Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 16 mai 2012

Pe scurt despre pacientul mort care va invia

Se numeste Grecia. Poporul grec, prin intermediul noului partid de stanga intrat in parlament, care castiga tot mai multa simpatie pe zi ce trece, a inceput sa traga de tuburile prin care curge veninul injecatat de troica. Cine a crezut ca o tara care nu a fost in stare sa plateasca 40 de miliarde acum cativa ani, va fi in stare sa platesca 300 sau 400 de miliarde trebuie sa fie un cretin. Iesirea Greciei din zona euro nu va fi insa lipsita de durere, mai ales pentru cei care au cumparat bondurile noi cu banii LTRO emisi de BCE. Eu vad o pierdere totala in momentul de fata estimata la cca. 70-80% din totalul valorii bondurilor noi, care se va aduga la pierderile anuntate deja, o situatie echivalenta cu o mica baie de sange. 

O nimica toata fata de baia de sange pe care o va produce Spania si bancile ei. In Grecia a inceput asadar bank-runul de care vorbeam, o afirmatie care a provocat hohote de ras la multi cititori atunci cand a fost facuta. Astazi nu cred ca mai rade nimeni, pentru ca golirea bancilor deja subcapitalizate si falimentare se va extinde si in alte directii. Atunci cand oamenii se vor trezi ca ar putea ramane fara bani. Foarte multi vor ramane din pacate, exact fara bani. Din cauza ca au avut incredere in politiceieni si banci centrale. Sunt absolut convins ca troica ar mai inunda Grecia si azi cu lichiditati in pofida tuturor amenintarilor pe care le-a facut, numai ca o incercare de acest gen se va lovi de cu totul alte perceptii decat cele obisnuite.

Cei care conteaza azi in Grecia isi vor extine puterea si influenta dupa anticipatele anuntate, pentru ca au demonstrat ca nu sunt marionete de tip Papademos, care executa ordine venite de la Berlin si Paris fara sa inghita. 

Grecia va ajunge astfel la falimentul pe care l-am prezis acum cca. 2 ani fiind obligata sa-si restructureze intregul sistem bancar, cel politic, si cel economic. Drahma va reapare din nou pe piata valutara, devaluata serios, dand astfel pacientului otravit un bine meritat moment de respiro. 

O boala grava nu o poti vindeca in cateva zile, cu atat mai putin in cazul in care o tratezi cu germenul care a produs-o, asa cum a facut troica pana acum. Eliberata de germeni Grecia va renaste cu timpul si va putea lua si noi imprumuturi. Tocmai de la investitorii care au refuzat sa i le dea in momentul de fata. De ce? Doar din simplul motiv ca orice om normal da imprumuturi mult mai usor cuiva fara nici o datorie. In timp ce Grecia va lucra la proria-i inviere, Spania sprijinita de troica si de bancile falimentare va continua sa sape. 

Rezultatul trebuind sa fie o groapa incomparabila cu cea greceasca, un vulcan. Vad acest deznodamant pentru ca se pare ca si oficialii spanioli au luat-o pre drumul minciunii. Mintesc in momentul de fata de ingheata apele, la fel de bine ca si cei de la noi. Ma tem ca cei care s-au infratitit in minciuni, spaniolii si romanii de la putere, par sa mearga mana in mana. Si, ca o consecinta, isi vor duce foarte probabil tot mana in mana si tarile de rapa. Spaniolii in toiul unor proteste care vor devenii tot mai violente, romanii in toiul unor ropote de aplauze ale vanatorilor de carnat invizibil.

In alta ordine de idei! Ai observat probabil respingerea pe care a suferit-o dolarul la nivelul expus de mine.

Ps. Prin vocea lui Vasilescu a tot puternicul BNR, in frunte cu Isarescu, care face conform marilor analisti ce vrea el cu valutele, le transmite romanilor sa se roage. Poate emisiunea urmatoare a lui Guran va fi facuta in biserica. 

17 comentarii:

Adrian spunea...

Sa speram ca nu o sa falimenteze bancile grecesti de la noi inainte sa iasa din EuroZone..

Chiar am simtit respingerea dolaruluichiar pe contul meu de novice :)
Ce parere aveti, mai continua sau o ia din nou la vale azi?

Gedo spunea...

Draga Horea
Daca Eur/USD a respins azi si o ia nitel in sus cum e f plauzibil, atunci si Aurul ar trebui sa urce nitel, mai ales ca si el a respins din 1525$ adica vechile minime = suport mare. Asa pare logic, nu crezi? Ma gandesc la 1570-80 aurul.

Horea spunea...

Adrian, cu toata respingerea semnal clar de vanzare nu aven inca.

Gedo, este exact cum spui si exact cu souneam eu intr-un articol de cateva zile, in care vorbeam de primul suport euro, nu de cel cheie. Burse aur ar trebui sa-si revina impreuna cu valuta comunitara. Sa vedem pana unde, pentru ca dupa cum spuneam dolarul ar putea juca o farsa urata neatentilor.

AristotelCostel spunea...

Horea, iti recomand articolul lui Guran

vestea adusă de statistica oficială a fost mai de grabă una bună

Nu stiu daca-l stii pe Orgonas, alta vuvuzela portocalie. A sucombat la o saptamana dupa pedofil de la politeia.

Din comentariile portolaciilor obiectivi, economia Romaniei e solida, iar revenirea e in carti.

Portolacii fundamentalisti pun evolutia cursului pe masurile lui Ponta. Recesiunea tehnica a fost consemnata de statistica in timpul guvernului Ponta, deci Ponta a stricat si ceea ce reusise sa repare dreptaciul Ungureanu. Dar ca sa pricepi de ce imi curge sange din nas cand vad portolaci, iti reproduc un fragment din... high class-ul comentacilor pe teme "ieconomice" din gradina lui Guran:

Zana Cratimutza:
Ce zici D-le Guran de o dezbatere de genul:10 masuri pentru a stimula economia din Ro?

Raul:
@Zana Cratimutza: uite , ca sa-ti vin in intampinarea propunerii tale, prima masura ar trebui sa fie arestarea si condamnarea lui Felix Turnatoru , alias Dan Voiculescu ! Mai vrei si alte masuri ?

Anonim spunea...

horia eu cred ca deprecierea leului e facuta de bnr. pt. bani de pensi . si asa sint destule credite care nu sint platite acum cu cresterea euro vor fi mai multe deci bancile nu speculeaza pe leu ca atunci isi taie singuri craca. bnr vinde acum euro scump ca sa il ia mai tirziu ieftin . asta este parerea mea,

Horea spunea...

Anonim, uita-te putin la ce s-a intamplat cu celelalte valute fata de euo, ma refer la cele din fostul bloc comunist, forint zlot etc. Tot BNR le-a vandut? Cand o sa ajungem noi romanii sa credem ceea ce vedem?

Costel, asta-i din pacate stilul in politica. Eu sunt aproape convins ca toti ar fi facut la fel. Sigur ca unui om normal ii povestesti asemenea anomalii degeaba.

Pentru ca isi da seama imdediat ca Ponta sau oricine altcineva nu pot sa influenteze piata si nici economia. Ne-am afla in rahatul in care ne aflam daca politicul ar fi putut sa faca ceva.

Nu vezi cum cad capetele de politicieni pretutindeni, tocmai din cauza situatiei economice care s-a creat? Tocmai pentru ca au incercat sa faca ceva suntem pe punctul de-a ne ineca. Dac ar fi lasat pita in pace eram de mult in alte sfere.

Observa insa peceptia pe care au au oamenii chiar pe acest site, si dupa atata timp. BNR vinde lei spune un anonim. A inceput sa vanda dupa venirea lui Ponta, ca sa-l distruga probabil. De parca BNR nu ar tine de guvern si de statul roman.

Am pus pe site de foarte multe ori graficele celorlate valute din fostele tari comuniste, tocmai pentru a ilustra miscarile ciclice aprope identice pe care le au toate, inclusiv leul. Degeaba. Este exact ca atunci cand gogu si Flavian se uitau la ciclurile demonstrate ale argintului, negand insa convinsi ceea ce vedeau.

Pe mine tocmai asta ma mira: Mai exista oare oameni pe glob care sa nu creada nici ceea ce vad ? In afara de romani, desigur.

George spunea...

Horea ai fi uimit sa vezi cati sunt! Daca ar fi doar in romania nu cred ca ajungeam aici. Romania iese in evidenta prin faptul ca suntem prosti dar nici macar nu ne dam seama de asta. Suntem prea aroganti ca sa putem vedea adevarul, oricare ar fi sau de la orcine ar veni.

AristotelCostel spunea...

@george

Ai si tu dreptate... doar niste prostovani puteau sa astepte reforme si masuri de dreapta de la securistii basisti.

Silvian Ionescu: Ponta este un măgar!

Silvian Ionescu: Șef la Securitate, fost ofițer DIE.

George spunea...

Costele iar ne dai exmeple neconcludente. Maine baietii astia o sa fie in USL, crezi ca asta ii face mai destepti si mai buni reformatori? Crezi ca astia de stanga-dreapta o sa faca reforme doar pt. ca nu sunt portocalii?:)
Au luat deja 1 mld de dolari ca sa acopere gaurile pe care le vor face dupa marea relaxare electorala, deal facut de ceilalti dar buni si pentru buzunarele lor.

Horea spunea...

Corect George. Ne scuipam intre noi pentru cei ce ne-au distrus, in timp ce ei continua sa faca acelasi lucru.

Observa stilul! Ponta este un magar. Asa vorbeau si fostii securisti ceausisti, fostii directori cu doua clase, dar cu carnet de partid. Asa vorvea si Ponta Costele!

Deci primesti cam ce oferi. Am sous asta de atatea ori aici pe blogul acesta, unde oferind decenta am primit in 99% din cazuri decenta si de la altii.

Eu nu am auzit niciodata in Suedia sau Norvegia jargonul folosit aici, desi politicienii de acolo se considera tot adversari politici din moment ce au ales partide diferite. Acolo dezbaterea buna sau rea se face spre aceiasi tinta, politica.

Aici in schimb atacul este la persoana intotdeauna. Urata aia, ala cu capul mare, prostul ala etc. De parca cineva ar putea schimba, sau ar fi de vina de felul in care s-a nascut.

Jargonul folosit de politicieni arata insa clar nivelul la care sunt. Radu Duda afost primul pe care l-am vazut eu ca a incercat sa se bage in politica folosind un limbaj adecvat. Vorbea despre ce trebuia sa vorbeasca. Dar pentru cine in tara asta unde scuipatul este un alt sport national? Tocmai de acea nu a vrut sa-l voteze aproape nimeni.

Majoritatea alege oameni care sunt ca ei. Pentru ca numai aceia ii reprezinta.

Adrian spunea...

http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9270754/IIFs-Charles-Dallara-says-Greek-exit-somewhere-between-catastrophic-and-armageddon.html


Recomandabil de citit si comentariile articolului (aparut pe ForexFactory)

AristotelCostel spunea...

"Ponta e magar"
"Boc e marioneta"
"Ionescu e securist"

Voi spuneti ca "toate sunt la fel".

Este ionescu securist? Este! Este Boc o marioneta? Este! Este Ponta magar... cu un securist?

Pai, asta e de bine.

@george

Astia n-au spus nimic de reforme. Nici nu cred ca se pretind de dreapta. :)
Ce bine s-ar fi urcat pe calutul electoral securistul Ungureanu... sa dea pe spate babele cu masurile lui ieconomice. "Ie pe credite, maica. Am luat bani sa dam la matale, cu mici si oi pe dealuri."

@Horea

Pastrarea satrei securiste nestingherite avantaja perfectionarea sistemului represiv securist.

La ce avea sa se intample in Romania pe scenariul "Lukashenko pana la moarte", aspectele privind limbajul "politicienilor" pot fi discutate in urmatorul... ev.

Stiu ca ar fi bine ca Romania sa fie populata cu milioane de oameni educati, da' pana atunci sa ne limitam la scenariile plauzibile.

Te intreb, Horea, cum e mai bine:

1. Sistem securist represiv care adoarme vigilenta populatiei active prin "protejarea cursului", "taierea pensiilor nesimtite", "mentinerea cotei unice" etc.

2. Guvern socialist :), protector al pensionarilor si asistatilor, avand opozanti directi... milioane de cretinaci dârji si antreprenori cu toneta?

Care varianta e calea spre... progres?
Cea in care niste japite fara scrupule dau cu jandarmii in babe si copchii?

Sa-i vad pe Ponti si Antonesti aroganti si banditi in vremurile care... vin.

"Toti sunt la fel!" e opera micului futicios al Monicai Macovei, Mircea Toma.

Daca a spus el asta, am certitudinea ca zborul securistilor basisti... s-a frant.

De ceilalti se ocupa... cretinacii faliti.

Nastratin spunea...

va fi interesanta lupta pt a cumpara la pret de nimic bucati din Grecia dupa falimentul oficial al tarii! asta se vrea de fapt! rechinii vor iesi din umbra odata cu re-aparitia drahmei si prabusirea actiunilor...Iar prabusirea euro e atit de mult dorita de Soros!

Nastratin spunea...

http://mariusmina.blogspot.ca/

Horea spunea...

Costel! Este Ponta magar... cu un securist?

Pai, asta e de bine.

Ponta nu este magar, ci este elevul unui om inteligent al carui opera pare sa vrea sa o duca mai departe, pe nume Nastase. Care si-a demonstrat populismul si mentalitatea de hot mincinos de N ori. Mai este omul care a dat mana cu cel mai mare delapidator securist din Romania, precum si cu un general UNPR, fost PSD, fost PDL fost PCR, actualmente liber schimbist.

Pai, asta e rau.

Te intreb, Horea, cum e mai bine:

Te intreb Costele, cum ti-ar fi tie mai bine:

Cu un cancer in plamanul stang, sau cu unul in plamanul drept. Si daca ar tebui sa fi transportat de uregenta la spital cu salvarea din cauza bolii pe care o ai. Ce salvare ai prefera? Una cu doua roti lipsa pe dreapta sau una cu doua roti lipsa pe stanga?

Observi cum te duce inundatia, pentru ca tu injuri ploia in loc sa te ocupi de construirea unui dig. Si mai faci si parte dintre cei care inteleg cu siguranta limbajul meu codat.

Horea spunea...

Adrian, exemplu bun. Compara comentariile la articol cu cele romanesti, facute la articole asemanatoare, ca sa vezi diferenta. Sperietorul cu armagaddon se pare ca nu prinde radicini printre cititori care gandesc.

AristotelCostel spunea...

Da, insa eu vorbeam de optiunile poporenilor, la ora asta, fara if-uri.

Basescu avea tot instrumentarul la indemana sa-l infunde pe Nastase. In afara de geamurile chinezesti, n-au reusit sa-l agate cu nimic. In plus, nu s-a sfiit nici macar sa-i numere ouale.

Nastase a avut porniri dictatoriale, presarate cu o aroganta... ungureniana si a fost matrasit la vot, pierzand in fata chiorului chel si tembel.

In privinta populismului si mentalitatii de hot mincinos, raportat la Basescu, Nastase e gigiuc. :)

Inainte de venirea CDR-ului, Nastase prezenta clipuri electorale in care estima inflatia in sute de procente pe care o vor genera masurile de "dreapta" ale noului guvern de 15000 de specialisti.

Gici... ce, a avut dreptate. :D

Nastase a pierdut alegerile in fata lui Basescu si datorita faptului ca nu poate minti (in fata (in scris, poate oricine)). Toata campania a spus "vom continua masurile bune si vom incerca sa corectam ceea ce am facut gresit". Tot repetand gogomania asta versus pleiada de gogosi basiste, stim cu totii ce s-a intamplat.

Cel mai mare delapidator securist este Basescu.

In 7 ani a avut tot timpul din lume sa-i demonstreze si pe... concurenti... cu Monica, Morar si Kiogoşi la botoane.

Ghici ce? Da... nimic.

Mie nu mi-e bine deloc cu un stat roman securist in care institutiile de forta, pline de cretini, gandesc la binele... urmasilor nostri (lor).

O paiata presedinte si un guvern de mediocri, fara aparatul securist represiv, reprezinta o solutie decenta.

Toata Romania e impanzita cu panouri despre "Basarabia pamant romanesc".

Pamantul romanesc e locuit intr-o proportie importanta de rusi. Nu ma intereseaza harta Romaniei mari asa cum atarna ea in birourile securistilor DIE sau SIE.

Si cred ca romanii au alte prioritati.