Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 28 august 2012

Jackson Hole

Se apropie data la care Bernanke va grohai din nou in numele FED. Data trecuta Jackson Hole a devenit celebru prin faptul ca s-a transformat intr-un fel de capitala al QE 2. In 31 august  anul curent, barbosul nostru simpatic isi va face din nou aparitia pe aceeiasi scena. De unde, conform marilor analisti, va anunta triumfator pornirea unui nou QE.

Eu unul nu cred ca FED va porni acum un QE, dar este foarte posibil sa gresesc. Am facut o greseala chiar ieri, atunci cand am raspuns unei intrebari puse de unul din abonatii mei. Ma intreba daca credeam ca dolarul va putea sa cada saptamana asta pana in jurul nivelului de 3,52-3,56, fata de leu? I-am raspuns ca nu vedeam posibil un asemenea scenariu, dar iata ca el sa- intamplat. 

S-ar putea asadar sa gresesc din nou, de data asta in ceea ce priveste politica monetara pe care o va anunta FED la data amintita. Argumentele pe care le-am avut impotriva unui Qe ti le-am prezentat intr-un articol precedent, asa ca nu ar avea nici un rost sa le repet. Ceea ce nu am prezentat niciodata, mai ales nu sub forma unui grafic, este prestatia unei banci care dupa parerea mea nu ar trebui sa existe. Observa ce a reusit sa faca a tot puternicul FED, care lucreaza conform multora din zori pentru cetatean. 

A reusit sa scoata din buzunarul acestuia 93 de centi dintr-un dolar de la data nasterii sale si pana in 2003. Observa! FED se naste in 1913. De atunci Rezerva Federala a lucrat din greu. Daca timp de 100 de ani, inaintea nasterii bancii, puterea medie de cumparare a americanului a oscilat intre valori bine definite, fiind in mare neschimbata. Dupa nasterea FED lucrurile se schimba radical. Putera de cumparare al americanului este macelarita an de an, ajungand la 7 centi dintr-un dolar exact in 2003. 

FED a continuat si de atunci sa lucreze cu buzunarul cetateanului, gaurind-ul si mai performant in ultimul timp, prin furtul a inca trei centi din cei 7 ramasi dintr-un dolar. Conform unor cifre care prezinta destula incredere, americanul are in momentul de fata 4 centi ramasi din dolarul pe care il avea inaintea nasterii FED. O prestatie fenomenala intr-adevar! Prestatii asemanatoare au avut de fapt toate bancile centrala, inclusiv BNR, in frunte cu omul care are mereu craca in mana. Asta pentru ca sa te apere pe tine de toate primejdiile, pe care le creaza de fapt tot el, din fruntea bancii pe care o conduce. 

10 comentarii:

Anonim spunea...

cum a macelarit fed 96 de centi dintr-un dolar?se poate capitalism fara dilatarea masei monetare?

Horea spunea...

Pana la aparitia Fed Ce a fost? Comunism? Si se pare ca s-a putut.

Mad io spunea...

Anonim chiar nu stii? Sau e o intrebare din rautate?

Pe atunci moneda era emisa de Stat, guvern si nu trebuia sa o dai inapoi la nimeni din moment ce statul esti tu. Moneda era emisa in functie de cantitatea de bunuri de pe piata si crestea sau scadea in functie de acestea. (greenback-urile lui Lincoln)

De ceva vreme incoace (in cazul USA 1913 dupa alte 3 incercari anterioare de a creea o banca centrala pe care niste OAMENI onesti, a se citi presedintii de atunci, le-au dat foc din temelii) guvernul se imprumuta de la niste privati auto alesi (psihopati) care nu raspund in fata nimanui pentru a pune banii mai departe in piata. Bani, care pentru a fi dati inapoi e necesar a imprumuta din nou de la psihopati astfel ajungindu-se intr-o spirala a datoriei. Sclavie.

Motivul pentru care Guvernul se imprumuta de la niste fiinte (dracu stie ce sint exact) este simplu - sint corupti total din diverse motive, frica probabil este cea mai mare. Dupa atatea asasinate de presedinti (si cine stie cate altele de care nu stim, de familii) fecare isi cunoaste locul. Ei si familia lor sa fie sanatosi, restul... carne de tun

paul spunea...

ce efect mai poate avea QE3 pentru obama intr-un timp atat de scurt?in afara de asta preturile la petrol,cereale,metale etc. sunt la maxime!

Horea spunea...

Tocmai timpul scurt este in favoarea lui Obama. Din cauza sentimenetelor pozitive pe care populatia le mai are in momentul de fata.

In legatura cu qe m-am referit mai degraba le efectul dezinformarii si nu atat la efectul propriuzis al masurii. Care ar putea fi chiar negativ, contrar asteptarilor pe care le au foarte multi.

AristotelCostel spunea...

Marean Insultănoiu

"Când va ieşi public, noul Băsescu va discuta puţin despre trecut şi foarte mult despre viitor, coabitare, dreapta politică, Europa Unită." sursa

... bine le mai zice menestrelu'. Eu credeam ca-i platit, da' acum m-am convins ca marean le zice din inima pentru alti... inimosi. :)

E mare pacatu' sa ratezi astfel de surse de... informare!!!

P.S. Mi-as da 300 de palme pe zi sa stiu ca l-am citat "pozitiv" pe viermele asta de cacat. :)

Horea spunea...

Costel, articolul la care faci referire nu este sursa mea de informare.

Alte articole, scrise de acelasi autor, ar putea fi. Depinde de continut.

Eu filtrez de obicei ceea ce citesc. Articolul de mai sus l-am filtrat de tot. Nu pentru ca ideile pe care le contine ar fi proaste, ci pentru ca este vorba TB, un om pe care am reusit sa-l cunosc destul de bine din punct de vedere politic.

Ceea ce scrie Sultanoiu s-ar putea intampla doar intr-o tara normala. Nicidecum in incinta unui circ. Pe scena caruia Voiculescu a iesit deja cu un nou show de suspendare.

Apropo de palme! Poti sa-ti dai cate vrei, e treba ta. Atata timp cat nu mi le dai mie, pentru felul in care gandesc. Pentru ca, pana ala urma, si tu, dar si eu ar trebui sa avem dreptul sa gandim cum putem, fara a fi palmuiti de nimeni.

Anonim spunea...

"... pe viermele asta de cacat."
Horea, daca tot vrei sa schimbi societatea romaneasca, ai putea sa incepi cu blogul tau. Indivizi de genul asta nu au ce sa caute aici. Au haznaua 3, au evz si tot restul netului la dispozitie. De prea mult timp suportam astfel de specimene. Vor sa-si spuna parererile aici? sa se lase limbajul de mahala si sa se exprime civilizat.

Horea spunea...

Anonim, un blog ca al meu nu va schimba niciodata societatea romanesca.

Si mai ales nu, un blog plin de interdictii. Mentalitatea oamenilor nu evolueza prin cenzura si cu bata, ci mai degraba prin intermediul discutiilor deschise si ale argumentelor plauzibile.

Dupa cate vezi chiar si asa este foarte dificil. "Vierme de cacat" nu se deosebeste cu nimic de limbajul pe care il foloseste cateodata omul pe care il critici.

Observa totusi! Cu mine nu a vorbit asa niciodata. Pentru ca eu nu am vorbit cu el asa niciodata, cred.

Romanii se insulta unul pe altul fara sa-si dea seama ca fiecare are de fapt dreptul sa gandeasca ce vrea. Ei confundand intotdeauna idea cu persoana.

Sa stii de la mine un lucru. Cu idei toate la fel nu am fi avut nicodata evolutie. Romanul nu a invata inca sa respecte acest adevar, devenind agresiv atunci cand cineva il contrazice.

Vom vedea ce va aduce viitorul. Eu ma bucur totusi ca oameni cu pareri diferite de ale mele citesc acest blog. Sper deasemenea ca limbajul sa fie tot mai cizelat pe zi ce trece. Comparativ cu alte pagini eu sunt totusi destul de multumit de calitatea comentariilor. Sa nu uitam niciodata de unde am pornit.

Anonim spunea...

Cam dezamagitor, raspunsul tau. Adica lasa sa injure cata vreme nu ma injura pe mine.
De cizelat nu o sa se cizeleze niciodata de la sine. Din contra, blogul tau merge in directis opusa. Acum un an nimeni nu injura deschis pe aici. Nici Germania nu s-a civilizat de la sine. Doar prin constrangeri si prin crestere economica.
Nu am nimic cu ideile lui ci cu modul in care si le exprima. Azi il injura pe Basescu si pe cei care i se pare lui ca il sustin. Maine o sa-si gaseasca alta tinta, dupa cum ii spune haznaua 3. Nu trebuie decat sa apara pe aici un individ de orientare contrara si cu aceleasi maniere. Apoi sa vezi limbaj cizelat.