Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 15 septembrie 2012

Omul venit din luna

Mai jos ai niste raspunsuri date de Benanke dupa ce FED a deschis robinetul.

QUESTION: My question is -- I want to go back to the transmission mechanism, because speaking to people on the sidelines of the Jackson Hole conference, that seemed to be the concern about the remarks that you made, is that they could clearly see the effect on rates and they could see the effect on the stock market, but they couldn't see how that had helped the economy.
So I think there's a fear that over time this has been a policy that's helping Wall Street, but not doing that much for Main Street. So could you describe in some detail, how does it really different -- differ from trickle-down economics, where you just pump money into the banks and hope that they lend?
BERNANKE: Well, we are -- this is a Main Street policy, because what we're about here is trying to get jobs going. We're trying to create more employment. We're trying to meet our maximum employment mandate, so that's the objective. Our tools involve -- I mean, the tools we have involve affecting financial asset prices, and that's -- those are the tools of monetary policy.
There are a number of different channels -- mortgage rates, I mentioned other interest rates, corporate bond rates, but also the prices of various assets, like, for example, the prices of homes. To the extent that home prices begin to rise, consumers will feel wealthier, they'll feel more -- more disposed to spend. If house prices are rising, people may be more willing to buy homes because they think that they'll, you know, make a better return on that purchase. So house prices is one vehicle.
Stock prices-- many people own stocks directly or indirectly.The issue here is whether or not improving asset prices generally will make people more willing to spend. One of the main concerns that firms have is there's not enough demand.There are not enough people coming and demanding their products. And if people feel that their financial situation is better because their 401(k) looks better or for whatever reason -- their house is worth more -- they're more willing to go out and spend, and that's going to provide the demand that firms need in order to be willing to hire and to invest.
Deci, nu stiu daca ai inteles bine? Ceea ce face seful FED este pentru omul de rand, main street policy! Faptul ca Bernanke a sosit de pe luna nu mai poate fi pus la indoiala de nimeni, dovezile le gasesti in graficele alaturate. 

Seful FED pare sa nu aiba habar pe ce lume traieste, asa cum nu a avut habar despre bula imobiliara, despre sosirea depresiunii, etc. Si, culmea! Oamenii se asteapta ca acest om sa le rezolve problemele. In timp ce el nu a inteles nici macar cauzele acestor probleme. Politica monetara pe care o dus-o banca domniei sale de-a lungul anilor. 


FED, si numai FED este responsabil pentru sistemul fractional lendig. Un sistem care a facut din omul pe care domnul Bernanke il vrea la cumparaturi un sclav indatorat. 

Dar, asta nu-l impiedeca pe habarnistul cu barba sa se gandeasca la metode care l-ar putea indatora pe cetatean si mai mult. Benanke isi subapreciaza concetatenii! Ne luandu-si nici macar osteneala ca sa se uite in grfaicele publicate de insasi institutia pe care o conduce. 

Sa fie oare posibil sa se fi uitat si sa nu inteleaga ceea ce vede? Este clar ca lumina zilei ca oamenii isi reduc datoriile, ca si companiile private, si ca toti indatoratii de fapt. Pana si un bou poate vedea acest lucru pe graficul expus. Trebuie sa urmaresti doar directia unei linii albastre, dupa o asa numita recesiune.

Aceasta linie arata clar ceea ce s-a intamplat cu datoriile cetatenilor raportate la PIB. Au scazut in continuu indiferent de sumele de bani pe care Bernanke le-a dat bancilor. Asta pentru ca oamenii vor sa scape de datorii nu sa faca mai multe. Seful Fed nu pricepe ca acest comportament tine de noile perceptii care s-au nascut dupa spargerea bulei imobiliare, si, ca ele nu vor dispare doar pentru ca domnia sa da bani cu vagonul bancilor. Acelasi Bernanke vorbeste dupa cate vezi despre intentia pe care o are privind ridicarea preturilor la bunuri, precum imobiliarele.  Oare in ce lume traieste acest domn? Are oare orbul gainii sau este doar orb in fata cifrelor. Acelasi St Louis FED publica un grafic si cu pretul caselor! Care dupa bula produsa de insasi FED-ul domnului cu barba sunt in plonjon, in pofida tuturor monetizarilor, vezi al doilea grafic. Din cauza lipsei de cerere. 

Asta dupa ce preturile au avut o forma de parabola, rezultata din urma bulei pe care au produs-o insasi colegii domnului Bernanke. Daca seful FED s-ar mai fi uitat si la al treilea grafic, cel care reprezinta velocitatea monetara. Printre firele de barba ar fi vazut cu siguranta halul in care se afla. Sub nivelul anilor 60, la cel mai deprimat nivel de pe grafic. Tinand cont doar de aceste grafice, si de intentiile exprimate de seful FED in interviul de mai sus, pot spune fara sa ezit. Bernanke viseaza cu barba sculata! Lasandu-ma convins in continuare ca va da cu capul de pareti. Sunt mai convins decat oricand ca va deveni pana la urma cel mai hulit om din SUA. Putand sa intre pana la urma si in cartile de istorie, cu numele de cel mai barbos demolator. Eu cred ca asta este de fapt si cauza pentru care a pornit QE3.

Simte gafaitul fiarei numita depresiune in ceafa si l-a lovit panica, fapt pentru care si-a scos toate tunurile lipsite de orice munitie pe baricade. Tremura ca varga gandindu-se la momentul in care piata ii va descoperi smecheria, taindu-i astfel si ultima craca de sub picioare, cea a burselor. Dupa o corectie, care va incepe mai mult ca ptobabil saptamana viitoare, Bernanke va mai putea asista la maximum doua valuri de apreciere. Fiecare din ele trebuind sa aiba o durata de timp si o lungime dezolatoare pentru orice visator. In cazul in care analiza mea este corecta, valul devastator va trebui sa inceapa dupa miscarile pe care le-am descris. Exact in toiul monrtizarilor FED.

Ma intreb? Sau mai bine zis ma voi intreba, in cazul in care perceptiile mele se vor dovedi a fi corecte. Ce va face Bernanke in asemenea conditii? Dupa ce si-a scos acum artileria in strada si si-a consumat si toate gloantele oarbe. Neintelegand doua lucruri cruciale. 1) Boala datoriilor nu va putea fi tratata niciodata cu alte datorii. 2) FED poate oferi imprumuturi cate vrea, neputand insa sa oblige pe nimeni sa le accepte. Mai ales nu intr-un mediu sclavagist modern, cu oameni indatorati deja pana in dinti, unul pe care banca l-a creat singur. Preturi in crestere, la bunuri, prin manipulari, si nu prin aparitia unei cereri sanatoase, sunt tocmai acele vise ale lui Bernanke care se vor transforma dupa parerea mea in cosmar.

19 comentarii:

mihai spunea...

horea , barbarache are insa si o calitate ... consecventa ! a inceput cu qe-uri si (ne) va termina cu qe-uri ! pana la urma daca stai si te gandesti logic ce alta alternativa ar avea in loc ? sa stea degeaba si sa vada cum usd-ul se duce la stele si exporturile usa in pamant ? cred ca , la fel ca si la noi , in aceasta "depresiune" cei care trebuie sa se mobilizeze in primul rand sunt politicienii ( congresul la americani ) iar sefii de banci centrale doar sa-i ajute ... cum oare ca nimeni nu-i injura pe acestia si toti se iau doar de barbanache sau SM1 ???

Anonim spunea...

Intrebare: stiu ca bursa sunt multe contracte futures care nu se finalizeaza cu livrae de marfa, tocmai de aceea isi permit sa se duca cu preturile la stele, dar bursa asta in care se varsa tone de bani nu poate molipsi si ppreturile din piata reala a bunurilor? si uite asa se se exporte inflatia prin bursa.. nu stiu, eu doar intreb.


Imi doresc din tot sufletul Horea sa se dovedeasca ca ai dreptate. Huooo barbalataaaa!

George

Zyggy spunea...

Daca nu-l credeti inca pe Horea atunci cititi aici http://danericselliottwaves.blogspot.de/2012/09/commentary-on-federal-reserve.html

Horea spunea...

George, suntem in teritoriu necunoscut, asa ca nimeni nu stie exact ce este, sau ce nu este posibil. Articolul precedent nu l-am scris in bascalie. Ori Bernanke ori eu ne vom trezi fara craca sub picioare.

Preturile la grane petrol aur etc. au o fost pompate pana in cer de catre cei care au beneficiat de monetizari. Asta a rezultat intr-o cerere si mai diminuata, cu preturi care s-au intors pana la urma pe pamant. Vezi cazul imobiliarelor din SUA, si chiar de la noi.

Eu de QE cu bursele in cer nu am mai auzit. Si sa nu uitam ca burse in cer inseamna preturi in cer pentru cele mai multe obiecte tranzactionate.

Cand discutam cu gogu am spus, ca, la un moment dat, inflatia va reveni. Spuneam atunci ca eu o vedeam revenind dupa ce datoriile vor fi macelarite, sau platite.

Mai mult decat atat nu pot spune nici acum, mai ales pornind de la faptul ca Bernanke a facut ceva fara precedent.

Si-a expus clar si intentiile de a infla preturile bunurilor cu toata logica magareasca pe care o vedea el. Legand eventualele scumpiri pe care ar dori sa le obtina de un somaj in scadere.

Eu iti pot spune doar atat. Oricati bani ar primi bancile si oricate actiuni ar cumpara ele, vanzarea cu castig va trebui sa fie telul final.

Asta inseaman automat necesitatea aparitiei unui cretin, sau cat mai multi de fapt, care vor vrea sa cumpere la bursa actiuni cu pretul in crestere continua.

Matematic treaba nu poate tine pana la urma. Pemtru ca daca ar tine, sau daca ar fi tinut, vreodata, bursele nu ar fi cazut, si nu ar cade niciodata. Un fapt contrazis nu o data de ralitate.

Aminteste-ti ce a facut Greenspan! A tiparit ca Bernanke, obtinand doua bule care au zguduit economia atunci cand s-au spart. Si sa nu uitam ca fostul sef a monetizat doar atunci cand bursele erau in picaj. Cu toate acestea jumatate din valoarea DJI a fost stersa cu buretele in doar un an si jumatate.

Bernanke a facut ceva nemai pomenit, si sunt absolut sigur ca nu are nici el habar de consecinte. Pe el nici nu il intereseaza de fapt. Fiind preocupat de realegerea lui Obama si de fratii sai bancheri.

Chiar daca nu-l intereseaza, intr-o zi va fi obligat de realitate si de soarta sa stea fata in fata cu ele tocmai consecintele monetizarilor. Vom vedea si noi atunci adevarata lor fata.

Horea spunea...

Zigyy, aici nu e vorba de a crede sau de-a nu crede pe cineva. Nimeni in momentul de fata nu este in posesia adevarului.

Fiecare vine cu argumente, presupuneri, care rasar din logica proprie, si din cunostintele pe care le are sau crede ca le are in materie, fiecare.

Poti crede ce vrei si pe cine vrei din moment ce nimeni nu stie excat ce va face piata. Dupa ce ne va demonstra ceea ce vrea sa faca, putem trage concluzia ca un argument a fost mai bun sau mai logic decat celalalt.

Nu cauta asadar logica la burse, mai ales nu in timpurile pe care le traim azi. Perceptiile unor minti descreierate pot persista uneori timp mult mai indelungat decat ar permite orice rationament logic.

Zyggy spunea...

Interesant - petrolul se tranzactioneaza in Yuani http://www.examiner.com/article/dollar-no-longer-primary-oil-currency-as-china-begins-to-sell-oil-using-yuan

Cristi spunea...

Zyggy, China de unde are petrol? Sau daca nu are cum il cumpara, pe dolari?

Anonim spunea...

si pana l-a urma s-a ajuns la concluzia ca economia e ... relativa , degeaba se studiaza prin facultati atata teorie cand oricand poate apare un descreierat care sa arunce toate teoriile la gunoi ! si asta in comparatie cu matematica sau fizica in care nimeni nu poate apare peste noapte si sa anuleze atatia ani de studiu ... !

Horea spunea...

Anonim economia nu este de fapt relativa, perceptiile umane si psihologia sunt. Pun pariu ca, la facultatea despre care vorbesti, aceste dou elemente cruciale, care stau de fapt la baza economiei, nici nu sunt mentionate.

Nu stiu daca economistii care ies de pe bancile facultatilor, astazi, au habar despre faptul ca exista mai multe scoli de economie. Tocmai pentru ca oamenii pot reactiona diferit la aceiasi stimul.

Scoala austriaca de economie vorbeste foarte clar despre felul in care se sfarsesc nebuniile Bernanke-ene. Bernanke le vede in schimb ca fiind creatoare de locuri de munca. Observa! Avem aici doua perceptii fata de acelasi lucru, QE! Situate, una in cer, alta in pamant.

Un alt lucru deosebit de important in economie este evolutia ciclica a perceptiilor. Cate facultati vorbesc serios despre aceasta camarida din fundatia fiecarei economii?

Fara predarea si aprofundarea componentelelor pe care le-am numit, facultatea de economie devine inutila, asta daca nu cumva te pregatesti sa faci contabilitate de dimineata pana seara.

Anonim spunea...

evolutia ciclica a perceptiilor tocmai ce a fost anulata de ... scamatorul bernake ! si se pare ca atata timp cat americanii vor fi finantati aproape gratis ( dobanziile din piata sunt infime ) isi vor permite magarii cu gramada si rasturnari de cicluri cand vor ei !

Horea spunea...

Anonim, tocmai ceea ce spui ramane de vazut. Pentru ca un ciclu nu trebuie sa fie exact simetric. Chiar din aceasta cauza ciclurile simetrice sunt destul de rare. Oricum, cel care stie sa numere pana la sapte va observa ca in septembrie 2012 am ajuns exact la jumatatea ciclului de 7 ani.

Monetizarile lui Bernanke ar putea impinge piscul ciclului spre dreapta, dar, in opinia mea, partea descendenta a ciclului va zdrobi asa cum trebuie sa faca de obicei. Tocmai asta m-a socat in ceea ce priveste interventia FED. Este facuta exact la un varf de ciclu. Un lucru fara precedent.

Anonim spunea...

pai poate vrea si Bernake sa-si umfle muschii si sa se puna contra partii descendente a ciclului..crezand ca e Dumnezeu...sa vedem ce-i iese...

George

Horea spunea...

George, eu cred ca Bernanke e umflat mai degraba de panica decat de muschi. Pentru ca este amenintat de concediere in cazul in care Obama nu castiga. Mai este amenintat si de realitate.

Pentru ca vede si el ce a obtinut cu monetizarile pana acum. Oamenii nu-si pierd insa niciodata speranta! De ce sa si-o fi pierdut Bernanke? Minuni au existat si mai exista. Asa ca spera si el intr-una. Pentru ca in altceva spera degeaba.

CG spunea...

Horea, au inceput sa se incrunte unii spre Barosanul din UE. Dupa Suedia, si Polonia respinge supervizarea bancara la nivel european, deci state care au stat bine in criza asta care sunt curatele prin sistemul bancar nu pline de schelete.
Barosanul va trebui sa le 'convinga' dar pana atunci pietele ar putea sesiza acest NU si ar reactiona in consecinta negativ, cu o amplitudine mai mare identica cu frenezia avuta cand au auzit de realizarea uniunii monetare?!

Horea spunea...

Cg, eu am spus ce vad. O corectie si pe urma inca maximum doua valuri. Sigur ca vor aparea stiri care sa sustina ideea, in cazul in care a fost corecta.

George spunea...

Un alt fel de a spune ce se intampla in piete, mai funny. :)

http://www.youtube.com/watch?v=pTUi5qB9LKE&feature=player_embedded

Horea spunea...

George, cam asa va fi pana la urma, sa vedem cand. In curand sau poate in anul 2020 atunci cand Benanke a impins dj la 200 0000.

Informatii-economice spunea...

@Horea, Inteleg ca inca mai esti in USD... Reintrasem si eu la 1.28 considerand ca de la aprox 1.285 incepe valul in jos odata cu decizia FED din acea perioada.
Dupa decizia FED Euro a reusit sa sparga intervaul de variatie si sa o ia in sus puternic.
Exista counturi alternative a caror probabilitate a crescut si care se duc spre 1.38 chiar (e drept, dupa o corectie spre valorile actuale).

Vroiam sa te intreb ce probabilitate mai dai pentru ca "valul devastator" sa inceapa in curand si daca din punctul tau de vedere merita sa iesi din USD in perioada urmatoare (luna urmatoare).

Horea spunea...

Razvan sti ca nu dau sfaturi. Pe mine nu m-au interesat niciodata analizele altora decat informativ. Pentru ca altii nu vor fi niciodata responsabili pentru ceea ce fac eu, asa cum eu nu pot fi tinut responsabil pentru ceea ce fac altii.

Am trimis totusi o analiza destul de complexa abonatiilor mei, in ceea ce priveste parerile pe care le am cu privire la preturi. Ar fi nedrept sa ma apuc sa le discut acum si pe blog. Ceea ce am putut spune am spus de fapt si aici.