Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 7 iunie 2012

Petrol la 200 de dolari barilul

Nu in conditiile actuale! Chiar daca peak-oil-istii ar vrea sa stea in cap. Uita-te la consumul de benzina si petrol din graficul afisat. Observa ce s-a intamplat cu el in tot decursul "revenirii" economice instituita de diferriti oameni cu si fara barba, piloti de helicopter, sau avioane. Iti pun si un grafic al titeilului pe care ar trebui sa-l recunosti.

Vezi pe el si hiperinflatia din SUA de care vorbeau oamenii care au pretins ca au inteles situatia, unii dintre ei ajungand sa intoarca chiar graficele pe dos. Daca esti interesat cu adevarat de situatia care te inconjoara, ar trebui sa-ti aduci aminte si de ce spuneam eu despre pretul titeiului. Asta acum mai bine de un an. Intr-o perioada in care pretul trebuia sa ajunga la 200 de dolari barilul, asa cum marul trebuia sa ajunga la 1000.

Daca ai totusi memorie scurta ti-o va improspata graficul afisat. Este acelasi pe care l-ai vazut de la inceputul discutiei despre petrol, cu toate nivelele care au fost puse pe el de la inceputul timpurilor. Iata cum pretul titeiului s-a miscat mai degraba conform acestor nivele, decat conform viselor umede ale celor care proroceau hiperinflatie.

In SUA rezultatul se vede si la pompe, la noi mai putin. Pentru ca noi vom continua sa cumparam gipuri si sa le umplem cu bezina ca sa mergem stand la volan pana si la primul WC. Indiferent de pretul combustibilului.

Asta pana vom mai avea de unde fura. Pentru ca oricat de bizara i s-ar parea afirmatia hotului smecher valah, sursele de furt se vor imputina pe zi ce trece. Pana atunci insa, benzinarii nostrii n-au de ce sa ieftineasca preturile. Din moment ce exista o cerere buna si la nivelele actuale de pret.  Ce se va intampla cu pretul petrolului de acum incolo? Va creste desigur! De ce? pentru ca a ajuns la o zona de cerere foarte buna, una pe care eu am marcat-o acum un "secol".

Si inca de ce? Doar pentru ca vestea ieftinirii petrolului a ajuns si la urechile jurnalistilor de la tabloidul capital. Sa se fi terminat oare deprecierea titeiului? Noi trebuind sa sarim in sus de bucurie ca vin investitorii. Nicidecum! Aprecierea titeiului tine doar de valul bursier care va aprecia probabil din nou valoarea instrumentelor de risc. Petrolul va trebui sa fie dus din nou spre Scaraoschi de catre valul urmator, descendent, unul pe care eu l-am numit valul devastator. 

Obs! In 24 iunie plec din nou in Norvegia, unde voi sta pana in 5 august. Voi incerca totusi sa raspund de acolo la toate intrebarile pe care ar vrea eventual sa mi le puna cei care au cumparat cartea. In acelasi stil ca si pana acum. Prin intermediul mailurilor trimise la adresa pusa pe pagina. Foarte probabil, doar in acea perioada, nu voi mai putea raspunde cu filme, ci doar cu strictul necesar unui raspuns lamuritor.

14 comentarii:

Anonim spunea...

Plecati in Norvegia si banii raman la Banca Romaneasca ?!!!!

Horea spunea...

Anonim, norocul meu este ca pot sa-i mut printr-un telefon dat de oriunde in lume.

vala spunea...

nu oricand

Anonim spunea...

euro? usd? unde se vor opri?

Horea spunea...

vala, corect ceea ce spui, dar eu sper sa pot fi cu un pas inaintea acelui "nu oricand."

Nastratin spunea...

Horea, esti mason?...iar legat de petrol, daca va ajunge vreodata la 200$ barilul, va fii sigur razboi...petrolul ca petrolul, dar sa vezi cind nu vor mai fi suficiente surse de apa potabila...! atunci sa te tii!

Anonim spunea...

Sigur Nastratin in curand nu va mai fi suficient aer sa tragi in plamani, de la atata gandire.
Nu am citit cartea ta Horia, dar nu cred intr-un val devastator, decat pe cale natural.. dar economia nu mai este de mult timp "naturala".
Toata lumea a mirosit parfumul banilor BCE ce va sa vina din indepartata Spanie, si ca atare urcam spre Paradis vreo 4 luni.
Economia a devenit ca un drogat: cu cat primeste doze mai des cu atat il ingropi mai repede.

dan spunea...

Pornind de la ce suma minima ofera Banca Romaneasca serviciul de operatiuni prin telefon?

dan spunea...

@ANONIM,
Ti-ai paria banii pe o ascensiune a pietelor timp de 4 luni?Pe ce te bazezi, ca sa zic asa ca Moromete?:)

Horea spunea...

dan, nu stiu! Dar oricine poate intreba.

Anonim spunea...

Calatorie placuta! si sa va intoarceti cu bine.
Euroiul azi e 1,264USD...cat estimati ca se duce in sus? in caz ca s-au mai limpezit apele si graficele
Florinel

Anonim spunea...

Calatorie placuta si sa va intoarceti cu bine!
Astazi Euro este 1,264USD.
Daca s-au limpezit graficele, puteti estima cat mai urca?

Horea spunea...

Mersi Florinel. Apele s-au limpezit intr-adevar. Euro si-a revenit asa cum ma-am astepatat doar ca stirea pe spatele careia s-a facut revenirea a fost alta decat cea la care ma steptam eu. Un fenomen fara nici o relevanta de fapt pentru mine. Orice miscare va fi legata intotdeauna de o stire sau alta desi ea obisnuieste sa inceapa inainte ca stirea sa se fi nascut.

Vedeam un QE probabil, nu mai e cazul. "salvarea" bancilor spaniole ajunge deocamdata. Iata cum si-a dovedit analiza tehnica inca o data valoarea. A anuntat o revenire care putea fi urmata de orice stire pana la urma. Euro ar trebui sa inceapa sa cada de la aceste nivele dar isi va reveni din nou.

Pentru ca deocamdata se pare ca bursa vrea sa faca valul rapid si consistent de apreciere de care vorbeam. Acest val ii va face pe oameni sa devina numai un zambet, ceva de genul Ponta dupa alegerile de ieri. Cand le va fi lumea mai draga gerul va da din nou in vara fierbinte.

Anonim spunea...

Pentru Dan: Tu ai paria sau ai investi? In niciunul din cazuri nu pleci la plimbare 4 luni fara sa arunci ochii pe piata. Ce am vrut sa spun ca este evident ca ne aflam intr_o perioada de crestere. Nu am grafice, cumpar si vand pe sentiment,doar pe actiuni , deocamdata e cu plus deci personal sunt multumit.
Pana joi ies din piata, nu astept sa dea grecii de pamant cu bursa. Asteptam sa vedem urmatorul episod din serialul BCE pentru toata lumea