Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 7 septembrie 2012

Gaura sterila a lui Draghi

A trecut si ziua de ieri. Bursele au devenit ametite coborand si urcand din copac ca o pisica in calduri. Volatilitatea pe care o asteptam si despre care am vorbit in articolul "gaura Jackson".... a inceput. Am avut si cifre ISM, din SUA, care au incalzit spiritele si mai mult. Asta dupa ce domnul Draghi a dat cu gaura sa sterila in piata si in economie. A promis cumparare de murdarii in cantitati nelimitate, neputand insa raspunde unor intrebari importante, precum: Ce veti face cu ele daca nu o sa le puteti vinde?

Intrebarea tine insa de viitor, si viitorul nu este ceea ce il intereseaza pe analist sau pe cetatean in momentul de fata. Piata a auzit ca domnul Draghi va face o monetizare sterilizata pentru a cumpara orice cantitate de murdarii si cu asta basta. N-a mai tinut cont nici de faptul ca o asemenea monetizare nu ar trebui sa produca inflatie nici in cel mai inflationist mediu, cu atat mai putin intr-unul inclinat spre deflatie. 

Sterlizand, BCE vrea sa scoata din piata, de "altundeva", exact cantitatea de bani pe care a va injecta pentru cumpararea murdariilor. Un lucru de prisos dupa parerea mea din moment ce velocitatea banului este aproape inexistenta. Piata si hiperinflationistii ar trebui sa doresca tocmai inflatie, singurul semn care ar putea fi credebil privind o eventuala crestere a velocitatii monetare. Poti sa depozitezi 5 tone de bani intr-o pivnita, pentru ca nefolositi valoarea lor este egala cu zero. Tot la fel! Poti cumpara murdarii cate vrei, cu acelasi tone de bani, din moment ce produsul pe care il cumperi nu este dorit de nimeni.

Sa nu fi inteles oare un bancher ca Super Mario 1 matematica simpla de nivelul clasei a patra pe care am expus-o. Ba, din contra! Eu cred ca a inteles-o foarte bine, pentru ca, dupa cate stiu eu, nu il cheama Mario Ghise, si nici Mario Fenechiu. Domnul Draghi intelege cu siguranta despre ce este vorba, mai ales dupa ce i-a atras si Bundesbank de mai multe ori atentie ca intra fara patine pe gheata. SM1 pare insa o persoana deosebit de cinica, vrand sa scape de pisicile moarte cu viteza sunetului. Pe domnia sa il intereseaza exclusiv colegii bancheri, cei care au facut joint venture cu casinourile. Restul tine de domeniul politicului. 

Bancherii au mai luat astfel o gura de aer in cea mai sclavagista societate, nebagata deocamdata in seama nici macar de sclavii care o formeaza. In aceste conditii de ce nu ar face domnul Draghii, sau orice alt domn, ceea ce a facut. Pisica cade in ograda politicului in orice directie ai zvarli-o, numai ca, in lumea de astazi fiecare politician are ograda lui. Exact de aici vor rasari mai tarziu si problemele sefului BCE. 

Intr-o ograda comuna oamenii lucreaza mana in mana. Cand este vorba de curti diferite fiecare trage spre a lui. Asa se va face ca, politicul platit de banci, va ineca pana la urma tocmai bancile. Pentru ca el se invarte in ograzi in care mai exista si oameni care voteaza. Si, am vazut ca acestia din urma nu voteaza intotdeauna asa cum vor bancherii. Mai ales atunci cand politica lor poate lasa dupa sine un somaj de pana la 50%. Vezi cazul Spaniei! Si, nici nu oriudne, ci  tocmai printre tinerii care ar trebuie sa fie fundatia societatii din viitor.

Oricum! Ciclurile bursiere par sa fie, conform asteptarilor pe care le-am avut, si pe care le-am expus, nu odata, de parte bancherilor. Deocamdata! Lasandu-i astfel pe politicienii corupti sa caste relaxati. Nu degeaba a inceput si tovarasul Ponta sa vorbeasca in somn. Sarind si la gatul presei internationale, nu numai la gatul politicianului" prieten" din occident. Presa buna este cea de la noi, cea din mana lui Felix. Care anunta nestingherita alegerea tovarasului Ponta in postura de vicepresedinte al socialdemocratilor europeni, exact in perioada in care ultimii nu mai stiau cum sa scape de un congres pus in tara unui prim ministru plagiator. 

Asta da prlesa tovarlasi! Nu agenturili strlainii! Carle vorl sa doboarle poporlul suverlan si prletin. Trlaiasca comisiili care au demonstrlat ca in Romania vaca este helicopter. Sa fi vazut reactia cititorilor la auzul minunii Ba! Tu ai vazut helicopter cu uger si cu coarne care da lapte si face muuuuu? Nu! Da trebe sa eziste, pintru ca asa o zas comisiili. 

5 comentarii:

Anonim spunea...

Horea, ce se intampla cu dolarul de a scazut atat de tare in raport cu euro?

dROp

George spunea...

Uite Horia ce spuneam despre tigani, dupa ce termina de furat in europa o sa treaca peste ocean.
http://www.hotnews.ro/stiri-diaspora-13176319-politia-din-toronto-arestat-34-tigani-care-faceau-parte-dintr-retea-infractionala-familia-tigani-din-romania-este-cautata-houston-pentru-furt-bijuterii-1-7-milioane-dolari.htm

Horea spunea...

Anonim! Ai raspuns singur la intrebare. A scazut atat de tare fata de euro.

George, nu te-am contrazis niciodata. Vor face la fel probabil si daca vor ajunge pe luna. Problema ar fi ca acolo nu prea ar avea ce fura.

paul spunea...

horia,crezi in aprecierea titlurilor romanesti cu cateva zeci de procente in perioada urmatoare?asa citesc in niste analize.

Horea spunea...

paul, sincer sa fiu nu am urmarit evolutia titlurilor romanesti pentru ca nu am grafice.

Ar fi ca atare incorect sa vin si sa-mi dau cu parerea.

Daca ai un grfic sau un link spre unul totul ar deveni mai usor. Sa nu uitam insa ca totul depinde si de maturitatea titlurilor.

Vorbind doar logic si teoretic dobanzile autohtone au fost cu mult peste cele din strainatate. In deflatie dobanzile scad, bondurile, sau titlurile putand sa se aprecieze.

Repet! Neavand grafice am facut doar un exercitiu mintal. Nu recomand astfel nimanui sa se ia dupa el.