Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 23 mai 2012

Sunt un om anapoda

Recunosc! Imi place sa trag linii anapoda, imi place sa spun lucruri anapoda pentru ca tocmai asta ma deosebeste de restul acelora care spun lucruri corecte si visate de toata lumea. Visele sunt una realitatea din pacate si deseori cu totul alta, asa ca ma bat din rasputeri ca eu sa pot fi de partea ei. Asumandu-mi astfel toate riscurile pe care le implica pozitia unui om pe care poate multi ar vrea sa-l numeasca omul anapoda. Am iesit azi anapoda din dolar pentru ca m-am multumit la fel de anapoda cu castigul foarte frumos pe care l-am facut.

Fiind gata sa intru tot anapoda din nou in piata atunci cand voi considera ca graficele vor fi mai clare.  Maine, chiar poimaine daca este nevoie, sau atunci cand ma voi putea simti mult mai sigur decat azi. Am prevazut anapoda caderea metalelor si aprecierea dolarului, percum si debandada europeana care avea sa urmeze. Am vorbit in mare de tot ceea ce am considerat important legat de politica si economie, atat pe plan extern cat si pe plan intern. Pagina este martorul incontestabil a afirmatiilor pe care le-am facut in decursul anilor. 

Problema a fost ca am vorbit despre lucruri aparent imposibile prea de vreme, intr-o era in care am fost mai mult ca sigur considerat de multi un bufon. Din nefericire pentru noi, bufoneriile mele cu caracter anapoda s-au adeverit pana acum inspaimantator de bine. Tocmai de aceea ma mai inspaimanta in momentul de fata un nou gand, anapoda ca de obicei, dar unul care ma framanta tot mai des. Reaparitia dictaturii in Romania. Sigur! Am citit ca acest gand al meu este imposibil si mult mai trasnit decat oricare altul pe forumuri. Pe acelea care erau legate de articole care vorbeau despre dictatura lui Basescu, si acum mai nou despre dictatura lui Ponta. M-am gandit la un lucru pe care nici un om cu mintea curata nu il poate nega. Este de fapt o intrebare pe care mi-am pus-o. In care tara din Europa de est mai misuna in politica exact acei oameni care reprezentau nu de mult vechiul regim? Cea mai crancena dictatura din regiune.

Surpriza in Serbia spun stirile dupa ce un extremist a fost ales presedinte. Surpriza pentru cine? Pentru cei care scriau si acolo pe forumuri? Probabil. Extremistii se vor inmultii pe zi ce trece imi spune mie gandul acela anapoda.

In timp ce tarile din Europa ocidentala au totusi societati bazate pe o fundatie democratica solida. Construita de politicieni cu mentalitate adinc ancorata in democratie. Fundatia societatii romanesti este alcatuita din oameni care au fost betonul pus la baza societatii ceausiste. Transformati peste noapte in conducatorii de azi. Cat de departe crezi tu ca se afla mentalitatea acestor oameni de dictatura? Una pe care au reprezentat-o cu succes nu de mult. Tocmai de aceea! In opinia mea, in Romania, pasul de la feudalism la dictatura totala este unul minuscul. Cel mai mic pas de fapt din toata Europa de rasarit.

Feudalismul si mentalitatea care il reprezinta au iesit repede la iveala prin intermediul unor declartii de genul: "Basescu nu reprezinta pe nimeni", "se duce la Bruxelles ca sa manance si sa glumeasca", precum si din atitudinea presedintelui. Care a reactionat impotriva insultelor aduse cu o insulta, asa cum se face in Romania. Fotografiindu-se cu copii in timpul cuvantarii minitsrului de externe Marga. De felul in care si-a intors domnul Ponta halatul fata de utecist sa nici nu mai vorbim. Fata de cel pe care l-a asigurat de tot sprijinul sau la inscaunare, facundu-l  insa acum cu oua si otet, vandut intereselor straine. 

In ziarul austriac Der Standard apare tocmai de aceea un articol echidistant si pertinent dupa parerea mea. Scris de cineva care nu prea are rufe murdare de spalat cu nimeni in Romania. Nu am alta intentie decat sa-i traduc titlul. "Raliul periculos al guvernului din Romania" Cum as putea sa-l contrazic pe ziarist? Atunci cand eu spuneam inainte de investirea noului guvern ca acesta merge cu capul direct spre ghilotina. Ca va merge in ritm de raliu nu am mai spus pentru ca sincer sa fiu nu m-am asteptat.

Credeam in existenta unui dram de inteligenta politica care ar fi trebuit sa franze acest raliu pana dupa alegeri. Din pacate insa, oamenii lui Ceausescu se grabesc asa cum au invatat ei sa se grabeasca si in era "geniului Carpatilor". Uitand total de faptul ca era actuala este una diferita. In era actuala esti dibuit imediat. Daca nu de romani cel putin de straini, pentru ca tu ai ales sa te bagi in Uniune. Pe care o ranesti indirect atunci cand zici una si faci alta,  folosind metodele de partid si de stat pe care ti le-ai insusit direct de la sursa in era pantofarului. Mai ales atunci cand faptele tale pun in pericol tara in care traiesti, si prin ea o Europa bantuita de ciuma. Numai de o Romanie falimentara mai au nevoie "salvatorii" in momentul de fata.

23 de comentarii:

Nastratin spunea...

eu sunt optimist...Romanii au ales sa invete pe drumul aneveios, adica dindu-se cu capul de ziduri...Incet-incet ii dibuiesc pe cei de care sa se fereasca...a fost ilici, apoi Basescu si mafia lui, acum Ponta si tinerele sperante, unele chiar analfabete ca Eba, altii cu un dram mai mult scoliti atit cit sa scrie pe blogul lui Horea ca sa invete cum sa speculeze variatiile valutare...Iata ca romanul invata, greu dar o face prin experiente dureroase...in Romania tuturor posibilitatilor!

mihai spunea...

poporul roman este in general unul las , de aceea pseudo-comunistii ajunsi la guvernare isi permit multe ...
pe de alta parte se pare ca pana la urma basescu o sa pice tot in picioare , asta pentru ca mascaricii ponta&antonescu erau asa de nerabdatori sa ajunga la guvernare unde se pare ca se vor lovi in curand de un zid numit grecia , daca lucrurile se inrautatesc in UE basescu poate dormi linistit si profetia data de madam udrea se va adeveri( romaniilor le va parea rau dupa pdl! ) ...

Adrian spunea...

Va asteptati la o eventuala corectie mai mare de 200 pipsi pe EUR/USD (1.2750)?
Ma gandesc ca la cum schimba majoritatea dintre noi USD/RON la spread de 500 pipsi (0.05 RON), nu prea ar renta sa iesim acum de la dolar la 3.53 lei ca sa intram la fel sau chiar mai rau dupa corectie.
Multumesc

mihai spunea...

romania mereu surprinzatoare ...
http://www.gandul.info/news/lovitura-de-tupeu-pus-in-functie-de-ponta-acum-patru-zile-seful-isc-il-iarta-pe-nastase-am-facut-o-pentru-ca-se-implinesc-150-de-ani-de-cand-cuza-a-infiintat-aceasta-structura-9663861
alo, AC , mai traiesti ??? sper ca esti multumit acum ...

Horea spunea...

Adrian, spuneam ca nu pot face prognoze bune in aceasta faza. Ceva din ceea ce vad nu-mi place. Si acest ceva se intampla exact la nivele desper care am vorbit, sau mai bine zis in jurul acestora.

Eu vad o revenire bursiera care ar putea prinde lumea pe picior gresit, asta trebuind sa insemneze si o revenire euro. Mediul este catastrofal si sentimentele din piata de care Vala isi batea joc sunt la fel.

Ziarele si posturile de televiziune nu discuta altceva decat despre cursul de schimb. S-ar mai putea deprecia euro in aceste conditii? Sigur ca da! Pentru ca sentimentele deteriorate pot dura perioade lungi de timp fara ca piata sa poata fi intoarsa. Ele imi dau insa un semnal de alarma.

Pretul meu final al aprecierii dolarului fata de leu a fost pus intre 3,60-3,70. Am inceput sa am totusi dubii in privinta faptului ca aceasta apreciere se va face exact acum. Eu cand ma simt nesigur ies din piata un lucru pe care l-am recomndata si in strategia din cartea pe care am scris-o.

Nesiguranta pe care o am nu insemneaza insa ca lucrurile nu ar mai putea continua pe fagasul pe care se afla. Nu sunt mama Omida! Insemneaza doar ceea ce am spus. Am dubii, poate neintemeiate, ies din piata. Sunt deosebit de multumit de castigul pe care l-am facut intr-o luna, chiar cu pierderea dobanzii.

Trenul pe care l-am asteptat a venit si a fost vijelios asa cum speram eu ca va fi. Se poate ca m-am dat jos prea devreme, dar asa-i la bursa. Sigur ca eu am un atu deosebit cu cei 25 de pipi ai mei fata de cei cu 500 de pipi in spread. Eu am spus ce am facut eu, asa cum am promis ca voi spune. Toti cititorii implicati in schimburi valutatre sunt incurajati sa faca ceea ce cred ei de cuvinta.

Putini sunt cei care nimeresc intrarile sau iesirile din piata la exact minimele sau maximele absolute.

Horea spunea...

Mihai, scroafa naste de obicei purcei, chiar daca romanul si-ar dori sa nasca girafe. Eu il vad pe Nastase renescand cu ochii, si cu privirile indreptate spre scaunul de presedinte. Romanii nu vad nimic pentru ca au ochii acoperiti cu carnat facut din aer.

Nastase va avea insa o problema. A fost conform spuselor lui Ponta cel mai bun premier. Va fi conform timpurilor pe care le traim cel mai catastrofal conducator, indeferent de pozitia in care va ajunge.

Daca PDL ar fi fost un partid serios ar fi putut castiga o groaza de puncte fara ca sa trebuisca sa faca de fapt nimic. Fiind insa din acelasi aluat ca si actualii, fostul partid clan fruntas din Romania isi taie craca de sub picioare. Nu este un lucru bun pentru tara, desigur, pentru ca disparitia unui partid oricare ar fi el, muta mai multa putere in poalele celorlalte ramase. Ceea ce nu este altceva decat inca un pas spre dictatura de care vorbeam.

Nu acum cand Europa mai are regimuri democratice si isi mai poate baga nasul in treburile romanesti. Mai tarziu! Atunci cand tarile care o alcatuiesc, ma refer la cele occidentale, vor fi mult mai preocupate de pielea lor decat de pielea altora. Asta pentru ca si in Europa extremismul incepe sa respire aerul curat de care vorbeam acum cativa ani.

AristotelCostel spunea...

Nastase e un subiect inchis.

Basescu, in schimb, inca umbla liber.

... abia atunci voi fi multumit. :)

Horea spunea...

Costel, ai vrut poate sa spui ca Nastase este un subiect deschis din nou.

Si ca: Basescu in schimb, inca umbla liber.

Te asigur de un lucru. Pana la urma vei ramane nemultumit. Tu fara carnat in ochi, altii cu el acolo.

Spuky24 spunea...

Horea a spus:
"Putini sunt cei care nimeresc intrarile sau iesirile din piata la exact minimele sau maximele absolute"

Sint extraordinar de multi cei care nimeresc Horea, din pacate nimeresc prost si toti acestia iau trenul in directia gresita :)

mihai spunea...

nastase subiect inchis ??? alo, pe ce lume traiesti ... nastase e urmasul lui iliescu care nici pe patul mortii nu cred ca poti zice ca e un subiect inchis.
asteapta putin sa vezi in curand nastase reloaded! si chiar daca nu o sa ai ocazia sa-l vezi pe la tembelizor asta nu inseamna ca e subiect inchis ( ia gandeste-te un pic la hrebenciuc ? asta tot subiect inchis e ? )

Horea spunea...

spuky, ma referam la cei care nimersc corect, desigur.
Precum spui! Gloata nimerste intotdeauna dar invers. Si se arde tocmai de aceea de fiecare data.

Reprezentatii celora care pretind ca lucreaza pentru gloata, cei de realitatea, l-au sunat ieri pe tovarasul Vasilescu. Acesta a inceput sa vorbeasca de "cina cea de taina" atunci cand a fost intrebat despre ce va face leul.

Un exemplu ca in carte privind habarnismul bancar, dar si un semnal important de alarma pentru un om anapoda ca mine.

AristotelCostel spunea...

Nastase e subiect inchis. Portolacii nu-l inchid ca e singurul subiect de campanie... viabil.

Decat sa ne batem capul cu toata japca din ultimii ani, bagam abureală cu Nastase. Sa-l fi condamnat pentru cine stie ce napasta n-ar fi fost rau, da' napastele din vremea lui Nastase au fost semnate... tot de Basescu.

Traian Basescu este cel care s-a angajat prin memorandumul cu Banca Mondiala sa privatizeze nu numai Petromul, dar si sistemul bancar si sarea si o multime de lucruri. Am sa pun inca o data pe blogul meu, a cincea oara, acest memorandum semnat de Traian Basescu poate il citeste si Emil Boc sa inteleaga cine a angajat Romania in aceste procese de privatizare

Din ce am vazut, Hrebenciuc n-a avut nicio sansa la numaratoarea paralela cu... Videanu.

Horea spunea...

Ne batem iar in cancere Costele? In al cui e mai mare?

AristotelCostel spunea...

Deloc.

Nastase e pa, iar Basescu e... sefa statului.

Adrian spunea...

Daca ar fi dictatura prostiei ar fi prea putin.Dar e dictatura rautatii si indiferentei.Mi-a placut maxim Mircea Diaconu acum ceva timp cand dupa inchiderea de spitale a spus ca orice forma de revolta a poporului din acel moment e legitima pt ca se afla in legitima aparare.Din pacate cum spunea cineva diferenta intre revolutionarii de la inceputul sec XX si cei de azi este ca aceia aveau scantei in ochi si pistoale in buzunar iar cei de acum au mijloace media in care doar dezbat.Se vorbeste prea mult despre nedreptati dar revoltele adevarate bazate pe idealuri si valori nu exista.Ne marginim la dansul pinguinului in timp ce ne mor copii din cauza sistemului sanitar distrus.

cg spunea...

Horea tu pare ca intri / iesi din valute cu un 2-3% din pret adica respectiv pretul cel
mai bun de intrare / iesire deci cine are curaj sa mai speculeze putin sa mai intre :) oricum pe termen lung nu ar pierde nimic.

mihai si Horea lasati-l pe ponta in pace s-a maturizat nu vedeti - ne-a spus si iliescu, este o minciuna linkul acela cu retragerea Inspectoratului din dosarul lui năstase asta fiindca prejudiciul/ paguba de 1,5 milioane de euro nu-i o suma fiindca in institutiile statului aruncatul banului nu-i o treaba dificila conteaza sa ai 'spate'
Ne ducem la FMI si BM sa mai luam un miliard de euro imprumut sa tot acoperim. explicatie a domnului grăjdan de la ISC: "Conștiința l-a obligat să-și retragă instituția din proces" :)

Intr-o postare a lui nastase acesta spune:
"Zilele acestea am avut o revelație. În România, posturile cele mai dorite,
în acest moment, sunt posturile de control. Am vorbit cu multă lume în aceste zile.
Interesant mi s-a părut că cei (sic!) mai mulți dintre ei își doreau să lucreze,
în viitor, în posturi de control – la ANAF, la Garda Financiară, la control la Agricultură,
la Corpul de Control al PM, la control economic la Poliție, la control la serviciile
de informații, la Garda de Mediu, la Calitatea în Construcții, la Controlul Vamal, la controlul medicamentelor, la Protecția Consumatorului, la RAR, la Poliția de Frontieră, la Cadastru etc.
Se pare că puțini vor să muncească, pur și simplu. Mulți vor să vadă cum muncesc alții. De ce oare?"

Dupa cum se vede un mare joc de culise condus de nastase cu o mare bătălie pentru aceste posturi.
In nici un caz profesioniști pentru că în România funcționează numai firul scurt, drept dovada si "marile" cautari care s-au facut pentru un ministru al invatamantului.
o sa mai vedem noi justitia sa atace coruptia la ce bocanci in cap vor lua?
perceptia occidentului a fost intotdeauna corecta dovada articolul din ziarul austriac.
mult prea repede au confirmat ca s-au urcat la butoane nu pentru popor ci pentru a-si apara musuroiul.

cg spunea...

Horea tu pare ca intri / iesi din valute cu un 2-3% din pret adica respectiv pretul cel mai bun de intrare / iesire deci cine are curaj sa mai speculeze putin sa mai intre :)
oricum pe termen lung nu ar pierde nimic.

mihai si Horea lasati-l pe ponta in pace s-a maturizat nu vedeti - ne-a spus si iliescu, este o minciuna linkul acela cu retragerea Inspectoratului din dosarul lui năstase
asta fiindca prejudiciul/ paguba de 1,5 milioane de euro nu-i o suma fiindca in institutiile
statului aruncatul banului nu-i o treaba dificila conteaza sa ai 'spate'
ne ducem la FMI si BM sa mai luam un miliard de euro imprumut sa tot acoperim. explicatie a domnului grăjdan de la ISC: "Conștiința l-a obligat să-și retragă instituția din proces" :)

Intr-o postare a lui nastase pe blog acesta spune:
"Zilele acestea am avut o revelație. În România, posturile cele mai dorite,
în acest moment, sunt posturile de control. Am vorbit cu multă lume în aceste zile.
Interesant mi s-a părut că cei (sic!) mai mulți dintre ei își doreau să lucreze, în viitor, în posturi de control – la ANAF, la Garda Financiară, la control la Agricultură,
la Corpul de Control al PM, la control economic la Poliție, la control la serviciile
de informații, la Garda de Mediu, la Calitatea în Construcții, la Controlul Vamal, la controlul medicamentelor, la Protecția Consumatorului, la RAR, la Poliția de Frontieră, la Cadastru etc.
Se pare că puțini vor să muncească, pur și simplu. Mulți vor să vadă cum muncesc alții.De ce oare?"

Dupa cum se vede un mare joc de culise condus de nastase cu o mare bătălie pentru aceste posturi.
In nici un caz profesioniști pentru că în România funcționează numai firul scurt, drept dovada si "marile" cautari care s-au facut pentru un ministru al invatamantului.
o sa mai vedem noi justitia sa atace coruptia la ce bocanci in cap vor lua?
perceptia occidentului a fost intotdeauna corecta dovada articolul din ziarul austriac.
mult prea repede au confirmat ca s-au urcat la butoane nu pentru popor ci pentru a-si apara musuroiul.

Horea spunea...

cg, eu incerc sa intru si saies din piata la nivele pe care le consider cheie. Asta pentru ca sunt cele mai bune nivele de protejare a profitului. Doalrul a fugit de la 3,32 pana la 3,57 fat de leu, deci mai mult decat procentele pe care le-ai calculat.

Asta nu insemneaza insa ca aprecierea valutei americane nu ar putea continua chiar si de la aceste nivele. Indicele doalarului va ajunge dapa parerea mea cu siguranta pana la 87-88, si sunt convins in momentul de fata ca va psrge si acest nivel. Intrebarea vesnica este cand? Totul legat de risc a cazut consistent incepand cu luna mai.

Eu m-am gandit ca tocmai de aceea vom putea avea o corectie surptinzatoare a caderii. Daca voi primi semnale ca acest lucru nu este menit sa se intample voi reintra in piata. Aletrnativa fiind o reinrare dupa ce corectia presupusa se va sfarsi. Tu ai descris o alta strategie pe un termen mai lung. Sunt de acord si cu aceasta, pentru ca in final doalrul mai pare sa aiba de mers in sus.

Privind cazul Nastase- Grajadar, el se potriveste grajdului in care traim. Dovedind ca fostul cel mai bun premier traieste mai intens decat oricand. Forta cu care isi manipuleaza papusa vorbeste de la sine, pentru cei care nu au carnat in ochi.

Oricum nu e de bine atunci cand premierul celui mai cinstit guvern indrazneste sa faca miscarile pe care le-a facut chiar inainte de alegeri. Dupa alegeri grajdarii vor ramane pe loc.

Acum au plecat dupa ce a facut ceea ce trebuia sa faca, obstructia unei justitii obstructionate deja din pornire. Sa nu-mi spuna papusa ca un grajdar roman subordonat primului ministru actioneaza asa de la sine.

Intr-o tara in care pana si schombarea unui pret intr-un magazin particular trebuie sa fie semnata de cineva de la Bucuresti. Daca te uiti prin carnat, vezi cazul nastase inchis.

Daca arunci carnatul la caiinii vagabonzi pe care Becalii ar vrea sa-i impuste din postura de primar vei vedea mai clar. Nastase a reinviat precum se spune ca a inviat mantuitorul. Un lucru foarte periculos pentru o tara cu alura Titanicului. Nu trebuie sa stai asadar cu carma in mana atata timp cat il poti convinge sau obliga pe carmaci sa tina o directie catre cel mai mare isberg.

Anonim spunea...

poate ne spui si noua, binenteles, daca vrei, cand intri in piata din nou, deruta e destul de mare si un semn de la tne ar fi binevenit. Multumesc

Horea spunea...

Costele, ai vazut-o tu pe "sefa statului" facand manevre gen Nastse? Mai ales dintr-o pozitie inchisa. Mie mi se pare ca ochelarii cu sticla facuta din ura de portolac pe care ii porti sunt la fel de opaci ca si carnatul.

Horea spunea...

Anonim, am spus si pana acum ce fac eu, tocmai pentru a da o sansa cititorilor, celora care cred ceea ce vad, sa se gardeze impotriva ineptiilor insirate de gurani si limbani. Care bat de 20 de ani din gura, unde limba l-i se invarte 24 de ore din 24.

Adrian spunea...

Am iesit si eu de la dolar azi la 3.534 se pare ca nu-i loc de mai mult deocamdata.
Multumesc mult pentru semnalele de mare precizie.

AristotelCostel spunea...

Basescu se ocupa exclusiv de manevre cu servicii secrete, procurori si propaganda portolaca.

Omiti din vedere faptul ca marea reformare a justitiei, implinita de Base si Mona, n-a insemnat decat asmutirea DNA-ului impotriva unor gainari, vedete TV si... impotriva lui Nastase.
De bune si solide ce sunt dosarele prefabricate de oamenii securistului... ramanem tara coruptilor fara corupti... condamnati, vedetele si adversarii politici plimbandu-se prin tribunal, iar mafiotii autentici iesind la suc cu duţii şi găunoii lui Băsescu.