Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 29 mai 2012

Despre Mihai de la ASE

Nu este vorba de mihai prietenul nostru, ci despre un Mihai prieten cu analistii. Un Mihai hapsan neinformat si educat la ASE. Ca si Guran si alti "maistrii" a pietelor de capital, de fapt. Acesti oameni aplica ceea ce au invatat, un lucru normal de fapt, ca sa-si dea seama pana la urma ca, in ceea ce priveste piata de capital,  au invatat foarte multe lucruri degeaba. Unde? Intr-o universitate din care iesi economist. Am spus "sa-si dea seama" pentru cei care isi dau seama, pentru ca foarte multi dinre ei vor lupta foarte probabil cu morile de vant o viata intreaga. Am un prieten in Austria care si-a facut si studiile si masteratul in Germania. Acum un, cca. am avut o discutie contradistorie cu el, chiar dupa ce si-a terminat masteratul. 

Este un tanar cu picioarele pe pamant si inteligent. Cu toate aceastea a avut nevoie de mai mult de un an ca sa se trezeasca. Este tot mai iritat din cauza faptului ca isi da seama ca a invatat si el multe lucruri degeaba. Economia care se preda in universitati pare a fi una bazata doar pe formule matematice, care aplicate in realitate dau uneori rezultate catastrofale. In aceeiasi barca pare sa se afle si barbosul nostu din SUA. Are un doctorat scris despre marea depresiune. Si, cunostiintele pe care le-a acumulat, bazate strict pe calcule academice, par sa-i puna mai mult piedici decat sa-l ajute. 

Nu numai ca domnul doctor in stinte economice nu reuseste sa vindece boala despre care si-a scris lucrarea stiintifica, ci, paradoxal, aplicand formule ale caror sclav pare sa fi devenit, reuseste chiar sa o amplifice. 

Cum oare poate fi un asemenea lucru posibil? Atunci cand vorbim de oameni care au fost printre cei mai silitori si performanti studenti ai generatiei pe care o reprezinta. Raspunsul este foarte simplu, unul pe care l-am repetat de mii de ori pe acest site sub forma unei afirmatii: Acesti oameni nu au tinut si nu tin cont de factorul uman. Acest factor uman, dupa mine la fel de important si in medicina, sau oriunde de fapt, iti poate intoarce pe dos calculele aparent perfecte si fara cusur pe care le-ai obtinut pe hartie. 

Observa cum cauta toti acum explicatii din ce in ce mai sofisticate privind esecul facebook. Se va porni pana la urma si o ancheta de catre cei ce nu au inteles nimic din psihologia pietelor. Cei de la gandul au pus pe pagina si un grafic care ilustreaza reusita altor IPO-uri comparate cu esecul lui Mark casatoritul. Daca te uiti la grafic atent vei descoperi ca are o lipsa elementara. Omite perioada exacata de timp a IPO-urilor reusite. Fara sa fi cercetat pariez pe Ciomu ca au avut loc intr-un trend bursier ascendent. Graficul arata dupa cum vezi evolutia pretului la actiuni pentru numitele debutante la bursa in primele 5 zile. Nu spune insa nimic de data fiecarui IPO in parte, cel mai relevant lucru dupa parerea mea. Nu spune pentru ca cei ce l-au alcatuit au considerat matematica mai imprtanta decat factorul uman. Rezultatul l-au vazut Mihai de la ASE si multi altii ca el. Graficele sunt asadar minunate! In cazul in care sunt construite si interpretate corect.

19 comentarii:

dragon spunea...

Stiu ca nu-ti plac fundamentele, dar in cazul facebook chiar trebuia sa se uite si la fundamente. Cum mama dreac sa investesti intr-o firma cu un P/E de peste 100.

Horea spunea...

Dragon la companii considerate expansive, cazul facebook, P/E de 100 este considerat de multi ca fiind o caramela. Pentru ca daca numarul membrilor va creste exponential pana si P/E de 300 poate deveni o caramela.

De un lucru sunt insa absolut sigur. Daca intrarea facebok pe bursa se facea in 2010, pretul actiunii ar fi saltata imediat. Iar tu ai fi auzit de la analisti ceea ce am scris eu in randurile de mai sus.

dragon spunea...

Probabil ca ai dreptate, dar nu as putea cu buna constiinta sa investesc in ceva in ce nu cred. Si nu cred in fantezii...

Horea spunea...

Asta-i bine!

dan spunea...

A plecat trenul cu dolarul :)).Pana la 1,15 nu se opreste.Urcati cat se mai poate.

mihai spunea...

odata cu ponta ne intoarcem in timp la regimul iliescu , ma intreb oare asta e bine pentru romania ?
http://economie.hotnews.ro/stiri-radio_tv-12384164-victor-ponta-analizam-posibilitatea-introducerii-unei-taxe-solidaritate-16-pentru-bugetarii-venituri-peste-4-500-lei-luna.htm

dragon spunea...

@dan: Mda, mi se pare si mie ca prea repede au cazut toate rezistentele la dolar. Parca am o presimtire ca eur/usd va mai avea o zvacnire in sus.

Horea spunea...

mihai,eu cred ca asta ar fi primul lucru bun pe care guvernul Ponta l-ar face. Un lucru minor totusi tinand cont de discrepantele uriase dintre venituri.Prin confiscarea averilor ilicite s-ar realiza mult mai mult.

Taxele progresive exista in fiecare tara civilizata, neavand de a face nimic cu regimul Iliescu. Numai ca acolo banii incasati de stat nu se fura ci se intorc catre societate.

AristotelCostel spunea...

E vorba de educatia tip giurgea. Daca giurgea spune ca furatul de la saraci e bun, sar si basistii... de dreapta... in sus de bucurie.

Confiscarea averilor dobandite ilicit a fost propusa de... voiculesscu :), fiind apoi preluata de trompeteii basisti. Pana la urma s-a ajuns la nivel de discutie, ca de la 'telectuali basisti la giboni cititori de 'telectuali basisti... la "impozitarea cu 16%".

Dar mie giurgea incepe sa-mi placa. A mers atat de departe pe drumul visurilor lui erotice incat trezirea va fi crancen... presarata cu retorici de care au beneficiat doar cativa dintre cei mai cretini manipulatori imobiliari. :)

mihai spunea...

cu ponta la volan , hrebenciuc, voiculescu, nastase etc incep sa scoata nasul ... deviza pana la alegeri este totul pentru saraci si ciocul mic , dupa alegeri ne punem pe jupuit la greu in paralel cu frimituri pentru votantii fideli ...
pomanagismul social isi traieste ultimele zile in europa in schimb la noi infloreste !

Horea spunea...

Costel,Voiculescu vrea sa-si confiste proria avere?

mihai spunea...

horea , turnatorul felix se vrea om corect acum, in democratie ...
a turnat la greu in vremea lui ceausescu , a furat si s-a imbogatit in regimul iliescu si apoi si-a consolidat si legalizat averea ilicita in timpul lui basescu ... cameleonul perfect !

mihai spunea...

in legatura cu Mihai de la ASE , dincolo de pierderea de 4000 ron suferita , baiatul a fost inteligent ca a lichidat detinerea pe FB , din cate vad actiunile FB continua scaderea care devine se pare suspect de puternica ...

mihai spunea...

se pare ca a luat-o pe urmele lui geoana ... costel , iti dau o tema de studiu la fan-clubul nastase 7 case :
http://www.gandul.info/news/dna-nastase-l-a-sunat-pe-grajdan-la-5-dimineata-in-ziua-cand-isc-s-a-retras-din-dosarul-trofeul-calitatii-9686144

AristotelCostel spunea...

@horea

Nu stiu ce a fost in capul lui si nu-i cunosc nici declaratia de avere, da' proiectul legii respective ii apartine.

Sa spun ca nu-i apartine?

Horea spunea...

Costel, te cred si tocmai de aceea am pus si intrebarea.

Eu intuiesc ce-i in capul lui. De acum incolo sau de la o data anume.

dan spunea...

Pt BNR e important sa nu sara pretul la benzina prea rau asa ca deocamdata daca dolarul creste si petrolul scade e ok.Daca se va intampla ca dolarul sa creasca si petrolul sa creasca si el atunci sa-i vedem.Nu e exclus sa vedem apreciere pe Eur/Ron in situatia asta pt a tine macar dolarul pe loc .Parerea mea ca si-au targetat motorina/benzina la 6 lei pe baza unor calcule pt buget si inflatie.Asa ca daca vrem sa stim ce face BNR ne uitam la pretul petrolului si restul deriva din asta.Ce ma uimit e ca Florin Georgescu are 2000000 lei in titluri de stat si 160000 de euro, cf declaratiei de avere.Deci mizeaza pe leu !!!!

Anonim spunea...

Morgan Stanley dadea in decembrie prognoza Eur/Usd 1,27 media primul trimestru apoi 1.24 in urmatoarele doua si 1.22 la sfarsitul anului.Poate ca stiu ei ceva.Nu se vorbea de coborare sub 1.2 sau de paritate .Acum canta iar toti prohodul euro.E timpul de cumparat euro in curand?

Anonim spunea...

FB este o chestie draguta dar mult supraevaluata ca sa castige baietii destepti de doua ori.In GO(L)D MANS (SUCKS) WE TRUST :-).O fi asa si cu dolarul?