Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 12 septembrie 2012

Draghi si Bernanke

Primului i s-au pus frane chiar azi de catre curtea constitutionala. Sumele infinite au fost definite. 190 de miliarde, suma pe care Germania a depasit-o deja, mai mult ca sigur, prin simpla expunere la asa numitul Target 2. 37 000 de indivizi au semnat deja si o petitie. Printre ei  se afla si politicieni care se opun jafului la care este supus poporul german.

Un jaf care ar continua nestingherit in cazul in care politica lui Draghi va deveni realitate. Oricum ESM a fost declarat constitutional. Piata a saltat din nou ca o capra, dar cei care nu cauta stiri de dimineata pana seara au pus probabil toata "nunta" pe seama deciziei curtii constitutionale de la Karlsruhe.

Dragi tovarasi sa pretini! Adevarul gol golut este insa cu totul altul. Ca intotdeauna bata cea mai mare se afla peste ocean. In SUA, desigur, in mainile unui barbos specialist in monetizari. Cca. 66% din economistii interogati, cred in continuare ca FED, in frunte cu iubitul ei conducator, va arunca chiar maine inca un ocean de bani in piata.

Unii vorbesc de 850 de miliarde, altii de mai putin, in timp ce altii vad dobanzi zero pana in 2015 precum si sume nespecificate corelate cu nevoile.

Two rounds of bond purchases totaling $2.3 trillion have failed to breathe life into the labor market, which Bernanke said last month is a “grave concern.” That means policy makers will probably announce a new open-ended plan tied to a sustained improvement in the economy rather than specify an amount of purchases and an end-date, according to 32 of the 73 economists in the survey. Twenty-two expect a fixed duration and amount.

In paragraful de mai sus vezi si logica magistrala a economistilor. Daca 2,3 trilioane de dolari nu au reusit sa faca nimic in ceea ce priveste somajul. Atunci 400 de miliarde, sau 850 de miliarde vor rezolva treaba. Cand am inceput sa citesc articolul din link, asteptam sa gasesc pe undeva si numele lui Relu Fenechiu si al lui Ghise. Tinand cont de gandirea magistrala de care ne ciocnim. Din fericire pentru romani aceste doua genii nu au dezertat inca. Fiind preocupate in continuare de doar ceea ce conteaza pentru Romania, Basescu.

De ceea ce conteaza in SUA se ocupa economistii. Si daca e sa ii credem, se ocupa si FED, in frunte cu iubitul ei conducator, Barbulache. Cu gandirea marilor "genii" economice, de peste tot, m-am obisnuit deja de mult. Ceea ce ar fi totusi neobisnuit ar fi ca FED sa faca maine cea mai idioata miscare din istoria sa. Un QE 3! Cu indicii bursieri la nivelele actuale, adica in cer. Eu nu cred in momentul de fata ca exista cineva care sa poata prezice cu exactitate nici macar reactia pietelor. Ce sa mai vorbim atunci de somajul pe care il toaca economistii. Nu mai doresc sa repet inca o data lucruri pe care le-am spus de mai multe ori.

Vreau sa subliniez doar ca, cifrele somajului sunt distorsionate din cauza felului in care sunt calculate. Pentru ca cei care nu au de lucru, dar nici nu mai cauta un loc de munca,  renuntand pentru ca nu au gasit, nu sunt inclusi in cifrele de calcul care ii reprezinta pe cei cei 8,1% declarati someri. O cifra de somaj mult mai aproape de realitate, dar tot nu cea exacta, este cifra numita U16. Care se invarte in jurul nivelului de 16%, adica dublu fata de cea pe care o dichisesc laureatii premiului "bostanul tare". Asta este de fapt ceea ce a reusit sa faca FED cu cele 2,3 trilioane de dolari veniti din stimulii QE. Dar rezultatele nu conteaza tovarasi! Noi ii vom da alcoolistului alcool pana va crapa. 

Concluzia mea este asadar aceeiasi pe care am expus-o inainte de cuvantarea celui mai barbos om din "Gaura Jackson". Repet din nou ca si atunci! Poate, ca, Bernanke si FED sunt totusi mai cretini decat par, si atunci am gresit eu prognoza. Pana la proba contrarie voi avea insa dubiile de rigoare. Ce spun graficele? Sau mai bine zis ce imi spun mie graficele? Imi spun ca o corectie busiera este iminenta, indiferent de ce face FED. Imediat, in cazul in care nu face nimic. Cel tarziu luna viitoare chiar daca ar inunda din nou bancile cu bani. Dupa o corectie vom merge mai departe, in ambele cazuri. Despre directiile probabile voi vorbi totusi dupa decizia FED. 

6 comentarii:

Anonim spunea...

horea eu cred ca FED nu o sa aplice nici un qe3 economia nu arata asa rau [somaj] vezi Franta etc ' totul este masluit usa are locurile de munca mai putine create gata cade USD in europa nimeni nu se intereseaza de asta [franta somaj max ultimi 13 ani] euro bine mersi + germania 190 miliarde euro daca se vor mai multi aprobarea camerelor .[adica pina la 190 totul este constitutional dupa aia trebuie votat de camere] cred ca de fapt este un insucces 'trebuie sa ne asteptam ca euro sa cada cu stima sorinelp .

Anonim spunea...

eu cred ca va fi un qe mic, care sa mentina bursa pana la alegeri ...

Anonim spunea...

singura realizare a lui barbache e revenirea puternica a burselor , fara qe-urile de rigoare aceasta nu s-ar fi intamplat si probabil implicit multi investitori in frunte cu fondurile de pensii ar fi dat-o puternic in bara ! deci sa nu-l subestimam pe barbache !

Horea spunea...

Anonim, ultimul fara nume. Cum iti explici praful care s-a ales din bursa japoneza, care se afla si azi cu 75% sub maxima absoluta? In pofida tuturor monetizarilor.

Anonim spunea...

http://www.bloomberg.com/news/2012-09-13/fed-plans-to-buy-40-billion-in-mortgage-securities-each-month.html

deci avusei dreptate ....

Anonim spunea...

A venit valul devastator, asta e clar.