Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 14 iunie 2012

By by Shengen

O viziune de-a mea pe care ar trebui sa o cunosti de acum foarte bine. A fost expusa in multiple randuri pe aceasta pagina atunci cand vorbeam de consecintele pe care le va avea deterioararea sentimentelor umane. Manifestarile politice pe care le vezi nu apar niciodata intr-un intr-un mediu economic sanatos. Ele fiind in momentul de fata cele mai clare dovezi ale esecurilor obtinute de toti cei barbosi si barbieriti care stau in momentul de fata cu carma lumii in mana.

“European finance officials have discussed limiting the size of withdrawals from ATM machines, imposing border checks and introducing euro zone capital controls as a worst-case scenario should Athens decide to leave the euro."


"As well as limiting cash withdrawals and imposing capital controls, they have discussed the possibility of suspending the Schengen agreement, which allows for visa-free travel among 26 countries, including most of the European Union. "Contingency planning is underway for a scenario under which Greece leaves," one of the sources, who has been involved in the conference calls, said. "Limited cash withdrawals from ATMs and limited movement of capital have been considered and analyzed."


"The first official said it was still being examined whether there was a legal basis for such extreme measures.”

Iata cu ce se ocupa "salvatorii" care continua sa se intalneasca pe banii contribuabilului pe care vor sa-l distuga. Asta in timp ce domnul Ponta iti vorbeste zambind de intrarea Romaniei intr-un Shengen care nu va mai exista. Ultima afirmatie citata, cea legata de cadrul legal al aplicarii unor masuri atat de extreme este ridicola. Numai un roman cretin poate crede ca acesti oameni lucreaza pentru el. Si romani cretini sunt cu duiumul din pacate. Iata la ce este buna "politikia". Pentru cei interesati si pentru cei cu ochii deschisi, desigur. Urmarind-o si intelegandu-i miscarile vei sti la ce te poti astepta. La legi calcate in picioare pretutindeni de catre cei votati. In occident vor avea loc ciocniri dure tocmai din aceasta cauza. In Romania vom savura doar fecundatul.

Semnalele care vin sunt foarte serioase in opinia mea, pentru ca politicianul din apus incalca legi doar in cazuri extreme. Cazul actual este asadar unul extrem. Si, politicianul va face tot ce ii sta in putinta pentru ca tu sa te scufunzi si pentru ca bancherii care l-au alimentat pe el cu bani in campanii sa iasa cat mai bine. Examinarea bazei legale, auzi? Afirmatie venita de la unul care face parte din grupul politrucilor care au strivit deja toate bazele legilor facute tocmai de ei insisi. Legi care sunau odata foarte bine in urechea votacului dobitoc. Aceleasi pe care le poti strivi dintr-o miscare atunci cand bancherii iti cer acest lucru. Am ajuns intr-o faza in care rolul conducator al banului iese tot mai clar in evidenta. Vezi tu dragu lu mosu ce a vazut Marx? Un filozof care mai provoaca pe nedrept alergie multor romani.

Asta pentru ca a incercat sa gaseasca o rezolvare a problemei exepuse, fara sa reuseasca din pacate. De ce? Pentru ca nici Marx nu a tinut cont de firea umana. Una care ramane apromaximativ aceeiasi in orice forma de societate. Teoria filozofului este dupa parerea mea conceputa pentru omul ideal, un om care in practica nu exista. Tarile nordice au fost totusi acelea care au reusit sa-si duca societatile cel mai aproape de gandurile filozofului, reusind sa construiasca cele mai echitabile societati capitaliste din lume. Tocmai din cauza existentei acestor echitati, tarile nordice sunt cele mai putin lovite de pacoste, deocamdata, si eu sunt convins in continuare ca ele vor suferi cel mai putin, indiferent de ceea ce urmeaza sa se intample in lume.

Asta pentru ca echitatea, dreptatea, ii uneste pe oameni, in timp ce nedreptatile si inechitatile ii despart. Estonia a reusit performanta de care vorbeam tocmai din cauza faptului ca pana si chinul la care a fost supus poporul a fost facut intr-un mod echitabil si transparent.

La noi lipsa de comunicare si de transparenta, inechitatea crasa practicata la aplicarea unor masuri necesare a intaratat spiritele. PDL s-a autodesfintat prin prostie si prin lacomia unora, din pacate a celor multi din partid, pentru ca Ponta sau oricine altul era obilgat sa faca cam ceea ce a facut si PDL. Nu numai ca era obligat! Va fi obligat! Si tocmai din aceasta cauza am spus ca si-a bagat capul sub ghilotina. Asta pentru ca nu l-am vazut pe Ponta sa faca ceva mai echitabil si mai transparent decat au facut ceilalti. Ba mai mult! Ponta pare mult mai arogant decat Boc. Si asta doar la inceputul drumului, un drum pe care merge deocamdata fara vot popular. Sa vezi ce o sa-si scuture stimabilii Antonescu si Ponta penele odata ce vor fi inscaunati de un scrutin. De motanul ascuns deocamdata sub masa sa nici nu mai vorbim. Va deveni cu siguranta pisoiul preferat dupa alegeri.  

Multi romani considera insa asemenea informatii ca fiind in plus si in exces. Mai ales cand ele se refera la un politician autohton care i-a devenit drag poporului intr-un moment anume. Unul in care idolul tine in mana un carnat. Politikia este insa strans legata de economie si prin aceasta direct de buzunarul tau. Unul in care cei pe care i-ai votat vor umbla cu multa dibacie si angajament. Cei putini care mai au memorie ar trebui sa-si aduca aminte de Argentina. O tara care a facut pasi identici cu cei descrisi in citatele de mai sus, inaintea colapsului total. Unul de care se apropie din nou chiar in momentul de fata. Cei care sunt interesati de inflatie ar trebui sa arunce un ochi in directia tarii mentionate.

Ce Argentina tovarasi? Noi nu ne aducem aminte nici de cele spuse ieri de un politician sau altul. Si chiar daca ne-am aminti. Nu suntem noi cei care au inventat smecheria? Eu cred totusi ca am reusit sa duc la un bun sfarsit menirea pe care mi-am impus-o prin acest site, informatia corecta. Chiar daca am dat si de cateva atitundini apatice fata de ceea ce am scris, la unii.

Cu daramarea Unuinii si a Shengenu-lui aceasta menire ar putea lua un sfarsit brusc. Pentru ca politicianul tau iubit si drag din Romania nu va mai avea biciul strainatatii asupra sa. O strainatate inglodita in problemele ei prorii, unde manifestarile extremiste si ingradirile cetatenesti castiga tot mai mult teren, exact asa cum credeam si eu ca se va intampla. Pasul spre o noua dictatura in Romania este unul mai mic decat iti inchpui, dar unul pe care romanul il merita pe deplin dupa parerea mea. 

Pana vom ajunge acolo, si daca, vei vedea in curand o batalie pe viata si pe moarte intre membrii clanului USL. Odata ce lucrurile vor incepe sa se imputa. O varianata mult mai periculoasa decat batalia ar fi ca partidele care alcatuiesc USL sa fuzioneze, un lucru nu prea greu in conditiile economice actuale. Si, pornind si de la faptul ca ele au de fapt aceleasi radacini cizmaresti. Ca o paranteza, pentru cei cu alergie la politikie. Schengen, circulitia libera a capitalului si a persoanelor fizice au fost conceptul de baza al UE. Fara aceste concepte nici o uniune nu-si mai are rostul indiferent de ce iti spune Pontavara si Basescu. Cei doi care se cearta ca la gradinita atunci cand este vorba de participare unuia sau al ceiluilalt la consiliul european. Si, fara UE, numarul micilor mestesugari, cu precadere cizmari, se va inmulti peste noapte. Fii sigur ca vor face totul ca sa te scape de politikie. Pentru ca rahat este destul pentru astuparea gurilor rele. L-ai creat chiar tu din abundenta dupa ce ai mancat carnati cu ochii inchisi.

15 comentarii:

AristotelCostel spunea...

Dar vai... Horea, ce text socialist ai produs. Ce-i cu atatea echitati in articol?

Giurgistii vor emigra instant pe EvZ.

Romanul supramedian, adica supramediocru, pana la nivelul semidoctiei, nu-si foloseste neuronu', el preia concepte si idei sub forma de refrene de la făgăşarii platiti sa genereze nişe de proşti.

Radu Ionescu spunea...

Din pacate schengen si euro erau foarte comode in calatorii atat in interes de serviciu cat si in vacante. Accese de nationalism apar mereu in crize, desi sunt mai mult manipulare a populatiei (ma rog eu personal nu am fost niciodata teribil de interesat de nationalism si patriotism in genere)

Horea spunea...

Costel, am re-produs doar! Niste realitati pe care le poate controla oricine, facand o vizita in oricare tara scandinava.

Oricum, gradul de educatie si civiliazare al oricarui popor este proportinional cu gradul de echitate din societate. Asta chiar in cazul in care acest adevar nu a ajuns inca la urechile fiecarui roman liberal de dreapta, venit din stanga.

Fara echitate sociala al carei rol itit este bagat in sange in scandinavia de mic copil, acasa si la scoala, cei needucati si fara bani nu pot ramane altundeva decat in intuneric. Raman desigur si fara servicii de sanatate, si fara justitie, exact asa cum se intampla in tara noastra capitalisto- feudal-liberala.

Eu roman venetic nu am platit o para chioara pentru studii in Suedia. Ba mai mult mi s-a dat un imprumut din care puteam trai in perioada cursurilor. In vacante cei mai multi colegi care ramaneau in Suedia, eu veneam in Romania, lucrau. Chiar si cei cu tatici profesori universitari.

Pentru ca este foarte bine si necesar intr-o societate echitabila sa inveti valoarea banului si a muncii oricine ai fii. Anul trecut in Norvegia fiica medicului sef pe care l-am inlocuit venea sa curete cabinetul in fiecare zi, pe post de curatatoare. Dimineata lucra la un magazin unde punea marfa pe raft. Avea 17 ani.

Asta a incurajat-o sa faca taticul ei, care castiga cca. un milion de ron pe an, dupa ce si-a platit taxele. Asta pentru ca 99 % fac la fel. Aici taticu interlop, politician si de alte nationalitati, iti cumpara diploma jip si helicopter. Ca sa iesi bine in evidenta dintre ceilalti la care trebuie sa te uiti de sus. Spre cei de jos mai esti invatat sa si scuipi cu dispret, pentru ca intr-o societate feudala pozitia ta inalta de mare domn analfabet iti permite acest lucru.

Radu Ionescu spunea...

Totusi romania nu are nimic liberal in sensul initial al cuvantului si mai nimic capitalist ... Oricum toata chestia cu spectrul stanga dreapata e perimata din punctul meu de vedere (nu doar in romania) si ar trebui sa zicem actualizat.

Tarile nordice au ajuns cum au ajuns in sute de ani de evolutie (unii spun ca si datorita climei care cam reducea sansele de supravietuire individuala ), nu se poate pur si simplu aplica sistemul lor in alte parti, nu exista o solutie one size fits all (de asta politici economice UE aplicate fara discriminare tuturor tarilor nu au sanse de succes). Si tarile sudice nominal cam tot social democrate au fost si nu sunt la fel ca cele nordice. Si si mai important au avut o economie relativ dezvoltata si un popor educat inainte de a implementa statul social actual. Asta, evident, nu reduce valoarea echitatii sociala si mentalitatii si educatiei nordice, dar mai dureaza ceva pana se formeaza la alte popoare, asta daca se formeaza vreo data. Asa ca pana la sistemul notdic, comparat cu ce avem acum, eu as bineveni niste liberalism real in romania. Sistemul actual nu ii ajuta pe saraci cu nimic dar dezvoltarea economiei reale, nu cea "abonament la stat" ar ajuta.

AristotelCostel spunea...

@Radu

Ramane cauza... depresiunii economice... inechitatea... extremă.

Cand l-ai adus pe sclav in situatia de neeligibilitate pentru accesarea unui credit din care sa-si cumpere o paine... pentru care munceste :) sistemu' e kaput.

În timp ce tonetarii lui giurgea se concentreaza exclusiv pe discutii stanga versus dreapta si ghete in dintii saracilor de la jandarmii... statului, domine deusu' lor aplauda colonialismu' si neofeudalismu' ca oricare alt retardat care s-a nascut... tardiv, juma' de mileniu după epoca potrivită lui.

Practic, parazitismu' financiar-bancar nu exista in comentariile... neofeudalistilor... fiind vorba de un alt șmen, ceva mai sofisticat, prin care cei puțini și "isteți" profita de scurtăturile din sistem.

Orice precizare care să astâmpere elanul tonetarilor lui giurgea, răspândiți aiurea... în on-line, atrage fără excepție etichetele clasice... comunist/socialist.

Odata pusa eticheta... dialogul a murit.

Radu Ionescu spunea...

Costele nu am sustinut niciodata ca sursa crizei nu este in sistemul financiar tip ponzy. Dar sursa inechitatii in multe cazuri sunt insasi guvernele care aranjeaza jocul in favoare unora, nu pietele libere care nu sunt libere deloc. si hai sa le schimbam nu e o solutie ca sunt la fel in punctele esentiale. Chestia cu "sa fie mai eficiente si mai putin corupte" e un mit in multe locuri asa ca eu prefer sa le reduc puterea si influenta. Pentru ca prea multa putere in mainele unor birocrati, unii alesi multi nu, este periculoasa.

Si in majoritatea statelor de stanga in lumea asta guvernantii dau "ajutoare" gen paine si circ ca sa tina plebea cat sa nu se revolte in timp ce tot spre "baietii destepti" indreapta resursele. Creaza categorii de oameni captive complet dependente de stt, si daca ne uitam la gradu de indatorare nici macar nu fac efortul sa adune banii necesari ajutoarelor ci ii lasa in spinarea contribuitorilor viitori. Populism si spaga electorala cat cuprinde si un sistem bazat pe cresterea eterna a datoriei (ceea ce nu se poate).

Se vede bine in America de Sud si Europa de est unde indiferent de orientare politica coruptia e la putere. Ma rog in opinia mea si in vest e destula coruptie, doar ca e la nivel inalt. Cand cetateanu nu vede coruptia mica si are un nivel de trai decent daca isi vede de treaba nu observa asa bine coruptia mare. Nordicii sunt o exceptie pentru ca locuitorii sunt o exceptie, dar cum romanii nu sunt suedezi nici romania nu poate fi suedia.

Ce sustine giurgea si multi alti cretini de teapa lui nu e relevant in discutia adevarata liberalism vs social democratie. Eu de exemplu nu ma regasesc in nici o doctrina actuala de "dreapta" dar nici in vruna de "stanga", cu sau fara eticheta.

Offtopic blogu asta are un sistem dubios rau de antiroboti, abia deslusesc l;iterele alea

Radu Ionescu spunea...

E evident absurd in romania sa dai vina pe taranul care nu munceste pamantul care nici macar nu e ala care trebuia sa il primeasca, a primit in alta parte mai prost ca pe ala bun au pus mana investitorii, mai ales cand politicienii si odraslele fac milioane de euroi fara pic de munca. Dar daca taranul respectiv vrea o viata mai bune pentru el sau copii lui nu trebuie sa se complaca in situatia de fata si sa stea in carciuma si eventual sa isi mai bata copii ocazional de suparare. Si aici revenim la educatie, dar cum un guvern feudal nu are interesul de a educa poporu care ar fi solutia? Asta e diferenta majora dintre noi si sa zicem italieni, acolo au prins ca sa furi putin de la un popor prosper e mai bine decat mult de la un popor sarac. Dar la noi nu merge asta pentru ca ai nevoie de minte si pricepere sa conduci un popor educat, ai nostri sunt niste analfabeti care ar pierde repede controlul daca romanii ar deveni educati si prosperi. Asa ca in opinia mea nu prea te poti astepta ca guvernul sa se reformeze singur. Sa isi confiste propriile averi si p[ropriile case ilicite. Dar asta fac majoritatea romanilor. Asteapta sa vina cuvernu sa ii ajute, sa se reformeze de la sine. Nu o sa se schimbe nimic pana cand romanii nu o sa vrea sa se schimbe si nu o sa faca ceva activ in directia asta. Ori asta nu pare prea probabil cu gandirea "capu plecat sabia nu-l taie" sau "las ca se putea si mai rau". Asa ca, dincolo de disparitia pdl, care e solutia? Ca eu sincer nu o vad. La cati romani citesc blogurile mai nearvunite puterii nu vad cum internetul o sa faca mare diferenta prea curand.

Anonim spunea...

Horea ti-au citit astia blogul si au aplicat ce ai scris aici :)) - Conducerea PDL, in frunte cu Emil Boc, si-a dat demisia din fruntea partidului.

mihai spunea...

costele , vezi ca daca a iesit r.negoita primar poate te lipesti de o garsoniera in confort city la cata propaganda ai facut pe bloguri de ne-ai inebunit de cap !

AristotelCostel spunea...

Am avut acest link pe blog, alaturi de cel al... mafiei pdl, dar le-am scos... cred... in ultima saptamana de campanie. Poporul sa doarma cum isi asterne. (Hint: n-am votat.)

Altfel, esti la fel de nesimtit, da' nu-mi pasa, atat timp cat nu-ti simt duhoarea de imputit... putem schimba... pareri.

P.S. Dar imi rezerv dreptul de a tachina... jigodii... basiste.

mihai spunea...

tachinarea asta non stop anti basescu zici ca n-are nici un profit ??? eventual niste oua de la bombonel ?
pai tu sa cred ca ti-ai pierdut vremea non stop din 2008 injurand pe basescu si pdl intr-o gramada de bloguri si comentarii si acum cand sunt de cules laurii pentru tine nimic ? nu te cred !

Informatii-economice spunea...

Interesanta discutie...
E drept ca Marxismul a aparut ca o reactie la... ceea ce Marx numea Capitalism iar ceilalti numeau liberalism (in perioada noastra devenit clasic).
Ideile respective sunt ce-i drept frumoase dar cel mai probabil imposibil de aplicat.

Dintre a alege singur ce fac si a lasa un politician ales de "cei multi" dupa o "lupta de clasa" sa aleaga pentru mineeu prefer prima varianta.

Cat despre "capitalismul" / economia de piata care aduce probleme, hai sa fim seriosi! Cei care fura acum o fac sub perdeaua unor idei sociale (prima casa, funduri europene, RAPPS, ANL, privatizarile pe 1 leu, sistemul de sanatate, asfaltarile zilnice, baietii destepti din energie etc.)

Ciudat e ca viitorul este unul social deoarece sunt prea multi oameni in varsta care au rezonat odata la ideile liberale dar care acum sunt lipsiti de vlaga si accepta orice minciuna venita din partea oricui.

Generatia tanara are o alta problema: a fost obisnuita sa stea asa cum povestea horea mai devreme asa ca vor vota pe oricine le proite o viata fara griji... un fel de "dori linistit, politicienii vegheaza pentru tine" pentru cei care isi mai amintesc.

AC, poate imi explici la un moment dat cum de un om ca tine e atat de convins de ideile sociale.

Scriam acum 2 ani despre socialism ca varianta destul de probabila... sunt curios ce va place din acel scenariu.

AristotelCostel spunea...

@razvan

Eu ajung usor in categoria "comunist" din simpla critica adusa unor inchipuiti "dreptaci".

Probabil scenariul deflatiei, palmei primite de paraziti de la viata si celebrul :) 10 k deriva din convingerile mele socialiste. Sau poate reformulezi... ce ai vrut sa intrebi.

@mihaita

Printre multe alte mizerii, basistii s-au situat de partea "revenirii". Cred ca aici au gresit propagandistii basisti... fata de mine. Succes. :D

Nastratin spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=7x3qgHC9urQ&feature=related

Nastratin spunea...

Horea...se scrie Bye-bye...in titlu...cu restul sunt de acord ca in Romania nu ai ce scoate si spera atit timp cit mediocritatile, analfabetii, interlopii si mai ales sekuristii de ieri se considera "politicieni"...hahahaha