Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 19 iunie 2012

Pe scurt despre "doctorii" de la gradinita politica

"Cine merge la Bruxelles" a devenit un subiect serios de batalie. Se da cu parul din dreapta si din stanga pentru aceasta excursie. Pentru ca politica romaneasca se afla din pacate doar la nivelului parului. Ca niste copii de gradinita presedintele si premierul se ingana si se insulta smechereste, dand dovada de un comportament care pare sa placa la nebunie romanului aflat la acelasi nivel cu conducatorii pe care ii voteaza.

Razbunarea, pana si prin vot, este o alta arma valaha foarte stupida, dar folosita de o majoritate. Aceasta arma pare sa fi fost scoasa la bataie si pentru excursia de la Bruxelles. Lupta a ajuns in faza in care protagonistii isi dau cu doctoratele in cap. Revistele din occident sunt implicate si ele pentru ca loviturile sa fie si mai grele. Eu am mai spus si o repet. Doctoratele plagiate nu sunt o intamplare in Romania ci mai mult o rutina. Daca cineva si-ar da cu adevarat silinta si i-ar lua pe "doctorii" nostri la puricat, cred ca adevaratii cercetatori ar pali si s-ar ascunde in pesteri. Asta pentru ca sa nu le crape obrazul de rusine de halul in care a ajuns pana si stiinta in aceasta tara. 

Nu stiu ce a copiat sau ce nu a copiat domnul Ponta. Vom vedea in curand cu siguranta. Un lucru este insa cert! Domnia sa a pus in scaune ministeriale plagiatori fara sa clipeasca. Asta pentru ca trebuie sa fie foarte bine informat despre felul in care se iau doctoratele in Romania. Carnatul de titluri obtinute de analafbeti ar trebui sa fie o dovada graitoare pentru orice om cu o gandire decenta. Un atribut care a fost insa sters de foarte mult timp din mentalitatea majoritatii romanilor. 

Ca o consecinta sceneta comic tragica inceputa dupa 89 care are in rorlul principal oameni vechi  imbracati in halate noi va putea continua la infinit. Ea fiind validata din patru in patru ani de catre spectatorii care nu vor sa vada nicidecum ceva nou, "pentru ca tot nu iese". Ceea ce avem iese! Pentru ca stampila a fost pusa in asa fel ca sa iasa. Pe sceneta, pe mascaricii care o joaca, dar din pacate si pe soarta spectatorilor.

Ps. Am citit declaratia domnului Ponta: "Tot eu voi merge la Bruxelles". Asta in timp ce ii va scoate in strada pe cei din lumea filmului si al teatrului. Dupa ce a politizat pana si femeia de serviciu. Poate totusi nu am inteles eu bine promisiunile marelui premier. In epoca social democrato-liberala o sa ajunga poate si femeia de serviciu sa aiba rang de ministru. Nu spunea Che Gevara ca nu va umbla decat la ei si eventual la secretarii de stat? Cand ne certam la gradinita era unul care se ratoia la noi: Vezi ca tata-i militian! Militienii au disparut de atunci cel putin pe hartie. Hitul actual a devenit "ghici cine merge la Bruxelles?"

19 comentarii:

Radu Ionescu spunea...

Eu personal cred, chiar si neplagiate, ca este cam inflatie de doctorate in lumea asta. Adica candva sa iei doctoratul munceai ani de zile si faceai niste inovatii reale, duceai stiinta respectiva inainte. Acum se recalculeaza 3 formule, se scot niste rezultate experimentale si gata doctoratul. Face parte din intreaga tendinta de glorificare a diplomelor (nu doar in romania, si in vestul europei sua etc). Facultatea se ia lejer, masteratul la fel, doctoratul poate ceva mai greu da na nu te darama.

In politehnica in ultimii ani a fost un program de doctorate cu o bursa peste cea uzuala cu bani UE (cam 400 de euro pe luna) menita sa mai ridice prestigiul facultatilor, deoarece erau cerute articole publicate in niste reviste mai serioase, internationale. Doctoratul respectiv era gandit sa dureze 3 ani. Multi doctoranzi aveau job full time si lucrau dupa serviciu la doctorat. Au iesit astfel de doctorate dupa 3 ani de cercetare in timpul liber, ori un doctorat serios dureaza 5 ani daca doar la el lucrezi... Neplagiate, ce valoare stiintifica pot avea acele doctorate? Adica plagiatul e furt direct, dar nici sa dai doctorat pe cercetare nesemnificativa nu e corect. Dar acum cand au toti 2 masterate trebuie sa iesi in evidenta cu un doctorat.

Horea spunea...

Radu, doctorate fara insemnatate exista intr-adevar si in vest numai ca felul in care au fost facute este cu totul altul decat la noi. Acolo se cereceteaza cel putin, chiar daca am putea trai foarte bine fara concluziile acelor lucrari. Aici se copiaza in prostie.

Dumitru spunea...

Cu totul of topic,dar as dori sa stiu parerea ta,Horea despre previziunile(destul de sumbre)ale lui Dorin Ghidiu,bazate zice el pe ciclurile economice ale lui Kondratiev si pe vestitele numere Fibonacci.A fost aseara invitat in emisiunea lui Radu Soviani(se poate vedea pe net).
Intrucatva se aseamana cu previziunile tale.
Nu sunt de meserie,te urmaresc cu placere si te rog daca-ti poti face 10 minute timp sa-l urmaresti.
E interesant,nu stiu daca si real ce zice el ca urmeaza sa se intample.(date exacte in timp precum si valori de cadere a burselor,de crestere a ratei dobanzilor
Multumesc.

Horea spunea...

Dumitru, eu ii urmaresc de obicei pe cei care vorbesc cu totul altceva decat mine, ca sa-i pot combate cu argumente. Daca mai exista cineva cu pareri similare nu pot face altceva decat sa ma bucur. Ciclurile sunt o realitate pe care am demostrat-o, numerele Fibonaci la fel.

Nu pot asadar decat sa salut faptul ca cineva care nu este cu gloata a aparut la televiziune. M-as fi bucurat de mult daca m-ar fi intrebat si pe mine cineva despre ideile pe care le-am expus pe acest blog, dar nu a fost sa fie.

Oricum, dupa parerea mea o idee conteaza mai mult decat omul care o propaga, atata timp cat nu a fost furata. Si, nu in ultimul rand, atata timp cat este o idee benefica societatii.

Anonim spunea...

Uite asa incet ,incet ne intoarcem la anii 80 cand dobanzile au crescut si Romania a inceput sa o duca din ce in ce mai prost ca sa plateasca datoria.A fost nea Nicu vinovat sau nu a fost?Cert e ca atunci ne-am imprumutat pt a face fabrici,drumuri,spitale,scoli, iar in final am reusit sa platim datoria si sa ramanem cu ce s-a construit pe cand acum ne tot imprumutam pt consum aiuristic si construim prea putin pt un bine durabil...Poate ca solutia este din nou o forma de socialism dar bazat pe meritocratie nu pe lichelism ca in pseudocapitalismul pe care il traim.Si poate ca vom intelege ca sa traim bine (ca sa dau un citat dintr-un clasic in viata) porneste de la sa gandim bine ceea ce ar insemna valori adevarate (educatie ,sanatate,etc) si modele de lideri adevarati, nu strutocamile care-si schimba ideile dupa cum bate vantul si fac doctorate din pix.

Anonim spunea...

Dorin Ghidiu e un tip simpatic dar daca veti viziona si inregistrarile cu el la Soviani in 2009 veti vedea ca nimic absolut din ceea ce a spus nu s-a intamplat.Este un om al pesimismului extrem si ar fi in stare probabil sa se sinucida daca ar vedea un grafic negativ al vietii lui in urmatoarele trei luni :).In viata mai exista si surprize placute care depasesc calculul matematic cel mai pesimist.Si daca nu se produc de la sine le produce Bernake aruncand bani din elicopter din cand in cand :)Nu cred ca s-a oprit ci doar a luat o pauza:)Sa mai tipareasca si BCE :)

Vali spunea...

Anonim nr.2.

Adica omul care pastoreste blogul asta iti spune ca rezoneaza in mare parte, cel putin, cu cele spuse de Ghidiu si tu te-ai gandit sa faci un comentariu aplicat...

Halal nenica, n-am ce zice.

Horea spunea...

Anonim, eu nu am urmarit interviul. Sunt de acord si cu afirmatia ca in viata exista si momente placute. Ar fi pacat totusi sa le legam de helicopterul lui Bernanke sau alte helicoptere. Care nu fac altceva decat sa le ciunteasca.

Nastratin spunea...

Horea....felicitari pt Suedia care a invins Franta macar in ultimul meci...Ponta a plagiat la teza de doctorat, sau mai simplu: a furat!...acum se vrea la Bruxelles dupa modelul Eba de analfabeta...

Horea spunea...

Nastratin, mersi. Si uite cat de usor ar renunta Ponta la un titlu pentru care "a lucrat din greu", dar, desigur, nu la titlul de premier. Asa arata oamenii josnici si murdari care populeaza azi o tara minunata, Romania. Nu-i nimic! Hai la vot!

Daca pana si CTP umbla nedormit noaptea, conform propriilor declaratii, pentru ca nu stia pe care demon sa puna stampila, pe Basescu sau pe Nastase, multe de spus nu mai sunt.

Totusi, cei care mai gandesc in aceasta tara isi dau seama acum mult mai bine, de ce Ponta nu a ezitat sa puna plagiatori pe scaune ministeriale. Plagiator la plagiator nu scoate ochii. Traiasca cumetria valaha!

Anonim spunea...

@Vali,
Nu era o critica la adresa lui Horia ci parerea mea despre acel domn Dorin care vede dobanzi de 16% la dolar in maxim 3 ani si mai mult la euro !!!!Eu zic ca viseaza.Era un nene Heisenberg care zicea ca observatia depinde cam mult de observator :).Daca esti cam pesimist tinzi sa vezi doar apocalipse si invers.Exuberantei irationale i se opune pesimismul extrem.Ambele sunt gresite si cand te mai transformi in mama Omida pe ani de zile de acum incolo cam ai o problema chiar daca te cheama Dorin :).Daca o nimereste eroul e Dorin ,daca nu e de vina Fibonacci,Bernake,Papa,etc.Daca matematica e totul de ce nu au prevenit criza asta?Nu au vazut-o in ghioc, ma scuzi, in grafic :)?Horia face niste analize pe termene rezonabile si e flexibil in gandire si in reactii .E mult mai apropiat ca model de ceea ce fac in general organismele vii dotate cu inteligenta.A intrat in dolar, a iesit cand graficele si simturile i-au spus sa iasa.Oamenii gen Dorin au gandire si o simtire rece,matematica si un orgoliu profesional exacerbat care-i impiedica sa fie flexibili si le pune ochelari de cal.Ei populeaza marile banci de investitii din lume care se joaca cu destinul omenirii pt ca doar asta stiu sa faca si o mai fac si prost.Falimentul sistemului nu se va produce ca zic graficele lui Ghidiu ci fiindca lumea e intr-o criza de valori profunda !

Anonim spunea...

@Vali,
Precizez ca nu il cunosc pe Ghidiu si nu e un atac la persoana :).Faza cea mai tare in interviu a fost aia in care dadea o declarAtie a lui Bernake in 2003 la o conferinta in Japonia referitoare la swap pe dobanzile la yen , iar apoi anticipa ca exact la fel va face acum Bernake cu dolarul pt ca din acea declaratie i s-a conturat clar profilul psihologic si modul in care va actiona Bernake pt totdeauna!!!E clar Mama Omida:).Probabil ca daca acum 9 ani il iubea nevasta (prietena,etc) asta e o garantie pt el ca toata viata il va iubi si eventual din ce in ce mai mult.Sa ne uitam cum si-a schimbat Stigliz multe din opinii in ultimii 20 de ani.Adevaratii oameni de stiinta nu au idei fixe ci doar analizeaza fenomenele si trag concluzii.Restul sunt ca niste radiografii.Ce spune radiografia?Starea organismului la un moment dat.De aici pana la a spune bolnavului ca va muri in N zile e o cale lunga si periculoasa.De ce?Pt ca poti sa te inseli, pt ca o sa-i influentezi negativ psihicul si nu o sa mai lupte, pt ca intre timp poate apare un tratament,etc?Ghidiu ne trimite pe toti in mormant ca asa a vazut el pe radiografie si o mai face si zambind!!!!Mare om , mare caracter!O avea si doctorat :)?(in 2009 vedea SP la 1000 !!!!)

Anonim spunea...

Lui TB ar trebui sa-i spuna cineva bancul cu Eba : ebanal!!!Nesansa noastra e ca si VP nu e vreun VIP.Asa ca sa traiti bine se va transforma in bine ca mai traiti!

Florin spunea...

Horea, parerea mea este ca la nivel inalt, se duce o lupta pe viata si pe moarte. USL ataca pe partea economica(Hidroelectrica) iar TB raspunde cu "Dottore". Eu sunt convis ca se stia de mult de acest plagiat al lui Ponta, dar a fost tinut la sertar pe post de "asul din maneca".

Din punctul meu de vedere, este mai bine pentru Romania ca Ponta sa nu demisioneze, pentru ca astfel razboiul o sa continue si o sa apara la suprafata si alte mizerii facute de unul sau de altu care, altfel, ar ramane ascunse. Cu ocazia asta se mai salubrizeaza peisajul.

PS. Evident ca Ponta este un plagiator si ca intr-o tara civilizata am fi vorbit de ex-prim-ministrul Ponta

Vali spunea...

@Anonim

Deci "oamenii de stinta"(daca econonmia o fi vreuna, caci eu mari dubii in privinta asta) sunt fini observatori ai realitatii si isi schimba parerile dupa cum bate vantul. Si culmea, de fiecare data foarte "fundamnentat". Vorba unui personaj, "ezista o explicatie". Si iarasi culmea, mai primesc si cate un premiu Nobel pe ici pe colo.
Eu unul nu mai mai uit demult in gura unor astfel de oameni, care vorba ta nu au reusit sa prevada criza . Ba dimpotriva, ne povestreu ca in curand o sa atingem Nirvna economica si peste tot va curge lapte si miere.
Ai fi surprins sa vezi cat de multi "nespecialisti" au reusit sa vada ceea ce marile mimti si marile caractere ale noului mileniu n-au reusit sa vada. Unii cu ghiocul, cu fibonacci sau cu linii trase anapoda. Dar vorba ta, totul tine de observator...

Graficele pe care tu nu dai doi bani poate surprind mai fidel ca oricine"criza de valori" si toto ceea ce conteaza dpdv economic de fapt. Dar daca Horia nu a reusit sa te convinga pana acum, atunci eu n-am nici cea mai mica sansa.

In ceea ce priveste chestiune medicala...cea cu bolnavul, daca e sa ganandim la extreme, eu propun sa-l trimitem acasa, fara sa-i dam nici un tratament, sa-i spunem ca e sanatos tun si ca poate fuma , bea si manca tot ce vrea muschiul lui. Si sa-i dam si o dama buna pentru "ridicarea moralului".

ps.Offff...cat de dor imi era de Flavian!

Horea spunea...

Anonim, trebuie sa ai gandirea flexibila despre care vorbesti! Asta daca vrei sa te incadrezi in realitatea ciclica care te inconjoara. Eu am folosit exclusiv grafice in analizelel mele si gandirea mea oscileaza cu ele.

Atacat nu m-am simtit deloc, pentru ca, chiar si oameni cu idei similare pot gandi diferit. Ba mai mult! Sunt perfect de acord cu tine in ceea ce priveste dezavantajul unei gandiri rigide. Intr-o lume aflata in miscare continua rigiditatea te duce intr-o singura directie: la fund

Florin, am vazut o miscare securista a lui Basescu contra puiului de securist Ponta. Indiferent daca demisioneaza sau nu viitorul va fi plin de scenete similare. Asta pentru ca fiecare are murdaria lui "ascunsa", cunoscuta de fapt de catre cei din clanuri.

Murdaria se scoate la iveala doar la nevoie si exclusiv din considerente politice. Nicidecum pentru ca ar fi un fenomen care deranjeaza de fapt intreaga societate, sau, din cauza ca cel care ataca primul a devenit moral asa peste noapte.

Bataia asta cu murdarii aruncate public este una tipica pentru o clasa politica imatura, foramata din interlopi si oportunisti. Precum cortorarii astia se scuipa atunci cand cred de cuvinta si doar atunci cand le dicteaza interesele, in fata cortului. In cort se imbratiseaza adesea.

Ponta puiul de securist trebuia sa cunoasca metoda servita foarte bine. Taticul sau i-a povestit cu siguranta despre ea in randuri repetate. Chiar de aceea o aplica si domnia sa cu atata sarguinta.

Puterea pare ca l-a ametit totusi intr-atat incat si-a uitat pana si propria copilarie, precum uita si ceea ce spune si ceea ce face doar dupa o singura zi. Memoria nu pare a fi insa partea tare a romanului. De ce ar fi atunci partea tare al unui premier?

Ii bine si asa rau!

Anonim spunea...

@Vali,
Daca nu ai aflat pana acum stiinta se bazeaza pe experiment si observatie.Unele lucruri nu pot fi cuantificate (zicea nenea Einstein nu eu) iar altele pot fi.Si nu intotdeauna ce poate fi numarat conteaza , asta tot el zicea.Graficele sunt facute pt lucruri cuantificabile.Poate ai auzit de impactul foarte putin probabilului,fenomene gen lebada neagra,daca nu cauta-l pe nenea Taleb pe net.Daca tu ai vazut interviul cu Ghidiu si ti s-a parut ca ce zice e ok eu nu te pot contrazice.E parerea ta.Eu nu stiu ce mai cauta asemenea geniu in Romania si nu e deja la JP Morgan sau undeva profesor la Harvard.Da, oamenii cu adevarat inteligenti isi schimba parerile daca datele se schimba.Nu se considera Mesia .Stiinta evolueaza si noi (unii dintre noi )odata cu ea.Nu prea evolueaza comportamentul uman dar asta e alta poveste.Sper ca ai inteles cum sta treaba cu parerile si vantul care nu e vant , in "mare parte ,cel putin "(vezi ca e un citat din ce ai scris tu mai sus :)).Daca nu ,citeste ce a scris Horia mai sus si o sa intelegi mai mult.Vezi ca si el oscileaza si nu dupa vant :).Iti recomand un pic de lectura:Edward de Bono(vezi ca nu e cel de la U2:), ceva Heisenberg,putin Popper,samd

Anonim spunea...

@Vali,
Nu am spus ca nu dau doi bani pe grafice numai ca ele arata probabilitati pe o perioada destul de scurta nu certitudini.Ia fa tu graficul starii tale emotionale de azi sa vedem daca se repeta si maine :)).Nu-i asa ca din grafice iti iese ca intr-o zi vei muri?WOW ce descoperire!!!Stii cam care era varsta la care aparea infarctul acum vreo 20 de ani?Dar cancerul?Cartile de medicina s-au rescris in mare parte si nu numai ele.Asa se va rescrie si economia sau crezi ca aici s-a atins maximul?

Anonim spunea...

Si ghici de ce nu se duce Horia pe Forex, sa-si dubleze suma intr-o zi(si acolo e plin de Ghidii)si prefera un 6-10% cu o siguranta mai mare?Poate pt ca nu e lacom?Pt ca a muncit banii ani de zile?Poate pt ca crede in grafice dar nu orbeste?Sau pt ca nu se crede Mesia?Vad ca un mic Mesia a pus mana pe pistol cand nu i-a iesit predictia :).Sunt cinic,scuze.Or fi pacatele de la vanzarea Petrom?Unde dai si unde crapa :).P.S. Nu sunt fan TB ,dimpotriva ma ingrijorez ca au fost vecini o buna perioada :).Sa nu fi fost casa aia bantuita :))