Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 18 mai 2012

Dolarul pana unde?



Uita-te atent si compara cel doua grafice afisate in film. Indicele dolarului care nu are nimic de-a face cu leul, din moment ce leul nu face parte din acest indice, si graficul dolar- leu. O similitudine izbitoare. Cu toate acestea oamenii continua sa vada si sa creada ceea ce vor. 

Ba mai mult! L-ai vazut si l-ai auzit cu urechile tale pe Isarescu in filmul lui Guaran, pe omul care este vazut de toti analistii ca fiind manipulatorul leului, spunand: Volatilitatea leului se datoreaza fluxului de capital determinat de cerere si oferta. BNR poate contracara aceste miscari, dar nu le poate opri. Graficele demonstreaza si ele foarte clar spusele guvernatorului. Aceleasi pe care le-am repetat si eu de mii de ori pe acest blog.

Concluzia: Guran vede leul depreciat de Isarescu. Cabat il vede apreciat. In timp ce un jurnalalist de la Gandul vede aprecierea euro, care s-a facut de fapt pe toata linia fata de toate valutele din Eeuropa de Est, ca fiind o razbunare a BNR pe politic. De parca politicul si BNR in Romania nu ar merge mana in mana. 

Culmea perceptiei a fost o intrebare care mi-a fost pusa de un cititor. Ma intreba daca cred ca euro va trece de 4,50 fata de leu. I-am raspuns ca nu cred. Respectivul imi raspunde: Nu stiu ce sa mai cred cand BNR spune ca va trece. Pai daca crezi ce spune BNR. De ce sa mai intrebi si pe altii?

Statistic! De cate ori au nimerit analistii si BNR cursul corect? Eu nu cred ca exagerez daca afirm ca niciodata. Cel putin nu in perioada asta de cand am eu blog si ii urmaresc. Asa cu Isarescu la volan cu tot. De cate ori am nimerit eu pretul corect al perechilor valutare in analizele pe care le-am facut? In aceste conditii. Ce sansa statistica de-a fi apreciat corect cursul au BNR si analistii? Asta neinsemnand desigur ca eu la randul meu nu pot gresi. Sa-ti mai spun ceva hazlui. Dolarul va iesi pana la urma din triunghiul pe care il vezi. Sti in ce directie? O directie dictata exclusiv de structura si forma valurilor si nu de formatiunea in sine, asa cum credea Razvan. Si asa cum te invata cartile de analiza tehnica, de cate 500 de pagini bucata, pe care le-a citit probabil.

14 comentarii:

edy spunea...

Nu stiu ce sa mai cred nu era o critica la adresa celor spuse pe blog.Este evident ca intre ce spune BNR si analizele de pe acest blog e o mare diferenta.Numai ca uneori ca si in medicina exista o probabilitate ca in ciuda tratamentului corect boala sa nu se vindece.E adevarat ca probabilitatea de vindecare e mai mare decat in cazul aplicarii tratamentului incorect dar nu e 100%.Daca e sa luam de ex cazul francului elvetian nici o analiza nu putea anticipa ce a facut banca nationala a Elvetiei.In rest, multa sanatate si analize cat mai inspirate!

mihai spunea...

@horea ,
discutam mai demult ideea de a transfera niste bani la banci din afara tarii ( germania , elvetia, norvegia de ex ) in caz in care apar probleme cu bancile din romania , totusi , vroiam sa te intreb , in cazul in care transferi bani la o banca din germania de ex si apoi ii transferi inapoi in romania nu esti cumva impozitat de fiscul de acolo ? chair poti plimba bani dintr-o banca din romania in alta banca mai sigura din ue fara impozitari ?

Horea spunea...

Edy, corect. Analiza tehnica nu tine cont de cauze.

Ceea ce a putut insa anticipa este forma miscarii. Ba a mai putu anticipa si testele la care banca centrala din Elvetia va fi supusa. Teste care s-au materializat deja si pe care eu le-am expus pe site, pentru ca le-am prezis. Cat a pierdut banca stiu numai ei. Si vom vedea si cat va tine pegul.

Analiza tehnica arata o probabilitate destul de mare ca el sa fie rupt. Cauzele vor iesi la iveala atunci cand va fi eventual rupt ,si daca.

Pentru mine cel mai imortant lucru este probabilitatea producerii unui fenomen, atunci cand vorbim de economie, pentru ca atata timp cat el se produce analiza mea este validata indifernet de cauze.

In medicina lucrurile stau cu totul altfel. Acolo cauza unei boli este fenomenul cel mai important. Pentru ca in cazul sanatatii esti fata in fata intotdeauna cu o singura persoana, al carei perceptii si comportament pot fi schimbate mult mai usor decat comportamentul si perceptiile unei mase largi de indivizi.

Horea spunea...

Mihai, ridici o problema destul de complicata, pentru ca eu nucunosc legile fiecarei tari pentru a-ti putea da un raspuns corect. In principiu exista tari care impozitaeza averea, altele care nu o impoziteaza, depinde desigur si de cantitatea de bani pe care o ai. Fiscul din tara respectiva ii va da insa oricui informatii exacte.

In cazul tau sau al oricui fara domiciliu in tara in care ai vrea sa-ti duci banii ar putea exista legi fiscale speciale pentru nerezidenti. Asta pentru ca un nerezident nu are dreptul la nici o facilitate la care are dreptul un rezident, un lucru pentru care plateste de fapt si taxele.

Stiu sigur ca Austria nu are impozit nici pe avere, si nici pe mostenire. Ca nerezident vei plati totusi un impozit pe dobanda primita de la banca. Un lucru pe care il fac si eu in Romania in momentul de fata. Ba mai mult. In Romania esti scutit si de taxa pe dobanda in cazul in care poti demonstra ca platesti taxe pe venit in alta tara.

Eu as putea demonstra acest lucru pentru ca lucrez in fiecare an in Norvegia, trebuind sa fac acolo o declaratie de venit. Declaratia ajunge nimeni nu se uita la suma, pentru ca ea demonstreaza ca esti activ altundeva.

Lucrand insa doar un timp limitat si ca medic particular declaratia o fac, dar taxe nu platesc decat pentru o parte din venit pe care il primesc de la stat, in cazul in care acesta imi solicita serviciile.

Din cauza unei legi speciale din Norvegia care imi permite sa lucrez acolo fara taxe in cazul in care perioada mea de lucru nu depaseste 183 de zile.

Nefiind un om care sa umble cu fofarlica am desis sa platesc taxele si aici, pe dobanda. Pentru ca ar fi culmea sa dau din gura pe un blog dar sa fac altceva atunci cand este vorba de mine.

Ca o concluzie fiscul din fiecare tara iti va da informatii exacte, si mai mult ca sigur prin mail, pe care il poti trimite la adresa pe care fiecare organ fiscal din Europa ocidentala il afiseaza pe situl pe care il au.

Anonim spunea...

Eu am citit studii care arata ca, dimpotriva, e mai usor sa modifici comportamentul unei mase de indivizi decat al unui singur individ (era ceva de genul ca IQ grupului scade plus niste fenomene de contagiune emotionala).Poate ca de asta si sunt valurile astea de pesimism atat de frecvente din 2009 incoace.Se fac bani buni din caruselul emotiilor turmei.Nu m-ar mira sa aud vesti bune peste putin timp si sa vad iar bursele pe crestere ,si tot asa mai departe ca de aici ies bani pt baietii destepti in special din USA.

AristotelCostel spunea...

Plagiatorii din guvernul Ponta au sarit din pozitii in cateva zile, tanti Kiogoşi arată cu degeţelu' proaspăt scos din fundul ei... băsist.

Lucrarea de doctorat a procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, este un plagiat

Stiu ca tovarasii plagiatori ar trebui sa mearga in echipe de lucru cand se deschid portile la RMCG, da' bocii erau foarte gurişti.

Horea spunea...

Costel, ti-am mai spus. Intr- tara fara reguli in ceea ce priveste activitatea academica si dobandirea unor titluri, toate doctoratele sunt plagiat. Exceptand lucrarile care s-au facut in strainatate la institutii serioase, Daca se va incepe scormonirea rahatului Romania se va ineca in duhoare. Asta pentru ca premisele obtinerii unui doctorat in Romania sunt gresite de la bun inceput.

AristotelCostel spunea...

Regulile s-au îmbunătățit ultimii ani. De fapt, au inceput sa apara si teze respinse inca dinainte de megareformator.

Bresa ramane in cazul FF-ului. Nici n-as fi cautat teza mimozei de plagiat. Mi-e de-ajuns sa stiu data sustinerii.

Doar o supravacă ar putea să scrie o teza de doctorat în timpul mandatului de prougerătoare globală a României.

P.S. "Toți și toate" intră la capitolul funny. 99% accept. :)

Horea spunea...

Sa fie 99% atunci.

Informatii-economice spunea...

@Horea - felicitari pentru estimarile foarte precise. Intr-adevar modelele bazate pe fractali s-ar parea ca functioneaza cel mai bine pe piata valutara si pe cea financiara.
In privinta analizei patternurilor de care ma mai ajut uneori (din carti de 500 pagini:), sa stii ca si ea se bazeaza pe aceleasi probabilitati si tot pe fractali dar intr-o varianta mai... simpla... ca sa inteleaga si un director de banca ceva:))

@AC - felicitari si tie pentru inspiratia tranzactionala. Am vazut ca ai facut dealuri superbe in ultima vreme. In ce priveste plagiatul, cred ca in Romania nu exista o cultura a muncii proprii. Aveam un profesor la facultate care spunea ca daca studentul vine cu o contributie proprie trebuie penalizat pentru ca:
- ori e o banalitate asa ca trebuie taxat ca nu a studiat destul...
- ori e o aberatie caz in care trebuie taxat ca nu a gandit destul...

Astfel de oameni au modelat zeci de generatii si in milioane de cazuri a fost mai sigur copy/paste.
Astfel de oameni inca mai sunt la conducerea institutiilor de invatamant de unde (daca le verificati declaratiile de avere veti descoperi ca) inca mai castiga zeci de mii de eur / luna intrucat sunt destul de bine unsi politic incat sa primeasca fonduri publice + proiecte europene + multe alte beneficii platite de noi toti.

S-ar parea ca bull trapul asteptat de mine pe eur/usd se intampla. Pana la cat crezi ca va ajunnge Horea? Initial speram 1.33, acum sper doar 1.285.
Minimul Eur/USD unde il vedeti? 1.2? 1.15?
Pe Eur/Ron s-ar parea ca triunghiul despre care vorbeam a saltat cursul destul cat sa se ajunga la noi minime "istorice".

mihai spunea...

...si chiar ma gandeam ce mai face costel ...
http://www.evz.ro/detalii/stiri/iar-scapa-baietii-destepti-mangaiati-pe-crestet-de-usl-982215.html

Horea spunea...

Razvan, asta este tragedia invatamantului, a educatiei, despre care vorbeam si eu. Pentru ca in apus un doctorat dureaza 5 de ani de cercetare intr-o nisa, Romanul cu 5 doctorate ar trebui sa-si jertfeasca 25 de ani din viata ca sa le obtina. Ce sa mai vorbim de cei care au si 6 facultati.

De aceea un doctorat ajunge acolo, mai apoi o docentura, inca 5 ani de cercetare, si in final o profesura obtinuta dupa ce o comosie a ales din toti docentii candidati, pe cel cu cele mai performante si mai multe lucrari stiintifice.

Aici profesura o mostenesti de la tata, cu rezultatele pe care le descri. Cum sa vorbesti de titluri academice intr-o tara in care regulile de dobandire sunt facute de catre profesori universitari care nu stiu vorbi nici limba tarii in care traiesc?

De engleza, limba "nationala" a cercetarii, ce sa mai vorbim. Oameni care au ajuns pe pozitie si cu ajutorul combustibilului politic, fara de care nici un motor asa numit universitar nu poate functiona in aceasta tara. In ceea ce priveste teoria celor trei valuri, eu o vad asa de simpla, incat si un functionar din orice institutie ar trebui sa o inteleaga, daca ar fi interesat.

In rest eu imi mentin deocamdata teoria cu paritatea intre dolar-euro. Sigur ca, aceasta miscare nu se va face dintr-una. Exact ca si in cazul francului sau in cazul oricarei perechi miscarile vor trebui sa fie ciclice ca de obicei. Asta pentru ca cei care inteleg piata vor sa faca bani pe spatele celora care nu o intelg. Dupa cum spuneam nu vreau sa fac prognoze deocamdata in privinta aprecierii euro.

Asta pentru ca conform teoriei celor trei valuri urcarea ar putea sa ne lase cu gura cascata. Suntem intr-o zona, conform aceleiasi teorii, din care predictiile devin imposibile. De aceea am spus ca eu astept. Deocamdata am primit un semnal de apreciere euro dintr-o zona cheie, asa cum era normal, si asa cum m-am asteptat. Sa vedem cum va merge.

mihai spunea...

horea , faptul ca intr-o romanie corupta orice prost poate ajunge licentiat nu mai e o noutate , ce e mai trist mi se pare ca este faptul ca odata cu recunoasterea diplomelor romanesti in UE multi studenti slabi din tari UE care pe motiv ca facultatea la ei e prea scumpa vin o fac in romania si apoi ajung sa o practice la ei in tara ... deci in concluzie , in afara de tzigani mai exportam si prostie cat cuprinde ...

Horea spunea...

Mihai, nu stiu cum este in alte tari, dar in Scandinavia facultatea este gratuita. Deci cei care vin la medicina aici, de exemplu, vin pentru ca nu sunt acceptati acolo. Contrar minciunilor pe care le citesti in presa. Care iti ecplica ca acolo este mai scump. Manualele ti le platesti daca vrei sa le cumperi dar ele nu sunt necesare. Examenele se dau din ceea ce se preda. Si ceea ce se preda este cea mai proaspata cercetare.

Regulile Ue fac insa diplomele acceptate precum spui. Asta neinsemnad direct ca exportam prostie. Faptul ca ai o diploma nu-ti garanteaza acolo o slujba. Eu iti garntez in schimb altceva! Faptul ca si doamnei ginecolog i s-ar fi recunoscut diploma pentru ca Suedia isi respecta tratatele semnate.

Doar ca, dupa prima separare de gemeni, doamna in cauza nu ar mai fi separat niciodata pe nimeni in Suedia. Nici macar picioarele domniei sale.Asta pentru ca o diploma romaneasca nu poate fi retrasa de suedezi.

Ei pot in schimb interzice separarea de gemeni pe teritoriul tarii lor, un lucru pe care l-ar fi facut cu siguranta.

Asa se strecoara gunoiele si nu cu vorbe si proiecte. Numai ca la noi, gunoi la gunoi nu scoate ochii