Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 19 august 2012

Super Mario 1 imprumuta bata lui Strugurescu

Domnul Draghi nu ar fi sef de banca centrala fara o bata in mana. De fiecare data cand isi da cu ea peste cap ii rasare cate o idee fenomenala. Ultima idee ne-o prezinta chiar revista germana Spiegel. Articolul pe care l-am primit de la unul din abonatii la noul meu serviciu spune: Draghi vrea sa ii loveasca in plex pe speculatori (traducere libera a la mine).

Vazand probabil peg-ul de care s-a folosit banca centrala a Elvetiei, in scopul tinerii unui pret anume a francului fata de euro, Draghi si-a mai dat odata cu bata in cap ca sa-i vina o idee. I-a si venit una imediat! Ideea pegului la dobanzi. Ca o consecinta planul italianului se va desfasura cam asa. La fiecare tara la ii curge deja cacatul in gura, supraomul ii va trage o linie la dobanzi. In cazul in care piata ar incerca sa urce dobanzile peste acel nivel, Super Mario va interveni si va cumpara orice cantitate de murdarie. 

Molipsit probabil de la romani, domnul Draghi a gasit in cele din urma vinovatii crizei, piata. In opinia domniei sale dobanda bondurilor grecesti, al celor spaniole etc. nu a urcat din cauza faptului ca tarile amintite ar fi falimentare. Nu! Dimpotriva! A urcat din cauza speculantilor. Pe care Super Mario intentioneaza de acum incolo sa-i nimiceasca ca pe niste muste obraznice. Exact cu aceaisi craca pe care o foloseste atunci cand se plesneste peste crestetul capului, in fiecare clipa in care ideile incearca sa-l lase in paragina.

Este oare un asemenea scenariu posibil de realizat. Cu siguranta! Daca nu altundeva pe hartie, si in teorie, pentru ca acolo au functionat cel mai bine si qe-urile lui Bernanke, precum si LTRO-ul superomului din Italia. Ce va trebui sa faca asadar domnul Draghi pentru a-si atinge telul de exterminator de muste speculatoare. Trebuie sa tipareasca. Cat? Oricat ar fi necesar pentru a putea cumpara toate murdariile care si-ar pierde pretul fara sprijinul BCE. 

Asta a facut de fapt si banca centrala din Elvetia pentru a fi in stare sa cumpare euro, de fiecare data cand piata incerca sa impinga valuta comunitara catre sud. 

Problema sefului BCE se va vedea insa mai tarziu, atunci cand banca va trebui, si va incerca sa-si descarce murdariile cumparate. Murdarii pe care numai un dement ar mai dori sa le achizitioneze. Daca banca elvetiana a fost mai sireata si a intrat imediat dupa cumpararea de euro la vanzarea lor, in favoarea valutelor considerate mai stabile, care fac perche tocmai cu euro, precum: nok, aud, nzd etc. Domnul Draghi va sta foarte probabil cu murdariile cumparate in pivnita BCE. Pe langa asta banii tipariti de supraom vor avea, tot probabil, aceasi soarta ca si LTRO-urile si QE-urile. Din lipsa velocitatii despre care am vorbit de N ori pe aceasta pagina.

Ce va relaziza pana la urma domnul "el governatore" al BCE prin idea care i-a rasarit in urma unei lovituri de bata autotrasa in cap? Cam ceea ce a realizat si "el dotore" in ultimele 6-7 saptamani. Haos! Impreuna cu toti cei din jurul sau, dusmani si prieteni deopotriva. Sa avem insa putintica rabdare! Deocamdata totul este in fasa si doar in faza de plan. Asta neinsemnand totusi ca piata nu va putea zburda ca un catel la auzul stirii, pana cand ii va da si ei cineva cu o bata in cap. 

Am vazut un articol in capital care ne invata care valuta ar trebui sa devina cea mai ravnita valuta din lume. Una careia analistii citati i-au pus din nou coroana pe cap. Sa fi nimerit oare tabloidul meu preferat, de data asta, directia trendului pe care il vor avea metalele in viittorul apropiat? Vom trai si vom vedea. Un lucru este insa cert. Analizele fundamentale in ceea ce priveste argintul si aurul s-au inmultit din nou ca purecii. Ba mai mult! Marul fermecat a fost impins din nou spre stele de catre suportul pe care l-am prezentat cu luni in urma.

Ps. Atrag atentia abonatilor la noul meu seviciu, ca, analiza pe care am trimis-o ar putea ajunge in galeata cu spam. Asta pentru ca fisierul a fost prea mare pentru gmail. Ca o consecinta analiza a fost trimisa  de pe o adresa yahoo pe care o am inca din Norvegia. Tovarasi! Controlati-va spamul!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Buna seara
Ce face dl Draghi s-a mai incercat de cateva ori inainte numai ca acum ofera un fel de spatiu de manevra pietei ( cam ce face dl Isarescu cu moneda noastra) .
Pe termen scurt va a vea un efect scontat ,adica o predictibilitate a dobanzilor si o plafonare a acestora( pe zicala nu puteti voi sa cereti cat pot eu sa tiparesc) dar daca se vor limita numai la atat va fi jale deoarece fara o politica fiscala dura,clara si in special comuna acestui spatiu nu va fi decat un foc de paie.
Legat de aur nu va mai atinge anul acesta 1900 si nici la anul dar sigur sunt anumite marfuri care vor face valurii: grau , porumb si orez.
George