Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 24 septembrie 2012

Apetitul pentru risc


Mintea umana pare a fi conceputa foarte interesant. Mai ales atunci cand este vorba de risc la burse. Preturi in crestere, mai ales la sfarsit de trend, adica la un moment pana in care au crescut necontenit, nu mai sperie pe nimeni. Dimpotriva, aceste preturi sunt percepute de o majoritate ca fiind o dovada a stabilitatii permanente. 

Ceea ce nu este altceva decat o utopie. Interesant este totusi ca, omul nu foloseste logica de la burse in viata de toate zilele, si nici atunci cand isi cumpara produsele necesare traiului.

Un kg de mere, la piata, vandute cu 20 de lei, si-ar gasi putini cumparatori, pentru ca nu ar fi nimeni tampit ca sa le extrapoleze pretul la 40 de lei, din moment ce nu sunt cumparate nici la 20. La bursa lucrurile se schimba! Din cauza mentalitatii de hoarda. Actiunea "marului" este considerata foarte ieftina la 700 de dolari bucata si trebuie sa o cumperi neaparat ca sa nu-i pierzi zborul spre 1650 fix.

De aici rezulta dupa parerea mea si logica qe-rilor. Daca bancile au cumparat produse de risc cu toti banii qe1 si qe2. Rezultatul nu poate fi altul cu qe3, mai ales dupa ce a fost declarat infinit de catre doua banci centrale, BCE si FED. Eu, mai prostut, ca de obicei, ma leg tocmai de comportamentul pe care l-au avut cei care au beneficiat de qe1 si qe2. Au bagat totul la burse. Efectul, pe care numai orbul nu-l vede, a fost explozia preturilor actiunilor, a metalelor, a unor valute, a titeiului, din cauza cererii. Sa ne oprim acum o clipa si sa vedem de ce cumpara oamenii actiuni sau obligatiuni. Pai, pentru ca vor sa castige bani. Cum se pot castiga acesti bani? Intr-un singur fel! Prin a vinde mai scump decat ai cumparat. Iata cornul de drac din ecuatia "don't fight the FED". 

Daca tu Goldman Sachs ai fost beneficiarul qe1 si qe2, impreuna cu colegii tai de casinou de la alte banci. Si voi ati bagat impreuna fiecare banut luat de la FED in produse bursiere, impingand astfel pretul asa numitor bunuri cu risc in cer. Cui o sa le mai puteti vinde la preturi si mai ridicate decat cele din momentul de fata? Care sunt foarte aproape de maximele absolute, atinse vreodata de orice instrument. Unde veti gasi voi magarul care n-a vazut o para chioara din qe-uri, dar care va vrea sa-si puna banii in produse ale caror preturi au fost pompate in cer chiar de catre voi? Singurii magari pe care ii vad eu, ar trebui sa fiti tot voi. Punand si banii pe care ii luati din qe infinit in aceasi piata pe care ati umflat-o deja pana la refuz.  Numai ca aici apare o alta problema!

Daca la preturile actuale de vanzare afacerile par sa mearga prost,  din moment ce indicele SP n-a pufait inca spre 2000. Cui vor putea vinde aceeiasi Goldmani la nivelul specificat? Pentru ca, repet! Despre asta este vorba! Sa cumperi mai ieftin si sa vinzi mai scump. Iata asadar cine cred eu ca vor fi groparii lui Qernanke. Tocmai cei pe care i-a alimentat cu credite electronice "ca sa scada somajul". Pentru ca pana la urma totul in lumea asta are un pret! Si in momentul cand el devine exagerat, raportat la cerere, cortul se darama. Asa cum se va darama pana la urma si FED, in opinia mea. Banca Centrala despre al carei mandat dublu ai auzit de mii de ori: Controlul preturilor, si mentinerea locurilor de munca.

Eu vad mandatul dublu al FED triplu: Distrugerea preturilor, distrugerea locurilor de munca, si, o consecinta rezultata direct din primele doua afirmatii, a treia: autodistrugerea FED. Pentru ca asta va trebui sa se intample pana la urma, in cazul in care QE infinit esueaza. Cu o institutie care nu are in opinia mea nici un alt rol in societate decat unul distructiv. Dupa cum am mai spus, eu continui sa cred in scenariul amintit, vazandu-l si in momentul de fata ca fiind cel mai probabil. Si va ramane cel mai probabil, pentru mine, pana in momentul in care piata ma va contrazice. Sigur ca, aceasta teorie a mea privind bancile centrale, nu este valabila in Romania. Pentru ca aici il avem pe guvernatorul absolut! 

Care a trecut din socialism, in "national socialismus" fara sa-l miste cineva de pe scaun. Asta pentru ca domnia sa, din fruntea BNR, controleaza si regleaza totul. Economie, valute, somaj, imobiliare, you name it. Nu stiu de ce ma simt eu, omul din popor, mai degraba regulat? Pe graficul expus vezi cum apetitul pentru risc creste la burse proportional cu pretul. Ceea ce se bate cap in cap cu orice logica. Uitandu-te insa la trei filme pe care le-am expus acum un veac pe youtube 1, 2, 3, vei intelege mai bine gandirea care dispare total la burse. Pana la un anumit punct, totusi! Spun pana la un punct, pentru ca la un moment dat cativa incep sa-si puna mainile in cap. Oare asta ne arata acum divergenta pe care o vezi in formare, marcata cu sageti rosii pe graficul afisat? O divergenta intre apetitul pentru risc si pretul SP500.

Ps. In Romania, tara in care mai nou totul se face in numele poporului, domnul Dan a sosit azi cu mainile in cur la cumpararea Oltchim. Dar, asta conteaza mai putin din moment ce a reusit sa cumpere voturi pe nimic. Domnia sa a invatat de la adormit si de la plagiator ca poporul roman este unul suveran. Chiar daca, deocamdata, suveranitatea se limiteaza doar la o prostie infinita. Omul de desfaceri este oricum cel mai potrivit pentru cele mai inalte posturi politice! Dosare penale are! Politice toate. Nu stiu daca sufera si de vreo boala coronara? Bradisteanu stie cu siguranta! Eu stiu insa altceva. Faptul ca dosarele politice se finalizau nu de mult intotdeauna cu zdupul. Interesant cum cele de azi se finalizeaza aproape toate cu NUP. Unde e politica? Doar la impartirea posturilor intre pirati, pentru ca eu unul nu o vad altundeva nicaieri.

5 comentarii:

paul spunea...

da domne,sunt de acord ca apetitul pentru risc este direct proportional cu preturile!la maximele pietei imobiliare se faceau numar record de tranzactii,acum se fac cateva pe zi.totusi,nici opusa nu este o idee valida.adica:ceva a scazut dramatic si acum este de cumparat.vei descoperi ca va scadea si mai dramatic!

Anonim spunea...

dolarul si euro este normal sa creasca[euro in special si implicit dolarul] fata de leu ca vine octombrie cind se face referinta euro pt accizele de anul viitor . cu stima sorinelp

Anonim spunea...

multi se asteptau ca fed-ul sa nu miste nimic pana la alegerile usa ... dar quernake nu se desminte si face contrariul ! logica n-are sens atunci cand tu faci regulile ! daca lui quernake o sa-i reuseasca manevra va fi chiar cel mai "puternic" om de pe pamant !

dan spunea...

Nu va creste euro pt ca oricum preturile vor creste datorita qe si nu e nevoie de o acciza`marita prea mult.Asa`ca euro se va invarti in jur de 4,5 ron mult si bine de acum incolo.

Anonim spunea...

Eu stau pe AUD de 4 ani.Nu am si nu voi avea incredere in USD.Astia au obiectiv clar in statut cresterea economica si arunca banii mai ceva ca Isarescu.Bineinteles ca obtin o crestere iluzorie de tip dambovitean adica de maine dublam salariile si preturile si cica ne-am ajuns .Aurul e o varianta dar in ala fizic nu cred pt ca nu e rentabil pe termen scurt ,iar pe termen mediu si lung poti lua tepe imense.As merge mai degraba pe produse financiare cu aur suport sau aur de cont din care poti iesi rapid cu pierderi minime.In rest vedem combinate siderurgice inchise pe capete si materii prime in crestere pe baza de povesti de revenire economica.