Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 8 septembrie 2012

Nu am inchis bine gura si iata...

Ca, Spiegel vine cu un articol care apare, azi,  exact cu o zi dupa ce am publicat ultimul meu articol in care scriam:


Bancherii au mai luat astfel o gura de aer in cea mai sclavagista societate, nebagata deocamdata in seama nici macar de sclavii care o formeaza. In aceste conditii de ce nu ar face domnul Draghii, sau orice alt domn, ceea ce a facut. Pisica cade in ograda politicului in orice directie ai zvarli-o, numai ca, in lumea de astazi fiecare politician are ograda lui. Exact de aici vor rasari mai tarziu si problemele sefului BCE. 

Intr-o ograda comuna oamenii lucreaza mana in mana. Cand este vorba de curti diferite fiecare trage spre a lui. Asa se va face ca, politicul platit de banci, va ineca pana la urma tocmai bancile. Pentru ca el se invarte in ograzi in care mai exista si oameni care voteaza. Si, am vazut ca acestia din urma nu voteaza intotdeauna asa cum vor bancherii. Mai ales atunci cand politica lor poate lasa dupa sine un somaj de pana la 50%. Vezi cazul Spaniei! Si, nici nu oriudne, ci  tocmai printre tinerii care ar trebuie sa fie fundatia societatii din viitor.
Revista germana vine asadar si confirma exact ceea ce spuneam! Articolul mentionat vine si cu cifre rezultate din sondaje. Care par sa fie destul de ostile mediului bancar si ideilor lansate de SM1. Sa nu uitam un lucru deosebit de important! 

Acest sondaj apare in momentul in care indicele din Germania, DAX, a reusit sa-si penetreze pana si cea mai recenta maxima, deci intr-o perioada euforica de necontestat. Incerc doar sa-mi inchipui! Cum ar fi aratat, sau mai bine zis cum va arata un sondaj similar facut intr-un alt mediu? Intr-unul in care DAX a cazut sa zicem" numai" 7-10%. 

Daca imi dau silinta cred ca voi putea gasi un raspuns destul de credibil: Mult, mult mai rau, pentru cei care mai viseaza inca cai verzi pe pereti. In momentul de fata 54% din populatia Germaniei vrea ca ESM sa fie aruncat la gunoi, doar 25% vor ca euroscepticii sa nu fie bagati in seama.

53% sunt impotriva transferului unor puteri sporite spre UE, 27% sunt pentru. 42% vor sa mature Grecia din UE, 30% vrand sa o mentina. Toate acestea in mediul actual, cel despre care am vorbit in paragraful precedent. Ce sa mai vorbim atunci de toleranta pe care o vor avea alegatorii din alte tari? Fata de aceleasi politici ale BCE, prin care banca vrea sa le bage oamenilor mana si mai adanc in buzunare. 

Daca mai tinem cont si de faptul ca domnul Draghi si-a bagat piciorusele in tratatul de la Maastricht care interzice alimentarea tarilor suverane cu banii BCE, avem un tablou aproape complect. Sigur ca, domnia s-a straduit sa explice in stil clasic romanesc faptul ca boul este avion. Vom vedea insa in curand daca a fost destul de convingator si pentru membrii curtii constitutionale de la Karlsruhe.

Eu unul cred ca aceasta curte va veni cu cel putin niste atentionari. Pentru ca in Germania legea este inca in lege, chiar si acum in 2012. S-ar putea asadar ca visele celor cu capul in nori sa fie spulberate mult mai repede decat si-au putut inchipui. Eu fiind absolut convins ca pana la urma ei vor fi chiar treziti din somn.

Ps. A mai trecut o zi! O vesnicie pentru planul maret al domnului Draghi, o clipa pentru Spania si Italia, tarile care ar trebui sa devina principalele beneficiare ale "marinimiei" BCE. Se pare totusi ca in tarile amintite cei care voteaza intelg ce voteaza, spre deosebire de romani. Inteleg, se pare, ca, gaura domnului sef este mai degraba o gaura de cur murdara decat una sterila. Usor de recunoscut dupa miros. Presiunea asupra liderilor europeni, din tarile in care democratia mai functioneaza, pare sa devina din ce in ce mai mare, din moment ce euforia "salvarilor" nu a putut dura mai mult de 48 de ore.

Iata inca o demonstratie, ca in carte, despre felul in care poate functiona psihologia umana. Vezi in paragraful de mai sus, copiat din penultimul meu articol, "teoria ograzilor". Observi cum fiecare implicat trage exact asa cum spuneam spre ograda lui? Volatilitatea pe care o anuntau graficele se baza tocmai pe probalitatile unor astfel de intorsaturi, venite de la o zi la alta. Aceste intorsaturi nu s-au terminat, precum nu s-a terminat nici volatilitatea din piata. Ea este de fapt cel mai bun barometru al rasucirilor de 180% care vor urma. Precum si al saltului mortal final.

As vrea sa inchei acest articol prin ati expune si o parere scandinava, privind tocmai "minunea" europeana. Exprimata de catre minstrul suedez de finate Anders Borg. Un om care nu minteste de ingeata apele asa cum fac politicienii nostrii. Asta pentru ca nu-si permite umilirea si batjocorirea vontantilor pe care ii are. 

8 comentarii:

Anonim spunea...

SM vrea sa aplice metoda americana , asa cum a fost instruit ! iar in legatura cu alegatorii eu nu cred ca pot schimba mare lucru , o sa fie in germania la fel cum a fost in franta si spania unde sarkozy si zapatero au fost inlocuiti cu niste socialisti care o sa faca ce ??? la fel poate o sa se intample si in germania pana devine toata europa socialista !

Horea spunea...

Pareri si pareri anonim. Hollande a inceput intr-adevar sa demoleze Franta. Un lucru pentru care a inceput sa scada in sondaje. Eu vad mai degraba o Europa fascista decat una socialista, am spus asta de multe ori. Ceea ce nu inseamna ca planul bancilor va reusi.

paul spunea...

horea,care-i solutia la criza?austeritatea sau super-inflatia?inteleg ca austeritate ar dori bancile pentru a-si recupera integral banii.si inflatie ar dori socialistii pentru a-si proteja votantii(oare ii protejeaza asa).
in alta ordine de idei,crezi ca aceste injectii de capital (QE si LTRO) vor produce un nou rally bursier asemanator deceniului 2000-2009?

Horea spunea...

paul, tocmai asta nu cred. Pentru ca inflatie nu poti produce fara velocitate monetara, oricate injectii ai face. Eu cred dinpotriva ceea ce am mai spus. Efectele qe vor fi tot mai limitate si asupra burselor, si de durate mai scurte.

Alta solutie, in afara de ceea pe care am repetat-o la infinit pe acest site, nu am. Am expus-o inainte ca islandezii s-o aplice. A fost o solutie viabila pentru ei, trebuind sa devina astfel la fel de viabila pentru oricine care ar vrea s-o foloseasca.

Problema este ca adeptii ei par a fi inexistenti. Pe partea politica in primul rand, dar si in societate. Oamenii sunt speriati pentru ca sunt mintiti. Si pentru ca vad si ei ca democratia nu mai functioneaza. Exceptie fac totusi tarile scandinave.

AristotelCostel spunea...

Probabil si in tarile scandinave "toti sunt la fel".

Cu tot cu "toti e la fel", in cazul Romaniei, de-al de Jitănşain, Gordon, Merkel, Reding si Barroso au optat, destul de evident pana si pentru ultimii cretinei, pentru o anumita jigodie securista.

Si ce a mai ramas din tripleta de moguli "Vantu, Voiculescu si Patriciu"?

Un "securist bun"?

Ehhh... daca-l aranjeaza si pe asta cu siguranta se umple tara de democratie.

Si ce daca tot neamul securist romanesc isi sustine betivu'? Oricand se poate da vina pe prostia ciobanilor romani.
In fond, fiecare popor are conducatorii pe care-i merita, dupa cum bine zicea unul dintre marii colonizatori ai... omenirii.

Neocolonialistii nostri au optat asa ca nu ne mai ramane decat sa admiram "echilibrul de forte"... pe fondul afisarii unei admiratii profund neprincipialiste, a poporului islandez. :-)

paul spunea...

http://www.boerse-berlin.de/index.php/Anleihen?isin=US77586TAA43

Anonim spunea...

Se da urmatoarea problema:Gigel are salariu 100 de euro si rate de 50.I se taie lui gigel salariul (direct sau prin inflatie ce mai conteaza).Acum Gigel are salariu 70 de euro.Cu ce o mai trai acum Gigel nu se stie dar se cere sa se afle cat de bine o va duce Gigel daca noi vom plimba niste bani intre Vasile si Ion(saraci si ei de altfel).

Spuky spunea...

iata inca 190 de miliarde din Germania pentru salvare :)