Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 16 iunie 2012

Despre mentaliatea cu efect de bumerang

Trebuie sa consemnez un lucru pozitiv. Faptul ca PDL incepe sa se trezeasca. Problema este ca se trezeste tarziu, dar, este mai bine sa te trezesti tarziu decat niciodata. Faptul ca cei din varf si-au dat demisia in masa este pentru mine un semnal de normalitate, daca se mai poate vorbi de normalitate in aceasta tara. Oricum, ceea ce s-a intamplat ieri este un fenomen istoric al politicii postdecembriste.

Pana acum toti obisnuiau sa ramana pe loc indiferent de ceea ce se intampla, pentru ca partidul si ceea ce reprezinta el era mai prejos decat statutul membrilor sau mai bine zis al conducatorilor. Iata insa o schimbare bine venita in opinia mea. PDL pare sa vrea sa faca exact ceea ce am spus eu ca ar trebui sa faca. Sa se ocupe de corabia aflata in scufundare libera in loc sa se ocupe de alegerile pe care le-a pierdut deja de mult timp. Reactia a venit, tarziu, dar nu prea tarziu, pentru ca PDL nu este inca un partid destramat si daramat total.

Am observat pe forumuri ca exista multi care si-ar dori acest lucru din razbunare, fara a-si da insa seama de consecinte. De fapt pe roman nici nu-l prea intereseaza consecintele unui fapt sau altul, atata timp cat el isi poate vedea nestingherit de visele sale marete.

Un exemplu elocvent in acest sens este vechiul PDL, in frunte cu Traian. Unde teoria aplicata a fost cea  a conducatorului iubit si a tot stiutor, o teorie importata dintr-o era foarte bine cunoscuta. Aceasta teorie se intoarce insa acum ca un bumerang impotriva aceluiasi PDL masacrat la alegeri. Si totusi, Romania are nevoie in momentele de fata mai mult decat oricand de o opozitie adevarata. Tocmai din aceasta cauza sper eu ca din clanul vechi sa se poata naste in sfarsit un partid. Care sa-si poata continua mai apoi metamorfoza pana la alegerile viitoare, putand sa se tranforme pana atunci intr-o gupare politica adevarata. Aici se iveste insa o problema.

Un nou PDL cu cine? Pentru ca la umbra nucului Traian nu a crescut nimeni si nimic, in afara de Elene, mici si mari. Pentru ca sunt convins ca economia si politica merg mana in mana, voi incerca sa aplic felul de analiza pe care o folosesc la burse, incercand de data asta sa fac o predictie politica. Sa incepem asadar cu ciclurile si sa pornim de la o premiza in care PDL va continua sa existe. Un scenariu foarte probabil in aceste momente dupa parerea mea. De ce? Pentru ca telul suprem al cuplului Antonescu-Ponta nu este nicidecum menajarea Romaniei, ci menajarea clientelei politice USL. Dar, in primul rand desfintarea totala a culorii portocalii. In acest scop domnul Antonescu a anuntat deja jocul portilor larg deschise migratorilor politici. Ce efecte vor putea avea aceste migrari pentru USL? Doar in cazul in care nu se va ajunge la dictatura?

Fatale in opinia mea. USL se va umple de placinte infasurate in frunze verzi un lucru nu prea promitator pentru grupare. In acelasi timp PDL, va ramane cu cei care nu au tradarea in sange si castigul personal ca scop suprem. Acestia din urma, impreuna cu alti oameni noi pe care partidul in devenire va trebui sa-i recruteze, ar putea porni pe un drum promitator. Daca nu ne abatem de la teoria ciclica constatam urmatoarele: PDL a dat de un fund de ciclu in ceea ce priveste existenta sa. A cazut brusc dupa urcarea parabolica pe care a avut-o exact asa cum ai vazut ca fac si bursele. De ce? Pentru ca simpatiile politice sunt manate de aceleasi sentimente umane care determina si miscarea pietelor de capital. In jurul minimului atins PDL ar trebui sa se invarta inca o perioada de timp, un an sau chiar doi dupa parerea mea.

De la un fund de ciclu exista totusi si de obicei numai un drum. In sus. Mai ales daca tinem cont de faptul ca Ponta si Antonescu au intrat la carma tarii intr-un moment ciclic reprezentat de o ghilotina politico- economica. Sa vedem acum pe scurt si scenariile posibile exact ca la bursa. Exista asadar dupa parerea mea doua scenarii. Unul benefic, si unul malefic. Atat pentru Romania cat si pentru PDL. Sa-l vedem inatai pe cel benefic, din moment ce cel malefic mai are inca doua subscenarii. Ca de obicei doar in cazul in care perceptiile mele se vor adeveri a fi corecte. In cazul scenariului benefic eu vad un clan vechi numit PDL transformandu-se intr-un partid adevarat si reformat. De ce? Pentru ca alta cale de supravietuire nu exista. Conform aceluiasi scenariu, un USL corupt si banduit si de vechi PDL-listi, care si-au demonstrat deja de mii de ori "talentele", va ajunge in situatia in care au ajuns portocalii astazi. Urati din adancul sufletului si al intestinelor de catre aceiasi populatia care i-a votat si care i-a ridicat in slavi.

Precum spuneam intr-un articol precedent, cred ca odata ce situatia economica se va imputi, in USL vor incepe luptele interene. Care vor fi cu atat mai intense si mai distrugatoare cu palcintarii noi veniti vor fi mai multi. Pentru ca sa nu-si inchipuie cineva ca un tradator a lucrat sau vor lucra vreodata pentru altcineva decat pentru el insine. Dupa o infrangere asemenatoare cu cea a portocaliilor, in alegerile care urmeaza peste 4 ani, USL va trebui sa treaca prin aceisi metamorfoza ca si PDL. Asta daca vor mai dori sa existe. Ba mai mult. Peste 4 ani vor bate cu totul alte vanturi economice care se vor lovi exclusiv de panzele ridicate ale unui PDL fara "marinari". Si, neaparat si fara familia acestuia, formata in momentul de fata din Elelene mai mult sau mai putin analfabete.

Realizarea ultimei afirmatii este imperativa pentru ca este de fapt tubul de oxigen al unui eventual nou partid. Fara acest tub partidul se va sufoca mai mult ca sigur.

Iata acum si cele doua variante ale scenariului malefic: PDL va ezita sa se reformeze din radacini lasundu-se legat de vechiul sau tub de oxigen, gol. Romania va ramane asa deodata fara opozitie. Nu cred ca exista cineva care si-ar putea inchipui un UDMR singur in aceasta postura. Cand ai majoritate absoluta puterea ti se urca la creier, consecinta fiind ca vei incepe sa-ti faci de cap. USL da deja dovada de un asemenea comportament. Un asemenea scenariu ar trebui sa duca pana al urma la miscari populare si la haos pana si in Romania. Mai ales dupa ce poporul se va simtii inselat inca o data de aceiasi banditi, dar imbracati in alte tricouri.

Ceausescu nu a iubit haosul niciodata si urmasii lui stiu acest lucru foarte bine. Incet dar sigur suruburile ar putea fi stranse bine de tot, cu invocarea sloganului:"haosul nu este bun". Nici un placintar tradator nu se va opune unei astfel de masuri atata timp cat el va fi lasat sa linga mierea mai departe. In aceste conditii fundul ciclului economic ne va gasi in dictatura.

O alta varianta malefica dar mai tragica ar putea fi urmatoarea: PDL va incearca intr-adevar sa se reformeze dar va fi inabusit cu barda de banda actuala, care nu a ascuns de fapt niciodata ca are acest deziderat suprem. In conditiile economice actuale acest lucru devine mult mai posibil decat pana acum. Fara presiunile unui occident in care extremismul va incepe sa urce la cote alarmante. In conditiile descrise tarile din Europa se vor izola si isi vor vedea de treburile lor interene, nemaiavand timp, dar nici interes sa se ocupe de rahatul altora. Rezultatatul final al acestei variante va trebui sa fie tot dictatura. Un razboi le va rezolva in cele din urma pe toate. Lasand in urma lui prea putini cretini care ar mai dori sa se certe si sa vaneze banul asa cum se face in momentul de fata. Toate acestea ar trebui sa se intample pe prcursul, dar mai ales spre sfarsitul acestei depresiuni care va zgudui lumea. De obicei, atunci cand a fost vorba de burse v-am putut da intotdeauna scenariul cel mai probabil din cele doua enuntate . In acest caz vad din pacate ambele scenarii la fel de probabile.

In incheiere! Imi spune cineva ce pot face in USL, pentru Romania, oameni de tipul lui Placinta, Frunza si altii ca ei? Ma refer la alte lucruri decat cele pe care le-au facut in PDL. Dar, mai ales. Ce pot face oamenii care i-au primit pe ultimii mentionati in partidele lor "reformatoare". Asta daca mai tinem cont si de o zicala bine cunoscuta "tutulor": Cine se aseamana se aduna.

6 comentarii:

mihai spunea...

horea , crezi ca la noi schimbarea asta continua de stafeta intre PDL si PSD reprezinta democratie ? practic niste hotzi se schimba la patru ani pentru furaciuni ... nu-i intereseaza pe niciunii sa faca ceva de durata in tara , numai chestii rapide cu care sa se laude la alegeri !
sa vezi ce fericire o sa fie cu ponta&comp. , o sa jupoaie de la "bogati" de fapt tot de la clasa "medie"( daca mai exista asa ceva in romania ) pentru a da pomeni la amarastenii care i-au votat !

Horea spunea...

mihai, in Romania nu a fost niciodata democratie. Precum nu a fost nici liberalism sau social-democratie.
A fost si mai exista insa libertatea cuvantului.

Un drept care a fost folosit de foarte multe ori tot romaneste: oamenii se injura. Si totusi, aceasta libertate a cuvantului, in cazul in care va dura, va schimba ceva.

Vezi si tu ca se intampla lucruri neobisnuite in politica tocmai pentru ca mai ai inca voie sa vorbesti liber. Procesul este lent dar el sta in natura lucrurilor.

Doar in trei zile "fenomenalul" lui Prigoana s-a transformat in catastrofa. Asta pentru ca trebuie sa existe in PDL oameni cu perceptii total diferite fata de cele pe care le au baietii "prigoniti."

In ceea ce priveste USL le mai lipseste numai Roberta Anastase.

Anonim spunea...

Horea Usl-ul inseamna mai nou interlopi si gabori la acestia s-a apelat pentru castigarea alegerilor. Sa-i vezi pe acestia sarbatorind in fata filialei centrale PSD cu manele este ceva ce merita romanacul. Daca de bine de rau mai avea o frunza ce-l acoperea acum insa cu astia va ramane gol golut.

Radu Ionescu spunea...

Despre reforma pdl cred ca expresia americana e that ship has sailed. E cam tarziu, au pierdut cam multe oportunitati mai ales daca se bazeaza pe mru. Oricum cred ca pt a avea succes ar fi mai eficient sa se faca un nou partid cu cei din pdl care inca au imagine buna la o parte din public (gen monica). Astfel pdl ar mai lua cu ce ramane niste voturi, noul partid ar lua niste voturi, si impreuna ar putea sa faca ceva vag similar cu o opozitie

mihai spunea...

libertatea cuvantului este un lucru bun , nu pot nega , dar nu e ceva extraordinar ... as prefera mai degraba sa mearga justitia de ex. in romania , sa fie chiar independenta
presa mai reuseste sa schimbe idei si perceptii , in special creste in importanta in preajma alegerilor , dupa alegeri din pacate totul o sa fie in gol , pe baietii de la putere nu o sa-i mai intereseze de ce se plang votantii , iar peste 4 ani se reia ciclul ...
in legatura cu PDL-ul , parerea mea e ca s-a autodesfiintat in alegeri prin promovarea ( probabil sustinuta de basescu ) a nulitati gen udrea , boc etc

mihai spunea...

@radu ,
cine are imagine buna in PDL in afara de monica , de care probabil foarte putini au auzit ?
restul vad ca s-au dat la fund si vor sa iasa nepatati din nou la alegerile din toaman probabil, gen: blaga , berceanu etc
in conceptia majoritatii PDL ul e asociat cu basescu=udrea=boc , deci e compromis total ca imagine publica !
nu stiu daca fostul UTC-ist MRU o sa faca vre-o impresie buna, totusi ...