Deci ai putea ramane fara locuinta daca lucrurile se ingroasa?

Privind BR sigur ca ar putea da faliment ca orice alta banca, sau mai bine. Sper totusi sa pot fi cu un pas in fata celorlati inainte ca acest lucru sa se intample.

Adrian spunea...

@Horia
Nu ma leg de o locuinta.Doar ca de la un anumit nivel de pret ,daca devine semnificativ mai rentabila decat varianta chirie voi face pasul.Care e nivelul?Poate ca mp egal cu salariul median sau putin peste.Nu o iau nici cu gandul de a sta o viata in ea ,nici de a o vinde.Singura motivatie e cresterea confortului personal fara asumarea unor riscuri mari.De asta am si spus ca in caz de forta majora statul da bancii 50% si pt restul poate sa o vanda.Ma gandesc la cazul unui scenariu in care alimentele si energia s-ar scumpi dramatic,somajul ar creste,veniturile ar scadea iar pretul la chirii si imobile s-ar prabusi.In acest caz normal ca o sa dau cheia bancii si nu o sa mai platesc o rata mult peste chiria din acel moment.Casa este necesara dar nu ma voi lega de ziduri in veci.Normal ar fi sa existe si la noi faliment personal dar bankoruptii nu vor asta.De asta a intrat statul in ecuatie nu pt cei care cumpara .Acestora le-a creat dezavantaje mari prin mentinerea unor preturi exagerate .

AristotelCostel spunea...

@Nastratin

Prefer sa-i pierd pe toti decat sa particip la prosteala globala.

Gogu ti-ar putea fi... tata... spiritual.

Nastratin spunea...

Aristotele...pacat de numele tau...il faci de rusine...tineti banii cu grija in banca sau sub saltea si fii mindru ca mai poti specula cu ei cursul de schimb pt a ciupi citeva mii in cel mai bun caz...Cred ca ar trebui sa-ti schimbi numele in Tindala sau Pacala sau Bula!...ar fi mai potrivit...

Nastratin spunea...

astept cu nerabdare momentul in care dolarul si euro vor ajunge la paritate...asta nu va fi f departe! mi-aduc aminte cind s-a produs inversiunea de preturi la case si terenuri in Romania, din dolar american in euro, pt ca euro ajunsese mai tare ca dolarul!...sa vedem cind euro va cadea sub dolar daca preturile cerute la imobiliarele din Romanika vor fi din nou in dolari! ca asa e romanul, sa vrea doar valuta forte! ma mir ca inca n-au afisat preturi in lira sterlina! Oricum, eu astept momentul paritatii euro-dolar...Cit despre cumparat aur, acesta s-a dus cam sus acum, dar ine a facut-o la timp asta era cea mai buna garantie pt pensie in vremuri tulburi ca acum...pt ca banii depusi in fonduri de pensii de stat s-au private s-au volatilizat tocmai prin inflatie si deprecierea valutelor...Aurul tine cont de inflatie oricind si poti dormi linistit pina la pensie...Imobiliarele si terenurile merita cumparate numai cind ai toti banii de pus jos, altfel bencile te usuca la dobinzi, iar daca pierzi serviciul esti terminat! iar case si terenuri ieftine se mai gasesc inca destule in zonele rurale!

AristotelCostel spunea...

Vreau sa fiu agitat.

Pacala a fost baiat bun, da' jupanu' de tine e... frustrat. :)

Povestile aur, cloace, terenuri, ferme... sunt menite pentru perspicaci care vor sa doarma... linistiti.

Nastratin spunea...

Aristotele...daca nu te mai legi de comentariile mele ca proasta in sat, te las si eu in durerea ta sa-ti speculezi valuta cind vrei functie de miscarile bursei ca vad ca esti pasionat tare...precum Ponta de politica si bunastarea romanului!...

Nastratin spunea...

http://mariusmina.blogspot.ca/2012/05/angajatii-guvernului-demisionar.html

AristotelCostel spunea...

Din moment ce ai ajuns in tolba cu prosti, suntem la faza ori eu... ori tu. :)

Pana la concluzia finala, opera ta e destul de provocatoare:

Daca ii mai aveti inca, cumparati imobile, terenuri sau aur!!!

Anonim spunea...

AC

Nastratin probabil crede tot ce scriu unii in ziar. Uite aici de unde si convingerea lui ca aurul e inestimabil ... http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/pwc-aurul-va-bate-in-2012-un-nou-record-2-000-dolari-pe-uncie-9160176

Bine ca despre imobile ii crede pe cei autointitulati guru (sau gurii???) investitiilor in caramizi. O sa-i treaca.

Nastratin, vezi ca atunci cand ii crezi pe cei care pastoresc fondurile de pensii (astia recomanda aur si imobile) e musai sa investesti si in bursa.
Citeam ca acesti investitori profesionisti recomandau Facebook, acum nu o mai fac ...
Exista o vorba care circula "cash is king" ... Poate reusesti sa te abtii de la recomandari, protejeaza-te fara a recomanda, eventual lauda-te cu ceea ce ai facut deja.

Nastratin spunea...

Aristotele...ti-am mai zis ca mai bine iti schimbi numele in Prostanacul...si cel mai bine abtine-te sa faci pe atotstiutorul, ca zau apari drept un idiot bun de spitalul 9...La fel ca si anonimul cu al sau "cash is king"...Speculatii bursiere cum se fac in Romania fara-de-legilor nu exista in Occident, asta pt ca acolo orice profit e impozitat rapid la 50%...Ce taxe se platesc in Romania pe profitul bancar te apuca risul...Nu ma mira ca statul nu mai are bani iar societatea e polarizata intre bogatasi penali si sarantoci...Am cunoscut un echivalent al lui Horea chiar aici in occident, medic chirurg pensionar austriac care a investit de cind se stie in aur si metale rare, iar acum omul n-are griji...A avut intotdeauna o suma de manevra de 800 mii de dolari cu care a investit in actiuni bursiere pe societati miniere aurifere si de cupru, nichel si platina...Daca nu esti de acord cu mine Aristotele, macar tineti gura asa cum nici eu nu am avut opinii la adresa ta pina nu te-ai legat de mine. Fiecare e liber sa faca ce vrea cu banii lui/ei, iar eu te consider pe tine prostanac sa speculezi valuta functie de miscarile bursei, mai ales ca operezi cu sume mici prostanacule...Daca ai face-o cu sume mari, ai pati ce a patit Bancorexul, care a fost lichidat urgent sub pretext de faliment...Stiu bine ce s-a intimplat cu Bancorexul pt ca o colega de facultate a mea a fost directoare atunci cind Bancorex s-a scufundat, si banca se ocupa cu speculatii bursiere cu volume enorme de valuta...Pt stiinta ta Aristotele Prostanacule, nimeni nu cistiga la bursa fara ca cineva sa nu piarda, iar asta in cazul Bancorex a fost pedepsit aspru prin ordine de "sus" adica aceiasi care acum au ordonat in afara granitelor vinzarea Romaniei...In concluzie Aristotel/anonim nu ma baga in seama asa cum am facut si eu cu tine, pt ca esti un nimeni si un nimic pt mine dovada virulenta exprimarii si atacurilor tale gratuite sau altfel spus cei 7 ani de acasa pe care nu-i ai!

RaduB spunea...

Dupa vocabilar si "istetime", Nastratin cel mai probabil e Gogu.

Radu spunea...

Nastratin, in ce tari din "Occident" este impozitat rapid cu 50% orice profit?

Eu iti recomand ca pana gasesti respunsul sa te abtii de la a debita tampenii.