Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 14 septembrie 2012

Si-a taiat Bernanke craca de sub picioare?

Sau mi-am taiat-o eu? De data asta vom afla raspunsul cu siguranta. Si va fi un raspuns absolut sigur, pe care numai niste boi din Romania ar putea sa-l contesteze. Trebuind insa sa fie si mai mari decat cei care au contestat plagiatul lui Ponta. Eu nu voi fi acel bou, promit! Daca piata ma va convinge ca am avut perceptii gresite voi recunoaste acest lucru imediat, si voi incerca sa-mi schimb si gandirea economica. Pentru ca daca Bernanke va reusi sa ridice bursele cu al sau QE3, teoriile mele vor cadea in marea lor majoritate ca niste copaci defrisati de Verestoy.

Observa! Nu vorbesc de economie, pe care Bernanke nu o va influenta nici macar cu o adiere de vant. In sens pozitiv, desigur, pentru ca in sens negativ i-a pregatit un uragan. Ma refer la bursa, la graficele pe care am incercat sa le talmacesc de atatia ani, conform unor principii care s-au batut cap in cap cu principiile majoritatii. Sa incepem totusi cu inceputul. Cu acei economisti care au prevazut corect qe-ul 3 al lui Bernanke. Eu am gresit, accept premiul Ghise-Fenchiu, ei au avut dreptate. Am gresit pentru ca nu mi-am putut inchipui ca cineva care este seful unei banci centrale poate fi chiar atat de cretin. 

Sau nu? Poate ca se va dovedi pana la urma ca avem un alt cretin, Horea Mihaltan. Voi accepta si asta la nevoie, in cazul in care economia va incepe sa duduie. As vrea sa stiu totusi un lucru pe care nu-l voi afla probabil niciodata. Au tras oare economistii care preziceau qe aceasta concluzie datorita unor scurgeri de informatii venite direct de la FED? Sau, au ajuns ei la aceaiasi concluzie prin calcule facute pe hartie? Care sa le fi ararat ca un qe este de fapt singura solutie pentru economia SUA. Pentru ca, daca este vorba de prima varianta, ar trebui sa le cer imediat scuze. I-am comparat dupa cate iti mai amintesti probabil cu Ghise si cu Fenechiu.

Oricum! Prognoza mea in ceea ce priveste pornirea unui nou qe a fost gresita, din considerentele enuntate in paragraful precedent. Ceea ce ma intereseaza in primul rand, de acum incolo, este felul in care va continua aceasta "piesa de teatru". Cineva mi-a atras atentia, ieri, sa-l nu-l subestimez pe Bernanke. Sincer sa fiu nu l-am subestimat niciodata! Dar chiar asa de descreireat cum il vad in momentul de fata nu mi l-am putut inchipui. 

O fi domnia sa nelistit pentru economia plina de cacat, pe care a produs-o cu proriile lui munute, si pe care a incercat sa ne-o prezinte infofolita in staniol de ciocolata, dar nici chiar asa. Impertinent cum sunt ma intreb! Sa fie oare aceeiasi economie si mai pe butuci decat mi-am inchipuit eu? Din moment ce seful FED vrea sa ne ia ochii pompand aer in burse aflate deja in cer. Vom afla in curand!

Vom afla insa inca un lucru foarte important, cel mai importnat, de fapt. Unul  pe care l-am dezbatut pe aceasta pagina de sute de ori. Rolul bancilor centrale. Acum va iesi la iveala adevarul gol golut. Daca domnul Bernanke este cel care munuieste piata, ea va trebui sa-si continue urcarea fara nici o ezitare in vecii vecilor si amin. Pentru ca, acelasi domn Bernanke poate face pana la urma cate qe-uri ar dori. 

In cazul in care perceptiile mele s-ar dovedi a fi corecte, cele prin care eu nu-l vedeam pe seful FED si in postura de sef al pietelor de capital, lucrurile se vor schimba. Pana acum Bernanke si bancherii lui au reusit sa intre in piata la nivele la care bursa se intorcea oricum, de la sine, dand intotdeauna impresia ca ei au fost aceeia care au i-au rasucit capul. Iata insa o miscare facuta ieri de catre FED care va intra in istorie. 

Pentru ca a fost in opinia mea o miscare care a impins tot ce apartine de domeniul economic spre teritorii noi, necunoscute de nimeni pana acum. Dupa cate stiu eu, miscarea de ieri nu are precedent. Nimeni, nicaieri in lume, nu s-a pus pana acum pe monetizari, exact atunci cand indicii bursieri erau pe crapate. Iata insa ca FED din SUA a facut-o si pe asta. Ca o consecinta manipularea de ieri se poate sfarsi in opinia mea in doar doua feluri:

1) Bursa, cu tot ceea ce este legat de risc, metale, petrol, euro si alte zburatoare, va continua sa creasca,  demonstramdu-mi pana si mie faptul ca Bernanke este fara doar sau poate la volan. 

2) Bursa se va comporta conform analizelor facute de mine, in pofida monetizarilor Bernankeiene. Cu toate implicatiile pe care le-am repetat de N ori pe acest blog, valul devastator inclus. Dusa in aceea directie de vantul ciclului de 7 ani. Si mai putin de vanturile pe care le sloboade seful FED in pantaloni.

Sincer sa fiu qe-ul facut ieri m-a bucurat oarecum. Am terfelit o groaza de timp analizand bursa si incercand sa o inteleg. Ceea ce s-a intamplat va fi asadar o demonstratie incontestabila inclusiv pentru mine. Putandu-mi dovedi eventual ca mai am o groaza de invatat. Bucuria limitata care m-a napadit a rezultat doar din cauza ca efectele FEDO-Bernanke-ene ar putea fi cel putin duble: 1) QE-ul barbosului ar putea fi cuiul final in sicriul economiei. 2) M-ar putea pune pe mine la pupitru sa mai invat. Sau nu?

14 comentarii:

Rafael spunea...

Parerea mea:QE3 e un prilej deosebit de a descarca.Cred in continuare(pana la proba contrarie)ca pietele vor pica.

mihai spunea...

horea , cu cateva luni in urma erai absolut convins ca qe-urile lui bernake sunt inutile oricate ar fi ele si in orice cantitate , acum vad ca a aparut si o alternativa ... chiar asa de tare te-a speriat barbache ???
PS: stai linistit ca daca pierde alegerile obama s-ar putea sa revenim la "normal"!

Anonim spunea...

Horia ,esti pe lei?Deci subconstientul tau a intuit perfect chiar daca constientul zicea altceva privind graficele.In rest vorba lui Michael Douglas in celebrul film WallStreet , daca nu esti inauntru cu siguranta esti inafara...

Horea spunea...

mihai, eram convins atunci, precum sunt convins si azi! Dar asta nu inseamna ca nu-mi pot schimba convingerile in cazul in care realitatea ma lamureste ca ele au fost eronate. Cu toate ca sunt roman.

Anonim, inconstientul meu pare a fi de cacat, din moment ce m-am bagat in dolari. Daca Bernanke a reusit sa ma fraieresca ma voi duce sa cumpar oi in SUA. De ce nu am avea un cioban si acolo din moment ce avem unul in parlamentul european.

Unul din abonatii mei, care s-a bagat la scurtat dax, desi eu i-am sugerat sa mai astepte spunea ca va cumpara oi la Ibanesti. Vom ajunge sa le schimbam intre noi, ca pe vremea CAER-ului. Sa vezi ce se va bucura Isarescu! Vazand atatia investitori la orizont.

O sa uite probabil de tot de leu, trebuind sa-l bage pe Cabat si pe Guran in sperieti. Si de acolo la psihiatrie, sau cel putin la Bradisteanu, la ala care ii trateaza pe toti hotii cu bolil coronare.

Anonim spunea...

cat sa fie caderea burselor ca sa se considere ca ai avut tu dreptate, Horea?
si cat sa fie cresterea ca sa se considere ca barbulache a castigat?

cat sa creasca $ fata de Eur ca sa ai tu dreptate?

cat sa scada $ fata de Eur ca sa aiba barbosul castig de cauza?

hai sa facem rezultatele masurabile ca sa putem aprecia cine a avut dreptate :))

Anonim spunea...

prognoza mea: eur/usd ajunge spre 1.35 sapt viitoare, apoi o mica corectie spre 1.32 care ii va pacali pe multi, o intoarcere spre 1.35 posibil chiar mai sus, dupa care o cadere spre 1.24. cam asta va fi de alegeri.

Anonim spunea...

Horea, ai recunoscut ca intrasei pe dolari. Putini mai spuneau acum asta. Sper sa-ti iasa pana la urma.
Emil

paul spunea...

graficele eur/usd si us.30 arata ca urmeaza scadere la saptamana...totusi nu toate graficele sunt rationale,totdeauna!

Horea spunea...

Anonim, eu vorbeam de un val devastator dezlantuit de intoarcerea ciclului de 7 ani care ar trebui sa inceapa cel tarziu in 2013, in prima parte a anului. Am repetat asta nu o data, in timp ce ram convins ca sp isi va depasi ultima maxima, un lucru pe care l-a facut.

Un val devastator inceput in plina monetizare ar trebui sa te convinga si pe tine in ceea ce priveste esecul qe. Sau, lipsa lui sa ma convinga pe mine, despre faptul ca Ben a castigat.

Anonim spunea...

horea. ben a aprobat acest qe3 ca bursa sa nu crape inainte de prezidentialele din sua.a motivat ca vrea sa scada somajul sup 8% somas care sta peste de 43 de luni . in iulie a avut 8.3 si in august a scazut la 8.1. dar nu a indeplinit prognoza de crestere a locorilor de munca cu 125000 ci a creat doar 96000 . [totus procentul somsjului a scazut de la 8,3 la 8,1] sigur in septembrie va fi sup 8% si vezi qe3 sia atins scopu"""" economia merge. cu stima sorinelp

Anonim spunea...

horea . vezi cit sint stocurile de dolari din visteria sua la un moment dat erau 2000mil pe care nimeni nu-i vroia nimeni . ce stocuri avem acum .

Anonim spunea...

horea .fed cumpara active de 40 mil pe luna dar cu ipoteci [garantii ]imobiliare ca si asa sint jos, si de ce sa nu cumpere. o sa se ajunga ca in romania socialista ca statul sa aiba [70% din case ] si toata lumea sa plateasca chirie la stat . statul o sa aiba un control mai mare asupra fiecaruia. ca economie cred ca o sa creasca pt ca sectorul constructilor este o veriga importanta. si cum sa nu cresti cind ctatul da bani si constructile stagnate o iau la deal . cred ca sint stimuli ok. si ca somaj sup 8% este posibil deci sus obama .. cu stima sorinelp

Rafael spunea...

Anonim,FED nu reprezinta statul deci populatia nu va plati chirie la stat,cat despre alegerile care urmeaza.....cred ca Romney o sa iasa invingator si va veni cu o solutie "salvatoare"deoarece bursele sunt jos,pe cine avantajeaza solutia....Ramane sa vedem cine are dreptate.

Mihvoi spunea...

Părere de profan : bursa o să crească cu QE3, fie și doar nominal.

Dacă economia era gripată de tendințe deflaționiste, o mai unge puțin. Returnarea ratelor are efectul de scădere a multiplicării banilor.

Dacă a pompat prea mult spre inflație, o să crească prețul nominal ca să acopere inflația.

Pe termen scurt efectul o să pară bun. Pe termen lung, să vedem cum strânge banii din piață când o să o ia velocitatea banilor în sus din nou.

Probabil se va desumfla totul în inflație pe dolar, ceea ce nu e atât de rău pt. SUA după ce a cumpărat o grămadă de chinezării pe dolari datorie.

Zic și eu...